Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 23:47:05   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Seznamte se: Kaon XSC 320 ANV – dokončení

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 17.11.2003


Poslední část uzavírá test dalšími praktickými postřehy a zkušenostmi, na které jsme narazili při testování tohoto receiveru firmy Kaon s vestavěným dekodérem @Sky crypt a USB rozhraním @Sky Video Link. Navazujeme na místo, kde jsme skončili, vlastně se ještě na chvíli zastavíme u dvou problémů, se kterými jsme se při několika týdenním testování setkali.


Na náš první problém jsme si vlastně „zadělali“ sami. V našem testovacím pracovišti zkoušíme i další satelitní komponenty, jako jsou moduly, konvertory, pozicionery apod. A právě ve stejné době, kdy jsme trápili receiver Kaon, jsme také zkoušeli různé softwarové verze pro flešování modulů Sky crypt (Free-X TV). K tomuto účelu jsme používali smart karty FUN 5. No a protože jsme měli také náplně pro FUN 6in1 pro vestavěný modul @Sky crypt v Kaonu na kartičkách FUN 5, došlo jednou k omylu a do šachty receiveru byla vložena špatná karta, určená k upgrade software modulu. Po zapnutí receiveru ze stand by modu se receiver okamžitě pokoušel upgradovat čtečku, což se mu po krátké době nezdařilo a od té chvíle přestal fungovat jak dekodér @Sky crypt, tak i USB rozhraní @Sky Video Link. Řešením je pouze přehrátí novým platným firmwarem receiveru. Od ing.Bedrníčka z klatovské Impexy, která k nám tyto receivery dováží a velkoobchodně distribuuje jsme obdrželi jak loader, tak vlastní data pro firmware, a nakonec i náplně pro čtečku, a tak jsme si mohli ověřit, že i aktualizace firmware přes sériový port je rychlá a bezproblémová. Navíc do budoucna bude aktivní i funkce OTA Upgrade, tedy aktualizace firmware ze satelitu. Poučení, které z této naší nepozornosti vyplývá – i sebelepší a takřka „blbuvzdorný“ receiver se může zavedením nesprávných dat firmware zbořit. Proto veškeré zásahy do receiveru „zvenčí“ si raději dvakrát rozmyslete, abyste nemuseli hledat nakonec pomoc v servisu dodavatele. Že se jedná o obecnější problém dokazuje několik receiverů Kaon 520U či UH s UCAS modulem typu Magic, kteří se někteří zákazníci pokoušeli neúspěšně přeflešovat z verze 1.09 na 1.11. Na druhou stranu, jsme si mohli vyzkoušet práci s upgrade tool programem KUP a programem Xtreme loader. Za tento software dostává od nás firma velkou pochvalu.

Druhým problémem je opět, jako v případě v létě testovaného receiveru Xtreme 520 UH s hard diskem, čas. Tedy vnitřní, softwarové hodiny. Nejsou řízené krystalem ani se nesynchronizují např. z teletextu či datového streamu. Frekvence sítě u nás zdaleka nedosahuje normou požadovaných 50 Hertzů, a tak se nám hodiny zpomalovaly. A to již znatelně, za čtrnáct dní už to dělalo skoro deset minut. Po vypnutí receiveru tlačítkem na dálkovém ovladači anebo na levé straně čelního panelu se ve stand by režimu čas zobrazuje na čtyřmístném LED displeji. Po vypnutí síťovým vypínačem a zadním panelu se sice hodiny vynulují, ale po zapnutí receiveru se ze zálohy obnoví datum a hodiny naskočí a pokračují v běhu, ale opět v opožděném čase. Řešením by tedy byla buď synchronizace z času vysílaného programu, ale při přechodu na stanice mimo naše časové pásmo bychom se rázem rozešli i o několik hodin, anebo doplnění krystalem. Což by ale výrobu receiveru asi prodražilo. To, že to výrobní závod neřeší svědčí asi o tom, že v jiných zemích Evropy či světa nemají s kmitočtem sítě takové problémy jako u nás. Na druhou stranu lze ručně jednoduše v uživatelském menu minuty čas od času ručně poposunout. Tato závada není pro provoz receiveru podstatná a zmiňujeme ji proto, že jsme vlastně na jiné další problémy u tohoto přijímače nenarazili.

Bez problémů byla i spolupráce receiveru s počítačem, pokud se jednalo o načtení předvoleb, tedy editaci. K editaci kanálů jsme používali jednoduchý, ale spolehlivý program Xtreme Channel Editor II, verze 2.1.1., jeden „zkušební“ seting načtených družic od 42,0 st. východně po 7,0 st. západně jsme uveřejnili na naší Upload stránce. Tolik k několika poznatkům a postřehům, které se týkají obou typů receiveru Kaon XSC 320 – testovaného typu ANV či stejného receiveru a označením XSC 320 AN, u kterého není pouze konektor USB a tedy funkce @ Sky video link.

Ano, to je jakási třešnička na dortu u tohoto velmi dobře vybaveného receiveru, funkce @ Sky video link asi bude mnohými uživateli preferovaná a vyzdvihovaná při koupi, ale nakonec můžete být překvapeni či zklamáni, pokud nevíte, „do čeho jdete“ a k čemu je tato funkce určena. Jedná se o zajímavé využití receiveru, ale dopředu musíme říci, že o tom musíte cosi vědět. Už po zveřejnění první části testu jsme začali dostávat e-maily anebo nám telefonujete (jak jsme se dočetli v jedné diskusi, jsme prý jediní, kdo to má nainstalované !?!), jak to vůbec funguje. Skoro bychom mohli začít psát nový seriál - něco jako ”Pravda a mýty o @ Sky video linku” :-) prostě co se dá a co zatím ne. Lidé by skutečně potřebovali polopatistický návod, krok za krokem, protože je to něco nového a kdo není zběhlý v počítačích, tak v tom tápe. Mýtem je to, že si někteří myslí, že si lehce sami vypálí film ze satelitu na DVD. I když na VideoCD už jsou s tímto programem celkem snadno připravené soubory o velikosti CDčka, které stačí jen vypálit, na DVD se musí soubory v MPEG 2 ještě upravovat a konvertovat, což zabere spousty času, a místa na HD v počítači a je potřeba ještě další software. Navíc tu je velké omezení, protože v dostupném software jsou „předpřipravené“ satelitní programy jen z několika paketů providerů na Astře a na Hot Birdu. Na upload stránce dodavatele tohoto software, francouzské firmy Neotion, která je od října pokračovatelem duchovního otce @ Sky video linku, společnosti AT-Sky (dříve www.atsky.fr) nejsou zatím zeditované nové stanice v UPC (HBO2, Prima) a chybí i Czechlink a také i Telenor Slovakia s JOJ TV, odkud jsme chtěli nahrávát Jamese Bonda... Dostali jsme však příslib, že už snad v brzkém budoucnu budeme mít k otestování nový software k editaci i dalších přijímaných stanic pro záznam do počítače.

Ale i tak jsme byli se současnými omezenými funkcemi spokojeni. S dodaným softwarem jsme bez problémů stahovali filmy z přednastavených stanic a paketů, mezi nimiž nechybí ani české UPC Direct. Podrobný popis si necháme na příště, nyní jen stručně:

Nainstalujeme z přibaleného CDčka program @ Sky video link do počítače. K provozování stačí Pentium II od 300 MHz, doporučuje se ale 600 MHz a lepší, s pamětí RAM min. 64 MB, doporučuje se 128 MB a dostatečně velkým hard diskem. Pro zaznamenání jedné hodiny filmu počítejme zhruba 1,8 GB místa na HD. Samozřejmě záleží na velikosti datového toku přenášené stanice. Vypneme počítač a připojíme receiver kabelem s USB konektorem. Ve specifikaci se nemluví o typu (1.0 či 2.0) ani délce kabelu, vyzkoušeli jsme rok a půl starý počítač s USB 1.0 a kabelem o délce pěti metrů. Po restartu se nám na lištu doplní ikonka – červený půloblouček. Zapneme receiver a v posledním menu Obslužný program pod položkami Hry, Kalendář a Demonstration najdeme i položku @Sky Video Link. Po potvrzení tlačítkem OK se nám receiver přepne do stavu pro ovládání z počítače. Odepne se výstup na SCART i modulátor, takže nám zmizí obraz z televizoru, ale spustí se nám program v počítači a přijímané programy můžeme sledovat buď v malém okně na displeji monitoru, anebo si obraz po kliknutí myši zvětšit na celou obrazovku monitoru. Vedle okénka pak jsou zobrazena dvě tlačítka, horním se spouští okamžité nahrávání, spodním pak přecházíme do režimu časovače – timer – pro nahrávání v určenou dobu.

Zkusili jsme nahrávat pořady z různých paketů, televizních i rozhlasových stanic. Vždy byl záznam perfektní, bez výpadků, kosteček či zamrzávání či roztřesení, na které jsme byli zvyklí při záznamu z Dreamboxu přes ftp. V software @ Sky video link se záznam vždy ukládá ve formátu TRM, který se dá zase v tomto software přehrávat. Existuje však možnost jednoduše kliknutím na jednu ikonku zaznamenaný film (např. Harry Potter pro děti z HBO – 146 minut - o velikosti 3,55 GB) ve formátu TRM převést do formátu MPEG 2 (pak se zvětšil na velikost 3,73 GB), a ten už prohlížet běžnými přehrávači či vypálit na DVD. Vlastní převod trval s počítačem AMD Athlon 1,8 GHz a 512 MB RAM cca 15 minut. Anebo je tu další možnost převést soubor TRM do formátu VCD (Video CD), kdy se (samozřejmě s poněkud sníženou kvalitou obrazu) sám rozdělí na CDčka o velikosti necelých 600 MB (v našem případě na 3 CDčka o velikosti dvakrát 592 MB – 59,01 minut a jednou 279 MB - 27,53 minut). Zde už byl převod pomalejší a trval přes dvě hodiny. Kdy jsme ale s počítačem dále pracovali a konverze probíhala na pozadí.

Tolik aspoň stručné ozřejmení, jak to vůbec pracuje, vše je jednoduché a uživatelsky přívětivé přes ikonky s logy stanic a paketů a tak lze vlastně ovládat z počítače receiver, a naopak, dálkovým ovladačem pomocí směrových šipek a tlačítka OK se pohybujeme i po ikonkách na obrazovce monitoru počítače. Jak jsme uvedli, podrobnější seznámení s tímto softwarem si necháme až na někdy příště.


Závěrečné shrnutí:

Receiver Kaon XSC 320 ANV nás mile překvapil. Lehce se ovládá, je dobře vybavený funkcemi, nezasekává se a výborně dekóduje dostupné pakety v systému 6in1 (na karty FUN 2-6), kanál Free-X TV a na originální přístupové karty. Výborná je spolupráce s CryptoWorksem, jediný problém byl při dekódování slovenské TV Markíza ve vestavěné čtečce v Sky crypt. V CAM CryptoWorks k problémům nedocházelo. Při použití dvou modulů a karty v šachtě naráz – tedy tří karet (Czech link, Slovak Link a UPC Direct) pro systém CryptoWorks došlo k bezproblémovému dekódování ze správné karty, jen se prodloužila doba přepínání. Místo rychlé detekce do jedné sekundy narostla doba na ještě snesitelné 3 sekundy. S jedním modulem (a kartou) jsou už doby opět minimální. Při přechodu z a do kódování ČT1 a ČT2 nedocházelo k výpadkům signálu či zatuhnutí. Všechny uvedené originální přístupové karty na CryptoWorks se ve vestavěné čtečce bez problémů aktivují (není zde softwarový bloker) a nemusí se vysunovat při příjmu porno kanálu Free-X TV, na který nemusí být ve čtečce žádná karta.

Receiver rychle vyhledává přednastavené transpondery na družicích, dobrá je spolupráce s motory typu H-H s podporou USALS (automatického natáčení po zadání zeměpisných souřadnic místa umístění paraboly). Více než dostatečná je kapacita předvoleb i satelitů, rychlá a pohodlná editace předvoleb při zobrazení přijímané stanice přispívá k pohodlnému a uživatelsky přívětivému ovládání. Receiver se jen mírně zahřívá i při zaplnění obou slotů přístupovými moduly (CAM). Jednoduché a funkční jsou programy pro editaci předvoleb a nahrávání software přes sériový port a spolupráce s PC přes USB port.

Nevýhody jsme v testu odhalili jen tři, vlastně dvě – problémy s dekódováním Markízy ve vestavění čtečce, kdy vina může být i v nestandardním streamu ze Slovak Linku u této stanice a pak hodinami, které jsou závislé na kmitočtu sítě. Třetí problém s přepsáním firmware ve čtečce jsme si totiž způsobili sami vložením karty se špatným softwarem pro upload.

Receiver Kaon můžeme doporučit všem zájemcům o rychlý a spolehlivý přijímač s nadstandardními funkcemi. Zakoupit jej můžete např. v satelitShopu, kde byla jeho cena nyní snížena na 9126 Kč (7481 Kč bez DPH), totožný typ XSC 320 AN bez USB konektoru zde pořídíte za 8580 Kč (7033 Kč bez DPH).


Poznámka na závěr:

Doporučujeme vám si přečíst také předchozí čtyři části, ve kterých jsme si představili tento receiver - a to včetně reakcí čtenářů v diskusi pod článkem. Zopakujeme jen, že jsme první část věnovali funkcím, druhou část popisu přijímače, ve třetím pokračování jsme podrobně psali o menu, a v předposlední, 4.části o obsluze tohoto receiveru.



Aktuálně - 19.11.2003

Receivery Kaon 320 ANV se začaly u nás velmi dobře prodávat. Tak se stalo, že se nyní dočasně vyprodala veškerá zásoba i v obchodě satelitShop. Očekává se však další dodávka ze zahraničí. Pro vážné zájemce lze tedy přijmout závaznou objednávku - receivery Kaon 320 ANV jim budou distribuované v druhém prosincovém týdnu. Skladem je však typ Kaon 320 AN, který je totožný s testovaným přijímačem, liší se pouze tím, že nemá USB konektor a nepodporuje tedy @Sky video link.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 13   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.11.2003 • Seznamte se: Kaon XSC 320 ANV – 4.část [ 8 ]
27.10.2003 • Seznamte se: Kaon XSC 320 ANV – 3.část [ 4 ]
23.10.2003 • Seznamte se: Kaon XSC 320 ANV – 2.část
22.10.2003 • Seznamte se: Kaon XSC 320 ANV – 1.část [ 3 ]
13.10.2003 • Modulátory A/V signálu [ 3 ]
11.10.2003 • Dvojitý box firmy Radix s možností záznamu

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  videolink, udržení sat. pozice, prodej 

09.04.2004 13:12 • perry
S udržením pozice satelitu jsem neměl žádný problém. Nastavil jsem svoje souradnice a USAL s motorem HH-120 a parabolou 90cm najizdel vzdy presne a zadnou pozici (od Hispasatu 30W az po Astra 28.5E) nikdy neztratil .
Kvalita nahraneho videa je na 17" monitoru k nerozeznani od TV.
Nemoznost nahravat pres videolink programy dekodovane internim dekoderem resi novy firmware - viz sdeleni dovozce z 26.11.2003: Vážení zákazníci, v těchto dnech byl uvolněn SW patch pro přijímače Kaon -Xtreme XSC 320 ANV HORNET, který řeší problémy při použití USB propojení s PC a nahrávání kódovaných programů z interního dekodéru SkyCrypt. Program FreeXTV již lze bez omezení nahrávat na HDD připojeného PC a při použití odpovídající karty i ostatní kódovací systémy.
Přecházím na Dreambox, prodávám Hornet se slevou 3000Kč

 
 
  xtrem 

25.11.2003 18:23 • jirka
Bohužel zatím nemám K.320ANV ty nejlepší zkušenosti.Při editaci v menu a při běžné volbě kanálu neudržel sat. pozici. Po manuálním nastavení sat. po dvou hodinách opět ztráta pozice. SKB prg.přes link nechodí....Tak nevím třeba něco dělám špatně.???
 
 
  videolink 

23.11.2003 21:10 • frantisek bocek
zajímalo by mě:

1) převod z formatu TRM do MPEG2 je bezeztrátový?

2) Je-li rozhraní USB 1, pak vidím problém s rychlostí. USB1 má max 12 Mbit/s, jenže v reálu ještě méně. Zkoušel autor záznam třeba Czechlinku?
 
 
  videolink 

20.11.2003 11:30 • mjr.
Vyrobce nam sdelil ze nahravani z interniho CA SkyCrypt dek. je zavisle na jeho firmware a v nami dodavynych prijimacich (kaon xtreme hornet v číslech je bordel) je verze, ktera toto nepodporuje, zatim, ovsem ujistil mne ze pripravuji jiny SW tzv. TV recorder, ktery bude vyuzivat i vestaveny CA SkyCrypt. Toto je email který jsem dostal od českého dodavatele tak snad někdy.


 
 
  videolink sw update ? 

20.11.2003 09:35 • bruno
Na strankach Neotion je ke stazeni update pro podporu FreeXTV pres VideoLink. Nevite nekdo jestli se tento update da pouzit i pro Kaona nebo se tyka jen Neotion-Boxu ? Co je pravdy na tom, ze pres VideoLink nechodi programy dekodovane vestavenym dekoderem ?



Dik


 
 
  zvuk 

19.11.2003 15:21 • palo
ked si ulozim cez @Sky video zaujimalo by ma v akom formate je zvuk a ci je to iba ciste stereo alebo je tam viac kanalov?

a este by ma zaujimalo rozlisenie daneho videa a bitrate



dik
 
 
  re: Obsluha satelitu na dalku 

18.11.2003 23:57 • Yzi
Dekuji za tip. Jen bych se zeptal jestli ten radiovy prenos neni rusen treba pocitacem, prece jen 433MHz se v PC najde pomerne lehce.

Na zaver perlicka - kdysi jsem cetl o chlapkovi, ktery si kvuli takovym vecem chtel delat doma rozvod optickych vlaken a prenaset primo IR signal ;-)
 
 
  Obsluha satelitu na dálku 

18.11.2003 20:55 • @Yzi
Tak v tom případě je to jednoduché - použijete soupravu pro přenos IR signálu např. tento typ zde: http://www.satcentrum.com/clanky/5417/



Takto jsem přepínal satelit, video i TV dokonce o jedno patro výš z ložnice.
 
 
  re: Obsluha z PC 

18.11.2003 18:29 • Yzi
Dekuji za odpoved. Puvodne jsem chtel PC pouzit pro prepinani programu z jine mistnosti (obraz by byl rozvedeny pres modulator do vice TV prijimacu), ale jak to tak ctu, tak by to neslo. Proste jsem chtel jen prepnout program, ale pokud se po opusteni programu vrati puvodni kanal, je to pro me nepouzitelne. Nema nekdo nejaky lepsi napad jak prepinat satelitni prijimac ”pres zed”?
 
 
  videolink 

18.11.2003 14:25 • rklouda
Dle p. Bedrníčka z Impexi nelze přes videolink nahrávat kodované programy dekodované přes vnitřní dekoder. Vy píšete že jste nahrával HBO ale ne přes jaký dekoder můžu poprosit o podrobnosti. Děkuji Klouda
 
 
  Můj příspěvek 

17.11.2003 13:57 • Redakce
Děkujeme za ohlasy. K pokračování - nebude to o Kaonu jako takovém, ale o obsluze @Sky video linku, který je univerzálním programem nejen pro tyto receivery. Dotazů jste měli opravdu hodně, a tak to vezmeme pěkně od základu :-) A chceme uveřejnit, třeba do uploadu pěkný html manuál v anglickém jazyce, který bychom mohli případně pro vás i přeložit. Uvidíme, jaký bude zájem. Prosíme ale o strpení cca 10 dní. Ještě k obsluze z PC - ano je to vlastnost každého Sky boxu, kdy procesor neumí obsloužit naráz receiver i PC, tak se přepne v menu po potvrzení OK na @ Sky video link, z něho pak po exitu - ukončení programu automaticky naskočí opět obraz na té poslední sledované předvolbě (může být jiná jak navolená přes PC v programu @ Sky video link). Funguje to vše bez problémů, jen se tedy musíte rozhodnout, zda se v daném okamžiku chcete dívat na TV či nahrávat do PC (a dívat se na televizní program na monitoru PC či displeji notebooku). Ještě lepší varianta je mít videokartu v PC s VIDEO IN vstupem, pak je to bez problémů a ani nepostřehnete přepnutí z jednoho režimu do druhého.
 
 
  Obsluha z PC 

17.11.2003 13:17 • Yzi
Docela mi vadi, ze se pri obsluze prijimace z PC odpoji vystup (jak SCART tak i modulator). Pokud si tedy prepnu prijimac pomoci PC na jiny kanal, posleze ukoncim obsluzny program na PC, aktivuje se znovu vystup na TV a zustane ”naladeny” ten kanal, ktery jsem zvolil na PC nebo se ”vrati” puvodni kanal, ktery byl zvolen pred spustenim obsluhy z PC?

Dekuji.
 
 
  Poděkování a doalší dotazy.(2) 

17.11.2003 11:45 • RichBen
Především chci poděkovat za poslední (? - mluvíte o dalším pokračování) díl seriálu o ”Hornetu” (tedy v těch názvech má výrobce taky pěkný bordel). Dnes večer přijímač objednám a už se těším. Dovolil bych si požádat i o zveřejnění návodů a manuálů (jistě budou přiloženy a možná i česky) Zatím jsem louskal jen španělský @Sky video link a dost jsem se pobavil.

Zkušeností je asi opravdu málo, chtěl bych, aby tento přímač se svými dle mého soudu ”nadstardantními” vlastnostmi stal novým základním kamenem mého vybavení. Dost mne také zajímá případná možnost spojení Hornetu s terestriálním přijímačem stejné firmy....
 
 
Celkový počet komentářů: 13 / zobrazují se: 1 ... 13

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist