Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 28.04.2024 - 17:17:40   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

TV JOJ dnes začne testovat kódování

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 14.04.2005



Jak jsme dozvěděli, plánuje od dnešního dne TV JOJ opět začít s testem kódování svého vysílání. Nejprve se začne s testem kódování signálu na 6., „bulharském“ transponderu, frq. 11,823 H, SR 28000, FEC 7/8, druhý tr. (12,399 H) zůstane nadále volný, nekódovaný.


Její signál zachytíme (od dubna loňského roku) v paketu Telenor Slovakia na Thoru 3 (umístěné na orbitu na pozici 0,8 stupňů západně), na tr. 36, frq. 12,399 H. Přestože měl být přenos všech slovenských stanic v tomto paketu (TA3, TV JOJ a MusicBox Slovakia) ukončen již vloni v říjmu, je transponder stále využíván jako dočasný (záložní) druh distribuce.

Dříve ale tomu tak nebylo. Od dubna do července loňského roku se posílal kompletní digitální signál po odbavení ze studií (v případě TV JOJ vzduchem po radioreleové lince 32 Mbit/s) na středisko na bratislavském Kamzíku, z něj šel na bratislavský up link Telenoru, odkud se přes satelit (Intelsat 707 a později Intelsat 10-02) dostával do norského Nittedalu. Zde se přidával do paketu Telenor Slovakia na družici Thor 3 na tr. 36, frekvenci 12,399 H, SR 28000, FEC 7/8, kterou jsme pak mohli zachytit i na individuální přijímací satelitní komplet na rozsáhlém území evropského kontinentu.

Dnes se však jako zdroje signálu pro up link v Nittedalu, "odchytává" signál z nového "bulharského" paketu na frekvenci 11,823 H. A tento sofijský up link je tedy druhý způsob distribuce signálu, na které se v současné době nastavila přijímací střediska kabelových operátorů a který je nyní hlavním způsobem. Kompletní odbavený signál z TV JOJ už tedy nejde na up link Telenoru v Bratislavě, ale po optické digitální trase dorazí do Sofie, kde je up link na stejnou družici Thor 3, downlink je na transponderu č. 6, frekvence 11,823 H, SR 28000, FEC 7/8. Vysílá se tak od začátku července loňského roku.

A na tomto transponderu by také mělo dojít k opětovnému zakódování signálu TV JOJ do systému Conax. Zatímco dosud byla přenášena řadu měsíců volně, pouze s identifikací kódování, dojde (během dnešního dne) k testu kódování. Z důvodu nutnosti nastavení dekodérů na přijímacích místech kabelových operátorů nebude signál kódován na obou transponderech naráz, k testu kódování dojde na tr. 11,823 H, naopak v paketu na tr. 12,399 H zůstane TV JOJ ještě nějaký čas volná.

Podle našich testů jsou nyní opět vysílána do přístupových karet data k prodloužení oprávnění (pro zajímavost - ve „skandinávském“, nikoliv „bulharském“ Conaxu) a oficiální karty se „překlopily“ do „nového“, lépe zabezpečeného CAS Conax.

Zmiňujeme-li oficiální přístupové karty – myslíme tím karty pro kabelové operátory. Pokud se jedná o možný prodej karet Conax i pro individuální satelitní příjem TV JOJ, není tomu už dnes v této televizi nikdo nakloněný. Podle našeho názoru je tomu tak proto, že na konci roku vyprší smlouva s Telenorem a v případě přesunu JOJky na novou pozici (což předpověděl "pan Lipra" ve svém letošním aprílovém příspěvku) by došlo i ke změně kódovacího systému na v našich končinách „obvyklejší“. Samozřejmě tyto úvahy nám dnes nikdo v televizi nepotvrdí, ale vzhledem k dlouhodobým problémům s distribucí signálu přes optickou trasu do Sofie a pro rozšíření možností individuálního příjmu je tato změna docela možná, až pravděpodobná…


Doplnění 16.4.2005

Informaci o zahájení kódování jsme získali den před zahájením testů přímo z bratislavské Koliby. Protože jsme ještě v noci odjížděli na veletrh Intec do Prahy, uveřejnili jsme zprávu tak, jak jsme ji přijali, samozřejmě v té době jsme ještě nevěděli, že kódování proběhne sice ten den v poledne, ale jen ve dvou krátkých časových úsecích, a poté se zase testy přeruší. S testováním kódování na "bulharském" transponderu (11,823 H) se ale bude v příštích dnech nejspíše pokračovat, kdy a jak tomu bude, se případně dozvíte v dalším doplňku - aktualizaci tohoto článku.

To, že jsme uvedli, že se začne ten den (14.4.2005) s kódováním bylo myšleno jako pomoc pro vás, kteří máte TV JOJ naladěnou individuálně a v případě, že dojde k zakódování, budete hned moci přeladit na druhý - "starší" transponder (12,399 H). Ten sice měl už loni na podzim ukončit vysílání - a informaci o tom přinesla TA3, i JOJ ve své technické zprávě, rozeslané kromě nás i všem kabelovým operátorům (tedy nevymysleli jsme si ji v redakci!), ale z důvodu opakovaných problémů s optickou linkou na up link do Sofie byl tento transponder ponechán Telenorem ještě v aktivní činnosti. Více jsme o tom psali už 21.10.2004 v článku TV JOJ obnovila "double hop" distribuci signálu. Pokud máte zájem, můžete se k němu vrátit.


K upřesnění údajů v tomto článku se dostávám až nyní, po návratu z Intecu, omlouvám se za zpoždění, ale teprve jsem dorazil z Prahy zpět na Moravu... Pro mne je to poučením, že někteří z vás, čtenářů, by raději místo novinek a informací o událostech, které se teprve chystají (přesto, že jsou z důvěryhodných zdrojů) četli jen konstatování o věcech, co už se staly. Ale to by bylo myslím pro aktuální web málo, nemyslíte?

za satCentrum team Václav Hrubec


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 46   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
17.04.2005 • Nalaďte si: CCTV-9 [ 11 ]
16.04.2005 • UPC uvádza novú satelitnú televíznu službu „UPC Direct Plus“ [ 14 ]
15.04.2005 • Za týden startuje Nautik TV [ 10 ]
11.04.2005 • DTM a F3 živě na Galaxii sport
09.04.2005 • Finská hokejová liga na GALAXII SPORT (finále)
08.04.2005 • Reakce ČT na mediální diskuzi ve věci veřejných zakázek týkajících se satelitní služby [ 9 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 3

  pro anonyma z 24.04. 00:50 

24.04.2005 10:06 • anonym
Ty se blbečku prvně nauč gramatiku, než někam vylezeš na veřejnost a budeš tam dokonce něco i psát!
 
 
  no jo-to jo 

24.04.2005 00:50 • anonym
chce to penize a udelat si svou vlastni polityku ...zatim jen ... NADAVAJTE...a ...KRITIZUJTE !!!
 
 
  to i o víc (nejlevnější digitá ... 

19.04.2005 11:12 • Sukesada
to i o víc (nejlevnější digitální komplety se u nás prodávají už někde od 2.600,-Kč a komplet pro příjem CL až někde od 6.500,-Kč a to je SL karta v součastné době ještě o litr dražší než CL
 
 
  SLOVAK LINK 

19.04.2005 09:20 • Crescenzio
Jasné, že SLOVAK LINK poznáme. Tak potom prečo STV a Markíza nezrušia desiatky pozemných vysielačov, prevádzačov a dokrývačov? Nemá každý doma dekodér s CW a kartou SLOVAK LINK. Zariadenie na chytanie JOJky ma vyjde možno aj o 50 % lacnejšie, ako na slávny SLOVAK LINK
 
 
  zajímavé, že ty "technické pr ... 

18.04.2005 16:10 • anonym
zajímavé, že ty "technické problémy" se tam řeší už pomalu dva roky ;-)))
 
 
  zaujimava diskusia 

18.04.2005 13:22 • local
Ale doplnim svoj nazor: K zakodovaniu JOJky urcite pride, tlaci na to ista vysielacia skupina. Takze dnes-zajtra by som ocakaval aktivaciu kryptovania. To, ze to nebolo hned v oznamenom termine, moze znamenat viac dovodov, ale asi najskor to bolo technickymi problemami, nehladal by som za tym potahovanie spagatikmi zo strany JOJ
 
 
  @ Rasťo 

18.04.2005 12:01 • televisa
Je možné, že podobná situácia akú opisuješ (60-ky na 1W) je na mnohých miestach Slovenska. Ale obávam sa, že peoplemetrový panel a to je to najdôležitejšie pre TV, jednoducho nepozná pri príjme Joj kategóriu "DTH via Thor" (lebo ani nemôže, keďže podľa GR Joj: "žiaľ nevysielame na satelite, ale môžte nás zachytiť prostredníctvom služby UPC Direct" :-) ) - čiže efekt na čísla by mal byť nulový.
 
 
  @ Ja Som Ja 

18.04.2005 11:56 • televisa
keď tak obhajuješ satelit - počul si už niekedy o Slovak Linku? Ten by tvoje problémy s duchmi (na STV 1, STV2 a Mrkíze) dosť spoľahlivo odstránil...
 
 
  Tono 

17.04.2005 16:49 • palacki
Tono, nehaž všechny české kritiky do jednoho pytle ! Mimochodem někomu nadávat na webu jde i bez používání pejorativních přívlastků jako ubožáci,debilní, dřísty a držet hubu (a krok?). Seriózní znamená totiž i slušný!! A jinak je na čase, abychom si zvykli i na to, že není všechno dáno, co jest psáno - zvláště když zprávu na web oznámí přímo sám provozovatel! Jinak si osobně myslím,že zkoušky kódování JOJky probíhají zdárně a ke spokojenosti diváků a o to tu jde, NE??
 
 
  8-( 

17.04.2005 14:54 • Honza
No jasně, když se nám něco nelíbí, tak budeme držet huby, však v tom máme dlouholetou praxi!
Psát příspěvky pak mohou jen ti co souhlasí, jakoukoliv kritiku ať si ostatní nechají sami pro sebe, protože když si to Tono nepraje........
Diskuse by se pak mohla přejmenovat třeba na pochlebárnu.
 
 
  TONO = Nedajte sa znechutiť 

17.04.2005 14:25 • Tono
Ako čítam toto diskusné fórum, zisťujem, že niektorí "český" demokrati si mýlia dojmy s pojmami.
Ak sa im príspevky z redacie nepáčiam doporučujem im držať HUBU a čítať si drísty, ktoré si sami sebe budú písať.
Neprajem si, aby rôznymi debilnými príspevkami znehodnocovali diskuziu serióznych ľudí.
Stretol som sa aj z urážaním chatujúcich, typu ak niečo nevieš chytiť, postav sa do okna. ÚBOŽIACI.
 
 
  Informace které se dovídám , ... 

17.04.2005 12:01 • Sam.
Informace které se dovídám , si cením a jou velmi dobré. To že se s jojkou budou dít dějaké změny jsou skutečností. To že tato předpověd nevyjde podle jízdního řádu není nic tragického.Duležité je že se mužeme na tyto noviny včas připravit. Pakračujte ve Vaši záslužné práci dál a nenechte se žádnýma hloupejma řečma otrávit. Držím Vám palce. Známe přece všichni mentalitu našeho národa - všechno jen kritizovat a jen tem MUJ nazor je ten NEJ. -I dyž se podíváme výš je to bohužel stejné... Sam.
 
 
  2 redakce 

17.04.2005 11:20 • Honza
Teď jsem si ještě všimnul, že jste už změnili titulek a dodali k tomu článku ještě dodatečné vysvětlení - takže jen krátce k poslednímu odstavci v nově upraveném článku - samozřejmě že jako čtenář mám zájem o co nejaktuálnější informace, ale s rozumem - pokud už tuším potřetí proběhla takováto "testovací akce" a přitom se pak jelo vesele dál, tak je prostě nesmysl psát článek s ultimativním nadpisem "TV JOJ dnes začne kódovat".
Takže poučení by mělo být spíš v tom smyslu, že než něco napíši s defenitivním nádechem, tak se raději třikrát rozmyslím - ono to zamyšlení většinou tak časově náročné zase není a pro důvěryhodnost podávaných informací by bylo určitě lepší, kdyby alespoň občas seděly, protože když si tady každýho půl roku přečtu, že JOJ už začne kódovat a ona nezačne, tak při příštím nadpisu v obdobném smyslu se už ani nebudu namáhat článek číst, natož mu snad dokonce věřit.
"Myslím to upřímně."
Honza
 
 
  můj závěr - kachna je kachna 

17.04.2005 11:10 • Honza
Když napíšu kachnu (tj. v tomto případě přesvědčivě, rozhodně a s jistotou zveřejním, že dojde v určitý termín k zakódování a ono nedojde), tak je to pořád kachna, i když se to potom vysvětluje dodatečným článkem.
Stejně jako teď - titulek hlásá naprosto jasně, že DNES (14.04.2005) dojde k zakódování JOJ, i když každému je jasné, že to tak přímé nebude a vzhledem k již několikanásobným zkušenostem se dá spíše předpokládat, že půjde jen o flignu - jak vysvětluje např. Pavel K.
No a k zakódování samozřejmě nedošlo, zatím uběhly tři dny ode dne D a JOJ vesele hraje volně dál na obou frekvencích a pokračuje tak zřejmě i nadále ve své chválihodné sérii dlouhodoběji volně-zakódovaného vysílání, která se ovšem dala velice dobře předpokládat.
 
 
  ještě na závěr 

17.04.2005 09:30 • Pavel K
Ještě na závěr: Doufám, že jste všichni "pochopili", že JoJka se snaží dodržet autorská omezení a zároveň neztratit své diváky, protože pozemských vysílačů má poskrovnu. Proto musí čas od času vypustit zprávu, "že začne kódovat"- mimochodem, pokud dáte vyhledat jen FTA programy, tak JOJku většina DVB-S přijímačů skutečně nenajde!
Je velmi pravděpodobné, že od ledna 2006 dojde k určitým změnám v souvislosti s končícími smlouvami na Thor, CzechLink atd. a bylo by určitě velmi příjemné např. sdružení českých a slovenských programů na jednu družici.
Mimochodem - mnohem více zajímavější by byly zprávy o vyhodnocení soutěže na satelitní vysílání České televize...
 
 
  @Honza, @Ja som Ja 

17.04.2005 01:04 • satCentrum
Honzo, asi vám uniklo, že za tou "kachnou" následoval další článek: TV JOJ obnovila "double hop" distribuci signálu - z 21.10.2004, kde se vše vysvětlilo. Zkuste si, prosím, tento článek přečíst, najdete ho na URL: http://www.satcentrum.com/?action=show&art=1140 - dík.
.
Pro nick Ja som Ja - nevím, jakou cenzuru máte na mysli, já aspoň o žádné nevím. Zmizel vám nějaký diskusní příspěvek, či co? Máte jich tu dost, tak se v nich možná hned správně neorientuji... Za to, jaké nicky si diskutující zvolí, redakce neodpovídá a tedy nemůžeme za to, že se někdo dotknul vašeho zbojníka. Komunistický managment tu nemáme, dokonce i "pan Riaditel" nám na tomto serveru chybí, ale určitě neuvažujeme o jeho zvolení :-) Trochu úsměvu, nadhledu a optimismu, satelitní TV je bezvadné hobby, ale není to ta nejdůležitější věc k životu - jsou i jiné radosti na tomto světě. Tak si ho nekazte "blbou náladou" !!!
Za satCentrum - V.Hrubec
 
 
  Re:Honza 

16.04.2005 20:14 • Ja som Ja
Suhlasim s tebou su Tu Nezodpovedny a Blby-Cenzurovania-hodny Ludia co To tu Vedu a Tak sa Tu z Tohoto Bordelu Pekne Porucam!!!
 
 
  Redakcia 

16.04.2005 20:09 • Ja som Ja
Ste Normalny?!-To sa Tu Cenzuruje ako za Komunistickej Ery?!-Ste Uboziacy ako aj Cely Vas Satelitny Server!!!-No Fuj!!!-a Co Takto Vymenit Cely Komunisticky Management?!-a Ci Komunistickeho pana Riaditela?!!!!!!!!!!!!

 
 
  Re:Jánošík Lutko 

16.04.2005 20:04 • Ja som Ja
Ty Debil Jebly Cesky Strc sa do Prdele!!!!-Ja Som Slovak!-ze ZILINY!!! a Teba JePotom Velke Hovno Jako si Tu Ja Pisem!!!-Ty pepik Prijebany!!!!-PS:-a Daj si NICK Svojho Ceskeho Zbojnika!-Napr.Klaus Lutko!-OK?!-a Nasho Janosika Nechaj Laskavo Napokoji-Ty k....ko Cesky!!!
 
 
  je to kachna jako obvykle - kd ... 

16.04.2005 15:37 • Honza
je to kachna jako obvykle - kdyby alespoň v nadpisu napsali, že JOJ se opět (už asi počtvrté) pokusí svůj program (jakoby) zakódovat, tak není co řešit, tady se ale píše s jistotou, jakou bych minimálně po té zdejší kachně z loňského října (viz. níže) zde již neočekával
i kdyby se jim to nakonec podařilo zakódovat, tak i tento (stejně jako ten minulý) článek už pro mne zůstane kachnou, jelikož nadpis ze dne 14.04.2005 jasně říká že "TV JOJ dnes začne kódovat". Nezačala. Stejně jako napodzim 2004
SATCENTRUM 4.10.2004:
"TV JOJ stejně jako TA3 a MusicBox ukončí satelitní distribuci v paketu Telenor Slovakia na tr. 36 na Thoru 3 a dále bude vysílat už jen v „bulharském“ paketu na tr. 6. V souvislostí s touto změnou dojde opět k zakódování signálu do systému Conax.
Kabeloví operátoři a individuální příjemci satelitního signálu těchto slovenských stanic tedy musí přeladit své receivery na tento transponder. Mají na to ještě cca 14 dní času.
V souvislostí s touto změnou dojde opět k zakódování signálu TV JOJ do systému Conax. Zatímco dosud byla přenášena několik měsíců volně, pouze s identifikací kódování, dojde zde (zřejmě už tento týden) k zakódování."
 
 
Celkový počet komentářů: 46 / zobrazují se: 1 ... 20

|<«123»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist