Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 08:21:11   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Nové programy v nabídce našich providerů

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 25.11.2003


Tento pátek jsme obdrželi od tiskového mluvčího Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) pana Pavla Baráka tiskovou zprávu – zápis z jejího 22. zasedání. Jako další zprávy a informace Rady jsme ji hned umístili na web, kde vyšla v plném znění. Netušili jsme však, jaký ohlas v některých z vás vyvolá jeden řádek o registraci převzatého programu do kabelové sítě UPC.


Konkrétně se jedná o maďarský kanál pro děti – MiniMax. Někteří jste hned volali k nám do redakce různé spekulace a úvahy, případně jsme se mohli dočíst na internetu odvážné konstrukce o zařazení tohoto programu dokonce do satelitní nabídky UPC Direct. Někteří – jak jste vtipně dodávali - se prý dokonce chcete začít učit maďarsky, když vedle v září zařazené zpravodajské stanice Hír TV přibude do paketu další kanál v této jazykové mutaci.

Abychom předešli zbytečným spekulacím, slibům či nesplněným přáním, obrátili jsme se na tiskového mluvčího společnosti UPC ČR, a.s., dr. Františka Malinu s otázkami k (nejen) těmto podzimním registracím. Pan Malina nám slíbil na naše dotazy odpovědět tak, abychom mohli odpovědi uveřejnit na konci tohoto týdne či o víkendu.

Protože však už dnes večer proběhne v pražské Národní bance vín pravidelné setkání s novináři, kde bude oznámeno zařazení dalších dvou programů do nabídky kabelových televizí, podíváme se na všechny nové programy v nabídce kabelových providerů trochu podrobněji. Všimněte si, že nepíšeme UPC, ale obecněji kabelových providerů, protože o registraci nových kanálů nežádala letos na podzim jen tato společnost, ale (možná pro vás trochu utajeně) i kabelový operátor Karneval (TES Media a Intercable CZ).

Protože chceme dodržet určitou časovou posloupnost, vrátíme se ještě v krátkosti do léta. V samém závěru července (konkrétně 25.7.) obdržela RRTV od společnosti UPC (registrace převzatého kabelového vysílání) oznámení o změně programové nabídky, kterou UPC mohlo provést až poté, co Rada s ní vysloví předchozí souhlas. Kdyby Rada o něm nerozhodla do 30 dnů, tj. do 24.8., platila by tzvn. pozitivní fikce a došlo by k registraci od 25.8. Vzhledem k tomu, že Rada v létě zasedala až 26.8., došlo právnicky na tuto fikci, i když RRTV za pár dní s uvedeným seznamem stanic vyslovila souhlas.

Tehdy společnost UPC chtěla zařadit tyto kanály:

televizní programy AXN, Club, Extreme Sports, HBO 2, Music box, TW 1 a rozhlasový program Radio Hey.

Uvedené programy RRTV schválila, sporná byla jen registrace HBO 2, která tehdy ještě nebyla licencována v ČR. K jejímu dodatečnému schválení pak došlo v první polovině září.


Trochu mimo vaší pozornost však proběhlo 20. zasedání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, konané dne 21. října 2003.

Na něm Rada registrovala rozšíření programové nabídky o dalších 11 programů provozovatelům převzatého vysílání v kabelových systémech TES Media a Intercable CZ. Rada ještě téhož dne vyslovila souhlas se zařazením těchto nových programů do nabídky obou provozovatelů (jde celkem o čtyři oprávnění, tři z nich pro TES Media jsou na různá území, rozšíření programů je však totožné):

HBO2, AXN, MusicBox, ESPN Classic Sport, Classic FM TV, ORT International - Pervyj kanal Vsemirnyj set, NTV, Svit TV, Lyra Net, TES TV, NAT 1 - nabídková televize.


A na zatím posledním, 22. zasedání RRTV, konaném od úterý 18. do pátku 21. listopadu 2003:

- zaregistrovala dva nové převzaté programy UPC – MiniMax Hungary a Limonádové RádiJO.

Tolik výčet stanic, musíme vás ale upozornit, že není nikde psáno, že se všechny vyjmenované stanice nakonec v našich kabelovkách objeví. Například u AXN zatím stále probíhají jednání o podmínkách a ceně mezi UPC a HBO ČR. Také zajímavé ruské kanály, o které žádal Karneval, diváci zatím neuvidí. Pokud se jedná o ten „nešťastný“ kanál MiniMax v maďarštině, společnost UPC rozhodně nechystá zařadit do vysílání pro děti kanál v pro nás nesrozumitelné maďarštině. Pokud se MiniMax objeví v kabelovce či na satelitu, tak prý určitě jen s českým dabingem. Stoprocentně jistá nejsou ani zaregistrovaná rádia.

Co je ale potvrzené, jsou dva programy do kabelové nabídky UPC. Dnes večer budou představeny novinářům, my jsme však už dopředu zjistili, jaké to jsou. Jejich jména však zveřejníme až večer. Jen trochu zklidníme vaši zvědavost - žádné překvapení se nekoná - protože oba kanály už známe ze satelitního paketu UPC Direct. U obou by mělo postupně pomalu narůstat procento česky či slovensky dabovaných pořadů.

V tomto článku jsme zatím jen hovořili o registraci převzatých programů pro kabelové sítě. RRTV však podle nám dostupných zápisů ani jednou nejednala o registraci kanálů pro satelitní službu UPC Direct. Zde žádná regulace neplatí?

Už na sklonku léta jsme se proto zeptali tiskového mluvčího Rady, pana Pavla Baráka, jak je tomu v daném případě. Podle jeho slov je u šíření satelitních programů omezení k vysílání programů dáno:

- právem země, v němž je vydáno provozovateli vysílání oprávnění

- evropskými úmluvami (Televize bez hranic - ES; Přeshraniční televize - RE)

- přivolením vlastníka práv k programu.

Pokud se zdejšímu regulátoru něco nebude líbit, obrátí se na příslušného regulátora, případně na mezinárodní soud (arbitráž). Podrobnosti a postup najdeme na webových stránkách RRTV v dokumentech Úmluva a Direktiva.


Po prostudování těchto dokumentů nás hned napadla otázka: Protože sídlo mateřské společnosti UPC je v Amsterodamu v Holandsku a. uplink na satelit Astra je také tam, znamená to tedy, že jakékoliv zařazování programů do nabídky paketu UPC Direct, který je možné u nás abonovat, tedy nepodléhá ani oznamovací povinnosti na RRTV? Je možné tam tedy vysílat cokoliv, bez jakékoliv regulace či dozoru, přestože se jedná o českou společnost? Netýká se jich tedy žádné omezování jako v případě kabelovek?

Podle tiskového mluvčího Rady je tomu v podstatě tak. Provozovatel UPC Direct (DTH) nemá sídlo na území ČR a ani uplink nejde z území ČR. Odlišnost programů co do jazykových mutací není právně významná. Takže zdejší Rada opravdu nebyla požádána ani nevydala oprávnění k převzatému vysílání UPC prostřednictvím družice, ani neregistruje změny, k nimž v paketu dochází.

Tolik na okraj informace k „satelitní kabelovce“ UPC Direct – jak se někdy naší zatím jediné placené satelitní televizi ne zcela přesně říká. Pokud mluvíme o tomto paketu – až do poloviny prosince máte možnost se zúčastnit naší ankety, kterou jsme nazvali Programová nabídka digitálního satelitního paketu UPC Direct. Cílem ankety není jen zjištění přehledu nejméně oblíbených stanic v programové nabídce UPC Direct, ale i důvody proč divákům tyto stanice nevyhovují. Současně chceme zjistit, které stanice by naopak lidé uvítali v nabídce této satelitní služby. Pokud máte zájem se naší ankety zúčastnit, navštivte vstupní stránku buď v české jazykové mutaci, anebo ve slovenštině. Zatím nás mile překvapila vaše hojná účast (děkujeme!) a tak jsme zvědavi, jak celá anketa nakonec dopadne.


Za poskytnutí informací a rad k legislativním zdrojům děkujeme panu Pavlu Barákovi, tiskovému mluvčímu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.


Doplněno 26.11.2003:

Podle neoficiálních informací přibydou do nabídky kabelových sítí kanály Extreme Sports a Club. Oba už znají abonenti satelitní služby UPC Direct. Postupně také bude u těchto programů narůstat podíl dabingu v českém, případně slovenském jazyce.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 4   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
18.11.2003 • Anketa: Programová nabídka digitálního satelitního paketu UPC Direct [ 32 ]
11.11.2003 • UPC odpovídá – 22. část [ 17 ]
05.11.2003 • Prosinec na HBO [ 7 ]
08.10.2003 • Digitalizace „po česku“ (a po INVEXU) [ 2 ]
06.10.2003 • Dnešní diskuse na Invexu: Kolik multiplexů máš, tolikrát jsi digitální [ 4 ]
06.10.2003 • Listopad na HBO [ 2 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  @ivan 

26.11.2003 16:32 • Redakce
Tisková zpráva, kterou dnes rozesílalo o čtvrt na dvě UPC, mne bohužel zastihla na cestě z jednání o EBD. To bude pro vás určitě ještě zajímavější -:) Takže mail na mne čekal ve schránce a nyní zprávu zpracovávám. Nemohu být na dvou místech současně. Děkuji ale za váš zájem a starost o aktuálnost informací. Na druhou stranu musíte uznat, že jsme informaci o přídání stanic Club a Extreme Sports do nabídky kabelových stanic měli naopak jako první už ráno po deváté :-)))


Za redakci satCentrum - V.Hrubec




 
 
  Môj príspevok 

26.11.2003 15:34 • ivan
U konkurence na webu už ty informace jsou, někdo tady spíííííí
 
 
  Můj příspěvek 

26.11.2003 09:09 • anonym
Pěkný článek, optimistický, člověk by se i začal těšit, že na kabelovce UPC dojde konečně k nějaké změně k lepšímu. Pak ale narážím na jméno dr.Malina a je vše jasné. Zase zůstane u žvástů a jednání a jednání a jednání .........
 
 
  Můj příspěvek 

26.11.2003 09:08 • Petr
Tak nevím, ale bylo slíbeno že večer budou oznámeny programy keré se nově objeví na kabelové UPC a je dopoledne a stále nic!
 
 
Celkový počet komentářů: 4 / zobrazují se: 1 ... 4

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist