Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 06:58:08   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Vybudování nové Irácké TV nebude snadné

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 07.08.2003


Ředitel nové irácké televize opustil svůj úřad s prohlášením, že USA prohrávají propagandistickou válku nejen s Íránem, ale rovněž se svrženým iráckým prezidentem Saddámem. Nedokázaly investovat do iráckých studií potřebné finance, aby si zajistily místní štáby. A tak získávají stále větší popularitu katarská Al-Džazíra či íránská Al- Alám.


Ředitel nové irácké televize rezignoval

Ředitel nové irácké televize opustil svůj úřad s prohlášením, že Spojené státy prohrávají propagandistickou válku nejen s takovými zeměmi, jako je Írán, ale rovněž se svrženým iráckým prezidentem Saddámem Husajnem. Přitom Ahmad Rikabí, který žil v londýnském exilu, nastoupil do čela nové irácké televize a rozhlasu před pouhými třemi měsíci. Nyní se netají deziluzí.

„Saddám Husjan se uměl prodávat lépe prostřednictvím televizních kanálů Al-Džazíra a Al-Arabíja, které operují v oblasti Perského zálivu,“ tvrdí Rikabí s narážkou na několik zvukových nahrávek se Saddámovým hlasem, které obě stanice zveřejnily. Rikabí poukazuje na to, že USA nedokázaly investovat do iráckých televizních a rozhlasových studií potřebné finance, aby si zajistily místní štáby. Proto také podle něho získávají stále větší popularitu v Iráku právě katarská Al-Džazíra či íránská Al- Alám.

„Irácký lid, a to včetně sunnitských muslimů, se nechce obracet proti svým osvoboditelům, ale je k tomu podněcován. Tyto kanály přispívají k růstu napětí v Iráku. Je nutné mít takovou televizi, která bude na jejich úrovni,“ argumentuje.

Rikabí pronesl první slova odvysílaná iráckým rozhlasem 9. dubna, kdy vyzval ke společné modlitbě sunnity i šíity. Byl to symbol znamenající ukončení desetiletí diskriminace namířené proti šíitům. Rikabí pomáhal při stavování týmu, jehož úkolem bylo zajistit 16 hodin denního vysílání. Ústředí bylo umístěno v bagdádském kongresovém centru, kde se stále nachází opevněné prostory připravené kdysi pro Saddáma. Řada lidí ale tým zase záhy opustila, protože dostávali příliš nízkou mzdu.

Kalifornská televizní společnosti SAIC, která dostala zakázku na obnovení provozu irácké televize, ale Rikabího výroky nekomentovala. „Spojené státy musí Iráčanům víc naslouchat, a to nejen v oblasti sdělovacích prostředků,“ upozorňuje Rikabí. Připomíná také, že „bude trvat několik generací, než se napraví, co napáchal Saddám. Irácká společnost stojí na lži. Fakticky zde neexistuje nezávislé myšlení. Všude panuje patolízalství a sektářství.“

Navzdory tomu je ale optimistický, pokud jde o obnovu Iráku. Je přesvědčen, že volby a zaměstnanost přispějí k tomu, aby každý měl na prosperitě země zájem.

Zdroj: -čtk-, M&M, 6.8.2003


Doplnění redakce:


Dřívější iráckou státní televizi jsme mohli sledovat i ze satelitu. Například na pro nás dobře dostupné družici Hot Bird (13,0 st. vých.) v digitálním paketu na frq. 12,654 H, SR 27500, FEC 3/4, SID 9, PIDy 1960/1920. Nepravidelně se vysílání objevovalo i v paketu GlobeCast na tr. 12,596 V, SR 27500, FEC 3/4, PIDy 167/168.

Na pozici 26,0 st. východně Irácká televize vysílala v analogu na Arabsatu 2A na transponderu 12,581 V, zvuk 6,60 MHz, v PALu (včetně tří rádií na podnosných 7,02, 7,38 a 8,50 MHz). V digitálu pak byla přenášena na družicích Arabsat 3A na 11,747 V, SR 27500, FEC 3/4, PIDy 4060/4020 a na Arabsatu 2D, tr. 11,566 H, SR 27500, FEC 3/4, PIDy 4060/4020.

Iraq TV vysílal i na satelitu Nilesat (7,0 st. západně), na kmit. 11,823 V, SR 27500, FEC 3/4, PIDy 1018/1019. Dále jsme jej měli možnost zachytit též na sousední družici Atlantic Bird 2 na pozici 8,0 st. západně v paketu na tr. 12,747 H, SR 2480, FEC 7/8, PIDs 33/36.

Před zahájením jarní operace spojenců irácká státní televize přenášela v březnu zejména bojovné hudební klipy, záznamy z manifestací a přehlídek na podporu režimu v Iráku. V televizních projevech k národu pak několikrát vystupoval svržený (a dodnes hledaný) irácký prezident Saddám Husajn, který vyzýval obyvatelstvo k odporu a sliboval vítězství. Během války zde byly přenášeny záběry z hlavního města po nočních bojových náletech a relace k upevnění bojového ducha obyvatelstva. Pravidelně o šesté hodině večerní pak byly na pořadu hlavní zprávy. A ty byly také nejvíce přerušovány rušením up-linku a ostřelováním studií a vysílačů.

Jak pokračovala akce USA a spojenců v útoku na hlavní město, transpondery postupně vypadávaly ve vysílání. Po vstupu spojenců do Bagdádu bylo vysílání Iraq TV, jako prostředku režimu Saddáma Husajna, na satelitu ukončeno a od té doby se už neobnovilo.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
18.07.2003 • Bosh a RTL Newmedia připravují experimentální pilotní projekt MHP
08.06.2003 • Grundig končí…
18.05.2003 • Londýnský veletrh Mediacast 2003
21.03.2003 • Válka v Iráku na vašich přijímačích - aktualizováno
16.03.2003 • Srovnání možností digitálního vysílání
24.07.2002 • HUMAX už nemôže vyrábať prijímače s Viaccess [ 3 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist