Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 15:02:34   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

East Box Digital – tři měsíce před startem

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 06.09.2003


Do startu nové platformy česko-slovenské Pay-TV East Box Digital zbývají pouze necelé tři měsíce, nejvyšší čas, abychom se opět zajímali o to, jak pokračují přípravy k zahájení vysílání. Dnes již známe logo a chystá se i web. Zatím je pro návštěvníky zpřístupněná jen index stránka na www.eastbox.sk. Další stránky zatím nejsou dostupné, budou však pro návštěvníky přístupné při zahájení abonence před spuštěním vysílání.


Vedení společnosti, které připravuje tento projekt je po loňských zkušenostech opatrné v poskytování informací a chystá velkou presentaci a reklamu až v době krátce před spuštěním vysílání a zahájením náboru abonentů. Jsme proto rádi, že díky určité exkluzivitě, kterou naše redakce má v komunikaci s autory této platformy vám můžeme opět trochu poodhalit roušku, zakrývající Pay-TV paket East Box Digital.

O tomto ambiciózním projektu jsme psali už několikrát, doporučujeme vám k přečtení zejména články East Box Digital – budoucí konkurence UPC? , článek East Box Digital – rok poté a článek East Box Digital – start se blíží .

Tento týden jsme byli opět v kontaktu s představitelem společnosti, a tak jsme se samozřejmě zeptali, jak příprava na start vysílání pokračuje, a zda skutečně je termín 1.12.2003 závazný. Přeci jenom je od březnového jednodenního testu na satelitu zase okolo East Box Digitalu ticho. Byli jsme však ujištěni, že přípravy pokračují podle plánu, že ve vedení jsou moudří a schopní lidé, kteří nehovoří a pracují v tichosti. Byli jsme také pozváni, abychom se přijeli podívat na místo, kde se připravuje budoucí areál studií a vysílacího pracoviště. Samozřejmě jsme takovou nabídku uvítali. K návštěvě by mělo dojít ještě během měsíce září.

A nyní k několika novinkám. Nejprve nám bylo představeno oficiální logo platformy East Box Digital. Je zde - a připomíná stylisticky parabolu s dvěma konvertory (LNB), což navodilo hned různé asociace, které se nám po skončení rozhovoru vybavily. Ale nepředbíhejme. Podle slov vedení by tyto „konvertory“ mohly i představovat stylizované E – jako Euro (samozřejmě stranově převrácené). Od tohoto týdne je také na internetu zpřístupněn web www.eastbox.sk, i když, jak jsme už psali v úvodu, je pro veřejnost dostupná zatím pouze index stránka, další se teprve budou postupně uvolňovat. Přes internet se také povede komunikace se zákazníky i zájemci o abonenci a budeme zde moci si službu objednat.


Během rozhovoru nám bylo několikráte opakováno, že start vysílání proběhne opravdu 1.12.2003 a to celé platformy, tedy všech 18ti kanálů. Budou to všechny ty, které jsou schválené Radou pro rozhlasové a televizní vysílání. Jaké to jsou konkrétně, připomeneme v závěrečné části příspěvku.

Společnost už má prý v současnosti nakoupeno a nadabováno na 900 filmů, i takové, které dosud ještě nebyly v obou našich republikách vysílané. V krátkometrážní tvorbě je připraven program k vysílání na tři roky dopředu a East Box chystá i dva velké filmy ve vlastní produkci. Byli jsme seznámeni s jejich námětem, autory i některými protagonisty, ale byli jsme zatím požádáni o zachování mlčenlivosti, protože filmy jsou teprve na samém začátku realizace. Jsou také připravované 600ti dílné „soap opery“ v českém a slovenském jazyce, které potěší zejména ženské diváky. Další lahůdkou bude pro diváky obnovení tradice „slovenských pondělků“ - pamětníci vysílání Československé televize si určitě vzpomenou na kvalitní slovenské inscenace, zařazované právě na první večery v týdnu.









Samozřejmě jsme se opět ptali na technické podrobnosti vysílání, respektive příjmu paketu East Box Digital. Bylo nám potvrzeno, že se bude skutečně vysílat z pozice Astry 1 na 19,2 stupních východně, jsou již kontrahované dva transpondery na Astře 1F, kde na každém může být umístěno až 11 programů. Přesné obsazení bude včas upřesněno, počítá se s datovým tokem min. 4 MB/s. Kódovací systém dodá firma NDS. Vedení firmy by chtělo při výrobě, respektive kompletaci sad set-top-boxů zaměstnat aspoň některé z třech tisícovek propuštěných zaměstnanců firmy Flextronics.

Určitou novinkou pro nás je informace, že by měl mít pronajatý (zapůjčený) box volný(é) slot(y) (CI) pro zasunutí přístupových modulů (CAM). Napadá nás hned využití pro současný příjem Czechlinku, případně Slovak linku ze satelitu Eurobird 1 pro doplnění nabídky o „terestrické“ televizní stanice a logo East Boxu nám tak nabylo nového významu. Ale to už bychom se dostali do roviny spekulací.

A na závěr si ještě zopakujeme, jak by měla vypadat programová nabídka paketu East Box Digital. Měly by v ní být žánrově pestré kanály - česko-slovenské a regionální zpravodajství, hudba, zábava, dětské programy, teleshoping, akční, romantické i sci-fi filmy a také erotika. V projektu žadatelé uvažovali i o samostatném programu, věnovaném vážné hudbě a divadlu a také o loveckém a rybářském kanálu.


Všeobecná charakteristika programů East Box Digital:

1. ČSTV - zpravodajství a živé vstupy vysílané z Prahy a Bratislavy
2. Comedybox - sitcomy, filmové komedie a vlastní zábavné programy
3. Venkov - regionální zprávy připravované ve spolupráci s lokálními televizemi
3. Redlinebox - ve večerních hodinách erotické filmy
4. Čokoláda - magazíny, animované a hrané filmy pro děti
5. Actionbox - akční filmy, dokumenty o bojových uměních
6. Shoppingbox - teleshoppingové nabídky zboží a pracovních příležitostí
7. Stadion - zpravodajství, přímé přenosy, záznamy sportovních soutěží
8. Romantik - filmy, seriály, dokumenty pro ženy
9. Džus - hudební, výukové, soutěžní a diskusní programy, seriály, klubové filmy v cizím jazyce
10. Newsbox - zpravodajství z celého světa, komentáře
11. Let`s music - populární hudba
12. Planeta - dokumentární, cestopisné i instruktážní cykly
13. Scifibox - hrané a dokumentární filmy a seriály s vědecko-fantastickým obsahem
14. Filmbox - filmy
15. Klasikbox - klasické hudební a hudebně-dramatické žánry, džez, divadelní představení
16. Tourbox - dokumentární programy, zpravodajství, magazíny a soutěžně-zábavné programy propagující turisticky zajímavé lokality
17. Revír - dokumentární filmy o přírodě, aktuální publicistika a magazíny o lovectví a rybářství

Jak už konstatovala před časem česká Rada pro rozhlasové vysílání při schvalování žádosti, projekt East Box Digital vypadá na první pohled dost odvážně a fantasticky, ale autoři jej mají pečlivě promyšlený a připravený a tak nezbývá než věřit, že se opravdu dotáhne až do konce. A že již před Vánoci si budeme moci vybírat mezi dvěma placenými satelitními pakety.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 88   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
08.09.2003 • Dnes zahajuje maďarské HBO2, za týden české [ 2 ]
30.08.2003 • Italská Serie A začíná
27.08.2003 • Televize Sky Italia chce ohrozit Berlusconiho impérium
20.08.2003 • Výsledky sledovanosti: Galaxie sport je spokojena, Stanice O oslabila
14.08.2003 • Rádio Lumen v paketu Slovak Link [ 6 ]
11.08.2003 • ITV, Channel 4 a Channel 5 zůstávají zakódované [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
4 / 5

  zkousej jejich int. stranky 

19.10.2003 22:33 • gespa
Můžeš zkusit jejich int. stranky (www.eastbox.sk). Dej si jako jazyk slovenčtinu a budeš (tuším pod sekcí Informace) mít takové improvizované ”Fórum” (není to ale diskusní fórum, jsou to jen odpovědi na některé otázky). Zde se znovu objevuje informace o značce Humax (k vestavěnému dekodéru navíc 2xCI), ale prý ještě (měsíc a něco před plánovaným ostrým startem) JEDNAJÍ!
 
 
  A je zase ticho!!! 

19.10.2003 15:09 • Jirka
Po EastBoxu už se zase slehla zem. Kde jsou ty slibované informace o přijímači a další podrobnosti? Že by zase až za rok??
 
 
  Môj príspevok 

11.09.2003 12:07 • z.
mne to logo, pri vacsej davke fantazie, pripominaju prdiaci zadok zboku.
 
 
  @Jura 

09.09.2003 22:01 • GESPA
No já nevím, ale také v logu jasně vidím náznak paraboly a dvou LNB.
 
 
  @Lumča, @Kuba 

09.09.2003 21:55 • GESPA
Je fakt, že prodávat dva takové produkty na jedné prodejně by z hlediska mého (také vlastníka satelitní firmy) neměl být problém. Otázkou zůstane, co na to UPC. Je možné, že bude snaha z jejich strany zajistit si jistou exklusivitu a prostředky na to určité existují, ale snad je nebudou mít snahu použít. *** Jinak je pravda, že u EBD není vidět žádná snaha oslovit obchodníky se sat technikou, i když to chtějí za chvíli už rozjet a pokud si myslí, že se obchodníci pohrnou za nima, tak se taky může stát, že obchodníci budou raději vyčkávat, jak se to vysvrbí. Protože například já se nehodlám příliš angažovat při rozjezdu celkem pochybného projetu o kterém nevím žádné skutečné detaily. Aby za půl roku lidi chodili a nadávali, samozřejmě mě a ne EBD, že provoz je problémovej, nekvalitní, ..., na to nemám náladu. Ze stejnýho důvodu nenabízím UPC Direct. Dokud nezlepší technickou kvalitu, nemá v mojí prodejně Direct co dělat. Něco jinýho je ale když někdo osloví mě a podá dostatečné vysvětlení a koncepci svého projektu. I když bych jako správnej obchodník se měl o to zajímat sám, tak já na to, abych se pídil po detailních info, opravdu nemám vůbec čas (a popravdě ani náladu). Když rozjížděla Prima jednu ze svých reklamních kampaní, tak také oslovila prodejce anténní techniky v jednotlivých regionech a určitě to byla úspěšnější taktika, než si myslet, že oni stejně všichni ji budou propagovat a že budou chodit sami.
 
 
  to MC 

09.09.2003 21:30 • Hannibal
Datovy tok vychadza pri Tebou spominanych parametroch transpondera a 8 kanaloch na nom (je ich 17, ale Venkov a RedlineBox maju byt na jednom kanali) cca 4.3 Mbit/s :-) Takze mile UPC sa moze tesit, za predpokladu, ze to vsetko je pravda.
 
 
  dxmichael 

09.09.2003 18:22 • expert
Si ty ale odborník, kto by to do teba povedal...
 
 
  Můj příspěvek 

09.09.2003 17:56 • dxmichael
Zajimalo by me, proc na provizorni strance EBD jsou i nemecka a anglicka vlajka...Ten balik bude prece pro CR a SR, ne ??!!



@Kuba a Lunca : S tou provizi je to pravda. Jak UPC i EBD budou radi ze maji dealera. Stejne si jen sam zakaznik zvouli ”svuj” balik, nehlede na to, jestli ho dostane v obchode tady, nebo v obchode za rohem...
 
 
  Můj příspěvek 

09.09.2003 16:32 • Jura
Já nevím, co logo asociuje autorovi článku, ale jasně jsiu to stylizovaná písmena EB - East Box.

Dva konvertory bych v tom oprsavdu nehledal :-).
 
 
  Lumča 

09.09.2003 12:09 • kuba
Nemůžu s Tebou souhlasit, že nejde prodávat dva podobné produkty v jedné provozovně.

Stejně jako já víš, že z toho je provize a pokuď jsi dobrý obchodník tak si lehce zpočítáš, že to bude víc peněz pro Tebe.Ale radši počkám na celkové podmínky EBD
 
 
  Můj příspěvek 

09.09.2003 11:21 • dxmichael
Neni problem prodavat obe platformy. Dyt v Italii se prodavali roky Stream a T+ v jednokm obchode... To prece neni zadny hrich a problem...

K EBD : Zni to vsechno dobre,az pohadkove. 4Mbit/s je urcite jen reklamni tah,protoze ne to vsichni u UPC nadavame, tak to u EBD ”musi” byt lepsi...Pochybuju ze program Shopingbox bude ptorebovat stejny datovy tok jako Stadion!! A uz sem je usvedcil ze kaceji ! :-)
 
 
  @Kuba 

09.09.2003 09:31 • Lumča
A co jsi tím chtěl Kubo říct, že pracuješ v jedné sat firmě. Já mam taky sat firmu a jak píšu níže, zatím to nic neznamená, žádný kontakt, nic se nedá zjistit. Navíc spousta sat firem prodává službu UPC a pochybuju, že by prodávaly zároveň obě dvě platformy. Není to běžné nikde v Evropě, i když my jsme taková vyjímka snad ve všem! Pamatuju si doby, když se v jednom obchodě daly uzavřít smlouvy jak s Paegasem, tak s EuroTelem. Prostě náš malý český kocourkov!Ale vážně, tebe už kontaktovali?




 
 
  Můj příspěvek 

08.09.2003 15:16 • Johnny
Doufám, že kvalita obrazu bude alespoň na úrovni UPC direct - s jejich kvalitou jsem absolutně spokojen.
 
 
  Můj příspěvek 

08.09.2003 14:21 • kuba
No vidím, že všichni jsou tady pesimisti.Aby jste nebyli překvapení.Pracuju v jedné firmě se sat. technikou...
 
 
  môj nazor 

08.09.2003 08:44 • mc
Za tú cenu by som to bral. Ale je tam prílie veľa nezrovnalostí aby som tomu veril.

Tp na Astre je SR22000 FEC5/6 to po odpočítaní FEC a ReedSolomona dá nejakých 33Mbit/s deleno 11 je 3Mbit/s. Takže 4MBit/s len pri použití štstistickéhu MUX, ale to zas iný program pôjde pomalšie(ale to je počítané na 22 prgs, keď ich bude len 18 tak to vyjde)
 
 
  muj nazor 

07.09.2003 19:47 • stoces
Televizi s takovou nabidkou chci. Patrim mezi vetsinu divaku, kteri mají pomerne malo casu a kdyz zapnu telku, chci si vybrat typ poradu hned! a ne prepinat a hledat co kdo vysila. A vubec me nezajima napr. kodovani, za ty peníze je zbytecne cokoli prolamovat. Verim, ze budou mit dostatek abonentu a ja konecne idelni telku. Cim vice abonentu, tim stejnejsi cena a vsichni budeme spokojeni.

Reklama? Proc o tom kvakat rok ci dva dopredu.

LUMCA: Takovy projekt nemohl vymyslet zadny elev, urcite je zabezpecen servis i prodej, alespon castecne. Na www strance byvaji uvedeny kontakty, tak az bude plne funkcni, muze mit EDB dostatek nabidek na servis ci prodej.Servismani se rychle zorientuji. Jen je třeba si pohlidat start, bude to dobry kseft.


 
 
  East Box Digital 

07.09.2003 13:36 • SatFan
Nebudem zatial vynasat ziadne ortiele, ale drzim im palce. V dnesnej dobe odstartovat nieco take si vyzaduje obrovsky balik penazi, ale dufam ze ho naozaj zozenu !!! Momentalne si platim UPC Direct, ale ak to bude naozaj take ako slubuju, okamzite si beriem ich box !!! Takze sa tesim na spustenie !
 
 
  Můj příspěvek 

07.09.2003 11:00 • Lumča
Omlouvám se v předcházejícím příspěvku měla být uvedená cena za abonenci 350 Kč. Překlepl jsem se. Sorry.
 
 
  @Divák 

07.09.2003 10:57 • Lumča
Ale to já všechno vím, ohledně ceny apod. Ale cena 250 Kč se objevila někdy v lednu 2002 a to je už dost dlouhá doba, aby se nezměnila, inflace, vyšší vstupy, energie... Situaci se startem UPC jsem zažíval na vlastní kůži, takže vím jak to bylo. Prodejní a montážní firmy byly kontaktovány v dostatečném předstihu a kampaň pro veřejnost byla spuštěna až těsně před zahájením!Nenadáván redakci, za neúplné info, jen se snažím vyprovokovat nějakou diskusi na toto téma! Rád bych někde získal kontakt na EBD, mám zájem prodávat a montovat jejich boxy a proto bych se rád něco dozvěděl. Ať tedy redakce zveřejní kontakt. Nevím pod jakým názvem jsou registrováni v OR a jestli u nás nebo někde jinde a proto se mi je zatím nepodařilo kontaktovat. A pokud bych se něco dozvěděl, rád se s vámi o info podělím. Určitě nenadávám a neremcám, jde mi jen o seriozní informace a hlavně kontakt, ať si vše můžu ověřit přímo u zdroje!!
 
 
  EBD 

07.09.2003 10:27 • Divák
Já jsem sice taky skeptik - tedy dokud neuvidím 1.12. vysílání, nebo možnost abonence, tak neuvěřím. Ale na druhou stranu se musím zastat redakce, nezdá se mi zrovna fér za to, že se její redaktoři snaží aspoň něco vypátrat a vůbec že se jim podařilo zkontaktovat vedení EBD, jim za to ještě spílat. Konkurence na jiných serverech spí, respektive čeká, co z toho bude, jedině satcentrum prolamuje silnou informační bariéru. Myslím si, že je lepší přinést aspoň nějaké informace jak žádné. A pokud se týká otázek např. Lumčy, vždyť už to v článcích všechno bylo, stačí číst! Cena 350 Kč měsíčně (taky se mi to zdá málo:-)), kódovací systém Videoguard firmy NDS, boxy jako pro Sky (stejný výrobce), tedy zřejmě Pace či Panasonici. A těch už je po světě vyrobených kvanta i do zásoby :-) A ještě mě napadá paralela se startem UPC Direct, kdo jste tehdy před pár lety v srpnu před zahájením zářijové abonence UPC o této službě vůbec něco věděl? Nic, reklamní kampaň (slabá, spíše bilbordová) byla až po 15.9., kdy UPC odstartovalo. A prodejci a technici se taky školili až za pochodu... Takže to, že nevíme, co se chystá v průběhu příštích dvou měsíců, ještě nic neznamená. Ale hlavně, že dopředu nadáváme a remcáme. To by nám šlo, holt už jsme takový národ. Howgh, och, to jsem se rozepsal!
 
 
Celkový počet komentářů: 88 / zobrazují se: 61 ... 80

zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist