Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 10:35:35   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Technika | Články
 

Švýcarsko: Radio Sunshine zkouší rozhlasový systém HD Radio

  Autor: Petr Miklík , e-mail: petr.miklik@post.cz Přidané: 24.04.2006



Začátkem dubna bylo provedeno malým vysílačem na střeše studia švýcarské lokální stanice Radio Sunshine první rozhlasové vysílání v systému HD Radio. Předtím byla nutná montáž a zkoušky v laboratoři.


První výsledky zkušebního provozu jsou hodnoceny pozitivně. Brzy budou následovat další laboratorní, vysílací zkoušky a přípravy k instalaci na hlavním vysílači Rooterberg.

Zahájení prvního zkušebního vysílání na kmitočtu 88,0 MHz se uskuteční asi během května. Experimentální fáze je stanovena na dva roky a měla by prozkoumat možnosti rozhlasového systému HD Radio ve Švýcarsku.

Oproti jiným systémům digitálního rozhlasu může být HD Radio provozováno s maximálním využitím stávající vysílací infrastruktury. To umožní především lokálním a regionálním rozhlasovým stanicím výhodnější alternativu digitalizace. Internet: www.radiosunshine.ch a www.hdradio.ch.


Zdroj: SatNews.de, 20.4.2006, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 13   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
23.04.2006 • Televizor pro DVB-T za 9 000 Kč/11 500 Sk [ 7 ]
12.04.2006 • Alcatel dodávateľom riešenia digitálnej TV
03.04.2006 • Japonsko zahájilo televizní vysílání pro mobilní telefony
01.04.2006 • Psali jsme na Apríla: Ve Zlíně se dnes testuje DVB-T vysílání [ 4 ]
15.03.2006 • Internetová televízia v HDTV kvalite
16.02.2006 • UPC zkouší možnosti hybridní optické/koaxiální sítě HFC

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  HDTV v Ka a jiné ...re 

02.05.2006 05:17 • thrasher
Co se tyka vypnuti analogu v USA tak termin je definitivni- zari-rijen 2009 podepsany presidentem.A urcite to dodrzi.Je pravda,ze americke obdoby UPC jak pises tu jsou,ale nic nevyzrali.Vetsinu satelitu vlastni sami.Na orbitu se vali mraky jinych druzic jejiz tr.kapacity jsou nevyuzity a velmi casto se vyuzivaji k SNG.Proc v KA na to sem se nikoho neptal,ale jak sem psal drive:signaly v KA jsou vyhradne lokalniho charakteru a predevsim pro distribuci HD.Druzice SPACEWAY umoznuji vyzarovat mnoho lokalnich beamu/svazku/napr.19742Ghz pro stat ALABAMA,19825Ghz pro stat Florida atd.Respektive kazda frekvence vyzaruje signal na ten urcity stat na ktery se vysilaji jejich patricne verze lokalnich kanalu.
Kdyz se jeste vratim k HD radiu tak to bude mit s prosazenim velmi tezke.Je totiz upne jedno,jestli to je HD radio nebo DAB nebo DRM.Audiu tu vladne zcela bezkonkurecne satelitni radio at to je XM nebo Sirius.Oba maji takovou nabidku,ze nelze pozemsky konkurovat.XM navic zacina s nabidkou kanalu v HD surround a na trh prichazeji receivery pro domaci kino,ktere umi HD surround zpracovat.
 
 
  HDTV v Ka a jiné 

01.05.2006 08:10 • Lukáš
Nějaké základní informace o HDTV vysílání v Ka jsou na těchto odkazch:
http://en.wikipedia.org/wiki/DirecTV#H igh-definition_television_.28HDTV.29
http://en.wikipedia.org/wiki/SPACEWAY- 1
http://en.wikipedia.org/wiki/SPACEWAY- 2
http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_S atellite_Service
Je třeba říct, že to všechno nemá s ATSC (http://en.wikipedia.org/wiki/ATSC) nic společného.
Proč se vysílá v Ka? Někdo jsem četl, že na transpondérech není už žádné místo, protože to všechno vyžraly firmy, co dělají placenou TV přes satelit (americké obdoby UPC). Koukal jsem na obsazenost satelitních pozic a je to docela zahuštěné (http://lyngsat.com/america.html). Možná proto začali vysílat v Ka.
Vzpomněl jsem si také, že i v US se neustále odsouvá vypnutí analogu, takže to není jen "problém" DVB-T. Informace třeba zde:http://news.com.com/Digital+TV+switc h+set+for+early+2009/2100-1028_3-6004429 .html a http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_tel evision#Analog_switch-off . Navíc si v prvním odkazu všimni, že narozdíl od ČR v USA přijímá TV pozemní cestou jen naprostá menšina lidí.
Psal jsem o zvuku 5.1 a chtěl bych nějaké věci ujasnit: v DVB-T nevysílá 5.1 snad nikdo (omlouvám se za ty Švýcary), všechno je to jen na satelitu. A pak těch 160kbps pro 5.1 platí jen když je to zabaličkované tak, aby to dokázal rozbalit dekodovač pro DTS (např. v audio receiveru). Když se použije klasický MPEG Surround Sound, tak se to vejde už do 96-128kbps. Všech 5.1 kanálů !! Na vlastní kompresi se používá AAC v nějaké své podobě (AAC/HE-AAC/HE-AACv2), takže kvalitu v závislosti na datovém toku si umíte představit (nejsem si jistý, jestli používají Matici nebo ne - vidím, že mám dnes večer co studovat :-)
 
 
  ATSC 

30.04.2006 18:46 • Thrasher
Kvalitnich zdroju na takoveto informace moc neni.HDTV v KA je vec par mesicu stara a zaznamenava obrovsky rozmach.HD v KA zavadi spol.DIRECTV jako dodatecny upgrade ke stavajicim sluzbam.Jedna se zatim temer jen o distribuci lokalnich kanalu 4 hlavnich provozovatelu v systemu DVB-S2 /MPEG4AVC.
Timto jsou vysilany i programy SD.Zarizeni se dodava pro prijem z 5 pozic/1 monoblok kombinace KU+KA;2monoblok KU.Nastaveni je celkem obtizne-o KU by ani tak neslo jako o KA.Vyzarovaci diagram z druzic SPACEWAY1,2 ktere se k tomu vyuzivaji je sice velmi silny ale uzky.Je to dano tim,ze ze se je jedna o local beams,ktere jsou zamireny jen na ten urcity stat pro ktery je signal urceny.Je toho mnoho co se co by se dalo napsat vcetne zkusenosti z praxe nebot tohlemam na dennim poradku.Pokud mas zajem mohu dat vice informaci i nejake foto.
 
 
  ATSC 

28.04.2006 12:36 • Lukáš
Ad "4xHDTV + analog na jednom kanálu" Nevím, nevím, tihle lidé na to mají jiný názor (a protože ATSC je MPEG2, tak bych jim to i věřil) - http://en.wikipedia.org/wiki/ATSC
DVB-T s nějakým vypínáním vůbec nesouvisí. Analog se vypne proto, že by se na něj stejně nikdo nekoukal (přijem z jednoho kanálu 1x analog versus 5-10x digitál ...). Všechno se to akorát uspíší, aby se uvolněné frekvence daly použít na něco jiného. Počítá se s DVB-H a s multiplexy speciálně pro HDTV.
Zvuk 5.1 v DVB-T: škoda, že tak teď skoro nikdo nevysílá. V současnosti snad jedině Švýcaři. Sama ČT o něčem uvažuje až tak za 2 roky.
To HDTV v Ka pro DTH by mě zajímalo. Máš odkaz na nějaký dobrý zdroj? Stejně tak jako jak ty přijímáš TV, resp. to ATSC - zajímalo by, kdo to dělá. Měl jsem za to, že většina jede v DVB-S.
 
 
  Lukas 

27.04.2006 04:43 • Thrasher
Mozna ze o ATSC existuji pochyby,ale je dulezitejsi monitoring z praxe nez teorie.Je pravdou ,ze nektere stanice jako ABC vysilaji pouze 720p,ale podle me neni znatelny rozdil od 1080i./HDTV/.Ale napr.CBS pousti pravidelne kdyz je potreba napr.pri NFL 4 kanaly v HDTV v 1080i.Samozrejme zvuk.doprovod 5.1.
Ato vse z jednoho kanalu pri soucasnem vysilani analogoveho signalu ze stejne frekvence.Neni tu tedy potreba nic vypinat jak se stale pise v ohledu zavedeni DVB-T.O podobnem vyuziti neceho podobneho v DVB-T bych mel opravdu velkych pochyb.Nic mene sem odbocil.Co bude lepsi nebo ne ukaze samozrejme cas,ale jedno je jiste,ze evropsky hlemyzd postupuje velmi pomalu.Dalsim dukazem toho je sireni oboustraneho internetu a desitek HDTV kanalu v KA pasmu jako DTH coz je pro Evropu zatim velka utopie......Zdravim
 
 
  DVB-SSP pro mc 

26.04.2006 08:53 • Lukáš
DVB-SSP (Satellite Services for Portable Devices) je něco jiného než DVB-S. Zatím je to stále jen v návrhu, ale pravděpodobně půjde "jen" o rozšíření DVB-H do S-pásma (2170-2200MHz) pro šíření jak pozemní (dovykrytí v husté zástavbě), tak satelitní cestou (pokrytá celá západní Evropa s paprsky zaměřenými na UK, Německo, Francii, Španělsko a Itálii). Počítá se především se šířením mobilní TV, o rádiu se v této souvislosti moc nemluví :-(
 
 
  DRM+ 

26.04.2006 08:37 • Lukáš
DRM se také vysílá na frekvencích současného AM, s DRM+ se počítá především na frekvence FM, obojí umí simulcast s analogových vysíláním, obojí může fungovat jako multiplex.
Nevím, jak HD Radio nacpe do AM 36kbps. DRM zvládne v té optimální variantě (9kHz/64QAM, var.A) 31kbps (viz http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Rad io_Mondiale).
Na FM to ale pojede 99 (50kHz) až 285kbps (100kHz) (str.9 dokumentu www.digitalradiotech.co.uk/Advantages_of _Modern_Digital_Radio_Systems.pdf), přitom na DTS 5.1 stačí už 160kbps (http://www.parabola.cz/news.php?show=ne ws&art=3930).
48kpbs je AAC s SBR. Kvalitnější stanice chtějí použivat čisté AAC, takže bude potřeba asi 96kbps (str.9 dokumentu www.ebu.ch/en/technical/trev/trev_305-mo ser.pdf).
O kvalitách ATSC (resp. 8-VSB) existuje hodně pochyb, viz např. diskuse na http://www.freelists.org/archives/opendt v/03-2006/threads.html (vlákno "DVB ponders next-gen terrestrial DTV standard").
Jediná výhoda, kterou teď HD Radio má, je, že už je v provozu, kdežto DRM+ přijde až tak za rok.
 
 
  Lukas 

26.04.2006 04:07 • Thrasher
Prave ze HD radio vyuziva frekvenci v pasmu FM a AM.Velkou vyhodou je,ze napr.provozovatel muze vysilat svuj program na stejne frekvenci jak analogove tak digitalne.Navic si muze prihodit do eteru mnozstvi dalsich treba tematickych stanic a to vse jen z jedne frekvence ze ktere jede vse.HD radio hraje v USA na frekv.rozsahu 96kbps na FM a 36kbps na AM.Typicka CD kvalita je pritom 48kbps.Mnoho stanic uz zacalo vyuzivat multicasting system a vysilaji po dvou 48kbps kanalech.Kvalita je vyborna to mohu potvrdit.Podobne je na tom TV system ATSC oproti DVB-T.
 
 
  pre Lukáša 

24.04.2006 17:31 • mc
Neviem či na 2GHz bude dosť miesta na DVB-S(SP), ale ako oba americké S(T)-DAB systémy na 2.3GHz tak aj japonsko-kórejský S(T)-DAB vrátane DMB na 2.6GHz sú plne mobilné. Pozn.:(T) znamená terestriálne vykrývače do hustej zástavby a tunelov.
 
 
  Pásma 

24.04.2006 08:44 • Lukáš
Místo DVB-S se počítá s DVB-SSP s frekvencemi někde v pásmu 2GHz, jestli si to pamatuji dobře.
Jinak myslím, že DRM (resp. dlouhovlnné vysílače) začínají níže než 500kHz, stejně tak jako DRM+ jde do 120MHz.
 
 
  Rádio budúcnosti 

24.04.2006 08:23 • mc
DRM 0,5..30MHz, AM-IBOC 0,5..30MHz, DRM+ 88..108MHz, HDradio (oficialne FM-IBOC) 88..108MHz, T-DAB 175..240MHz, DVB-H 470..606MHz, DVB-T 470..860MHz, S/T-DAB 1450..1500MHz, S/T-DAB 2300..2330MHz, S/T-DAB 2520-2650 MHz, DVB-S 10700-12750MHz to teda bude all-band tuner !!! a to nepočítam systémy pracujúce na telefónnych technológiach GSM/UMTS/CDMA pripadne IP alebo WiFi
 
 
  Ne HDRadio, ale DRM+ 

24.04.2006 06:21 • Lukáš
HD Radio nemá v Evropě prakticky žádnou šanci. Všichni čekají na příští rok na DRM+ (zřejmě na frekvencích současného FM) a DABv2 (na zkoordinovaných frekvencích pro DAB, zejména v pásmu III., tedy na 12.TV kanále).
Více informací na následujících místech:
http://en.wikipedia.org/wiki/HD_Radio< br />http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_R adio_Mondiale
http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_a udio_broadcasting
 
 
  konecne nekdo rozumny, 

24.04.2006 04:28 • thrasher
kdo poznal,ze DAB je krok zpet.Ale zapomeli jste napsat,ze jsou prvni jen v evrope.V USA tento system jiz jede v plnem proudu.Nechapu proc laboratorni zkousky.Zkusenosti je dost jinde.Cesko by si melo vzit od svycaru priklad.Drzim palce.....
 
 
Celkový počet komentářů: 13 / zobrazují se: 1 ... 13

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist