Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 13:33:33   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Satelitní obzory 2003 – 4.část

  Autor: Dr.Vladimír Mazálek , e-mail: info@tel-satexp.cz Přidané: 05.09.2003


U televizních programů stále trvá preference česky a slovensky mluvících programů a především v letních měsících to vypadá, že lidem zcela stačí základní terestrické programy, protože je na nich oproti jiným měsícům nadstandartní nabídka (i když často už ”osvědčené”) zábavy. Významně tento rok stoupl počet prodaných karet na české programy a dost lidí využívá i možnost jejich koupě na Slovensku. Taktéž v ČR je možno koupit karty na slovenské programy, i když tady není tak atraktivní nabídka a karta je kupována v ČR hlavně kvůli programu TV Markíza. Kabelové společnosti už žádné velké nárůsty abonentů nezaznamenávají, protože hlavní zájmová území jsou již zakabelovaná a ostatní území s nízkou zástavbou nejsou nijak lukrativní z hlediska návratnosti investic. I tady však padá sledovanost původně atraktivních německých programů a tyto zůstávají v síti většinou z tradice a reklamních důvodů. Tyto sítě zatraktivnila možnost poskytování internetových služeb, ale rozvoj dalších slibovaných služeb s nimi spojených nebude tak žhavý, jak se původně počítalo. Tady prognózy rozvoje techniky zklamaly. A pokud se týká nových provozovatelů televizního vysílání na trhu, je jejich výskyt značně zúžen. Nemyslím tím regionální programy přifařené ve vysílacích mezičasech k některé ze čtyř hlavních terestrických programů. Regionální zpravodajství bude mít u nás vždy sledovanost, protože je aktuální, ale jeho samostatný rozvoj bude zřejmě možný v podobě regionálních televizních stanic s licencí až s opravdovým nástupem DVB - T. Horší je to už se satelitním hudebním programem, kde se sice udává, že o něj zájem je, avšak z reklamního koláče moc neujídá, a že by takový kanál dotoval někdo jako koníčka, to se v našich oblastech ještě nestává. To trochu jinak je na tom sportovní kanál vysílaný na CzechLinku, ale to jen z toho důvodu, že se jednak dostal do kabelových sítí a v rámci karet používá vlastního předplatitelského systému. Je zajímavé, že sportovní kanál má u nás více předplatitelů než kanál erotický.

Při pohledu na poslední průzkum sledovanosti pořadů (především v kabelových sítích, ale i v domácnostech) jasně dominuje 8 resp.10 česky a slovensky mutovaných televizních programů a všechny další mají za nimi velmi významný propad. Jestliže bereme, že denně je televize průměrně sledována asi 4,5 hod., pak je trh televizními programy opravdu již nasycen a nedovedu si představit dalšího operátora, který by se na tento trh mezi stávající subjekty vpravil, a především se tam udržel. Každý program sice bývá obvykle alespoň rok dotován, než se zjistí, nakolik je samostatně životaschopný, ale 17 dalších nových programů, prezentovaných jako každou chvíli ke spuštění co by konkurence UPC, je přece jen silný experiment. Na druhou stranu se při dnešních pronájmech transpondérů, resp. jejich částí dá konstatovat, že pro účelové vysílání asi 1 hod týdně by mělo postačovat při nejlevnější nevýdělečné variantě asi 1500 abonentů s platbou 100 Kč měsíčně.

Zajímavou roli mezi současnou nabídkou televizních programů stále hraje TV Nova. Netřeba se teď zabývat různými ekonomickými či personálními propojeními s dalšími televizními kanály či společnostmi, spíše se stačí podívat na hlavní ekonomický ukazatel - podíl na reklamním koláči. Je velmi ožehavou otázkou, zda má také přistoupit k vysílání přes satelit a nebo ne, ale nynější situace jí stále nahrává k rozhodnému ne, protože výhodnost šíření jejího programu většinově v pásmu VHF je finančně nezpochybnitelná a přechod z jednoho či dvou vysílačů do pásma UHF se u ní jako u nejsledovanějšího televizního programu určitě ”nějak” zařídí i v těch malých obcích, protože by zastupitelstvům mohla odejít ta hlavní síla voličů a současně striktních diváků této stanice. Pokud by však musela TV Nova sdílet šíření sítí vysílačů a převaděčů v pásmu UHF (kde je naprostý nedostatek kanálů), pak bychom v boji o kmitočty měli štiku v rybníce zcela jistou.

Nemyslím, že by tato TV někdy bojovala za zavedení satelitního vysílání, multiplexů či jiných změn, protože její cílová skupina diváků je zcela jasná a z průzkumů zcela jasně víme, jaké obyvatelstvo s jakým vzděláním a příjmy zahrnuje. Určité otázky však mohou být v tomto směru nastoleny při vstupu do EU, kdy se naopak může stát, že TV Nova a TV Joj budou chtít společně ovládnout diváky ne podle územního, ale podle jazykového trhu (tedy např. ČR i SR najednou), který vlastně se vstupem do EU pro nás v Evropě nastoupí. A to se můžeme pak dočkat různých překvapení, které se třeba už nyní na některých tichých jednáních probírají i velmi hlasitě.

Dr. Vladimír Mazálek, www.tel-satexp.cz


pokračování příště


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
06.09.2003 • Satelitní obzory 2003 – 5.část
05.09.2003 • Bude říjnové volné HBO také v UPC? [ 5 ]
05.09.2003 • Říjen na HBO
04.09.2003 • Satelitní obzory 2003 – 3.část [ 2 ]
03.09.2003 • Podzimní volné vysílání na HBO [ 2 ]
03.09.2003 • Satelitní obzory 2003 – 2.část [ 3 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist