Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 12:51:00   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Grundig končí…

  Autor: Karel Honzík , e-mail: radio@dx.cz Přidané: 08.06.2003


Vyhlášením platební neschopnosti skončila více než padesátiletá historie německé společnosti Grundig. Německému výrobci elektroniky se nepodařilo najít finančně silného investora. Převzetí tak v první polovině dubna odmítl turecký koncern Beko. Důvodem byly rozdílné představy o ceně. Těžkou ránu při hledání nového partnera přitom firma zažila již počátkem března, když ji podepsanou smlouvu o převzetí firmy vypověděl tchajvanský koncern Sampo. I zde jednání ztroskotala na ceně. Grundig nedokázal dovést do úspěšného konce jednání s dvěma investory.

Firma byla pro celosvětový trh příliš malá. Jaké budou další kroky, zástupci firmy neřekli. Podle odborníků je přitom nejasné, zda může jako celek fungovat i nadále. Není znám nikdo, kdo by měl zájem o celou firmu. Otazník visí především nad produkcí televizorů ve Vídni, jelikož je zde továrna vytížena jen z poloviny a byla očividně překážkou pro vstup pro cizího investora.

Na českém trhu působí Grundig prostřednictvím stejnojmenné společnosti. Ta je dceřinou firmou vídeňské Grundig Austria. Na český trh dodává spotřební elektroniku a také systémy hotelové komunikace.


Grundig v datech:

1946 – Instalatérský učeň a nadšený rádiový kutil Max Grundig zakládá firmu. Startovním hitem byl radiopřijímač „Heinzelmann“ (pomocný skřítek), který se stal zakrátko bestsellerem.

1948 – Další úspěch slavil Grundig s přístrojem „Weltklang“ (zvuk světa). Přístroj již obsahoval pásmo VKV, a to ještě před tím, než se na něm začalo vysílat!

60. a 70. léta – Na konci 60. let patřil Grundig mezi první firmy, které na trh uvedly barevné televizory. V roce 1979 zaměstnává firma 38 000 lidí a vyrábí v 30 továrnách po celém světě.

1980 – Grundig vykázal první ztrátu a práci ztratily tisíce zaměstnanců. Po dlouhém jednání převzal firmu nizozemský Philips. Max Grundig se ze společnosti stáhl.

1997 – Philips opouští Grundig. Vedení převzalo konsorcium bank.

2000 – Koncem roku do firmy s 6 000 zaměstnanci vstoupil výrobce antén Anton Kathrein, který držel 89% akcií. Krátce na to začíná hledat finančně silného partnera. Jednání s tchajvanským koncernem Sampo a tureckým Beko počátkem letošního roku však ztroskotala.

14.4.2003 – Grundig oznamuje platební neschopnost.


Grundig v satelitní technice:

Přestože mají receivery svou někdejší slávu z přelomu let 80. a 90. již za sebou (vzpomeňme např. na tehdejší dobu výborně vybavený receiver STR 300P s vestavěným pozicionerem), i dnes tvoří určitou část výroby firmy Grundig komponenty pro satelitní příjem.

Z analogových receiverů se prodává satelitní přijímač STR 7100, což je základní stereofonní satelitní přijímač pro televizní a rádiový satelitní příjem (300 předvoleb pro uložení televizních a rádiových kanálů, DiSEqC 1.0, zvuk Panda Wegener)

Konstrukčně zajímavě je vyřešen satelitní přijímač microSAT – drobný High End satelitní přijímač: pouze 21,85 cm vysoký a 11,6 cm široký. Připevníme jej např. k zadní straně televizoru nebo ho ukryjeme za dveřmi skříňky. Při tom zůstane možnost ovládat přístroj dálkovým ovladačem pomocí infračerveného přijímače – myši.

Z digitálů je v současné době nabízen satelitní přijímač SINIO DTR 6111 S CI pro příjem volně vysílaných programů, ale také programů, které jsou kódovány běžnými systémy a satelitní přijímač SINIO DTR 6110 S pouze pro příjem volně vysílaných programů, tento přijímač není vybaven rozhraním CI.

Mnohem známější jsou výrobky společnosti Grundig mezi montážními firmami. Na našem trhu je dostupný široký sortiment základnových stanic a multipřepínačů pro skupinový a kabelový příjem satelitních programů.


Autor je členem výboru Československého DX klubu a šéfredaktorem klubového měsíčníku Radio Revue

Zdroj: Radio Revue 5/2003, doplněno redakcí satCentrum


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
18.05.2003 • Londýnský veletrh Mediacast 2003
21.03.2003 • Válka v Iráku na vašich přijímačích - aktualizováno
16.03.2003 • Srovnání možností digitálního vysílání
24.07.2002 • HUMAX už nemôže vyrábať prijímače s Viaccess [ 3 ]
17.05.2002 • Londýnské fórum Mediacast 2002
11.04.2002 • Kirchovo mediální impérium krachuje! [ 4 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist