Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 21:12:17   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

EastBox DIGITAL končí

  Autor: Václav Hrubec , e-mail: hrubec@satCentrum.com Přidané: 30.11.2003


Před minutou jsem umístil na náš web oficiální informaci o vrácení licence společnosti EastBox DIGITAL na jejich plánovaný satelitní paket. Co k tomu dodat? Pocity jsou smíšené. Projekt jsem sledoval z povzdálí již více jak dva roky a protože se mi podařilo se dostat do kontaktu s některými lidmi z vedení, pochopil či chápal jsem filosofii jejich projektu. Pro někoho možná nereálného snu.


Podle informací, které jsem měl, a samozřejmě nebyly a nemohly být určitě tak podrobné, jsem ale věřil, že k vysílání nakonec dojde. Přes souhru nešťastných okolností, jako byl odchod firmy Flextronics z brněnského areálu - firmy které měla zabezpečit výrobu receiverů, nebo nyní na podzim velký kontrakt firmy Humax na MHP receivery pro německou Premiere, který dostal samozřejmě přednost před neznámým projektem z východní Evropy.

V závislosti na těchto a dalších okolnostech jsem osciloval mezi mírným až středním optimistou, až po mírného skeptika. Ještě ve čtvrtek jsem si domlouval při své návštěvě Prahy příští týden vstup do areálu INTV, kde by byl uplink pro první testovací vysílání. Kazety byly nachystané, první signál na transponderu Spacecom izraelské družice Amos 1 na pozici 4,0 stupňů se měl objevit ve 12.00 hodin v pondělí 1.12.2003, start prvního bloku pak byl naplánován na 19.hodinu večerní. V pátek jsem však obdržel kopii dopisu, zaslaného Radě (PDF), a tím bylo vše dané. Projekt EBD končí, licence se vrací, z vysílání a připravených pořadů nebude nic. Dlouze jsme si pak telefonovali s panem Mgr.Pohankou z vedení společnosti, a rozebírali situaci k níž došlo, co se dělalo dobře a kde naopak došlo k chybě. Na nějaké větší, systematické závěry je ještě brzo, dovolím si však aspoň pár osobních postřehů.

Myslím si, že odezva nás všech, tedy i vás - našich čtenářů bude asi dvojí. Určitě se najdou tací, kdo se budou bušit pěstí do hrudi se slovy, já to říkal, že vysílat nebudou, byl to podvod. Dobře jim tak, zvítězili jsme! Ale ne, pokud tu u nás zůstane jediný monopol jediné platformy placené satelitní televize, určitě žádný divák či abonent nezvítězil a zvítězit nemůže. Určitě by k tomu řekla své i ta druhá skupina satelitních fanoušků, natěšená na to, že na Vánoce či krátce po nich bude mít za dostupnou cenu další možnost výběru, na co se dívat.

No a na ty jsem především myslel, když jsem se ptal pana Pohanky, zda je stanovisko vedení společnosti konečné a nerozjedou aspoň omezenou část připraveného projektu, za nímž stála řada dalších známých lidí ze slovenského a českého kulturního života. Zda není škoda těch sedmi let práce, dosud vynaložených 14 miliónů korun, které už se nevrátí anebo i těch 5,5 tisíc externích spolupracovníků, kteří by se podíleli na tvorbě programů, vlastního vysílání, ale i servisu a montáží EBD.

Probírali jsme i některé kroky, které se dnes jeví nepříliš šťastnými. Na jednu stranu velká uzavřenost společnosti navenek, kdy se i mě, který se aspoň čas od času dostal k některým informacím, nedařilo v sobě v koutku duše zlomit určitou nedůvěru či obavu, zda se vše podaří dotáhnout včas ke zdárnému konci – respektive začátku – k vysílání. Jak muselo pak být řadovému čtenáři, odkázanému pouze na informace, které se navíc v některých médiích dá se říci „vařily z vody“. Na druhou stranu se mi jevilo jako rozhodně ne příliš šťastným „otevření“ společnosti spuštěním webu www.eastbox.sk. Pomineme-li první problém s počeštěním, což bylo vzápětí napraveno, projektu neprospěla zejména diskuse. Ta bez pevné moderátorské ruky oscilovala mezi dvěma póly – přízní a nepřízní a projevila se zde v plné nahotě naše dá se říci národní povaha zášti, nepřejícnosti a mnohdy až vulgarity. To je můj osobní názor, pokud by diskuse nebyla, diskutovalo by se na satelitních webech a výsledek by byl možná stejný, ale pro EBD určitě lepší.

Ale co už, obraťme list. Pokud jsem mohl proniknout do plánů na rozjetí EBD, projekt rozhodně nebyl (i dle slov Rady při udělení licence) špatný, naopak v něčem skýtal dobré nápady a do realizace zase tolik nechybělo. Po spuštění testování 1.12. se měl vysílat ve dvanáctihodinovém bloku průřez jednotlivými kanály platformy EBD na jednom transponderu Amose 1. Po zprovoznění transponderů nového satelitu Amos 2 v lednu příštího roku by se přešlo už na čtyři transpondery této družice a zároveň by se zprovoznila distribuce signálu do Betzdorfu na uplink Astry. Zde se předběžně domlouvaly až čtyři transpondery na první a druhé čtvrtletí příštího roku. Podle slov vedení EBD by přitom abonenti platili plnou cenu 10 EUR, respektive přibližný ekvivalent 350 Kč až po zprovoznění celé nabídky.

Koncepce receiverů také nebyla špatná. Systém Videoguard firmy NDS skýtal dostatečnou ochranu před nalomením. Trochu nedorozumění vyvolala koncepce, kdy se uvažovalo o tom, že vloženou abonentskou kartu do čtečky vestavěného dekodéru by nahradil pouze vnitřní systém NDS, tedy dekodér by byl v obvodech na základní desce a nebyla by potřebná přístupová karta. Vždy se však uvažovalo o receiveru s rozhraním CI, tedy dvěma sloty pro vložení CAM – modulů podmíněného přístupu. Také DiSEqC a optický digitální audio výstup vč. podpory Dolby Digital (AC3) byl samozřejmostí ve výbavě. Jako dárek – pozornost abonentům se uvažovalo o zakoupení licence na Free-X TV, tedy zprostředkování legálního příjmu této televize pro pány každým receiverem. Autoři projektu EBD byli velkými propagátory HDTV a chtěli spolupracovat s Astrou na jejich vysílání Euro HDTV v příštím roce.

Tolik aspoň některé mé osobní postřehy. Píšu je jako člověk, který má k satelitní problematice blízký a dlouhodobý vztah. Již na studiích na vysoké škole v oboru sdělovací technika jsem sledoval komunikační družice na orbitu a od roku 1988 se věnuji satelitům každodenně. Nebral jsem proto projekt EBD nijak přehnaně nekriticky a viděl v něm i problémy a nedostatky, ale na druhou stranu jsem do poslední chvíle věřil v jeho reálnost. A nezdar projektu beru i jako svoji osobní prohru a zklamání.

Na druhou stranu mne aspoň trochu hřeje pocit, že web satCentrum byl od počátku poslední fáze projektu – tedy od udělení licence v roce 2001 u toho, a že jsme vám mohli přinést řadu informací a podněty k diskusi a k zamyšlení. Děkuji všem z vedení EBD za spolupráci a vám čtenářům za váš zájem o tento projekt. I slepá či přerušená cesta může být ponaučením. Poučením těm budoucím, že se musí jít jinudy, jinak, ale cíl – dostupná placená satelitní televize pro našeho diváka je tu a je reálný.


Václav Hrubec, šéfredaktor webu satCentrum.com (.sk), 30.11.2003


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 90   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
01.12.2003 • Fotbal na Galaxii sport – plán přenosů na prosinec [ 2 ]
01.12.2003 • Mistrovství světa v házené žen na Galaxii sport [ 1 ]
30.11.2003 • EastBox DIGITAL vrací licenci [ 8 ]
28.11.2003 • Víkend na Galaxii sport
28.11.2003 • Hokej na Galaxii sport – plán přenosů utkání NHL na prosinec
27.11.2003 • Nové programy v nabídce našich providerů – II. [ 4 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 5

  a traja operátori Pay TV v Pol ... 

16.12.2003 11:53 • anonym
a traja operátori Pay TV v Polsku su kde?
 
 
  EBD be continued?? 

16.12.2003 11:10 • WOLF
PS: omlouvám se za poněkud delší reakci, ale po delší době mi to nedalo opět přispět do diskuze
 
 
  EBD be continued?? 

16.12.2003 11:07 • anonym
...stejně se mi to zdá s tím EBD nějaké divné...Psalo se,že před novým rokem,že hlavní aktéři EBD jeli na pokec do Holandii,aby shledli odbavovací pracoviště provozovatele ASTRy, či co a pak najednou přišla zvěst o vrácení licence RRTV na Slovensku. Nevím,ale opravdu mám takový divný pocit.Pořád se nemohu zbavit dojmu,že se jednalo o velmi rafinovanou kamufláž (registrace abonentů(samozřejmě bez odpovědí,či info co se děje "v trávě"), neustálé změny místa vysílání (nejdřív 16e,pak 19e, nakonec 4w...), neustálé "posuny" začátku vysílání (až do ztracena)....atd. Existuje na takovéto jednání nějaká "vysvětlující" odpověd? Zatím EBD opravdu pouze MLŽILA. Nic konkrétního se člověk nedozvěděl a zdá se-ani nedozví. Je to škoda,protože cena by byla v tomto případě reálná (kdo nevěří,at si spočítá na kolik by ho vyšelo třeba předplatný Cyfry+ z Polska) a !!!!!!HLAVNE!!!!!! konečně by tu byla nějaká konkurence, která by donutila UPC (bohužel nyní stále monopol na PayTV u nás) snížit ceny za tzv "svých 150TV programů" (z nichž je ale 3/4 volně přijímatelných ze SATu, i bez UPC).
Jak řikám ¨- docela těm Polákům závidím. Původně země na nižší ekonom.úrovni než ČR (pamatuji na dobu,kdy do PL se jezdilo kvuli steným umyslům jako němci jezdili k nám (který čech si tenkráte v Polsku nepřipadal jako "KING"?) se ted "vyhoupla" mezi pětici nejvyspělejších (po SAT stránce) mediálních zemí. Běžný Polák (narozdíl od Čecha/Slováka) si může se SATu vybrat z přehršle FTA programů (skladbou připojímající naší TV NOVA) ve své rodné řeči, nebo si zvolit jednoho ze TŘÍ operátorů PayTV a (za poněkud nižší cenu) si koupit jejich balíčky. U nás FAKT jen můžeme tiše závidět.
 
 
  Expert je hlavní postavou EBD. ... 

15.12.2003 22:57 • kkann
Expert je hlavní postavou EBD. Dnes jsme měli rozhovor, z kterého cituji (ale v českém překladu):
"V případě že bych měl co do činění s člověkem, který je informovaný a v této problematice má rozhled, budu rád s takovým člověkem diskutovat. Ale člověk, který mi doporučuje bonbóny je povrchní, neinformovaný a nemá potuchy o čem se tu hovoří, jeho IQ pokulhává pod 100. K podobným příspěvkům se už nebudu vyjadřovat a nebudu reagovat na další invektivy na EBD, je to kontraproduktivní. Cítím se jako expert proto, že jsem postavil projekt do života. EBD žilo, žije a budete se divit jak bude žít."
 
 
  to Pavel 

15.12.2003 22:47 • kkann
Tak nevím …
*** Co jsi vlastně zač?
*** Někdo Ti ublížil?
*** Tvoje příspěvky jsou pouze obsáhlé, to ano -rád po sobě čteš?
*** Kolik času strávíš na internetu (viz čas a četnost Tvých příspěvků)?
*** Má z toho Tvůj zaměstnavatel radost?
*** Nebo máš firmu? Tak se Ti asi dobře nevede! Budou svátky a firmy zažívají spěch a stres.
*** Máš dobrý pocit z toho, jak jsi to expertovi "natřel"?
*** Na položené otázky nežádám ani nechci! odpověď, stačí, když si je zodpovíš sám sobě.
*** Chceš-li zasvěceně psát, nastuduj si prosím zákony a potřebné názvosloví. Jdi na stránky WWW.RRTV.CZ, dočteš se tam spoustu zajímavých věcí.
 
 
  A hlavně to s EBD nemá co děla ... 

15.12.2003 14:00 • Pavel
A hlavně to s EBD nemá co dělat. Tá jěště nevysílala. Na to měla 1rok, pak požádala o ODKLAD, je to něco jiného jak když už vysílá a jako TV stanici se ji prodlužuje na 12 let. Tady jde o termíny. 360 dní má na to aby začala. Požádala o odklad 360 dní opět. To ale neznamená, že by nemohla použít odklad jěšte jednou.
To že je dané, že se TV stanicím může prodloužit licence jedenkrát na 12 let, neznamená rovněž, že pak se může jít dotyčná stanice bodnout !!! - To vše platí již u televize, která vysílá.
Teď už opravdu adios.
 
 
  Dodatek 

15.12.2003 13:33 • Pavel
K RRTV
Jěště dodám, že to samé platí pro prodloužení žádosti, pokud je oddůvodněné a potřebné. Už ne na nějaké velké termíny, ale jde to. Kdyby EBD chtěla tak se pokusí. A mimochodem. Nikdy jsem netvrdil, že zahodí sedm let práce za hlavu. Takže nejdřív čti a dokládej fakty... Samozřejmě, že nic nechceš říct, protože nic nevíš . Hough.
 
 
  @"expert" 

15.12.2003 13:22 • Pavel
Nepotřebuji, aby mi někdo neco povídal. Mám svých informací dost a od takových žvanilů, bych nic nepřijal.
Dovolím si Tě opět citovat "experte":
. Ak poznáš zákon, nedá sa dvakrát žiadať o predlženie. Teraz som Ti dal právnu pomoc..... 300Kč
-------------------------------------- ---------------------------------------- ---------------------------------------- ---------------
¨moje odpověď je :
Ááááááááááááááá, opět ses netrefil.
A abys mi nemohl oponovat opět nějakou přhlouplou poznámkou, či tvrzením, já narozdíl od tebe důkaz přiložím. Je z poslední doby, jinak bys mohl namítnout, že je to staré, atd...
Mobil.cz: článek pojednává o zamítnutí licence k experimentálnímu vysílácí ČT -Radou pro Roz. a tel. vysílání.
-zajímavý je pro tebe konec článku:
cit:
"Licence k experimentálnímu terestrickému digitálnímu vysílání získala CDG a ČRa v roce 1999 na dva roky, poté byly prodlužovány vždy na jeden rok. Stejně by měly být prodlouženy i letos.
a jěště link, kde to je uvedené:
http://mobil.idnes.cz/aktuality/zpravy _agentur/rrtvzamitlactcdigitv031106.html
Táááákže, podle tebe jde prodloužit jen jednou, jó? Za těch 300.-Kč si kup bonbóny, posaď se do křesla a přemýšlej proč si tak hloupý. A už neoblbuj slušný lidi pitomými a lživými "příspěvky".
Jěště musíš hodně vyrůst, abys mohl někomu dávat rady a nazývat se expertem.
 
 
  pavel 

15.12.2003 10:39 • expert
Keď tu niekto je ujetý, tak to si ty. Mám pocit, nemôžem to tvrdiť, že ani kkann ti nič nepovie. Nemáme zapotreby aby si rozvíjal teorie keby bolo, tak by bolo. Ak poznáš zákon, nedá sa dvakrát žiadať o predlženie. Teraz som Ti dal právnu pomoc..... 300Kč
 
 
  Jěšte pořád se tady práší... 

15.12.2003 05:36 • Pavel
Oba dva jste tak trošku ujetí. A pokud neuvedete prameny, zdroje odkud čerpáte vaše "pravdivé info" tak jste obyčejní žvanilové.
To kkann:
jěště jednou, teda - proč EBD odevzdala licenci, když mohla požádat o prodloužení (kdyby podle vás plánovala vysílat).
to expert:
Ty ani nevíš co je to schizofrenie, "experte"
Jěšte jednou tě ocituju:
EBD bude a postarám sa o to aby bolo drahšie, aby ste nemuseli polemizovať. A koniec koncov EBD z toho bude mať viac. To ste docielili Vašimi reakciami, za to vám v mene EBD ďakujem.......
- no napíše tohle zdravý člověk.
Oba dva se asi znáte z psychiny. Měli by jse zvážit co sem napíšete a podložit své tvrzení, né na doměnkách a vašich výmyslech. Jinak vás nikdo za zdravých s těmi výroky považovat nebude. Hough
 
 
  konečne 

13.12.2003 15:40 • expert
Ďakujem kkann za výstižné zdôvodnenie.
 
 
  odpovědi 

13.12.2003 00:09 • kkann
*** marketing - něco takového by z EBD nikdo nenapsal!!!
*** Pavel - jednu záležitost uvedu na pravou míru. S expertem se znám dlouho, je to seriózní člověk a nikdy by si nedovolil psát pod mým jménem (ani já po jeho jménem).
*** Wolf - na Tebe si pamatuju a díky. Do hrobu se zatím nechystám, určitě časem dáme řeč.
*** Na Satelit.sk jsou zajímavé články, taky proto tu chodím. Obvykle nepřispívám do diskuzí, ale pokud se rozhodnu napsat, snažím se psát stručně a srozumitelně, ať nevyvolám zbytečné (mnohdy až jalové) diskuze. K příspěvkům mě vyprovokovalo mimo jiné, sdělování různých cen zjištěných někde na internetu. Dojednání lepších cen je krédem každého dobrého obchodníka a EBD si rovněž v tomto ohledu vedlo skvěle.
*** To, proč EBD nezačalo vysílat 1. prosince 2003, byla souhra neuvěřitelných náhod, viz dopis na RRTV. Nikdo ale nezahodí roky práce jen tak. Takže znovu tvrdím, že EBD vysílat bude.
Přeji dobrou noc
 
 
  to pavel 

12.12.2003 16:47 • expert
Prečítaj si svoje články a zistíš, že si schizofrenik. Príjemnú schízu ti prajem a choď sa dať ty liečiť !!!!
 
 
  Čau marketing!!! Na Parabole u ... 

12.12.2003 14:20 • invisible
Čau marketing!!! Na Parabole už tě to nebaví, tak blbneš hlavy i tady??? Zapomněl jsi dodat, že budou vysílat na frekvenci tuším jsi říkal že 12622, že jo? :o))) 2Pavel: z marketinga si hlavu nedělej, to je jen takovej vtipálek....
 
 
  Kdes to četl, to si neuvedl. N ... 

12.12.2003 08:59 • Pavel
Kdes to četl, to si neuvedl. Nebo si jen další "expert?" Uveď zdroj
 
 
  Prípravy vysielania EBD 

12.12.2003 08:19 • marketing
Pozor, pozor, dobrá správa pre všetkých satelitných fanúšikov!
Podľa dobre informovaných zdrojov od ľudí blízkych East Box Digital, pripravuje sa spustenie vysielania. V januári idú podať žiadosť o licenciu a od 1.7.2004 štartuje EBD. Pripravuje sa vraj 8 programov. Myslím si, že to docela postačuje. Vysielať sa bude z Astry 19,2 st. Super bomba bude vraj športový kanál (NHL, angl. liga, talianska a bonbónik - priame prenosy zo španielskej Primera División - v týchto dňoch prebiehajú intenzívne rokovania s firmou zabezpečujúcou prenosy. Viac informácii zatial neviem, ale aspoň niečo.
 
 
  Jěště si nemůže odpustit 

12.12.2003 05:16 • Pavel
cituji "expera":. EBD bude a postarám sa o to aby bolo drahšie, aby ste nemuseli polemizovať. A koniec koncov EBD z toho bude mať viac. To ste docielili Vašimi reakciami, za to vám v mene EBD ďakujem.......
-Poslyš, ty to musíš mít v hlavě pěkně pomotané.
-Kvůli tobě zítra začne EBD vysíla a i zdraží, né?
Utíkej se fofrem léčit a léčení ať ti zaplatí EBD
 
 
  Zapoměl jsem se podepsat, sorr ... 

12.12.2003 05:09 • Pavel
Zapoměl jsem se podepsat, sorry.Pavel
 
 
  to "expert" 

12.12.2003 05:08 • anonym
Věděl jsem, že se najde někdo, koho něco osočí. Ano, EBD jsou amatéři!!! Tady po dobu celých dvou let co projekt pozoruji, nebyl ani náznak profesionality. Předně by profesionál nikdy nezveřejnil dopředu své plány, né v naších poměrech, už vůbec ne slibovat hory doly nadrženým divákům. Když už se tak odhodlal, jednal by po celou dobu korektně vůči tím, kdo si službu objednal prostředníctvím webu, o který se vůbec nikdo nestaral - že by podle tebe profesionalita? A dál, dál, dál bych mohl pokračovat.
To, že si pár zvučných jmen vybere zahraniční investory, těm se projekt zalíbí a odkepnou jim nějaké finance jěště neznamená úspěch. A mimochodem, víš jaká by byla doba návratnosti takového projektu? Hodně nejistého projektu? Vůbec nejstupidenější věc u EBD považuji to jak okatě dali o sobě předem vědět.
Pochopitelně jak RRTV tak i ostatním, včetně mě, se projekt líbil. Byl by to krásný konec jednoho monopolu v oblati pay-tv. Ale to že se něco líbí jěště neznamená, že je to reálné.
Když tu tak okázale píšeš o tom, že EBD bude -(nejsi náhodou i kkann?), kde bereš tu jistotu? EBD se amatěrsky zachovala i tom, že na poslední chvíly odevzdala licenci. Věděla o problémech s Humaxem atd. a neinformovala nikoho ani malou informaci, s troškou slušností by se jim snad mohlo dýchat hůř?
A to hlavně, když podle tebe vysílat bude, proč by odevzdali licenci a nepožádali o prodloužení licence, když podle toho jak to teď vypadá byly jen krůček od zahájení. Ostatní problémy by snad už stihli dořešit..
Příště čti pozorněji, ty kalkulačky, je to vše psané jako ironie. Možná, že ty osobně a několik dalších se považuješ za experta, já osobně si myslím, že nejsi ani amatér, jenom opakuješ to co tu už bylo řečeno a blbneš lidem hlavu. V satelitní technice se pohybuji už 14 let a věci kolem provozování souk. stanic znám taky velice dobře. A nepovažuji se za experta
Podej důkaz o tom, že EBD vysílat bude a pak možná shodnotím svoje stanovisko. Jinak si jen obyčejný žvanil a vůbec né expert.
 
 
  kkann 

11.12.2003 16:43 • expert
Potvrdzujem to čo píše kkann,a má pravdu, že Vám už nič nechce prezradiť. Ja sa už len smejem a myslím si svoje a možno by ste sa divili, že aj ja by som Vám vedel veľa porozprávať. Ale na čo ? Jedno poučenie Vám ale prezradí. EBD bude a postarám sa o to aby bolo drahšie, aby ste nemuseli polemizovať. A koniec koncov EBD z toho bude mať viac. To ste docielili Vašimi reakciami, za to vám v mene EBD ďakujem.......
 
 
Celkový počet komentářů: 90 / zobrazují se: 1 ... 20

zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist