Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 11.05.2024 - 07:59:59   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Česká televize odvysílá dokumentární filmy o Hirošimě a Černobylu

  Autor: PR Press ČT, Kateřina Vilímková , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 23.03.2007


Následující úterní nabídne Česká televize na svém prvním programu dva britské dokumentární snímky, věnující se jaderným katastrofám. Tvůrci dvoudílného filmu Hirošima se vracejí ke svržení atomové bomby v srpnu roku 1945. Druhý snímek Černobyl - nultá hodina rekonstruuje události výbuchu jaderné elektrárny.


Hirošima

Příběh o prvním použití zbraně hromadného ničení.
6. srpna 1945 spadla z nebe nad Hirošimou bomba. Sestrojili ji vědci, kteří patřili k nejlepším na světě. Její použití bylo jedním z nejvážnějších politických rozhodnutí všech dob. Dokument rekapituluje celou událost, co jí předcházelo a co následovalo, z pohledu posádky letadla, které uskutečnilo let a bombu svrhlo, a z pohledu lidí, kteří se stali prvními oběťmi útoku jaderné zbraně.

Bomba, dokončena v červenci 1945, byla výsledkem tříletého výzkumu a měla být původně použita proti nacistickému Německu. V květnu 1945 ale válka v Evropě skončila. Německo bylo poraženo, v Tichomoří boje proti Japonsku pokračovaly. Přestože Američané město za městem měnili v trosky, hlavní japonské cíle byly stále neporaženy a Japonsko odmítalo kapitulovat. Spojenci stáli před vyhlídkou na totální invazi, která by znamenala až milion obětí na jejich straně a mnohem víc mezi Japonci. Postupimská deklarace vyzvala k bezpodmínečné kapitulaci. Japonci odmítli. Od té chvíle bylo svržení bomby nevyhnutelné.

Město Hirošima bylo důležitou vojenskou základnou. Lidé mu říkali vojenské město. K akci byli vybráni dva nejlepší muži. Hirošima byla zničena za pár sekund.

„Použili jsme ji, abychom zkrátili utrpení války, abychom zachránili životy tisíců mladých Američanů,“ uvedl americký prezident Truman.
Bomba pomohla ukončit druhou světovou válku a znamenala začátek nové kapitoly v dějinách lidstva.

I když jadernou zbraň od té doby nikdo nepoužil, stále se diskutuje o morálnosti svržení této bomby? Bylo to opravdu nezbytné, nebo se tomu dalo vyhnout?

První část strhujícího dokumentu, který využívá archivních materiálů, působivých svědectví i grafických animací, vysílá ČT na svém prvním programu v úterý 27. 3. od 20,00.


Černobyl – nultá hodina

26. dubna 1986 několik minut po jedné explodoval čtvrtý reaktor jaderné elektrárny Černobyl. Havárie, která uvolnila tolik radioaktivní kontaminace jako 400 bomb z Hirošimy, byla největší katastrofou svého druhu.

Dokumentární snímek vypráví minutu po minutě drama poslední hodiny předcházející této tragédii. Té noci se v Černobylu protnuly dvě osudové okolnosti. Chybná konstrukce reaktoru a despotická a sebestředná povaha hlavního inženýra Anatolije Djatlova. Řídící směna nevěděla téměř nic o tom, proč a za jakých podmínek je tento grafitový reaktor při nízkém výkonu tak nestabilní. Reaktor se nijak neprojevil na kontrolním panelu a nezdálo se, že by se kdokoliv obával nebezpečí. Druhou riskantní okolností byla nepředvídatelnost chování ing. Djatlova samotného. Je podoben technologii, kterou chce ovládat. Tuto noc se Djatlov s reaktorem střetl v souboji síly, který je oba zničil. Jednatřicet minut po půlnoci se hádka kvůli hladině výkonu, při níž může začít bezpečnostní zkouška čtvrtého černobylského reaktoru, vyostřila.

Příběh je vyprávěn z pohledu hlavních protagonistů, pracovníků elektrárny, kteří měli to štěstí a přežili, i těch, kteří okamžitě nebo brzy po neštěstí na následky havárie zemřeli. Snímek uvede ČT1 10. 4. ve 20,00.


Fotky jsou ze stránek mlog.mgzn.cz (Hirošima) a fiftyfifty.cz (Černobyl)


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
26.03.2007 • Televizní tipy pro pondělní večer 26. března
25.03.2007 • Televizní tipy pro nedělní večer 25. března [ 2 ]
24.03.2007 • Televizní tipy pro sobotní večer 24. března
23.03.2007 • Hosté pořadu Otázky Václava Moravce - neděle 25. března
23.03.2007 • Televizní tipy pro páteční večer 23. března
22.03.2007 • ČT připomene 415. výročí narození J. A. Komenského

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist