Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 19:34:55   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Kabelová televize | Články
 

Zmizí TV Nova ze slovenských a TV Markíza z českých kabelových sítí? – II.část

  Autor: vhr , e-mail: vhr@vhr.cz Přidané: 20.01.2002


Když jsme na začátku prosince připravovali stejnojmenný článek, netušili jsme, kolika se mu dostane ohlasů. Samozřejmě negativních, kdy si čtenáři nepřáli přijít o program „zahraničí“ komerční televize z nabídky své kabelové sítě. Dokonce se spekulovalo s úvahou, že TV Markíza má oproti Nově zabezpečená autorská práva i do České republiky. Tomuto tvrzení napomáhá i zkušební vysílání Markízy přes satelit Eurobird 1 v paketu Czechlink (28,5 východně, 12,607 H, SR 27500, FEC 3/4). Sice se jedná o kódované vysílání, ale mnozí majitelé oficiálních karet již vědí jak na to, aby tento program mohli sledovat i za hranicemi Slovenska.

Asi jiné to však bohužel bude u Novy, kdy její generální ředitel Vladimír Železný přiznal, že pravděpodobně tato úspěšná česká stanice v dohledné době zmizí ze slovenských kabelů. Jak sám uvedl dne 19.1.2002 „není to tím, že by se na Slovensku objevilo JOJ. JOJ TV je naopak něco, co trochu řeší ten problém. Ale Nova by zmizela stejně, bohužel musí zmizet pod tlakem zákona o autorských právech. Protože celá řada pořadů, které vysílá televize Nova mají autorská práva výhradně pro území České republiky. Nám jsou udělována výrobci, distributory, zejména v Hollywoodu. A v okamžiku kdy umožníme, aby se náš celý program vysílal na kabelu na nějakém jiném teritoriu, žádáme toho provozovatele, aby bezpečně vypořádal všechna autorská práva pro ono teritorium. Leč se tak nestalo“. Slovenské kabelové společnosti, dle slov Vladimíra Železného, nevypořádávají tato práva z mnoha pochopitelných důvodů. „A my zase z pochopitelných důvodů musíme odebrat souhlas k šíření televize Nova. Takže Nova zůstane na slovenském území pouze tam, kde má přirozený přesah terestrický, to znamená vzduchem. Signál vzduchem zůstává, tak je to ve všech zákonech, včetně autorských, to se připouští. Do kabelu ne! Ale v kabelech se objeví JOJ a časem, neříkám hned - bude to trvat, bude důstojnou náhradou televize Nova. Takže není to naše vina, je to problém spojený s autorskými právy“.

Tolik informace Vladimíra Železného, která mnohého diváka na Slovensku jistě nepotěšila. Je ale ještě jedna, i když ne moc populární metoda, kterou používají některé televize při přenosu pořadů přes satelit, pro která nemají uvolněná autorská práva – a to vysílat jen titulek či obrázek, informující o dočasném přerušení vysílání, které se objeví opět po skončení neuvolněného programu. Takto ve svých začátcích vysílala například hamburská TV NORD (N3), a také Fox News či jiné programy přerušují při přenášení zejména reklam své volné satelitní šíření. Nebylo by to rozhodně nějaké zvlášť vítané a populární opatření, ale zase na druhou stranu by to bylo lepší, jak přijít o celý program sledované (ale bohužel od roku 1993) zahraniční televizní stanice.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 5   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
29.12.2001 • Připojení k internetu přes kabelovku v ČR [ 12 ]
11.12.2001 • Internet po kabelovce [ 2 ]
08.12.2001 • Zmizí TV Nova ze slovenských a TV Markíza z českých kabelových sítí? A co TV Global?
28.07.2001 • Internet prostřednictvím UPC [ 3 ]
02.07.2001 • Vladimír Železný o šíření Novy na Slovensku [ 15 ]
09.04.2001 • UPC bojuje proti pirátům

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Můj příspěvek 

21.01.2002 12:32 • anonym
Pokud někdo chce úplný stenografický zápis One man show pana Železného, najde jej na webu radiotv.cz.
 
 
  Pro Mortena 

21.01.2002 10:13 • Roman
Pane Mortene, rok 1993 byl panem Hrubcem zřejmě myšlen jako rok rozdělení Československa, od 1.1.toho roku jsou slovenské televize v Čechách zahraniční a naopak. Aspoň já jsem to tak pochopil. Pokud se bavíte při čtení, je to vaše věc, však vás nikdo nenutí číst, mě osobně se články na satcentru líbí. Nebo sám něco napište, třeba se pobavím zase já. Jo a ta spekulace o Markíze nebyla od autora, ale od čtenáře Vladimíra v diskusi pod prvním článkem.
 
 
  ale ale... 

21.01.2002 09:24 • x-man
Áno súhlasím s Jonathanom - pamätám si, že Železný tvrdil niečo v tom zmysle, že väčšinu (!) programov, ktoré nakupujú majú ”ošetrenú” pre obe republiky. A takisto si myslím, že jediným dôvodom na zrušenie súhlasu na šírenie Novy v SK kábloch je práve štart Joj. Pretože podľa posledných informácii to bude tvrdý sek - teda dnes vám skončí nova a od zajtra máte joj.

Ľuďom, ktorí sú napojení zostáva iba bombardovanie svojho operátora aby sa postaral o vysporiadanie práv - ale to je pri UPC asi hádzanie hrachu na stenu.

Pán Hrubec - neviem ako ste prišli k záveru, že Markíza má vysporiadané práva pre ČR - podľa mňa je to čistá špekulácia - skúšobne vysielanie na CzechLinku nie je žiadnym potvrdením.
 
 
  Pan Hrubče, ach jo! 

21.01.2002 07:30 • Morten
Vždy se těším, co nového se dočtu v článcích pana Hrubce. I tentokrát mě jeho řádky opravdu pobavily. Zvláště konec příspěvku - TV Nova totiž vysílá od roku 1994, ne od roku 1993...
 
 
  volejte rediteli 

20.01.2002 21:31 • Jonathan
Ani nie tak davno pan riaditel dr.V.Zelezny vo svojej relacii volejte

rediteli povedal : „ Uvazujeme o vysilani pres satelit, ale to jenom

z duvodu naseho zajmu o slovensky trh a slovenske teritorium ”

O chvilu neskor / s problematikou sirenia CZ programov v TKR / bolo zas pocut, ze prave tv nova nakupuje svoje programy pre obe umezemia

a so suhlasom pana riaditela sa mozu sirit aj v nasich kablovkach.

Podla toho bolo / a je / skor ohrozene sirenie televizie Prima a TV3.

A teraz su autorske prava fuc ! Tak ako je to ? Hlavne neverim jeho

slovam z tejto soboty: „ neni to tim, ze by se na Slovensku objevilo JOJ ”...
 
 
Celkový počet komentářů: 5 / zobrazují se: 1 ... 5

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist