Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 19:46:26   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Modulátory AV signálu – II.

  Autor: Jerzy Justat , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 26.11.2003


Před měsícem jsme se v úvodním článku poprvé začali zabývat problematikou modulátorů AV signálu. Dnes se podíváme, jak propojit naše audio-video zařízení tak, aby bylo možné sledovat obraz z např. z videorekordéru, DVD přehrávače, satelitního přijímače a CCD kamery apod. současně na několika televizních přijímačích. Na vytváření těchto rozvodů se právě používají modulátory signálu AV.


Jednoduchý rozvod s DVD přehrávačem a videorekordérem

V našich domácnostech se stále více nachází různá zařízení z oblasti audio a video techniky. Standardem jsou dva televizní přijímače a videorekordér, čím dál tím více je satelitních tunerů a DVD přehrávačů. Na obr. 1 je navrženo schéma připojení videorekordéru a DVD přehrávače ke dvěma televizorům. Obrazové a zvukové signály (AV) z DVD přehrávače jsou přivedeny do videorekordéru a do televizoru přes konektor EURO a anténní vstup. Televizní signál (anténní) z videorekordéru je přivedený přes odbočovač do televizorů TV1 a TV2.


V tomto zapojení lze obraz s lepší kvalitou (nízkofrekvenční zvukový signál a úplný obrazový signál) sledovat na přijímači TV1 a obraz s poněkud horší kvalitou (vysokofrekvenční televizní signál) sledovat na přijímači TV2.


Pokud je videorekordér nastavený do režimu (na systém) video, přivedení AV signálů z DVD přehrávače do televizoru TV1 přes konektor EURO nevyžaduje zapnutí videorekordéru. Při využívání anténního signálu je zapotřebí pro oba televizory naladit modulátor videorekordéru na neobsazený kanál. Na tomto kanále lze sledovat video program (např. filmy) buď z videorekordéru nebo z přehrávače DVD. Videosignál je modulován na anténním signálu. V tomto případě je samozřejmě nutné videorekordér zapnout a přepnout ze svorek EURO na svorky pro AV signál, na nichž je připojen DVD přehrávač. Nedostatkem tohoto řešení je to, že není možné využít videorekordér a DVD přehrávač současně.

Jestliže je DVD přehrávač vybaven vlastním modulátorem, je možné sledovat pořady (např. filmy apod.) z obou videozařízení na libovolném televizoru. Modulátor je třeba naladit na jiný kanál, než na kanál, na který je naladěn videorekordér. Toto řešení je uvedeno na obr. 2. Nevýhodou takového řešení je příjem monofonního zvukového signálu, jelikož pro zvukový signál má modulátor pouze jeden vstup.


Rozvod s DVD přehrávačem, videorekordérem a CCD kamerou

Praktická realizace rozvodu je doplněna o CCD kameru (obr. 3). V dalším textu je uvedena její charakteristika (tab. 1) a poznámky k jejímu provozu.

Modulátory

Aby bylo možné posoudit funkce modulátorů a jakost obrazového signálu po modulaci, byly pro test vybrány dva modulátory s výrazně odlišnou cenou. Firma Telmor nabízí modulátory MAW-800 a MAW-810, jejich údaje jsou v tab. 2. V rozvodu byl použit modulátor MAW-810, anténní vstup a výstup má typu IEC a na připojení vnějšího zařízení disponuje vstupem audio-video typu CINCH. Oba vstupy mají regulaci úrovně signálu, což se vyskytuje vzácně, a jsou vhodné pro přenos signálu na větší vzdálenosti. Modulátor je napájený standardně z vnějšího napájecího zdroje 12V/100mA (přes konektor typu „malý jack“), modulátor má doplňkový výstup pro napájení např. videokamery. Modulátor lze napájet i dálkově z koaxiálního anténního vedení, které se připojí k výstupu modulátoru, avšak přes napájecí výhybku. Toto napájení je optimální u několika modulátorů stejného typu (příklady lze nalézt na straně www.telmor.com.pl). Připojení napájecího zdroje je signalizováno rozsvícením miniaturní LED diody. Pomalým blikáním diody je také signalizováno připojení testovacího generátoru obrazu (dva svislé pásy na černém podkladu), rychlým blikáním diody je signalizováno nesprávné nastavení (čísla) kanálu.

Pro volbu televizního kanálu a signálu z testovacího generátoru je k dispozici 8-prvkový miniaturní přepínač. Výběrem polohy jednotlivých přepínačů odpovídající stanoveným číslům, se určí kanál (číslo kanálu).

Systém PLL zajistí velmi dobrou stabilitu kmitočtu nosných obrazu a zvuku, což má vliv na kvalitu obrazu.

Druhým modulátorem, který byl pro rozvod vybrán, je typ AM-2 firmy Sat-Serwis. Modulátor je levnější a má jiné možnosti (technické údaje jsou v tabulce 2). Anténní svorka a zásuvka jsou umístěné v horní části krytu a po straně jsou vstupy audio a video a také výstupy audio a video, které v modulátorech firmy Telmor nejsou. Pro signalizaci funkce má dvě LED diody. Zelená LED dioda je umístěna v blízkosti konektoru napájecího zdroje a červená LED vedle potenciometru nastavení kanálu – signalizuje připojení videosignálu. Modulátor je napájený napětím 9 až 12 V. Konektor napájecího zdroje (DC 2,1/5,5) je od typu konektoru v modulátoru firmy Telmor odlišný. Testovací signál lze vyvolat přepínačem „TEST“.


Videokamera

CCD videokameru lze umístit na vnější stranu domu k monitorování osob, které do domu vstupují, na parkoviště automobilů nebo do pokoje s dítětem. Pro test byla vybrána CCD kamera TRC ve vodovzdorném krytu. Poskytuje černobílý a rovněž i infračervený obraz, tedy je vhodná pro pozorování ve dne i v noci. Po setmění nastává automatické přepnutí kamery do provozního infračerveného stavu. Dosah pozorování v infračerveném režimu činí 10 až 15 metrů. Kamera nemá žádné regulační prvky. Je napájena stejnosměrným napětím 12 V/180 mA. Samotná kamera má odběr 100 mA a infračervené diody odebírají 80 mA. Napájecí vstup je typu DC2.1/5.5, výstup videosignálu je BNC. Objektiv je ukrytý pod masivní clonou, a jeho polohu lze regulovat. Počítá se rovněž s upevněním na zeď, v kompletu jsou kolíky a zápustné šrouby.


Uvedení do provozu

Modulátory jsou připojeny k videokameře a DVD přehrávači podle obr. 3. Toto zapojení umožňuje nezávislé sledování obrazu na přijímači TV1 s využitím vstupů EURO, na které jsou přivedeny AV signály z videorekordéru a DVD přehrávače.

Využijeme-li anténní vstup, lze sledovat obraz na obou televizorech. Na anténní vstup je přivedený modulovaný AV signál z videorekordéru, DVD přehrávače a CCD kamery. Kamera a modulátory jsou napájené ze dvou napájecích zdrojů. Předností napájení modulátoru MAW-810 je zvláštní (přídavný) výstup, který slouží pro napájení kamery. V tomto případě je třeba využít napájecí zdroj, jenž s ohledem na odběr proudu (zátěž) musí být dostatečně dimenzován pokud jde o kameru a modulátor. Lze využít napájecí zdroj 12 V/300 mA. Na toto napájení kamery bylo nutné mít zvláštní vodič (přívod) zakončený konektorem „malý jack“ (modulátor) a konektorem DC2.1/5.5 (napájení kamery). Druhý vodič (přívod), který tvoří toto zapojení je opatřen konektorem BNC-CINCH a přivádí videosignál z kamery (výstup BNC) do modulátoru (vstup CINCH). Byla využita redukce BNC-CINCH a vodič s konektory CINCH-CINCH.


Modulátor pro DVD přehrávač

DVD přehrávač byl připojen právě k modulátoru AM-2, poněvadž tento modulátor má výstup AV, který umožňuje realizaci propojení s televizorem přes vstup EURO. Proto byly použity dva kabely EURO-3xCINCH. První přivádí videosignál a zvukový signál kanálu L na modulátor, druhý z modulátoru na konektor EURO v televizoru TV1. Modulátor umožňuje přenos zvukového signálu pouze jednoho kanálu. Zvukový signál kanálu P je přiváděn na vstup EURO u TV1 bez využití modulátoru, kabely jsou připojeny pomocí zvláštní „průchodky“ (propojky).

Po realizaci propojení se ukázalo, že signál AV se na televizor TV1 nedostane. Příčinou bylo použití stejného kabelu EURO-3xCINCH. Aby bylo možné přivést obrazový signál na konektor EURO, bylo nutné u televizoru změnit propojení v kabelu, který má druhý konec zapojený do modulátoru. To tedy znamená, že je nutno realizovat část kabeláže s propojením konektorů EURO-EURO, které slouží na připojení např. videorekordéru a televizoru. S obvyklým kabelem EURO-3xCINCH jsou vodiče připojeny k pinům 1,3 (výstupní audiosignál L,P) a pinu 19 (výstupní videosignál). Aby bylo možné uskutečnit regulérní přenos signálu, bylo nutné zaměnit pin 1 za pin 2 (v signálu pravého kanálu) a pin 3 za pin 6 (v audiosignálu levého kanálu) a také zaměnit pin 19 za 20 (ve videosignálu). Toto pozměněné kabelové propojení je třeba označit, aby nedošlo k záměně v jiném rozvodu.


Naladění televizoru a modulátorů

Aby bylo možné sledovat to, co kamera snímá, je nutné si zvolit stejný televizní kanál nejen pro modulátor ale i pro televizory. Je zapotřebí zjistit, které kanály jsou obsazené a rozhodnout se pro nějaký volný kanál. Např. ve Varšavě jsou obsazené kanály 11 (TVP1), 27 (TVP2), 33 (TVN), 35 (Polsat), 41 (PULS) a 51 (TVP3). Důležitou zásadou je to, že se musí zachovat odstup jednoho volného kanálu. Např. je-li obsazen 41. kanál, lze využít 39. kanál nebo 43. kanál. Při provádění testu bylo zjištěno, že využití sousedního 40. kanálu sice umožnilo příjem obrazového signálu z připojeného zařízení, avšak příjem televizního programu na sousedním kanále byl prakticky znemožněn – objevily se interference a rušení. Obdobně postupujeme v případě modulátoru pro DVD přehrávač a videorekordér.

Výběr kanálu miniaturními přepínači v modulátoru firmy Telmor je sice výhodný (pohodlný), avšak musíme jej provést hrotem kuličkové tužky (kuličkového pera) nebo hodinářským šroubovákem, poněvadž při přepnutí prstem dojde k přepnutí i sousedního přepínače. Ověření naladění lze provést pomocí testovacího signálu, bez připojení videosignálu.

V modulátoru AM-2 se naladění vhodného kanálu provádí změnou polohy jezdce potenciometru pomocí šroubováku. To ale neumožňuje okamžité, přesné nastavení kmitočtu kanálu. Jezdcem potenciometru je třeba otáčet až do té doby, kdy se objeví testovací signál. Před nastavením je nutné přivést na vstup modulátoru AV videosignál např. z DVD přehrávače, protože bez AV signálu testovací signál nefunguje. Správnost přivedení AV signálu je signalizováno rozsvícením červené diody.

Rozmezí kanálů u modulátorů firmy Telmor je 21 až 69 a je větší než u modulátoru AM-2 (28. až 43. kanál). To je důležité v případě, pokud je někde v domě zavedena kabelová televize. Jako příklad, ve Varšavě, kde je kabelová televize Aster City, jsou volné televizní kanály C33 až C35 - na těchto kanálech může být využit modulátor AM-2. A v rozmezí kanálů nad 55. kanálem – lze použít modulátory firmy Telmor. Pokud je požadována možnost využití třech zdrojů videosignálu, modulátor AM-2 v síti kabelové televize Aster City prakticky nelze použít.

Při využití modulátoru MAW-810 firmy Telmor je kvalita obrazu velmi dobrá. Obrazový signál z kamery a DVD přehrávače byl čistý, bez rušení. Je to důležité zejména při připojení signálu AV z DVD přehrávače.

Využijeme-li modulátor AM-2, má obraz z DVD přehrávače horší jakost. Obraz není tak ostrý a jasný (výrazný) jako u modulátoru firmy Telmor. Při sledování obrazu z černobílé kamery je to méně zřetelné, v případě barevného obrazu z DVD přehrávače je to více zřejmé. Velkou předností je naopak výstup AV, který umožňuje realizaci propojení přes vstup EURO.

Dokončení příště


Obrázky a tabulky k textu:

obr. 1 – schéma propojení DVD přehrávače a videorekordéru a dvou televizních přijímačů

ANT (na obr. u videorekordéru umístěné vlevo) ……. anténní výstup
ANT (na obr. u videorekordéru umístěné vpravo) …… anténní vstup

obr. 2 – schéma propojení DVD přehrávače a dvou televizních přijímačů s využitím modulátoru

ANT (na obr. u videorekordéru umístěné nahoře vpravo) ….. anténní výstup
ANT (na obr. u videorekordéru umístěné z boku vpravo) .….. anténní vstup

obr. 3 – schéma propojení CCD kamery, videorekordéru a DVD přehrávače a dvou televizních přijímačů

ANT (na obr. u videorekordéru umístěné dole) …….... anténní výstup
ANT (na obr. u videorekordéru umístěné nahoře) .….. anténní vstup

220 V/12 V/250 mA ………….. napájecí zdroj (2x)

označení vodičů (na obr. v levém dolním rohu, čtyři barevné pruhy na obr. umístěné od shora dolů):

videosignál …………….. (barva světle šedá)
zvukový signál L ………… (barva tmavě šedá)
zvukový signál P ………… (barva tmavě šedá)
anténní TV signál ……….. (barva černá)


Poznámka redakce:

Článek je převzatý z polského časopisu Radioelektronik Audio-HiFi-Video, popisovaná řešení jsou však obecně platná i pro audio-video řetězce našich čtenářů. Po dokončení tohoto článku se k problematice modulátorů AV signálu ještě vrátíme testem „domácího“ modulátoru SM-6V firmy ELTIS electronic, který v redakci používáme pro satelitní receivery bez vestavěných modulátorů.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
17.11.2003 • Seznamte se: Kaon XSC 320 ANV – dokončení [ 13 ]
03.11.2003 • Seznamte se: Kaon XSC 320 ANV – 4.část [ 8 ]
27.10.2003 • Seznamte se: Kaon XSC 320 ANV – 3.část [ 4 ]
23.10.2003 • Seznamte se: Kaon XSC 320 ANV – 2.část
22.10.2003 • Seznamte se: Kaon XSC 320 ANV – 1.část [ 3 ]
13.10.2003 • Modulátory A/V signálu [ 3 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Co znamena "domaci" 

27.11.2003 12:29 • VanJ
Mohla by prosim redakcia pouzivat namiesto slova ”domaci” slovo ”slovensky”, nakolko firma ELTIS je slovenska firma? Druha vec je, ze ked uz niekto pouziva modulator pre DVD, bolo by vhodne pouzit modulator STEREO, ktory tak dokaze preniest priestorovy zvuk aspon vo formate Dolby Surround, a s jednoduchym dekoderom Dolby ProLogic II je ho mozne spatne dekodovat na 5.1 kanalovy zvuk (aj ked nie na taky ako je DD51.1 alebo DTS5.1). Ono totiz uz spominana firma vyraba aj Stereo modulator pre domace pouzitie, pricom som zatial nenasiel ziadny iny vyrobok, v rovnakej cenovej kategorii (4700 SK).
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist