Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 02:23:42   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Seznamte se: Kaon XSC 320 ANV – 4.část

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 03.11.2003


Dnešní část je věnovaná našim praktickým postřehům a zkušenostem, na které jsme narazili při testování nového receiveru firmy Kaon s vestavěným dekodérem @Sky crypt a USB rozhraním @Sky Video Link.


Nejprve ještě v krátkosti k obsluze přijímače

Jak už jsme si zvykli u většiny digitálních receiverů, zobrazují se nám na obrazovce při změně předvoleb (anebo po stisknutí tlačítka INFO) informační lišty. U receiverů Kaon řady 320 a 520 obsahuje tato lišta obsahuje údaje: číslo předvolby, název programu, čas, řeč, L a Q červená a zelená čára s procentním vyjádřením – což je graficky znázorněná hodnota síly a kvality přijímaného signálu, název pořadu, jeho začátek a konec a použitý kódovací systém. Po druhém stisknutí se zobrazí nad touto modrou lištou ještě modrý obdélník s technickými parametry: družice, provider, číslo transponderu (v seznamu receiveru), frekvence, polarita, hodnoty SR, FEC, V-PID, A-PID, P-PID, počet audio zvuků, titulků a zda je teletext u daného kanálu. Jak je obvyklé, ruší se tyto informace buď samy po uplynutí nastaveného času anebo klávesou EXIT.

Pokud jsou v digitálním streamu také vysílané titulky, stačí zmáčknout červené tlačítko SUB/TEXT a naskočí volba řeči. Pokud je přenášený teletext, nabídne se k potvrzení volba jeho zobrazení. Teletext i titulky jsou samozřejmě vkládané do obrazu a jsou viditelné i na starších televizorech bez dekodérů teletextu, „projdou“ přes UHF modulátor i A/V konektory SCART či CINCH.

Po stisknutí tlačítka OK na ovladači anebo na čelním panelu se zobrazí Seznam kanálů. Podle navoleného třídění budeme mít tento seznam uspořádaný sestupně (A-Z) anebo vzestupně (Z-A) podle názvu programů, nebo setříděný na volné a kódované stanice (a to dokonce i podle použitého systému kódování). Anebo listujeme jen oblíbenými předvolbami anebo jen po vybraných satelitech. K přepínání třídění použijeme barevná „teletextová“ tlačítka, která zde mají přiřazeny i další funkce. Třídící funkce jsou velmi pěkně a srozumitelně navržené a s využitím nápovědy na spodní řádku obrazovky se nemůžeme při obsluze zplést.

Velmi dobře je u receiverů Kaon vyřešena funkce elektronického průvodce (EPG), tedy zobrazení informací o právě vysílaných či připravovaných pořadech na dané stanici. Pokud provider takové informace zařazuje do datového streamu, pak si je jednoduše vyvoláme na obrazovce po stisknutí tlačítka EPG na dálkovém ovladači. A to až na týden dopředu, včetně podrobného popisu. Ten je pro cizí jazyky zobrazen bezchybně, včetně specifických písmen s diakritickými znaky.


Jediným problém je EPG u programů z nabídky UPC Direct, kdy se jako u většiny u nás prodávaných receiverů zobrazí „philipsovská“ čeština. Před písmenem s čárkou se předřadí Â a před písmenkem s háčkem pak přijde písmeno Ĩ, což činí text hůře srozumitelným, i když po čase si lze na to zvyknout.


Tolik aspoň několik vět k obsluze přijímače, a nyní přejdeme asi k nejzajímavější části celého seriálu, kterou je shrnutí našich poznatků z několikatýdenního testování receiveru a přiblížení kladů i záporů, na které jsme narazili.


Test receiveru Kaon XSC 320 ANV

Vzhledem k nové a zajímavé funkci @Sky Videolink, tedy výstupu datového signálu k nahrávání do počítače a ovládání předvoleb pomocí USB rozhraní jsme receiver testovali na dvou přijímacích stanovištích. Nejprve na „klasickém“ místě v sestavě dalších audiovizuálních komponent v obývacím pokoji, kde se stal součástí domácího kina. Předpokládáme, že takto bude jeho hlavní funkci, tedy příjem kódovaných i dostupných zakódovaných paketů asi využívat většina fanoušků. V případě potřeby nahrávky pořadu do počítače jsme využili notebook s konektorem USB, ještě ve „staré“ verzi 1.0, pro naše první testování to však bylo jen doplňkové ověření funkčnosti dodávaného software.

V této části testu nás zajímaly všechny pro normálního satelitního diváka nejdůležitější funkce. Receiver jsme připojovali na ofsetovou parabolu Gibertini 100 s motorem H-H 120 firmy Stab a konvertory (střídavě) MTI 0,6 dB, California 0,5 dB a Invacom 0,3 dB. Přitom jsme využívali funkci USALS. Dále jsme receiver testovali pro příjem ze čtyř pozic s přepínačem DiSEqC, na parabole Fuba ofset 90 cm byl multifeed s konvertory zamířenými na Astru2/Eurobird, Astru1 a Hotbird a druhá parabola 60 cm ofset (původně pro UPC Direct) směřovala na Thor/Intelsat707.

S natáčením jsme obsáhli horizont od cca 45 stupňů východně po 30 stupňů západně. Mimo test jsme navíc ještě zkoušeli příjem s novou parabolou Gibertini 120 a také s klasickou středovou parabolou Kovosat 120, zde samozřejmě přes interface – DiSEqC pozicioner Strong V50. Tím se nám rozšířil rozsah příjímatelných družic na cca 80 stupňů východně až 45 stupňů západně.

Zaplnili jsme cca 3000 předvoleb pořady z necelé čtyřicítky družic, na které jsme měli kódy pro univerzální kartu FUN5 pro UCAS modul @Sky crypt, anebo přístupové karty pro CAM CryptoWorks, Magic a Conax. Rozhodli jsme se totiž „tvrdě“ otestovat receiver ve schopnosti detekce různých kódovacích systémů za přítomnosti různých (i stejných) CAM ve slotech. Proto ten Magic modul anebo asi nejnáročnější varianta pro českého či slovenského satelitního fanouška - dva moduly CryptoWorks ve slotech se dvěma přístupovými kartami plus třetí karta v šachtě. Ano, taková kombinace nastane, pokud chceme současně mít receiver připravený na sledování programů paketu Czechlink, Slovak link i UPC Direct v našem mateřském jazyce. A to jsme ještě nepoužili CAM Conax s připravenou kartou Telenor Slovakia, protože v době testu byl příjem JOJ TV i nadále volný.

S vlastním provozem receiveru jsme byli velmi spokojeni. Receiver bezchybně najížděl na předvolené družice, jak už jsme psali v předchozí části, pokud máme pohonnou jednotku s funkcí USALS, stačí v menu zadat pouze hodnoty zeměpisné délky (longitude) a zeměpisné šířky (latitude) pro místo, kde máme nainstalovanou parabolu a potom po navolení satelitů v menu receiveru nám motor bude sám přejíždět na zvolené pozice na orbitu, aniž bychom je museli ručně dostavovat. Samozřejmě v takovém případě funguje i funkce motoru GO TO pozice, tedy zvolíme si nový satelit a jen zadáme pozici ve stupních (a východně či západně). Nastavení bylo pro motor H-H 120 přesné a korigovali jsme na maximální výchylku pouze satelit Arabsat 2B. U ostatních družic v celém dostupném orbitu jsme se mohli spolehnout na „automatiku“. Do nabídky jsme přidali bez problémů i nový satelit Hellasat 2 na pozici 39,0 st. východně. Připomeneme jen, že hodnota longitude a latitude pro vaše bydliště se snadno zjistí podle elektronických map, GPS anebo z internetu na této adrese. Najdeme tam i městečka a vesnice v České republice, na Slovensku a v dalších zemích celého světa.

Také přepínání družic pomocí DiSEqC bylo bezproblémové, někteří fanouškové dávají tomuto způsobu přednost oproti natáčení, kde musí čekat nějakou dobu na přesun paraboly na další satelitní pozici. Zvláště pokud „neuváženě“ přepneme ze stanice např. na Euroasiasatu na stanici na Hispasatu, máme o několik desítek sekund nečinnosti postaráno. Rozhodně se ale nenačekáme při automatickém vyhledání stanic na zvolené družici. Při editaci satelitů je už v paměti uloženo velké množství aktuálních transponderů, ke kterým samozřejmě můžeme přidat i další. Ty rychlý procesor svižně skenuje a ani na transpondery „nejbohatších“ pozicích - Astry 1 (19,2 st. vých.) a Hot Birdu (13,0 st. vých.), netrvalo prohledávání všech kanálů déle jak 6 minut, což je myslím slušný výsledek. U ostatních družic je tato doba pak mnohem kratší. Pokud nastavíme automatické skenování všech námi dopředu v menu „zatržených“ satelitů, receiver pro prohledání dané družice sám přejede na další pozici a pokračuje ve skenování. Než si uvaříme a vypijeme kafe, máme předvolby zaplněné. Měli bychom ale raději říci částečně zaplněné, paměťovou kapacitu 9000 předvoleb se nám určitě nepodaří ani v brzké budoucnosti úplně zaplnit.

Na začátku testování jsme ještě zastihli vysílání německého paketu Premiere v systému Betacrypt, nyní odchodem tohoto zajímavého balíku programů do lépe zabezpečeného systému zase trochu ubyla atraktivita šachet na „pirátský“ příjem. Shodou okolností v přibližně stejné době skončil i holandský Canal Digitaal v Irdetu, chorvatská HRT a nakonec i rakouská ORF změnila ident, a tak se někteří ptáte, zda má smysl si pořizovat takto vybavený receiver. Myslíme si, že ano, protože se jedná o univerzální přístupový systém (UCAS), který se dá přeprogramovat vložením FUN5 karty s obslužným softwarem, a kromě zmiňovaného systému 5in1 zvládá pornokanál Free-X TV (ten bez vložení jakékoliv karty do šachty), CryptoWorks pro české a slovenské pakety s abonentskými kartičkami a čte i originální přístupové karty všech výše uvedených systémů. Ověřili jsme např. kartu Viaccess pro švýcarský paket TSI SRG a kartu Seca/Mediguard pro francouzský AB Sat. Podle informací italských satelitních fanoušků, kteří si Kaony (či jejich označení Xtreme a Hornet) velmi oblíbili, lze ve čtečce dekódovat takřka všechny běžně dostupné originální karty i na dvojkové systémy (samozřejmě mimo Videoguard či PowerVu).

Jak už jsme se zmínili, testovali jsme i české a slovenské karty pro pakety v systému CryptoWorks, a to jak v šachtě, tak i v CAM ve slotech. U dříve testovaných receiverů jiných výrobců jsme totiž v některých případech zjistili, že si v CI slotech spolu nerozumí dva CAM CryptoWorks, a to Czechlink plus Slovak Link, případně i v kombinaci s UPC. Pokud se detekovala poprvé jiná, jak odpovídající karta služby, už se nehledala druhá šachta a na obrazovce se objevovalo chybové hlášení, přestože naskočil správně dekodovaný obraz. Muselo se pak stisknout tlačítko OK aby tato hláška zmizela. S receiverem Kaon XSC 320 ANV jsme v tomto případě byli spokojeni, k žádným takovým problémům nedocházelo, při přepínání např. mezi stanicemi v Czechlinku a Slovak Linku pouze docházelo ke chvilkovému spoždění, než naskočil obraz a vzápětí i zvuk, receiver tedy testuje jak šachtu i oba sloty při každém přepnutí. Oproti okamžitým reakcím do jedné sekundy pro stanice v systémech 5in1 se doba prodlužuje až na několik sekund (cca 3 sec), vždy však došlo k bezvadnému dekódování bez chybových hlášek. Abychom však pouze jen nechválili, i zde nastal jeden problém, a to s kartou pro Slovak Link s biosem v.3, kdy při zasunutí do šachty UCAS stanice Markíza „zakoktávala“ tedy zamrzala a vzápětí se sama opět rozběhla. Protože jsme chtěli vyloučit náhodné poškození jedné karty na Slovak Link, zkoušeli jsme ještě druhou, u ní obraz běžel, ale zase nešel zvuk.

Zajímavé je, že to dělá pouze Markíza, STV1 i STV2 i zakódovaná rádia se chovají korektně, také teletext Markízy i obou programů STV funguje bez závad. Podle nás i velkoobchodního dovozce do ČR (firma Impexa), se jedná zřejmě o drobnou závadu v software čtečky UCAS, která bude moci být v budoucnu odstraněna přehráním nového firmware (u čtečky se jako u ostatních @Sky crypt modulů firmware přehrává pomocí FUN5 karty). U jiných stanic jak Markíza jsme tento problém nezaznamenali. Navíc stejné karty, pokud byly zasunuty do CAM CryptoWorks v libovolném z obou CI slotů Markízu dekódovaly bez závad. Také všechny ostatní české a slovenské (i ostatní zahraniční) stanice, obsažené v paketu UPC Direct tak i v Czechlinku a ve Slovak Linku se dekódovaly jak v šachtě, tak ve vložených CAM bez problémů.

Testovali jsme také přechod do a z kódovaného režimu v Czechlinku, a to na stanici ČT1 a ČT2, ráno při volném ranním zpravodajsko-informačním bloku, a navečer u volného vysílání a pak po skončení hlavní zpravodajské relace. Musíme ocenit, že přechody byly neznatelné, a jen výjimečně se obraz na zlomek sekundy jakoby zastavil a vzápětí běžel hned jakýchkoliv problémů dál, tedy sběrnice zvládá i velké datové toky distribučních signálů České televize na výbornou. Ještě bychom chtěli znovu zdůraznit, že čtečka UCAS nemá žádný softwarový blocker pro CryptoWorks a tedy přes ní projdou do vložených přístupových karet abonentů všechna data providera včetně aktualizací náplně.

Tolik pro dnešek - protože se text nakonec dosti natáhl, dokončení raději odsuneme až na další pokračování. Po skončení vlastního testu vás ještě chceme podrobně seznámit s programem @Sky video link a popsat, jak jsme byli úspěšní při nahrávání programů z receiveru přes USB konektor na harddisk počítače. Dnes jen prozradíme, že s dodaným softwarem se nám povedlo bez problémů stahovat filmy z přednastavených stanic a paketů, mezi nimiž dnes nechybí ani české UPC Direct, a jednoduše kliknutím na jednu ikonku se nám například pro testování zaznamenaný film o velikosti 3,55 GB ve formátu TRM (z HBO o velikosti cca 146 minut) převedl za 15 minut do formátu MPEG2 (o velikosti 3,73 GB), který jsme dále použili pro vypálení na DVD. Anebo jsme nechali stejný film převést do formátu VCD (Video CD), kdy se (samozřejmě s poněkud sníženou kvalitou obrazu) sám rozdělil na 3 CDčka (o velikosti dvakrát 592 MB – 59,01 minut a jednou 279 MB - 27,53 minut). Ale o tom více až příště.


Poznámka na závěr:

Doporučujeme vám si přečíst také předchozí tři části, ve kterých jsme si představili tento receiver - a to včetně reakcí čtenářů v diskusi pod článkem, kde najdete i prodejní ceny. Zopakujeme jen, že jsme první část věnovali funkcím, druhou část popisu přijímače, a v posledním, třetím pokračování jsme podrobně psali o menu tohoto receiveru.



Aktualizováno 19.11.2003:

Receivery Kaon 320 ANV se začaly u nás velmi dobře prodávat. Tak se stalo, že se nyní dočasně vyprodala veškerá zásoba i v obchodě satelitShop. Očekává se však další dodávka ze zahraničí. Pro vážné zájemce lze tedy přijmout závaznou objednávku - receivery Kaon 320 ANV jim budou distribuované v druhém prosincovém týdnu. Skladem je však typ Kaon 320 AN, který je totožný s testovaným přijímačem, liší se pouze tím, že nemá USB konektor a nepodporuje tedy @Sky video link.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 8   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
27.10.2003 • Seznamte se: Kaon XSC 320 ANV – 3.část [ 4 ]
23.10.2003 • Seznamte se: Kaon XSC 320 ANV – 2.část
22.10.2003 • Seznamte se: Kaon XSC 320 ANV – 1.část [ 3 ]
13.10.2003 • Modulátory A/V signálu [ 3 ]
11.10.2003 • Dvojitý box firmy Radix s možností záznamu
07.10.2003 • Seznamte se: Satelitní přijímač Kaon KSC570 - 4.část [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Uptade pro Neotion (@sky) video link 

07.09.2004 10:28 • Pavel H.
http://www.neotionbox.com/neotionboxdown load-outils-gb.php
Czech link stále chybí,rovněž chybí satelit Eurobird,což je myslím taky škoda.Full X 2 funguje.Pavel H.
 
 
  Otypování přístroje. 

22.11.2003 00:25 • Zdenal
Nedávno koupený Kaon Hornet a ten má na typovém štítku ,XSC-520ANV, -rád bych věděl rozdíl mezi vašim testovaný aparátem a moji 520cítkou. Děkuji.
 
 
  Poděkování a další dotazy 

17.11.2003 11:39 • RichBen
Především chci poděkovat za poslední (? - mluvíte o dalším pokračování) díl seriálu o ”Hornetu” (tedy v těch názvech má výrobce taky pěkný bordel). Dnes večer přijímač objednám a už se těším. Dovolil bych si požádat i o zveřejnění návodů a manuálů (jistě budou přiloženy a možná i česky) Zatím jsem louskal jen španělský @Sky video link a dost jsem se pobavil.
 
 
  @Sky video link 

17.11.2003 03:38 • Redakce
Těší nás váš zájem o receiver Kaon XSC 320 ANV a jeho soft přes USB. Na některé odpovědi se dostalo v dokončení textu, který byl z technických důvodů (problém s HD na jednom redakčním PC) uveřejněný až se zpožděním. Soft lze aktualizovat na stránce Neotionbox.com, UPC už tam je, Czechlink ale ne. Dostali jsme ale nabídku k otestování nového SW, který by snad měl umožnit volnou uživatelskou editaci. Uvidíme a samozřejmě vás s výsledky seznámíme. A poslední dotaz k délce USB kabelu - nevíme, máme vyzkoušených 5 metrů, větší délky jsme nezkoušeli - neměli jsme k dispozici delší USB kabel. V případě Dreamboxu však video stream taháme po cca 30 metrech kroucené linky, zde se však jedná o ftp přenos po síi 100M, tedy o něco jiného.
 
 
  KDY BUDE POKRAČOVÁNÍ ? 

17.11.2003 01:50 • RICHBEN
Čekám s koupí přijímače až na dokončení článku. Potřebuji vědět, jak dlouhý může být USB kabel, jak upravit program podle svých potřeb, zda je ještě k dispozici lepší software s většími možnostmi....
 
 
  @sky video link 

16.11.2003 12:26 • rklouda
Nevite někdo pls jak a kde aktualizovat soft k @sky video link (UPC, Czechlink)? Dík
 
 
  pokracovani? 

15.11.2003 00:12 • yzi
Tolik pro dnešek - protože se text nakonec dosti natáhl, dokončení raději odsuneme až na zítřejší pokračování....



To se psalo 3.11. Dnes je 15.11. a zadne pokracovani nikde nevidim?!
 
 
  jen doplneni 

03.11.2003 11:29 • duchman_zl
jen drobna oprava: zasekavani markizy V ZADNEM PRIPADE NESOUVISI S KARTOU, tento problem nastava i u jinych prijimacu i s orig.moduly cryptoworks(osobne jsem videl u dvou typu a navic i napr. u karty skystar1 kterou vlastnim). Podle meho nazoru je problem rozhodne na vysilaci strane!



Druha vec se tyka softwarovych CA rozhrani cryptoworks - videl jsem jiz vice takovych prijimacu ale ani u jednoho nefungoval napr. prepis klicu na karte,fukcni bylo pouze zapisovani opravneni na kartu ktere posila provider klasickou nesifrovanou formou. Bylo by dobre toto zkusit u recenzovaneho typu.
 
 
Celkový počet komentářů: 8 / zobrazují se: 1 ... 8

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist