Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 15:00:57   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Český Telecom v licenčním řízení „na zkoušku“

  Autor: Zdeněk Duspiva , e-mail: zdenek.duspiva@post.cz Přidané: 23.12.2004


Licenční řízení na udělení licencí pro celoplošné digitální terestrické televizní vysílání na zatím neceloplošných digitálních sítích se uzavřelo termínem 16.hodiny 21.12.2004. Nejednotně prosazené licenční řízení označili před časem sami představitelé Rady pro rozhlasové a televizní vysílání spolu s některými politiky i jako tzv. zkušební, při kterém se alespoň může otestovat zájem provozovatelů. „Třeba se ani nikdo nepřihlásí“, zaznělo také v Parlamentu na říjnovém jednání mediální komise. Výsledný počet přihlášek je v každém případě překvapením, jen není jasné jakým, ale v každém případě je realitou.

Jistě že Rada, respektive její těsná většina, bude prezentovat vývoj jako maximálně pozitivní zprávu, i když celá následná agenda a procedura i díky počtu přihlášek nebude rozhodně jednoduchá. Všechny práce už bude řídit nový šéf úřadu RRTV Ing.Bartoš, který v lednu nastupuje do funkce. Bude velmi zajímavé sledovat jistě nelehké rozhodování Rady. V podobných případech v rozhlasových licenčních řízeních Rada zpravidla rozhodla někdy již i do necelé hodiny po ukončení veřejných slyšení (v posledním případě v tendru na liberecké kmitočty dokonce při 22 zájemcích hned jednomyslně). Mezi argumenty, které při tom vždy zaznívaly, byly i snahy o zamezení vlivu lobby a obtěžujících intervencí a telefonátů v době rozhodování apod. V případě televizního tendru již tiskové agentury odhadují přibližně 1 měsíc pro výsledné rozhodování. A v případě licenčního řízení je už dnes téměř zapomenut rozpor mediální komise a RRTV a tehdejší ujišťování zástupců Rady, že v tomto případě nejde o nevratné kroky…

Ještě těsně před uzávěrkou přihlášek se už objevily první obecné odhady počtu uchazečů a hned druhý den se objevily první neoficiální seznamy uchazečů. Ve velkém zjednodušení se i v televizním zpravodajství často hovoří především o počtu žadatelů, nikoliv o počtu, obsahu a územním umístění soutěžních programů. Licenční řízení tak, jak je vyhlášeno by ale nemělo být o provozovatelích , ale zejména o přihláškách = programech.

Některé projekty podle přímých svědků obsahovaly několik desítek stran vázaných do úhledné vazby a byly už od prvního formálního pohledu v kontrastu s některými naopak velmi útlými a zjevně stručnými projekty a žádostmi. Samozřejmě není až tak důležitá forma a rozsah, ale především kvalita a reálnost projektů. Vše potvrzuje poměrně obtížnou úlohu a složitost rozhodování. Navíc důležitá budou zejména veřejná slyšení, která mohou podle zákona ještě návrh licenčních podmínek zpřesnit a řadu věcí vyjasnit. Kritéria rozhodování zřejmě nebudou jiná než jak je poněkud neurčitě stanoví zákon. Ovšem hned první kritérium (resp. skutečnost významná pro rozhodování o žádostech - §17 Zákona č.231/01Sb.) může být docela těžce hodnotitelé – ekonomická, organizační a technická připravenost žadatele k vysílání, včetně případných výsledků dosavadního broadcastingu.

Zajímavé v posledních dnech byly i další mediální ohlasy a prezentace přihlášek. Několikrát se také objevilo, že Rada v licenčním řízení uděluje dokonce hned 12 programových pozic (tedy včetně nevypsaného a blokovaného multiplexu A, který čeká na případné přidělení dle nového zákona) a předseda RRTV Petr Pospíchal v ČT také ohlásil, že z celkového počtu je jen 6 programových pozic celoplošných.

Další nejasnosti pak přetrvávají kolem experimentálního vysílání. Snaha o urychlení a ve skutečnosti jen málo jednotný postup nakonec nyní vedou k tomu, že přes veškeré proklamace po 1. lednu 2005 digitální experimentální vysílání v ČR téměř utichne, vyjma omezeného a podmíněně prodlouženého experimentu CDG. České radiokomunikace nemají souhlas RRTV a provozovatelů programů pro vysílání (po TV Prima nyní nebude v provozu experimentu ani TV Nova). RRTV nevydala žádný souhlas s prodloužením nebo s umístěním programů, mj. i proto, že o toto takto exaktně nikdo nepožádal. Naopak jiné žádosti Rada buď zamítla s řadou následných sporů a s jednou žalobou (známá kauza, kdy TV Prima kritizuje vyjádření předsedy Rady, který svojí tiskovou zprávou kritizoval předchozí kritiku TV Prima…), o jiné žádosti o digitální vysílání od ledna 2005 ihned po skončení experimentů na dosud volné digitální síti Rada dosud nerozhodla (žádost TV Nova). Český Telecom podle všeho svůj neprodloužený experiment již také dále neprodlouží a s tím skončí i digitální vysílání ČT a ČRo v rámci této sítě (tedy i vysílání ČT bez konkrétního souhlasu v samém závěru letošního roku).

Již teď se tedy téměř veškerá pozornost soustředí na přihlášky a průběh licenčního řízení. Osobně i přes předchozí signály, považuji za velmi pozoruhodnou žádost Českého Telecomu prostřednictvím společnosti Omnicom Praha s.r.o. o licenci k televiznímu digitálnímu terestrickému vysílání. Není to tak dávno, kdy celé jedno zasedání pracovní skupiny Ministerstva informatiky mělo být věnováno otázce křížení vlastnictví mezi provozovateli sítě a provozovateli vysílání. Žádný platný zákon ale nic takového neřeší (nezakazuje) a tento jev v obecném rozporu s rozdělením rolí při šíření přenosu a obsahu nepostihl ani žádný pozměňovací návrh k Zákonu o elektronických komunikacích.

Domnívám se po tom všem, co se odehrálo v posledních dnech a týdnech, že v české digitalizaci nastává doba poměrně značného nesouladu a někdy snad až chaosu. Alespoň tak situaci hodnotí mimo politiků i mnozí provozovatelé. Doufejme, že toto období nebude dlouhé a nezpůsobí v budoucnu nějaké zbytečné komplikace. V několika anketách v bilančních vydáních odborných mediálních časopisů v závěru roku jako nejvýznamnější událost roku zaznělo mnohokrát zrychlení přechodu na digitální vysílání. Někteří z oslovených k těm úplně nejvýznamnějším událostem roku 2004 zařadili vypsání tendru na digitální licence. Výsledek bude znám až v roce 2005. A v něm přeji všem to nejlepší.


Ing. Zdeněk Duspiva, publicista, 22.12.2004


Souhrn přihlášených firem sestavený podle více zdrojů:

CET 21, spol. s r.o.

COQUA, spol. s r.o.

CZECH INFOLINE s.r.o.

Dramedy Productions s.r.o.

EDCR - Europe Développement Czech Republic, a.s.

EVROPA 2 severní Čechy, s.r.o.

FMTV a.s.

FTV Prima, spol. s r.o.

FTV, spol. s r.o.

Galaxie sport, s.r.o.

GENUS TV, a.s.

METEOPRESS, spol. s r.o.

Michael Kralert MILK and HONEY, s.r.o.

MINORITY a.s.

OMNICOM Praha, spol. s r.o.

První zpravodajská a.s.

REGION MEDIA, s.r.o.

Regionální Televizní Agentura, a.s.

SPORT 5 a.s.

Stanice O, a.s.

TELEPACE s.r.o.

Televize FEBIO, s.r.o.

Televize Paráda, s.r.o.

TERRA TV, s.r.o.

THE CHERRY ORCHARD, s.r.o.

TV LYRA s.r.o.

TV Pohoda s.r.o.

TV Pohoda II. s.r.o.

Typografické studio Trilobit s.r.o.

United Teleshop s.r.o.


Z.Duspiva, 22.12.2004



  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 4   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
28.12.2004 • Také si pořizujete na Vánoce digitální kvalitu? – 2.část [ 19 ]
24.12.2004 • Redakce satCentrum vám přeje pěkné vánoční svátky [ 2 ]
22.12.2004 • Leden na HBO [ 1 ]
21.12.2004 • TV Nova chce vysílat i digitálně [ 6 ]
20.12.2004 • Češi a Evropané o Vánocích. Unikátní mezinárodní průzkum UPC
13.12.2004 • Také si pořizujete na Vánoce digitální kvalitu? – 1.část [ 12 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  @Standa2 

29.12.2004 19:23 • Jirka
Stanice O, a.s. je název společnosti, Óčko je název programu. Podobně to bylo např. s Primou, kterou vysílala FTV Premiéra...
 
 
  Souhrn přihlášených firem sest ... 

29.12.2004 16:49 • Standa2
Souhrn přihlášených firem sestavený podle více zdrojů: .....Stanice O, a.s. -snad neexistuje je přece stanice Óčko ne?

 
 
  inteligentní příspěvek Fugas66 

23.12.2004 19:04 • simon
To víš, že ano... Máš doma určitě ty "RECEIVERI" mistře???
 
 
  Super§ 

23.12.2004 08:23 • Fugas66
Baník p-čo Baník!! AŤ jdou do háje! Po Novém roce si můžem DVB-T receiveri uložit do sklepa cca. na 1rok.
 
 
Celkový počet komentářů: 4 / zobrazují se: 1 ... 4

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist