Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 28.04.2024 - 08:32:09   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Digitální televize v kabelové televizní síti ASTER

  Autor: Andrzej Janczewski , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 02.06.2004


V Polsku byla dosud technika digitálního přenosu televizních programů dostupná pouze v satelitním vysílání. Pro své předplatitele v síti kabelové televize zpřístupnila digitální televizi, jako první v Polsku, v prosinci roku 2003 varšavská kabelová televize ASTER (= ASTRA).


Předplatitelé, kteří si objednají nabídku programů tzv. premium, jsou postupně vybaveni digitálními set-top-boxy, které umožňují dekódovat tyto programy. Set-top-boxy tyto programy převedou na analogovou formu – přijatelnou pro standardní televizní přijímače. Postupně v jednotlivých čtvrtích Varšavy, byly zrušeny dosavadní dekódovací systémy programů „premium“: analogové dekodéry pro program Canal+ a také filtry – „nástrahy“ na signály, které byly připojeny přes kódér programu HBO (tzv. systém SAWDEC). Tento proces se má ukončit tento rok.

Nejprve se v digitálním systému budou přenášet programy HBO MaxPak, v druhém čtvrtletí tohoto roku se potom plánuje, že bude přidán Canal+ Multiplex. Postupně se počet programů, šířených v síti ASTER digitálně, bude rozšiřovat. Do sítě budou zaváděny stále dokonalejší modely digitálních set-top-boxů – se zpětným kanálem, s vestavěným diskem pro záznam televizních programů, atd. Zaváděny budou rovněž nové druhy služeb: elektronický programový průvodce EPG, přenos „scénických“ programů v systému „plať a sleduj“ (Pay Per View), filmy na přání NVoD (Near Video on Demand), rozšíření základní nabídky souboru programů (Extended Basic) a mnoho dalšího.


Přednosti digitální kabelové televize

Digitální kabelová televize má mnoho předností. K hlavním přednostem patří:

- využití dosavadní struktury sítě

Všechny prvky sítě, aktivní i pasivní, optické kabely, souosé kabely, atd. zůstávají beze změn. Pouze je nutné uvést do provozu digitální část hlavní stanice, což učiní vysílací středisko sítě a je nutné předplatitele vybavit digitálními dekodéry (často nazývané jako set-top-boxy). To je však spojené se značnými investičními náklady.

- zlepšení kvality příjmu vzhledem k analogovému (kabelovému) televiznímu systému

Příjem v analogovém kabelovém systému může doprovázet šum a rušení, což je spojeno s postupným zhoršením signálu, které je způsobené „kaskádou“ zesilovačů, kompenzujících útlum v síti kabelové televize. V digitálním systému se kvalita obrazu v hlavní stanici neliší od kvality obrazu, kterou má (sleduje) předplatitel.

- znásobení počtu programů

Díky kompresním metodám digitálního systému lze umístit v pásmu vyhrazeném pro kabelovou televizi (110 až 870 MHz) místo dosavadních několika desítek „analogových“ programů – asi 500 „digitálních“ televizních programů.

- dostupnost zpětného kanálu

Značná část sítě kabelové televize má zprovozněn zpětný kanál, který se až dosud využívá pro internet. To je výhoda kabelové televize vůči satelitní a pozemní televizi, kde musí být zpětný kanál většinou vytvořen pomocí komutované telefonní linky. Zpětný kanál umožňuje v krátkém čase zavést interaktivní služby digitální televize (ITV). Samozřejmou podmínkou při úhradě poplatků za tyto služby je využití set-top-boxů vybavených modemem pro kabelovou síť.

- možnost zavedení mnoha nových služeb

Lze zavést služby jako EPG, PPV, NVoD a také mnoho jiných služeb, které byly až dosud realizovány výlučně přes internet.

- vyrovnání se s neautorizovaným připojením

Pro příjem programu je nezbytný digitální set-top-box a to set-top-box aktivovaný operátorem. Pouze předplatitel, který si zaplatí stanovené programy má možnost jejich příjmu zajištěnu. Tedy set-top-box, který se získá nelegálně, není možné na nic použít. Je samozřejmé, že dokud ještě budou v kabelové síti vedle programů digitálních přenášeny programy analogové, boj s neautorizovaným připojením bude veden také dosavadními metodami.


Hlavní stanice

Do doby úplného přechodu na digitální přenos televizního signálu, budou televizní programy přenášeny v obou systémech: analogovém i digitálním (obr. 1). Signály z obou částí hlavní stanice budou sumarizovány (signálům jsou však vyhrazena různá kmitočtová pásma).


Digitální část hlavní stanice (obr. 2) se skládá z následujících prvků:

- soupravy set-top-boxů,
- soupravy zařízení multiplexeru,
- serveru podmíněného přístupu.




Účelem digitálních set-top-boxů je:

- příjem a demodulace vybraného multiplexu - signál, který přijímá satelitní anténa s LNB je modulovaný v systému QPSK, bude převeden na podobu MPTS (multiprogramový transportní tok),

- demultiplexování MPTS - výběr určeného programu ze tvaru zakódovaného signálu MPEG-2,
- dekódování (descrambling) daného programu - z kódovacího systému používaného vysílatelem do „čisté“ formy MPEG-2.

Signál ze soustavy set-top-boxů je přenášen přes rozhraní ASI (asynchronní sériové rozhraní) do soustavy multiplexeru, který má za úkol:

- vytvoření vlastního multiplexu operátora kabelové televize, sestaveného z několika programů, které „zabírají“ frekvenci jednoho kanálu kabelové televize (8 MHz),

- zakódování programů v systému kódování, který si zvolí operátor kabelové televize, v síti ASTER byl použitý systém MediaCypher™,

- modulace multiplexu (MPTS) způsobem stanoveným pro kabelové televize – QAM 64 nebo QAM 256.


Systémem podmíněného přístupu se řídí konfigurace serveru, který realizuje:

- kontrolu běžného spojení se všemi aktivními (činnými) set-top-boxy v síti,
- generování dat kódovacího klíče pro systém podmíněného přístupu,
- systém řízení oprávnění předplatitelů,
- systém účtování.



Set-top-box předplatitele

V domácnosti předplatitele sítě ASTER se zapojí set-top-box firmy Motorola. Systém vnějšího okruhu pro analogový signál na vstupu boxu rozbočí analogový signál. Tento signál směřuje přímo do anténního vstupu televizního přijímače. Digitální signál set-top-box zpracuje. Na výstupu set-top-boxu se signál v analogové formě objeví jako kompozitní video a také audio L a audio P. Pro spojení s televizním přijímačem, který je vybaven „nízkofrekvenčním“ vstupem je třeba kabel scart – scart nebo scart – cinch (RCA).


Na obr. 3 je blokové schéma set-top-boxu. Mezi funkce set-top-boxu patří:

- výběr požadovaného kanálu digitálního multiplexu, čili souboru digitálních programů (TUN. RF),
- demodulace signálu QAM do tvaru MPTS (QAM DEM),
- dekódování (descrambling) signálu do „čisté“ podoby MPEG-2 (CA),
- výběr žádaného, komprimovaného (MPEG-2) datového toku, který tvoří obsah (podstatu) vybraného programu (DEMUX),
- dekomprimace signálu MPEG-2, čili toku video, audio a dat spojených s vybraným programem (MPEG DEC.),
- konverze signálu audio/video ze tvaru digitálního na analogový (D/A).

Programování „řídící“ činnosti set-top-boxu zabezpečuje paměť procesoru CPU.

Jak již bylo uvedeno, set-top-box není vybaven vnitřním modulátorem, proto výstup set-top-boxu (pro digitální programy) musí být připojen na „nízkofrekvenční“ vstup televizoru. Jestliže televizní přijímač tímto vstupem není vybaven, set-top-box je třeba připojit na „nízkofrekvenční“ vstup videorekordéru a toto zařízení využívat jako vnější modulátor. Je zřejmé, že po dobu příjmu digitálních programů musí být videorekordér v činnosti. Televizní přijímač také musí být nastaven (naladěn) na výstupní kanál videorekordéru. V tomto případě nemáme možnost přijímat zvuk stereofonně. Místo videorekordéru lze rovněž použít jiné typy vnějších modulátorů, které jsou na trhu dostupné.


Rozvod televizního signálu v domácnosti

Častým problémem, se kterým se předplatitelé setkávají, je rozvedení signálu ze set-top-boxu pro dva nebo více televizních přijímačů. Předtím, než však k realizaci tohoto rozbočení přistoupíme, měli bychom uvážit jeho smysl (význam).

Televizní přijímače připojené na jeden set-top-box musí současně (paralelně) přijímat tentýž digitální program, což se může stát zdrojem konfliktů mezi uživatelem, který drží v ruce dálkový ovladač set-top-boxu a tím, který v jiné místnosti bezmocně sleduje tento program. Nejedná se o případ, kdy se ve stejné době jeden z uživatelů dívá na „analogové“ a druhý sleduje „digitální“ programy. Rozbočení signálu ze set-top-boxu lze provést dvěma způsoby: rozbočením na „nízkofrekvenční“ a na „vysokofrekvenční“ signál. To je znázorněno na obr. 4 a, 4 b.

Rozbočení na „nízkofrekvenční“ signál je omezeno maximální délkou kabelu scart-scart, dostupnou na trhu, která činí 10 metrů. Kabely s větší délkou lze však zhotovit ve vlastní režii.

Rozbočení na „vysokofrekvenční“ signál spočívá v aplikaci rozbočovače signálu, který se obvykle využívá v kabelové televizi a který se připojuje k výstupu videorekordéru RF. V tomto případě použijeme signál digitálních programů po jejich modulaci v modulátoru videorekordéru. Místo videorekordéru se rovněž může uplatnit vnější modulátor.

Rozbočení „nízkofrekvenčního“ signálu provádíme pomocí rozbočovačů scart – 2 scart, které jsou na trhu dostupné. Je třeba se rovněž zmínit o možnosti stereofonního příjmu digitálních programů pomocí set-top-boxu tehdy, když máme pouze monofonní televizní přijímač. Stereofonní příjem digitálních televizních programů lze dosáhnout prostřednictvím audio-aparatury („věže“). Signál ze set-top-boxu se rozbočí s využitím rozbočovače scart. Audio signál (obou dvou kanálů) se přivede na audio-aparaturu, která má (vůči televizoru) vhodně umístěné, rozestavěné reproduktorové soustavy. Toto řešení je znázorněno na obr. 5.


Zdroj: Andrzej Janczewski, Radioelektronik-Audio-HiFi-Video (Polsko), č. 5/2004, s. 30 a s. 31, přeložil Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno


Doplnění:

Rozšíření digitálních služeb Aster

Polský operátor Aster do svého digitálního paketu kabelové televize přidal Canal+ multiplex a Europa Europa od Zone Vision. Je to první služba svého druhu v Polsku, která byla zahájena loni v prosinci a nejprve nabízela pouze HBO MaxPak (HBO a HBO2). Předplatitelé, kteří používají set-top-box firmy Motorola DVi 1000, nyní mohou přijímat HBO a/nebo služby Canal+ digital, s cenou kombinovaného paketu 69 zlotých (14,6 EUR) měsíčně. Kombinovaný digitální paket a základní nabídku (basic) je možné prozatím obdržet za 121,99 zlotých měsíčně.


Zdroj: www.central.broadbandtvnews.com, 18. 5. 2004, volně upraveno a zkráceno

Ilustrační foto: Petr Petrášek – Petra.sat@seznam.cz


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 9   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
27.05.2004 • LOGO TV – nová akvizice MTV Networks
13.05.2004 • Konference o radiokomunikacích RRC-04 byla zahájena
12.05.2004 • Programy z družic Astra přijímá 94 miliónů evropských domácností
06.05.2004 • NHL PlayOff na Galaxii sport - přehled TV přenosů
- 3. kolo
01.05.2004 • Poznatky z přechodu na DVB-T v Německu
30.04.2004 • Střípky ze světa satelitních a kabelových TV

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  DVB-C u Karnevalu snad na podzim 

03.06.2004 07:51 • Katoda
Podle informací uveřejněných v jednom z jarních čísel magazínu Karneval, který dostávají abonenti této kabelovky do svých stránek by se experimentální digitální vysílání v sítí Karnevalu v oblasti Praha, Neratovice, Kralupy mělo objevit již na podzim tohoto roku.
 
 
  V Nitre ponúka SATRO tiež niečo podobné. 

02.06.2004 19:04 • iopuoip
A nielen do káblu ale aj cez MMDS. Pozrite si satro.sk
 
 
  @marvas 

02.06.2004 18:10 • gespa
Jo, jo, mám velmi podobné zkušenosti. I když jedna menší kabelovka, kterou občas mohu sledovat, není zatím asi ani na dohled k DVB-C, co se týká ceny, kvality služeb i nabídky a zájmu o klienta, tak je to dost o něčem jiném než např. U*C, jejíchž služeb jsem několik let využíval (tak trochu nuceně) i já doma...
-
Ale jak říkáš, rád se nechám příjemně překvapit - kdykoliv, kdekoliv a od kohokoliv ;o)
 
 
  to: gespa 

02.06.2004 17:58 • marvas
To asi tezko. Tady se stale experimentuje a i kdyz s pocatecnimi potizemi je tu vsechno mnohem drive nez u tech "velkych" operatoru. Napr. vysokorychlostni internet je v Ceske Trebove jiz od roku 1998. Na jednu stranu je to vyhoda mit maleho ceskeho operatora, protoze muze experimentovat. Ti vetsi jsou rizeni z venci a tezko se mohou rozhodovat podle me pouze lokalne o nasazeni ruznych sluzeb. Ale mohou ans prijemne prekvapit. Ja jsme docela rad, ze ani jednoho z nich nevyuzivam, protoze o proti nim je cena za sluzby v Ceske Trebove stale dobra, kdyz se zvysilo DPH.
 
 
  @marvas 

02.06.2004 15:32 • gespa
Tak to je dobrá zpráva, doufám, že naše dvě největší kabelová uskupení se budou tímto rychle inspirovat. ;o)
 
 
  U nas je digital v kabelovce uz taky!!! 

02.06.2004 14:46 • marvas
Zatim jenom zkusebne, ale jiz dva mesice chodi digitalni TV v Kabelove televizi CZ v siti v Ceske Trebove. Signal je perfektni!!! Zadne vypadky a s analogem se to neda vubec srovnavat. Postupne, bude-li zajem, se maji zarazovat dalsi programy. Nyni jsou prijimany multiplexy ze satelitu. Problem je pry u nas sehnat odpovidajici prijimac, protoze CR jeste neni pripravena. Ale par jich pry do tydne maji mit. Zatim se nekoduje, takze kdo ma QAMovy prijimac, muze klidne prijimat digital po kabelovce. Na dvou frekvencich nyni siri 14 nebo 13 nemeckych programu. Zatim je vsechno v QAM 64, ale brzy maji zacit testy i s QAM 128 a QAM 256.
 
 
  @Petr 

02.06.2004 10:34 • gespa
Nebude tak zle - např. na Kavkách už mají DD studio a jen pro parádu si ho nepořizovali - a neslouží jen pro ČT, ale pro kohokoliv kdo bude mít zájem (a peníze samozřejmě :o).
-
A zahraniční filmy už i dnes mají čím dál častěji CZ DD, takže i tady jsou dobré možnosti... (za pět až deset let se málokdo bude chtít dívat na - a platit za - "vaše domácí kino HBO" bez Dolby Digital)
-
Jinak v tomto kontextu musí kabelovky uvažovat už dopředu, protože ono zavedení DVB-C taky nebude trvat zrovna krátký čas...
 
 
  Dolby Digital 

02.06.2004 09:51 • petr
Myslím, že vysílání v Dolby Digital u žádného programu v čestině zatím není, tak v DBV-C nebude co vysílat :-) A doufat, že se naše TV společnosti přetrhnou se zaváděním Dolby Digital tak to asi ne :-(.
 
 
  No jsem rád, že už digitální t ... 

02.06.2004 09:02 • gespa
No jsem rád, že už digitální technika začíná pronikat i do kabelovek (bohužel to u nás asi ještě dlouho hrozit nebude), protože kabelovku bez Dolby Digital či EPG si v horizontu nedaleké budoucnosti ani nedokážu dost dobře představit.
-
Jinak nemohl jsem si nepovšimnout další zveřejněné fotografie práce pana Petráška, za kterou děkuji (i když k tomuto článku to zase až tak "nesedne"). Vždy se rád podívám na pěkně odvedenou práci a rozmanitost fotografií mi zde prozatím trochu chyběla (tedy myšleno jen na některá témata). Jen tak dál...
 
 
Celkový počet komentářů: 9 / zobrazují se: 1 ... 9

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist