Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 12:02:05   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

DX-erovy Vánoce – 2.část

  Autor: Dr.Vladimír Mazálek , e-mail: info@tel-satexp.cz Přidané: 17.01.2005


Zatímco jsme v 1.části v rychlosti probrali veškeré venkovní komponenty, už máme výsledky z internetového hledání požadovaného přijímače - čekal jsem seznam, ale jednostranný co do značky. Možná jsem neprošel úplně všechny internetové vyhledávače, a tak se mi zobrazily pouze některé modely značky Echostar. Značka, která v minulosti byla DX-erům hodně nakloněna a vždy soupeřila o špičku mezi analogovými a kombinovanými satelitními přijímači nabízí i teď to, co si tito fandové přejí. Najdeme tam modely jak střední třídy, tak i modely té řady, kterou požaduji já. Pokud si mohu vybrat, tak jistěže ten poslední model, který se na pohled ovládacími prvky třeba nijak neliší od dalších značek, ale již při prvním otevření menu je každému jasné, že pokud máme možnost přijímat více než 50 satelitů, pak je model DSB - 890 ten správný.

Čítávám sice dost často recenze mnoha modelů satelitních přijímačů různých značek, ale abych pravdu řekl, recenze mi připadají téměř naprosto stejné. Nevím, nechtěl bych recenzentům křivdit, ale nepamatuji si, že by někdo přímo napsal, že přijímač se prostě nepodařil. Ano, může se stát, že přijímače začnou ukazovat své závady až po delším čase užívání, ale dnes jsou u většiny satelitních přijímačů střední třídy jako Strong či Kaon zcela totožné vnitřní díly jako třeba vstupní tuner. Následné rozdíly jsou sice třeba v různém třídění programů či v programových průvodcích, ale to je tak všechno - rozhodně to nejsou přijímače vhodné pro DX-ery, protože při zaplněné paměti se často zahlcují a trucují zrovna v okamžiku, když chcete do přijímače přidat zrovna nějaký nový satelit či program.

A tak raději jen dodám, že mnou vybraný přijímač si můžete najít na internetu (www.tel-satexp.cz), ale za nejpodstatnější ukazatele pro DX-ery považuji možnost naprogramování 100 satelitů, 1300 transpondérů a více než 4500 programů, jednoduchou automatizovanou instalaci, přehledné menu po jednotlivých satelitech a přednost, kterou oceníte obvykle až po čase - perfektně až vzorově zpracovaný český návod na instalaci a obsluhu a dokonce i likvidaci. A to už je co říct. Jde přece jen o přijímač horní poloviny té nejvyšší třídy.No, abych neošidil techniky o další informace, pak přijímač má 2 sloty na CI moduly, klasifikaci symbolů 2-45 Msym/s, a hlavně ten citlivější tuner s rozsahem úrovně od -70 do -30 dBm. Všechny ostatní základní specifikace jsou v dnešní době vlastně stejné, i když si nejsem jist, co vlastně ta čísla komu dají, protože ne každý při koupi satelitního přijímače své podmínky nějak blíže specifikuje. Spíš požaduje značku doporučenou známým a nebo prostě bere, co prodavač nabídne. Snad rozdíl v požadavku bývá jen ten, že někdo požaduje přímo české menu, kdežto ti, kterým je satelitní příjem koníčkem a jsou již seznámeni s více přijímači dávají přednost jiným hodnotám kupovaného přijímače. Mnou vybraný přijímač ještě českého průvodce nainstalovaného nemá, je tam ale polština a české menu se podle informací z Echostaru připravuje také. Přijímač má update ze satelitu, a protože jde o nový model, lze češtinu očekávat ve verzi během jara.

Čelní strana přijímače je podstatě stejná jako ostatní digitální přijímače - tedy knoflík na spuštění přijímače a další dva na pohyb v menu. Také led dioda signalizující zapnutí přijímače a pro sdělení pohotovostní polohy standby je asi skoro standardní, pro DX-ery je tu ovšem ještě jedna led dioda, ukazující, že opravdu jsme na satelitní pozici a že přijímač přijímá zpracovatelný signál. Osobně bych se ale ještě přimlouval za ukazatel síly signálu, třeba zastarale ručkový či moderní na displeji, který by ukazoval maximální přesnost nastavení na zvolený satelit, jak to bylo u dřívějších lepších analogových přijímačů. Samozřejmě, tato informace se zobrazuje při jednom menu na obrazovce připojeného televizoru, takže k dispozici je, ale takto by to bylo ještě transparentnější. Třeba jsem jen staromilec, ale na druhé straně to nebyla špatná okamžitá pomůcka. Ale i ta dioda nakonec potěší. Některé stanice s nízkým bitovým tokem nabíhají pomalu a lovící nedočkavec je může přehlednout.

Osazení konektory zadní strany přijímače uspokojí snad každého, protože opravdu zde jsou všechny výstupy dle evropského standardu.

Takže pokud máme všechny komponenty nachystané a zjistíme, že do začátku Vánoc nám zbývá tak maximálně krátké odpoledne, není nic ztraceno. Pokud jste si komponenty dobře prohlédly a hlavně pročetli návody k nim, pak to za těch pár hodin zvládnete také. Dokonce se to dá dobře udělat i bez měřáku, pokud máte na střechu jen třeba 3 patra schodů jako já. Předpokládám, že opravdu svislou tyč máte již nainstalovánu a třeba i smontován motor s parabolou a konvertorem. Natažení kabelu je při zápalu z této činnosti dílem několika minut - a můžeme začít s nastavením. Podle místa v republice jen motor s parabolou nasměrujete na jih na satelit ( přibližně na Slovensku na Astru 1, na Moravě na 16°E, v Čechách na HotBird). Na motoru jsou vždy rysky pro rychlé nastavení, a obvykle i na parabole, takže maximum viditelné na ukazatelích přijímače po 3 - 4 pochůzkách na střechu dosáhnete poměrně lehce. A tím máte vlastně nastavenu celou dráhu paraboly, a pokud máme tedy volný výhled na západ či východ , je možno začít s lovem samotným.

Za středový satelit považuji ten, který máme v místě jako jižní, no a bez zbrklosti ukusíme parabolu natočit na další dva satelity (jeden na východě a druhý na západě), ať zjistíme, jak jsme byli v nastavení polarmountu úspěšní. Pokud je i na těchto satelitech kvalita signálu stejně silná jako středovém, pak můžeme být s nastavením spokojeni. Satelit W1 na 16°E jsem vybral jako středový, na východě pro začátek Express AM22 na 53°E a na západě Hispasat na 30°W. Všechny 3 satelity mají přibližně stejné vyzařování na náš prostor, takže pokud i vám to takto ukazatelé signálu ukazují, lze se jemně pochválit. A jít dál.

Na východě postoupíme na LMI 1 na 75°E s programy Viasat, které ovšem někdy trpí výpadky signálu, takže lepší či jistější bude program Dushanbe (12732/V/4400) a potom na západě na PAS 1R na 45°W vysílající čínský program CCTV 4 (11510/H/26694). Pokud i tady dostáváte stejné hodnoty jako na předchozích satelitech, můžete si gratulovat, vchod na střechu zavřít a jít lovit na přijímači a přidávat do jeho paměti další programy.

Ti méně šťastní ať zkusí postup znova, především dosáhnout nastavením všech základních komponent podle dobře a pozorně přečtených návodů maxima signálu na středním satelitu a dvou základních bočních. Chybu udělá i letitý mistr v nastavování, vždyť mistrem je stejně teprve tehdy, až si ji veřejně přizná a odstraní ji sám na sobě. Netřeba ztrácet naději, výsledek stojí za to. Jdeme totiž do finále.

Z pozice 75°E má motor rezervu asi 18° k dorazu, což vlastně stačí třeba na Moravě ještě k možnosti přijímat 2 programy ze satelitu Yamal 201, vysílajícího z pozice 90°E dva dobře přijímatelné programy - ruské STS (+7hodin) značené jako Gascom Ku (11057/V/26470) a OTV Prim(10990/V/2170). To pak máte východní dráhu motoru nastavenu opravdu dobře. No a pokud bydlíte na Slovensku a počítáte se mezi ty, co opravdu perfektně nastavili polarmount, pak máte šanci přijímat ještě satelit NSS 6 na 95°E, který je sice nasměrován na Střední Východ, ale jeden či dva kanály z něj dostanete a na tak velkou parabolu, jak používám já. Mě tento satelit bohužel o 2°uniká pod obzor.

Pokud jde o západní stranu , je pozice 45°W také úspěchem, ale ti, co mají výhled ještě dál, mají při instalaci výše jmenovaného motoru rezervu ještě také asi 20 stupňů, mohou zkusit natočení na pozici 58°W, kde vysílá hned několik programů. Zřejmě nejzajímavější pro nás bude Cubavision (11612/H/3670), pohybující se svým zpravodajským programovým obsahem někde v 7O.letech minulého století, ale ukazující také zajímavá místa přírody Karibiku. Balík programů vysílající na tomto satelitu na frekvenci 11477/H/26463 značený jako DDI dává na výběr také spíše z několika testovacích obrazců než ze zajímavých programů.

Pokud tedy jste opravdu nastavili parabolu, že zabírá dobře všechny popsané satelity, pak už zbývá jen postup satelit po satelitu naladit a projít všechny dostupné programy a do favoritních programů a satelitů zařadit ty, co nás opravdu zajímají. Je to ale skoro nekončící práce či zábava, protože programy na satelitech se dost často mění podle vývoje světových událostí či katastrof, takže co jsme naladili dnes, nemusí být za pár týdnů vůbec aktuální a můžeme vše projít znova. Prostě běžný život satelitního DX-era. Takže Vánoce pro něj mohou být vlastně několikrát do roka. Přeji úspěšný lov.

Doplňující fotografie přijímaných programů připravil autor

Dr. Vladimír Mazálek, www.tel-satexp.cz, leden 2005


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 7   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
18.01.2005 • Nový držák paraboly sníží poškození zdiva [ 24 ]
16.01.2005 • DX-erovy Vánoce – 1.část
13.01.2005 • Otázka modulace signálu [ 3 ]
06.01.2005 • Problém s aktivací Czech Linku v receiverech Technisat a Mascom [ 15 ]
16.12.2004 • Testovali jsme: General Satellite FTA-6900 – 1.část
09.12.2004 • Představujeme: EasyWatch MobilSet - DVB-T ve vašem notebooku [ 2 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  ad 

18.01.2005 07:00 • v.m.
Po 20 letech sat.praxe nemyslím, že DX příjem je jen o parabolách nad 2metry-technika v kompatibilitě komponent přece jen pokročila a je možno udělat porovnání,kdo a s čím jaký program chytá.Všechno sice "na prst "nejde,ale poznatky ze zkušeností jsou.Rád bych četl článek o zfázování parabol-má někdo zkušenosti?Jinak přijímače jsou nyní v třídách vpodstatě stejné,recenzentům není co závidět,aby po krátkém seznámení s nimi vypíchli něco podstatné nové.Navíc jsou přijímače dělány hodně spotřebně.V ty DiSEqC motory nad 120cm jsem už věřit přestal,také se jede účelově na cena/výkon. Dost se tím odbourá i zájem o C pásmo.Tam se plocha paraboly nahrazuje daleko hůř než v Ku pásmu.
 
 
  IQ 

18.01.2005 01:31 • zákazník
Ten reklamní odkaz na autorovy vlastní stánky je opravdu víc než trapný. Dále informace firmy tel-satexp o tom jak od ní koupené komponenty jsou "speciálně laděny" jsou už přespříliž. Nemějte nás za idioty a svoje předražený krámy si strčte do ....
 
 
  Pevně věřím, že se objeví pořá ... 

17.01.2005 12:56 • Raul
Pevně věřím, že se objeví pořádné diseqc motory pro ofsetové paraboly do průměru cca 220 cm o rozsahu orbitu +- 90 st.; konstrukčně to není až zase takový problém. Pokud jde o parametry receiveru, mám pouze PremiumX, které má limitní počet uložených transpordérů 1500 a poloh motoru 64. Jako limitující nevidím počet pozic, ale právě počet transpordérů a uložených stanic a možnost pravidelného update stanic a transpordérů se serveru satcodx nebo lyngsat nebo ještě lépe načtení nových transpordérů a stanic přímo z družice. Pokud má echostar jen 1300 uložitelných transpordérů, pak je to málo. V počtu transpordérů jsem narazil na ono omezení 1500 - a to přijímám jen cca 24 pozic v Ku pásmu a vymazal jsem pro mne nepotřebné transpordéry v C pásmu a nechytám pro překážku část východního obzoru od 45 st. dál...
 
 
  dodatek 

17.01.2005 10:16 • recenze
Ještě bych chtěl dodat, že třeba můj hlavní dodavatel je docela dost tolerantní, což mne přiznám se zaráží ještě i dnes (protože jak správně píšete, jde především o obchod).
Bohužel ale mám poslední dobou málo času, což se určitě odráží i na kvalitě případných recenzí, protože mnoho chyb se opravdu projeví až při dlouhodobějším (či krátkodobějším ale velice intenzivním) používání. Takhle se potom bohužel z recenzí stávají spíše "seznamovací" články, což mne sice mrzí, ale na druhou stránku pořád lepší nežli nic - některé vybavenější přijímače se totiž mohou docela lišit v tom, co všechno umí či neumí.
Holt zní to sice blbě, ale všechno je vždy o penězích a i recenzenti se musí nějak živit a jelikož samotnými recenzemi to nehrozí ani v nejmenším a ani částečně (což víte určitě sám nejlépe), tak je kvalita recenzí na takové úrovni jaké je. Ovšem zadarmo je to myslím ve většině případů ještě dost dobrá úroveň.
 
 
  muj nazor je trochu jiny ... 

17.01.2005 10:10 • 007
Nemyslim si jak tvrdi p. Mazalek, ze vsechny recenze jsou stejne, vim o cem mluvim protoze je obcas take pisu. Ja a nejenom ja uvadim, vzdy veskere vyhody i nevyhody. Je zapotrebi si ale uvedomit, ze HW dnes je velmi podobny u mnoha boxu, jiny je SW a ten se da zmenit. Dalsi veci je ze nektera nevyhoda pro me nemusi byt nevyhodou pro jineho cloveka, kazdy si musi vybrat sam.
Jinak DXer s parabolou cca 130 cm je fakt neco boziho, tak to ty velke paraboly muzeme zahodit ? Jasne ze ne, prece jenom je dost zajimavych programu na ktere je potreba neco vetsiho. Mozna v Brne ne, tam asi jde vse na zdvizeny prst ruky-:)))) Tady je limit dany tim diseq motorem. Takze tahlove motory a nemam problem, ale co by prece fanousek (opravdovy) pro sebe neudelal ...
 
 
  OK 

17.01.2005 09:45 • v.m.
Vpodstatě každý recenzent je nucen za někoho kopat a celé to je vždy o obchodě.Spíš hledám třeba opraváře sat.přijímačů, který by napsal recenzi ze svého pohledu (mrznutí přijímače,apod.),ale to by asi zase nepřijal obchod.Dělají se jen omezená zlepšení v další sérii,ale ideální přijímač neudělá nikdo ani na objednávku-byla by to jeho koncovka.Článek není psán na objednávku satcentrum.cz .
 
 
  drobnost pro p.Mazálka - můj názor na recenze 

17.01.2005 08:02 • recenzent
Jen malá-velká poznámečka k těm "příliš kladným" recenzím (je to sice mimo hlavní téma, ale snad se tady pro to ten kousek prostoru najde).
Občas si také nějakou "střihnu" a už jsem si kolikrát říkal, že by to chtělo něco taky pořádně "zdrbnout", jenže je tu jeden drobný problém - já osobně se dostanu jen k přijímačům, u kterých z té řady co je na trhu už vybrali moji dodavatelé ty kusy, které se jim zdáli jako nejlepší. A z těchto již vyselektovaných kusů si ještě znovu já vybírám jen některé kousky, které hodlám prodávat i já. No a na tyto dvakrát přebrané přijímače pak můžu udělat i recenzi. Jenže díky této dvojité selekci je prostě příliš pravděpodobné, že se k žádnému vyloženému outsiderovi ani nedostanu. A i když bych třeba pár tipů měl, tak přece nebudu sám kupovat a následně dávat do prodeje přijímač, o kterém si už předem myslím, že bude problematický!
Navíc samozřejmě posuzuji přijímače hlavně z pohledu mého běžného zákazníka, eventuelně středně znalého fanouška. Pokud bych to posuzoval z hlediska DX-era (jímž navíc nejsem), tak by to vypadalo, že na našem trhu není skoro žádný solidní přijímač - a běžný zákazník čtoucí si takovéto recenze by nedokázal rozpoznat, co je pro něj důležité a co ne a jednoduše by mu z takovéto recenze vycházelo, že přijímač je šmejd, i když by to nebyla pravda.
Řešení by tedy bylo snad jediné - mít tak ekonomicky silného partnera, který bude kupovat jakékoliv přijímače, které se potom "nemilosrdně" otestují a test se rozdělí do dvou částí - pro běžného uživatele a pro náročné satelitní fanoušky. Samozřejmě k plné objektivitě by také chtělo testovat jednotlivé kusy i dlouhodoběji - tzn. prvně jakási "seznamovací" recenze a po nějakém čase i jakási "dlouhodobější provozní" recenze.
Jenže zde narazíme na ten hlavní problém, kterým jsou (jak jinak) - peníze. Jednak se nenajde moc lidí z oboru, kteří by měli čas na nějaké dlouhodobé recenze a to navíc hned několika přijímačů najednou (spíš je problém sehnat někoho i na tu krátkodobou recenzi) a pak neznám člověka, který by byl ochoten skupovat všechny přijímače na trhu dopředu s tím, že je už neprodá.
Takže jedině založit něco na způsob placených papírových testovacích magazínů, které se zabývají jenom testy s tím, že z výnosu z prodeje nakupují ony testované výrobky a také platí testerům za jejich "ztracený" čas. A myslím, že je nám oběma jasné, že by se takovýto projekt (minimálně vzhledem k úzkému segmentu) neuživil. Navíc by ještě museli být minimálně všichni testeři (kteří se živí v oboru - a to se živí všichni) raději anonymní, protože časem by si určitě více či méně nas**li všechny dodavatelské firmy v oboru a ty by jim pak v jejich podnikání byly minimálně "méně nápomocné" nežli doposud, což by pro mnohé z nich znamenalo velké problémy.
S úctou zdraví anonymní recenzent
 
 
Celkový počet komentářů: 7 / zobrazují se: 1 ... 7

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist