Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 19:18:48   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

SM3D22 – nové řešení H-H motoru s DiSEqC 2.2

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 12.12.2003


Když jsme poprvé viděli „in natura“ motor pro ofsetové paraboly typu H-H známé slovinské firmy Sat Control d.o.o., zaujal nás třetí konektor F, který je na rozdíl od stávající řady SM UNI/D12/SM2/SM3 jaksi navíc! Nyní jsme do redakce obdrželi od Petera Cedilnika z uvedené firmy další podrobnější technické informace a fotografie, se kterými vás rádi seznámíme.


Všechny stávající motory typu H-H, které jsou určené pro rozhýbání ofsetových parabol mají dva konektory F, jeden je určený k připojení konvertoru (LNB) v ohnisku parabolické antény a druhý je k připojení kabelu k receiveru. Po něm jdou data z přijímače, které motor vyhodnocuje.

U motoru SM3D22 jsou konektory F tři. Jeden je pro připojení kabelu k receiveru pro příjem dat, druhý je pro připojení LNB v ohnisku a třetí - ten slouží k připojení druhého konvertoru.

Využití – napadá nás příklad připojení druhého konvertoru do multifeedu, který je určený pro kruhovou polarizaci. Ideální využití je pro příjem ruských programů s levo či pravotočivou polarizací na družici Sesat. Zde byl problém (pokud byly dostupné kódy na Viaccess 1) právě s příjmem LZ a RZ kanálů. Pokud se dělala úprava „klasického“ LNB s lineární polarizací vložením polarizační destičky, takto předělaný konvertor pak nešel použít na některých transponderech ostatních družic.

Anebo konektor použít pro připojení druhého konvertoru, umístěného v další parabole, která je umístěna napevno např. v krajních pozicích orbitu, kam je problém se s motorem dostat. Například bychom uvedli Thaicom 3 na 78,5 st. východně s vietnamskou televizí VTV v C pásmu (3600 H, SR 26667, FEC 3/4). Anebo čínskou televizi CCTV ze satelitů PAS (Pan Am Sat) 9 na 68,5 st. na východním orbitu. Když jsme u PASu, tak další možnost by byla dát pevnou parabolu např. na 58,5 západně, kam se s motorem nedostaneme. Ale dost teoretizování. Vraťme se k vlastnostem motoru.

Pro komunikaci je použitý nový protokol DiSEqC 2.2. Ten zatím není implementován v běžně prodávaných receiverech, předpokládáme ale, že při rozšíření prodeje motoru se stane postupně běžnou součástí firmware moderních receiverů. Motor ale samozřejmě také podporuje dosavadní běžný protokol DiSEqC 1.2 + Go To X funkce (USALS). Do paměti motoru lze uložit až 50 satelitních pozic.

Na spodu motoru jsou umístěny LED diody k informaci o funkci motoru (chyby, příjem/vysílání DiSEqC povelů a připojení druhého LNB). A dále jsou zde dvě nastavovací tlačítka pro ruční pohyb motoru na obě strany. Ty nám pomáhají v adjustaci motoru při prvním nastavení polární dráhy.

Motor má hliníkový kryt, z jakého materiálu jsou převody, to však výrobce nezmiňuje. V horizontální rovině natáčí až do 95° (99° max. bez dorazů). Maximální inklinace paraboly (elevation) je uvažována do 75°. Podle výrobce je tento motor vhodný pro ofsetové parabolické antény do ø 140 cm, samozřejmě v této velikosti v duralovém (Al) provedení – hmotnost paraboly maximálně do 12 kg. Z dalších parametrů: rychlost natáčení (pohybu antény) při velikosti paraboly 85 cm je cca 2,5° za sekundu u H polarizace (18V), anebo cca 2° za sec u V polarizace (14V). Proudový odběr naprázdno (stand-by) činí 15 mA (±25%), při natáčení se zmiňovanou parabolou 85cm pak 95-150 mA (±25%), maximální odběr v krajních pozicích stoupne až na 350 mA. Motor je určený do venkovního prostředí s teplotou od -35°C do +70°C s relativní vlhkostí 35% až 100%, pro sílu větru do 140 km/h pro danou velikost satelitní antény. Střední doba životnosti je udávána minimálně 50 000 cyklů plného natáčení a připojíme ještě rozměry: 268 mm (délka) x 132 mm (šířka) x 155 mm (výška), hmotnost činí 2,7 kg.

Motor představuje nové řešení pro satelitní fanoušky, zejména DXery, sledující změny na družicích v celém segmentu orbitu a i v několika pásmech či technických řešení (polarizací). Uvidíme, jak si bude stát v konkurenci motorů typu H-H, které jsou v současnosti prodávané a jaká bude podpora výrobců firmvare novému protokolu DiSEqC 2.2


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
04.12.2003 • Nový kódovací systém - ThalesCrypt [ 3 ]
29.11.2003 • Modulátory AV signálu – III.
26.11.2003 • Modulátory AV signálu – II. [ 1 ]
17.11.2003 • Seznamte se: Kaon XSC 320 ANV – dokončení [ 13 ]
03.11.2003 • Seznamte se: Kaon XSC 320 ANV – 4.část [ 8 ]
27.10.2003 • Seznamte se: Kaon XSC 320 ANV – 3.část [ 4 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist