Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 20:47:33   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Spustenie HDTV v Európe dohodnuté

  Autor: PR Press SES Astra , e-mail: info@ses-astra.com Přidané: 21.06.2004


SES ASTRA, SES GLOBAL company (Euronext Paris, Luxembourg a Frankfurt Stock Exchanges: SESG) v spolupráci s viac než 60 vysielateľmi, výrobcami zariadení a ďalšími priemyselnými partnermi na svojom 2. Európskom HDTV fóre, ktoré sa uskutočnilo 17. júna v centrále SES ASTRA v Luxembursku odsúhlasili technické aspekty a časový plán pre odštartovanie HDTV (High Definition Television) služieb v Európe prostredníctvom družicového systému ASTRA.

V porovnaní so súčasnou bežnou televíziou ponúka HDTV o poznateľne vyššie rozlíšenie, takže pre diváka ide o novú vizuálnu skúsenosť, ktorá sa prejaví hlavne pri väčších plochých obrazovkách a domácich kinách, ktoré už dnes majú vo vybavení Európskych domácností vzrastajúcu tendenciu. V krajinách ako sú Spojené štáty a Japonsko je HDTV už dávnejšie realitou a viac než 6 miliónov domácností má prístup k plnohodnotnému HDTV vysielaniu, pretože všetci väčší vysielatelia HDTV služby v zmienených krajinách už ponúkajú.

SES ASTRA začala s ponukou HDTV služieb v Európe s programom EURO 1080. Prvá európska HDTV programová ponuka bola spustená prostredníctvom ASTRA satelitného systému na 19.2° východne 1.1.2004. Odvtedy badať vzrastajúci záujem o HDTV u obyvateľov krajín, ktoré sú dobre pokryté signálom z ASTRy.

Posledná celoeurópska iniciatíva pod hlavičkou ASTRA a jej renomovaných partnerov z priemyselných odvetví je považovaná za spúšťací kohútik a začiatok rapídneho rozvoja a rozšírenia tejto novej technológie v celej Európe. Očakáva sa, že ďalšie HDTV kanály budú spustené už čoskoro tento rok práve prostredníctvom satelitného systému ASTRA.

Pre zabezpečenie jednotnosti a vyvarovania sa roztrieštenosti hneď na počiatku tvoriaceho sa európskeho trhu SES ASTRA a jej partneri si dohodli minimálne technické požiadavky pre HDTV. Vysielanie bude založené na otvorených MPEG-2 alebo MPEG-4 AVC normách. Tieto technické požiadavky zahŕňajú:

- HDTV zobrazovacie zariadenia musia mať minimálne 720 riadkové vertikálne rozlíšenie

- formát obrazu 720P50 a 1080i25

- a spoločné štandardné rozhrania pre ďalšie periférie

SES ASTRA a jej partneri tiež odsúhlasili označenie "HDTV", ktoré bude umiestňované na výrobkoch podporujúcich HDTV. Označenie má za úlohu uistiť spotrebiteľov a ich dôveru pri kúpe nových zobrazovacích zariadení, že zodpovedajú požadovaným normám. Tiež bude použité ako jednotné označenie v reklamných HDTV kampaniach rôznych výrobcov, ktorí sa stali účastníkmi spomínanej celoeurópskej HDTV iniciatívy.

Ferdinand Kayser - prezident a hlavný manažér SES ASTRA vyhlásil: „Až doposiaľ Európa zaostávala za krajinami ako USA a mala rešpekt pred spustením HDTV. To však nezabránilo ohromnému rozmachu vo výrobe a predaji plochých obrazoviek. Nezávislé výskumné agentúry predpovedajú , že teraz sa v priebehu niekoľkých rokov obrazovky s vysokým rozlíšením rozšíria do celej Európy. SES ASTRA a jej partneri z vysielacích a výrobných odvetví sú presvedčení, že odsúhlasenie minimálnych technických požiadaviek postavených na spoločných otvorených štandardoch znamená štart a hlavný výkop pred spustením HDTV služieb v Európe a to už v tomto roku.“


Yves Feltes, Press Relations SES ASTRA, 21.6.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
22.06.2004 • „Renesance“ terestrického příjmu v SRN
17.06.2004 • Regulace Programového průvodce
02.06.2004 • Digitální televize v kabelové televizní síti ASTER [ 9 ]
27.05.2004 • LOGO TV – nová akvizice MTV Networks
13.05.2004 • Konference o radiokomunikacích RRC-04 byla zahájena
12.05.2004 • Programy z družic Astra přijímá 94 miliónů evropských domácností

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist