Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 19:17:20   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Kabelová televize | Články
 

Zmizí TV Nova ze slovenských a TV Markíza z českých kabelových sítí? A co TV Global?

  Autor: vhr , e-mail: vhr@vhr.cz Přidané: 08.12.2001


Ve svém, tentokráte předtočeném, 409.vydání pořadu Volejte řediteli ze dne 8.12.2001 dr.Vladimír Železný reagoval na dotaz ohledně šíření TV Global (po vstupu TV Novy) v České republice.

Chtěla jsem se Vás zeptat, jestli ten Váš Globál (on se nebude jmenovat Globál, my už víme, že se nebude jmenovat Globál, zatím ale neprozradím, stále ještě – pozn. ředitele), zda ten Váš Globál budou chytat jenom na Slovensku – my ji chceme taky, je to nespravedlnost pro Čechy, co si myslíte – Martina z Moravy:

My si myslíme, že Globál bude možné vysílat v České republice v kabelových sítích. Důvodem je to, že práva, všechna práva, která budeme mít, budou práva našich společností, které Globál získaly nebo s Globálem spolupracují. A proto ta práva budou vypořádána pro obě země. Zpravidla. Předpokládám alespoň.

Trochu jinak je situace, jak zjišťujeme, v kabelech jak v Slovenské republice, tak v České republice, kde se vysílají některé programy, celé, a přitom nejsou vypořádána práva. Takže trochu se nám zdá, že Nova možná – ta základní česká - zmizí z kabelových sítích na Slovensku, předpokládáme, že Markíza, která také nevypořádává, podle našeho názoru, nebo nikdo za ní nevypořádává v České republice kabelově práva, tak by také neměla být v kabelech, ale Globál, myslím si, že Globál bude mít ohromnou výhodu, protože bude moci být na obou stranách hranic.


Také naši čtenáři webu reagují na možnost dostupného šíření TV Global, zde je například dopis pan Bielika z Bratislavy, adresovaný řediteli TV Nova:

Vážený pán riaditeľ Železný!

Vstúpili ste síce do spoločnosti Global, ktorá získala voľné kanály v Bratislave a Žiline, ale analógové vysielanie na nich je podľa § 45 ods. 6 písm. c) zákona č. 308/2000 Z.z. obmedzené. V Bratislave do konca budúceho roka a v Žiline do 31.12. 2003. Po tom by sa malo začať na týchto frekveciách testovať digitálne vysielanie, ktorému sa tak vyhýbate. V tom prípade by sa pokrytie novej televízie znova znížilo. Ako to budete riešiť ?? Dúfam, že mi odpoviete !

Boris Bielik, Bratislava.


A zde je odpověď ing. Ivo Ferkla, ředitele techniky a správy TV Nova:

Vážený pane Bieliku,

rozšíření pokrytí Slovenska signálem TV Global není jednoduchou záležitostí, bude to mravenčí práce spojená s jednáním s nejrůznějšími institucemi a společnostmi, provozovateli kabelových sítí apod. Tato
jednání budou trvat velmi dlouho, vysílací síť se bude rozšiřovat pomalu. Existuje mnoho variant, které se pokoušíme postupně prověřovat, abychom vybrali ty nejlepší.

Mimo jiné situaci na Slovensku, podobně jako v České republice, komplikuje předpokládaný nástup digitální televize, který bude i pro diváky znamenat mimořádné finanční zatížení - divácká obec s možností
digitálního terestrického příjmu bude narůstat jen velmi pozvolna, bude potřeba vyřešit překryvné období, kdy vedle sebe budou existovat oba distribuční systémy - digitální a analogový. Volné frekvence na vytvoření celoplošné sítě nejsou k dispozici, navíc kmitočty budou podléhat i mezinárodní koordinaci, nebude je možno používat libovolně. Do hry vstoupí i Vámi zmíněné kmitočty v Bratislavě a Žilině.

Není pravda, jak tvrdíte, že se TV Nova digitalizaci vyhýbá - v ČR vysíláme již digitálně ve dvou pilotních projektech DVB-T (Czech Digital Group, České radiokomunikace) - digitálním terestrickým signálem pokrýváme celé střední Čechy. Na jaře letošního roku jsme ve spolupráci s ČRa vyzkoušeli digitální distribuci signálu (MPEG 2) přes ATM síť na vysílače - na začátku příštího roku přejdeme na trvalý provoz.

Své zkušenosti z digitalizace chceme aplikovat i na Slovensku, ale vše je zejména otázkou velkých finančních nákladů. O konkrétních krocích budeme veřejnost vždy včas informovat.

Zdraví Vás Ing. Ivo Ferkl, ředitel techniky a správy.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
11.12.2001 • Internet po kabelovce [ 2 ]
28.07.2001 • Internet prostřednictvím UPC [ 3 ]
02.07.2001 • Vladimír Železný o šíření Novy na Slovensku [ 15 ]
09.04.2001 • UPC bojuje proti pirátům
09.04.2001 • Projednává se dominantní postavení UPC

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist