Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 07:49:27   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Seznamte se: Kaon XSC 320 ANV – 1.část

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 22.10.2003


Receivery jihokorejské firmy Kaon Media se za necelý rok, co se u nás prodávají, dobře zapsali do podvědomí satelitních fanoušků. Jsou technicky na výši, spolehlivé, s propracovaným menu v českém jazyce a uživatelsky velmi přívětivé. Do v současné době distribuované řady (viz článek) nyní přibyl nový, velmi dobře vybavený receiver s vestavěným dekodérem @Sky crypt a USB rozhraním @Sky Video Link, který by se mohl stát velmi populárním pro řadu našich satelitních diváků.

Uvítali jsme proto nabídku ing.Petra Bedrníčka z klatovské velkoobchodní firmy Impexa (která Kaony dováží do republiky a distribuuje maloobchodním prodejcům) k vyzkoušení tohoto přijímače. S výsledky podrobného testu vás seznámíme v několika pokračováních, jednu část věnujeme i podrobnému popisu software @Sky video link, v.1.1, určeného pro dálkové ovládání satelitního přijímače z počítače a k záznamu přijímaných televizních a rozhlasových pořadů na hard disk počítače.


V dnešní první části se seznámíme se základním popisem a technickými údaji receiveru.

Po vybalení přijímače z krabice se před námi objevil přístroj, na první pohled velmi podobný již v létě u nás testovanému přijímači Kaon 520UH – Xtreme (či stejný typ Kaon 520U – Xtreme bez zabudovaného hard disku). Ten si získal řadu zájemců o satelitní příjem tím, že měl vestavěné universální přístupové rozhraní – UNI CAS. Po vložení programovatelné FUN karty tato čtečka u přístrojů Xtreme funguje jako Magic modul se SW Penta a umožní nám přijímat programy v pěti různých kódovacích systémech (Irdeto/Betacrypt, Viaccess, TPS, Seca/Mediguard a Nagravision), samozřejmě pouze v „jednotkových“ verzích.

Také u receiveru Kaon XSC 320 ANV je zabudovaná čtečka UNI CAS, tentokráte však naprogramovaná jako dekodér @Sky crypt. Majitel takového přístroje dostane tedy větší užitnou hodnotu, protože čtečka funguje stejně jako dnes velmi populární přístupové moduly (CAM) pro příjem Free-X TV, prodávané také pod obchodním značením Jocker, Sky, Ice či Black crypt (více v článku). Satelitní porno kanál Free-X TV (dříve NO-ZAP TV) je vysílaný na Astře (19,2 st. vých.), tr. 115, 12,663 H, SR 22000, FEC 5/6 a na Hot Birdu (13,0 st. vých.), tr. 131, 11,137 H, SR 27500, FEC 3/4, je zakódovaný právě v systému @Sky crypt a program se dekóduje bez potřeby vložení přístupové karty. Při koupi receiveru s tímto modulem se vlastně zaplatí licence provozovateli za sledování a proto už pak nepotřebujeme žádné další karty.

Příjem Free-X TV však není samozřejmě jediná možnost využití této čtečky UNI CAS. Po vložení programovatelné FUN karty (typ 2, 3, 4 či 5) tato čtečka funguje (podobně jako u dalších přístrojů Xtreme) jako Magic modul a umožní nám přijímat programy v pěti různých kódovacích systémech (Irdeto/Betacrypt, Viaccess, TPS, Seca/Mediguard a Nagravision). Samozřejmě na tuto „neoficiální“ kartu pouze v „jednotkových“ verzích, na které jsou dostupné klíče. Ale fungují v něm i originální přístupové karty a stanice, vysílané v těchto systémech, tedy i „dvojkové“. Pokud se jedná o Conax, chtěli jsme vyzkoušet originální kartu Telenor Slovakia pro JOJ TV, zapůjčenou ze slovenské kabelovky, příjem této stanice je však v současné době nezakódovaný.

Ale to není ještě všechno. Pro satelitní fanoušky v České republice a na Slovensku je určitě nejvíce preferovaný kódovací systém CryptoWorks. V něm jsou kódované stanice přenášené v Czechlinku, Slovak linku i UPC Direct. Je proto velmi dobré, že firmware přijímače umožní dekódovat v této čtečce UNI CAS i originální přístupové karty na tento systém. Firmware nepoužívá softwarový blocker, proto fungují všechny funkce systému CryptoWorks bez omezení. Vyzkoušeli jsme modul s novými, ještě čistými nezaregistrovanými kartami pro Czechlink s biosem v.2.0 i v 3.0 a také kartu pro Slovak link s biosem v.3.0 a bez problémů se aktivovala data. Také abonenti UPC Direct nemusí mít obavy, že by se jim tento modul měsíčně neaktualizoval „z nebe“.


Tolik ke čtečce, nyní přejděme k základním technickým údajům:

Satelitní receiver Kaon XSC 320 ANV je určený k příjmu MCPC i SCPC satelitních digitálních kanálů, přenášených v Ku (11-12,5 GHz) i C (4 GHz) pásmu. Použitý tuner s jedním vstupem má rozsah 950-2150 MHz a zpracuje datové toky (SR) 2-45 Mbaud s poměrem chybové korekce (FEC) 1/2, 2/3, 3/4, 5/6 a 7/8.

Systém obsahuje rychlý procesor STi 5518, flash memory 1Mbyte a SDRAM paměť 8 Mbyte. Celkem je pro uživatele k dispozici až 9000 předvoleb a 50 satelitních pozic pro uložení TV a R stanic.

Reveiver dokáže zpracovat prostorový zvuk Dolby Digital (AC3), optický audio konektor S/PDIF (TOS link). Pro připojení konvertorů je tu podpora DiSEqC 1.0 a 1.2 a funkce USALS pro automatické hledání pozic družic na orbitální dráze. K propojení na další multimediální zařízení slouží 2 konektory SCART (RGB i CVBS), PLL modulátor (21-69.K, PAL B/G, D/K, NTSC M) a druhý konektor F (loop through) jako výstupní smyčka pro připojení dalšího receiveru. Dále ještě můžeme případně využít 3 výstupní konektory CINCHů jeden pro video a dva pro levý a pravý audio signál.

Novinkou je USB konektor na zadní straně panelu. Receiver má totiž zabudovanou novou funkci @Sky Video Link. Po propojení kabelem s USB konektorem stolního počítače anebo s notebookem můžeme pomocí software @Sky video link dálkově ovládat satelitní přijímač z počítače a zaznamenávat přijímané televizní a rozhlasové pořady na hard disk počítače ve formátu MPEG 2 anebo VCD (Video-CD, tedy vlastně MPEG 1). Popis toho software si necháme do některé z příštích částí testu.

Receiver má uživatelsky přívětivé menu na obrazovce (OSD) v českém jazyce (kromě jiných jazykových mutací), s možností třídění podle řady kritérií a vytváření uživatelských seznamů oblíbených programů se 4 favoritními skupinami. Snadnou obsluhu umožňuje automatické a rychlé ladění všech dostupných kanálů, majitelé satelitních přijímačů zase ocení automatické vyhledávání satelitních pozic při natáčení motoru (funkce USALS). Ale k tomu se dostaneme také až příště, nechceme dnešní první část příliš natahovat. V popisu budeme pokračovat zase zítra.

Závěr úvodní části: receiver Kaon XSC 320 ANV bude jistě vítaným rozšířením stávající nabídky přijímačů této jihokorejské firmy. Díky své vybavenosti řadou nových funkcí, užitnými vlastnosti i dostupnou cenou se může stát oblíbeným přijímačem u našich satelitních fanoušků a stát se nástupcem legendárního Humaxe 5400. Tento přijímač bude k dostání například v obchodě satelitShop za maloobchodní cenu pod 9500 Kč, včetně DPH, typ XSC 320 NV bez videolinku na USB je ještě o tisícovku levnější.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 3   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
23.10.2003 • Seznamte se: Kaon XSC 320 ANV – 2.část
13.10.2003 • Modulátory A/V signálu [ 3 ]
11.10.2003 • Dvojitý box firmy Radix s možností záznamu
07.10.2003 • Seznamte se: Satelitní přijímač Kaon KSC570 - 4.část [ 1 ]
03.10.2003 • Seznamte se: Satelitní přijímač Kaon KSC570 - 3.část
02.10.2003 • Seznamte se: Satelitní přijímač Kaon KSC570 - 2.část [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Další informace 

24.10.2003 13:58 • Redakce
Další informace budou následovat v pokračování testu tohoto receiveru, které právě dopisujeme a dojde i na adresu webu, kde najdete i upload nového firmware. Pokud jste ale netrpěliví, tak tedy link na řadu Xtreme (Kaon/Hornet 520 i 320) je zde, čtečka @Sky crypt se přeprogramovává pomocí karty FUN 5 jako běžný CAM pro Free-X TV, a receiver si lze objednat např. na satelitShopu za cenu 7770 Kč bez DPH/ 9480 Kč s daní. Verze Kaon XSC 320 NV bez videolinku na USB je levnější, stojí 7033 bez/ 8580 Kč s DPH. Pokud jste z jihovýchodní Moravy, můžeme vám přijímač předvést v redakci, tlf. kontakt viz odkaz O nás na spodku každé stránky tohoto webu.
 
 
  Dalsi informace 

24.10.2003 09:49 • Yzi
Nikde na netu jsem o tom nenasel zadne dalsi informace, ani na strankach vyrobce. Nevite nekdo o nejakem linku?

Jak jsou KAONy podporovany z hlediska SW? Nerad bych koupil neco, na co nebude uz zadny firmware k sehnani.

Kde se to da koupit?
 
 
  Výbornej reciver 

22.10.2003 18:48 • antsat
Kaon 320 hornet mam doma asi týden a jsem s ním velice spokojen.Dokonce má i prvního zákazníka a je z něj unešen.Jede mi v něm fan karta upc i czechlink.Samozřejmě i free x tv.
 
 
Celkový počet komentářů: 3 / zobrazují se: 1 ... 3

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist