Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 09:02:59   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Německo poslouchá digitální rozhlas

  Autor: rfe (4/2002) , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 19.05.2002


Digitální rozhlas už u našich sousedů vysílá. Zatím o tom víme spíše díky rušení TV Nova v severních Čechách, ale digitální terestrické vysílání je už v Německu plně funkční. Že se podařilo překonat první dětské nemoci, vděčí především silnému fóru IMDR - Iniciativě průmyslu výroby přijímačů, provozovatelů vysílacích sítí, programů a propagace podporujících rozvoj DAB - poznámka redakce

Digitální rozhlas se rozvíjí díky účasti institucí veřejnoprávního rozhlasu, soukromých programových nabídek a účasti zemských mediálních provozovatelů na rozhlasové platformě s multimediálními možnostmi, digitální program je vysílán paralelně s analogovým vysíláním VKV. V mnoha spolkových zemích Německa se rozbíhají aktivity zavedení budoucího rozhlasového digitálního standardu. V Německu jsou tyto aktivity právě úkolem Iniciativy marketingu digitálního rozhlasu (IMDR).

Na základě použití a vybudování techniky pro digitální rozhlasové vysílací sítě vysílá ve spolkových zemích již více než sto rozhlasových programů. Také nabídka dosažených přídavných služeb kontinuálně narůstá. Přitom existují rozdíly ve vysílání v jednotlivých spolkových zemích podle účinnosti inovace. Do dvou let může být dosaženo pokrytí přes 60 % území spolkových zemí, konec výstavby je plánován na období 2004/2005.

Zvýšení počtu programů, velký počet přijímačů, trvale rostoucí pokrytí jsou jasným příznakem toho, že v Německu se digitální rozhlas etabloval. Pozitivní signál vyslaly nyní také instituce veřejnoprávního rozhlasu: intendanti společnosti ARD usilují o pozici dodatečných přenosových kapacit (frekvencí) a chtějí rozvinout v budoucnosti atraktivní doplňkovou nabídku digitálního rozhlasu. Nepochybně toto posílení služby institucím veřejnoprávního rozhlasu udělí nový impuls digitalizaci rozhlasu a podstatně to zvýší atraktivitu tohoto media.

Nevyhnutelnost zavedení digitálního rozhlasu
Zavedení digitálního rozhlasu se předpokládá během delšího časového období. To umožní spotřebiteli zaměřit se na nové médium. Kdo dnes investuje do pořízení nového digitálního přijímače, díky duálnímu principu příjmu nemusí se vzdát příjmu rozhlasu VKV, avšak v rámci toho, co mu obvykle přináší rozhlasové vysílání, objeví nové možnosti v oblasti informací a zábavy. Tyto možnosti jsou v kvalitě, které až dosud neumožňovalo analogové rozhlasové vysílání, digitální rozhlas na základě technologie DAB (Digital Audio Broadcasting) pak zaručuje příjem bez šumu a praskání a tím je v kvalitě zvuku blízký kvalitě CD. Tato výhoda bude jasně zřejmá právě u mobilního a přenosného přijímače.

Rozsah doplňkového použití digitálního rozhlasu
Kdo kromě toho investuje do dalších komponentů nebo ten, kdo se velmi zajímá o rozhlas, může poslouchat digitální rozhlas prostřednictvím přijímacího boxu pro počítač (PC box), otevírají se mu tím dodatečné programové a na vlastním programu nezávislé datové toky ve formě informací z oblasti počasí, dopravy nebo letiště, z toho kterého regionu nebo celé (nepohyblivé) obrázky k určitému tématu. Samozřejmé jsou aktuální zprávy ke čtení. Jsou připravené další inovace programových provozovatelů a průmyslu výroby přijímačů.

Pro provozovatele programů je digitální rozhlas tvůrčí platformou, která má novou programovou kvalitu, to znamená nové možnosti rozhlasu a větší rozmanitost nabídky. Je to také podnětem k soutěži s kladným efektem, aby se využití této techniky mezi zákazníky výrazně zvyšovalo.
Jako mnoho jiných technologií, tak je také digitální rozhlas mediální variantou a tudíž podléhá obecným zákonitostem trhu a zvyklostem uživatelů.

Ostatně jen potud, až digitální rozhlas úplně nahradí rozhlas VKV. To přijde s digitalizací dalších frekvenčních pásem rozhlasu jako jsou střední vlny, dlouhé vlny a krátké vlny.

Přijetí požadavků (digitálního rozhlasu)
Pro zvýšení zájmu u spotřebitelů byla ustavena Iniciativa marketingu digitálního rozhlasu (IMDR). Tato iniciativa by měla pod sebou zastřešovat veškeré partnery na trhu, programové provozovatele, průmysl výroby přijímačů, zemské mediální ústavy, provozovatele vysílacích sítí a přebírat úkoly, prostřednictvím spolupráce na cíleně orientované zákaznické marketingové propagaci digitálního rozhlasu.

Internetová nabídka www.digitalradio.de informuje o celé marketingové kampani, o programech, o vysílání včetně dalších plánů rozvoje a o nabídce přijímačů i s kontakty k výrobcům. Dodatečně je nabízen i seznam obchodníků. Lidé zainteresovaní na tomto fóru si mohou vyměňovat tyto informace.
Návštěvník internetových stránek obdrží odpovědi na otázky ohledně přijímačů digitálního rozhlasu a informace o možnosti příjmu, v té které spolkové zemi. Kromě toho výrobce přijímačů informuje, jakou výbavu nabízí k jednotlivým přijímačům.

Během tohoto roku dá iniciativa IMDR k dispozici další informační materiál pro odborný prodej. Cílem této kampaně je to, aby odborný prodejce, který je (co se týče digitalizace rozhlasu) pro zákazníka výhodně umístěn, informoval zákazníka o nových technologiích a jejich výhodách, aby se spotřebitel v Německu přichystal na digitální budoucnost rozhlasu. Zároveň by mohl být kladen důraz na masovost prodeje. Iniciativa IMDR rozeslala za tímto účelem do odborných prodejen zářivě se lesknoucí talíř „UFO“, který hlásá vnitřní poselství pro obchod: „Pojďte na palubu“.

Pro spotřebitele je už dnes spojeno pořízení digitálního přijímače jen s výhodami. Neboť nejnovější digitální přijímače jsou schopné simultálního (dvojího) provozu, tj. můžete přijímat nejen digitální nýbrž i analogové programy. Iniciativa IMDR odhaduje, že už za tři roky se bude prodávat více digitálních než analogových rozhlasových přijímačů. Odborní prodejci budou trvale profitovat z tohoto vývoje a z této příležitosti růstu trhu.

Mimo okruh informací o novém rozhlasovém standardu Iniciativa IMDR nabízí odborným prodejcům ještě zvláštní službu: prodejci, spolupracující s Iniciativou IMDR, se mohou nechat bezplatně zaregistrovat také na obsáhlých a často navštěvovaných internetových stránkách s tématem digitálního rozhlasu www.digitalradio.de v rubrice ”store-locator”.


Helmut Egenbauer, mluvčí obchodního vedení MediaBroadcast a předseda představenstva IMDR, doplněno poznámkami měsíčníku rfe.

Zdroj: rfe (radio fernsehen elektronik) č. 4/2002, Verlag technik, Berlin, München, ročník 51, s. 25 až 26, přeložil: Petr Miklík


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
21.05.2002 • DVB-T v Německu před startem - 2.část
20.05.2002 • DVB-T v Německu před startem - 1.část
12.05.2002 • Ředitel Novy digitální skeptik,
ředitel Markízy satelitní optimista
[ 5 ]
22.03.2002 • Zahájení digitální pozemní televize v Berlíně
03.12.2001 • Budoucnost digitálního rádia – satelit, internet, nebo jiné, nové technologie?
30.09.2001 • Digitalizace má v České televizi zelenou [ 4 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist