Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 05:30:18   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Vladimír Železný opouští Novu

  Autor: Jindřich Šídlo, iDNES , e-mail: iservis@mafra.cz Přidané: 16.05.2003


Železný musel televizi, kterou zakládal a deset let řídil, opustit z hodiny na hodinu. Včerejšek přinesl i další důležitou událost kolem Novy: švédský soud definitivně zamítl žalobu, kterou se český stát chtěl bránit výsledku arbitráže se společností CME.


Železného vyhodili na hodinu

Středeční odchod Vladimíra Železného z čela televize Nova provázely dramatické okolnosti. Železný musel televizi, kterou zakládal a deset let řídil, opustit podle informací MF DNES v podstatě z hodiny na hodinu. O svém odvolání se dozvěděl až ve středu odpoledne, když se vrátil z jednání do budovy Novy na Barrandově. Už předtím obsadila ochranka jeho kancelář a sekretariát. Chvíli poté, co se Železný dozvěděl verdikt majitelů Novy, společností MEF a PPF, přestal být i zaměstnancem televize. Či lépe řečeno: společnosti CET 21, která drží licenci Novy a kterou Železný kdysi ovládal. Důvod jeho výpovědi zněl: ”nadbytečnost z důvodů reorganizace”.

”Velmi se tomu bránil, velmi na svém postu lpěl, ale neměl už žádnou šanci,” řekl zdroj seznámený s detaily středečních události. ”A i když nakonec v prohlášení Novy své odvolání přijal, je jasné, že to nebylo dobrovolné. To by totiž býval odstoupil sám.” Hned dva dobře informované zdroje navíc MF DNES řekly, že Železný má zakázán vstup do budovy Novy. Sám odvolaný Železný se od středy ke svému pádu nevyjádřil a včera nebyl k zastižení. Mluvčí Novy Petr Kostka ovšem trvá na tom, že odvolání Železného proběhlo bez větších problémů: ”Byl to normální, civilní rozchod,” prohlásil Kostka. ”Pokud jde o vstup do budovy, pan Železný už není zaměstnancem, ale samozřejmě si mohl vyklidit svou kancelář a vzít své věci.” Podrobnosti výpovědi Kostka odmítl komentovat: ”Je to vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, víc k tomu nebudeme sdělovat,” řekl Kostka.

Včerejšek přinesl i další důležitou událost kolem Novy: švédský soud definitivně zamítl žalobu, kterou se český stát chtěl bránit výsledku arbitráže se společností CME. Česko tak vyplatí někdejším investorům Novy deset a půl miliardy za to, že úřady v roce 1999 dovolily Železnému, aby se od CME odstřihl.

Železný nakonec prohrál vše, co tvořil

Trvalo to čtyři roky, ale nakonec je výsledek zřejmý: někdejší investor Novy Ronald Lauder odchází s deseti miliardami v kapse, Vladimír Železný zažívá potupný konec kariéry televizního magnáta. Není to tak dávno, co o sobě prohlašoval: ”Já jsem televize Nova.” Teď byl ze stejné televize propuštěn pro ”nadbytečnost”. Středeční pád Vladimíra Železného nese téměř znaky ponížení: třeba i proto, že spolu s kdysi neomezeným vládcem Novy musela televizi opustit i ředitelka jeho sekretariátu a přítelkyně Konstancie Záhorková. ”Je jasné, že s tím musel počítat už delší dobu,” říká jeden z jeho někdejších blízkých spolupracovníků. ”Ale na svém místě lpěl tak, že si to nebyl dlouho ochoten připustit.” Že bylo středeční odvolání Železného ”rychlou akcí”, dosvědčuje řada okolností. Železný měl například ještě tuto sobotu letět do Los Angeles na největší světovou nabídku nových televizních pořadů L. A. Screening. Pro ředitele komerční televize jde o jednu z nejdůležitějších a nejprestižnějších událostí roku. ”Pan Železný do Los Angeles za televizi Nova neletí, nevím ale, jestli tam nejede třeba soukromě,” konstatuje mluvčí Novy Petr Kostka.

Ještě minulou sobotu se loučil s diváky svého pořadu bez toho, že by to mohlo být naposled: ”Vám, diváci, ať to uteče do příštího vysílání Volejte řediteli. Za týden opět na shledanou i se Zazou,” končil své poslední, celkem 483. vystoupení.

”Majitelé Novy se opravdu vážně lekli, že by vládní koalice mohla protlačit odebrání licence,” řekl zdroj informovaný o dění v TV Nova. ”Hlavně PPF se snaží co nejvíc odstřihnout od minulosti a dát najevo, že nemá nic společného s prohranou arbitráží.” Největší česká finanční skupina PPF, která vloni proti vůli Železného vstoupila do Novy, ovšem na někdejším odstřihnutí Američanů skutečně profitovala. V televizi teď ovládá finanční toky, licenci má Nova prodlouženu až do roku 2017. Naopak Železný teď se CME definitivně prohrál. ”Zničím tě, rozjedu proti tobě desítky žalob,” citoval kdysi Železný větu, kterou mu měl říci majitel CME Ronald Lauder. Je-li ta věta pravdivá, musí se teď Lauder (navíc s deseti miliardami od státu v kapse) cítit báječně. Železný ho sice v roce 1999 opustil a postavil novou Novu, důsledky však pro něj byly zničující. Léta soudních sporů a dluhy ho vysály až na dno, přišel o svůj šedesátiprocentní podíl ve firmě CET 21, která drží licenci k Nově. Navíc se od něho začali odvracet i bývalí klíčoví spojenci. Loni v červnu ho jako první opustil právník Aleš Rozehnal, který Železnému hodně pomohl s odchodem od Američanů. Loni se ho pokusil svrhnout. Železný tehdy ještě svůj post uhájil, výsledkem několikatýdenní bitvy o Novu byl vstup PPF do televize. ”Loni se za něj ještě postavil Jiří Šmejc (hlavní postava skupiny MEF, spolumajitele Novy), teď ho už také poslal nemilosrdně k ledu,” řekl již citovaný zdroj.

”Pan Nova” tak najednou slyší věty, jako tu od mluvčího Kostky: ”Pan Železný už nemá s televizí nic společného. Jestli ho chcete sehnat, tak přes jeho senátní kancelář.

Zdroj: Jindřich Šídlo, iDnes, 16.5.2003


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 5   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
17.05.2003 • Český rozhlas slaví 80 let
15.05.2003 • Technická a právní opatření v boji proti porušování autorských práv v oblasti šíření televizního vysílání [ 9 ]
12.04.2003 • Ani hrozba vypnutí 12. kanálu nepřiměje Železného uvažovat o satelitní distribuci Novy? [ 12 ]
15.03.2003 • Nova je zlatý důl - daňoví poplatníci za ni zaplatí přes 10 miliard Kč [ 8 ]
26.01.2003 • Sobotní černá hodinka na České televizi [ 6 ]
15.01.2003 • Placení koncesionářských poplatků se vztahuje i na PC a mobily? [ 5 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Pokurvená NOVA 

17.05.2003 07:14 • -
Píčus jeden - dobře mu tak! I to jeho proamerické, pro ODS a prožidovské vysílání ve zprávách snad konečně ustane a doufám že už nebudeme moct vidět za války medailónky ”amerických hrdinů” když na druhé straně umirají děti...
 
 
  no konečně!!!! 

16.05.2003 18:09 • WOLF
No konečně ta spátečnická osoba již nebude otravovat ve svých pořadech diváky Novy. Ted jen doufejme, ze budoucí ředitel bude alespon trochu více techničtější typ než ten předešlý paňác a NOVA (jako poslední) se konečně na satelit dostane! Buh nám dej naději :-)
 
 
  Potápěči místo Ředitele 

16.05.2003 14:25 • Čtenář
V sobotu bude místo Volejte řediteli film o potápečích. Když už toho Železného potopili :-)
 
 
  Můj příspěvek 

16.05.2003 10:08 • AAA
Ted treba se konecne Nova objeví i v CzechLinku ;o)
 
 
  Kombinoval až překombinoval 

16.05.2003 09:57 • anonym
Dneska se může V@VKA tlouct do hlavy - kdyby se nerozešel se CME, tak měl ročně min. příjem 10mil. Kč, do Senátu by se nepochybně dostal taky, stát mohl ušetřit 10mld. Kč... Takhle ten prašivec nemá nic (pár nahrabanejch miliónů stejně brzo rozfofruje), stát (my všichni) je chudčí, a smějou se akorát ti podvodníci z PPF :-(((
 
 
Celkový počet komentářů: 5 / zobrazují se: 1 ... 5

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist