Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 09:25:16   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Technika | Články
 

DVB-H - nový štandard Mobilnej Televízie

  Autor: D.Statelov, MAINDATA , e-mail: info@maindata.info Přidané: 27.07.2006



DVB-H (DVB Digital Video Broadcast “H” pre handheld) umožňuje vysielanie mobilnej digitálnej Televízie do mobilných telefónov.


Mobilná Televízia predstavuje novú službu v rámci mobilných sietí s veľkým predajným potenciálom. Podľa výsledkov početných pilotných vysielaní a výsledkov prvého komerčného vysielania v Taliansku je o mobilnú Televíziu veľký záujem. Počas prvých 6 týždňoch prevádzky mobilní operátori v Taliansku získali 111 000 užívateľov. Obchodný model Mobilnej TV predpokladá mesačné poplatky od 10 Euro mesačne. Predpokladá sa, že obsah vysielania pre mobilné telefóny sa bude líšiť od bežného TV vysielania. Podľa výsledkov prieskumov počas pilotných vysielaní, je priemerná doba sledovania Mobilnej TV 20 minút denne. Vďaka zabudovanej interaktivite mobilná TV umožní aj interaktívne aplikácie.

Vysielanie Televízie do mobilných telefónov v pohybe s veľmi obmedzeným zdrojom energie v kombinácii s vysokými nárokmi na príjem a dekompresiu videa a audio signalu s vysokou mierou kompresie (H.264 video a HE AAC v.2 audio) sú technicky veľmi náročnou úlohou, ktorú rieši DVB-H štandard.

Na rozdiel od mobilných sietí, ktoré sú v súčasnosti založené výlučne na komunikácii bod-bod, DVB-H umožňuje omnoho efektívnejší spôsob prenosu TV programov cez bod-multibod komunikáciu. Na rozdiel od 2G, 3G sietí, kde je potrebné pre každého užívateľa vytvoriť nové spojenie a alokovať mu samostatnú kapacitu v sieti, pri DVB-H sa tá istá kapacita používa pre neobmedzený počet užívateľov, čo je pre TV programy omnoho logickejšia a lacnejšia koncepcia s výrazne nižšími prevádzkovými nákladami.

DVB-H prijímač v sebe integruje 2 vzájomne prepojené siete: 2G,3G sieť mobilného operátora a sieť DVB-H.

DVB-H sieť je použitá na jednosmerné šírenie TV programov vo forme IP multicastu, a 2G, 3G kanál slúži na zabezpečenie interaktivity – výmena kryptovacích kľúčov, platenie, objednávanie niektorých služieb a pod.

Jeden televízny program v malom rozlíšení obrazovky mobilného telefónu s veľmi vysokou mierou kompresie (H.264) potrebuje na prenos zhruba 200 kbps. V závislosti na konfigurácii DVB-H siete môže byť celá prenosová šírka (Transportný tok) od zruba 5 do 12 mbps. To znamená, že v rámci jedného UHF kanála o šírke 8 MHz je možné prenášať súčasne až 25-60 TV programov.

DVB-H štandard je postavený na základe DVB-T (štandard na vysielanie pozemskej digitálnej TV). Zásadným rozdielom je nova architektúra postavená na IP protokole. Konceptom DVB-H je tzv. IPDC – IP Datacasting. Na rozdiel od DVB-T prenáša aj video a audio v IP paketoch, ktoré sa následne vkladajú do MPEG-2 TS paketov (TS – transport stream).

DVB-H norma sa od klasického DVB-T líši zakomponovaním tzv. „Time Slicing-u“, samoopravného kódovanie na IP úrovni, niekoľkých nových PSI/SI tabuliek a možnosti vysielat naviac aj v 4k móde (pri bežnom 2k a 8k v DVB-T).

Time Slicing, alebo časový multiplex zabezpečuje vysielanie služieb v časových zhlukoch. Účelom časového multiplexu je vypnutie energeticky náročných funkcií v mobilnom telefóne počas vysielania iných TV programov. Tak sa dá napr. Pri 10 TV programoch ušetriť orientačne 90 % energie mobilného telefónu.

Opatrením zameraným na zvýšenie spoľahlivosti prenosu v mobilnom prostredí je samoopravné kódovanie na IP úrovni označované ako MPE FEC. FEC = forward error correction. MPE = multiprotocol encapsulation (metóda vkladanie IP paketov do MPEG-2 TS paketov).

Time Slicing aj MPE FEC sa spracovávajú v tzv. IP Encapsulátore.

Vývoju technológie Mobilnej Televízie sa na Slovensku venuje spoločnosť MAINDATA, spol. s r.o. Riaditeľ spoločnosti p. Dušan Statelov ako jediný prednášajúci prezentoval technológiu DVB-H.v roku 2003 na konferencii IBC. MAINDATA sa 10 rokov venuje vývoju technológií na prenos IP paketov cez DVB siete je jednou z neveľkého počtu spoločností vo svete s vlastným IP Encapsulátorom. DVB-H IPE predstavila prvýkrát na výstave IBC v Amsterdame. MAINDATA, spol. s r.o. bola jediným slovenským vystavovateľom. V roku 2001 spolupracovala s Výskumným ústavom spojov v Banskej Bystrici na projekte zavádzania DVB-T.

V tomto roku MAINDATA, spol. s r.o. na IBC predstaví ďaľšie kľúčové zariadenie v rámci vlastnej DVB-H platformy H.264 Audio/ Video encoder.

DVB-H ako štandardu na poskytovanie mobilnej televízie konkurujú štandardy DMB (Digital Media Broadcasting), čo je norma postavená na báze DAB (digitálne audio) a tiež BCAST, ktorý je normou mobilných operátorov (OMA = open mobile alliance).

DVB-H vysielanie je určené pre vysielanie v rovnakom pásme ako DVB-T, t.j. VHF, UHF pásme, pričom môže byť vysielaná aj spolu s DVB-T pričom časť transportného toku obsahuje služby DVB-H. V USA spoločnosť CrownCastle plánuje celoplošné vysielanie v L-bande, čo sa odrazilo v rozšírení normy aj na túto frekvenciu ako alternatívne riešenie pri dočasnom nedostatku voľných frekvencií.

V Českej republike prebieha pilotné vysielanie DVB-H v spolupráci Českých Rádiokomunikácii a T-Mobile. Na Slovensku prebieha pilotné vysielanie DVB-T v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach ale jeho súčasťou zatiaľ DVB-H nie je.


Dušan Statelov, MAINDATA, spol. s r.o.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
17.07.2006 • LCD verzus plazma: mýty a pravda [ 12 ]
10.07.2006 • Matsushita bude prodávat největší plazmové obrazovky na světě
18.06.2006 • Živé vysielanie v mobile
15.06.2006 • Futbalové majstrovstvá sveta nesplnili očakávanie výrobcov televízorov
12.06.2006 • První televizi na webu v Evropě nabídne francouzský Club Internet
07.06.2006 • Počet přípojek pevné sítě v Německu se snižuje

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist