Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 28.04.2024 - 16:21:42   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

ČT1, ČT2 a ČT24 přibudou do platformy UPC Direct - aktualizováno

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 10.05.2005



Všechny tři programy české veřejnoprávní televize si budou moci naladit abonenti UPC Direct. ČT1 a ČT2 bude poskytována jako dokrytí pouze pro české abonenty. Zpravodajský kanál ČT24 bude vysílat volně.


Dnes odpoledne mezi 16. a 17. hodinou jsme zaregistrovali první testy přenosu signálu programu České televize v platformě UPC Direct na Astře na pozici 19,2 stupňů východně. Další testy budou následovat. Samozřejmě jsme ihned kontaktovali společnost UPC ČR, a.s. a dotázali jsme se na další podrobnosti. Podle posledních informací dojde zatím pouze k spuštění ČT24 do vysílání, ČT1 a ČT2 se pouze testuje a k zařazení těchto stanic do platformy dojde v příštích dnech. K tomuto přineseme na našem webu oficiální tiskové prohlášení. Dnes tedy alespoň některé předpoklady naší redakce, které se však mohou od skutečnosti v některých bodech mírně lišit.


Příjem ČT1 a ČT2

Předplatitelé služby UPC Direct ve své většině získávají signál TV Prima, ČT, a TV Nova terestrickou cestu (kombinace příjmu signálu ”prostřednictvím satelitu a antény”). Ve snaze vyhovět požadavkům těch diváků UPC Direct, kteří nemají možnost přijímat kvalitní signál ČT1 a ČT2 prostřednictvím televizní antény, přichází společnost UPC ČR, a.s. s možností přijímat tyto programy i pomocí digitální platformy DTH. Jedná se o tzv. dokrytí a služba UPC Direct se stane jednou z mnoha platforem, které jsou využívány pro zabezpečení pokrytí území České republiky signálem veřejnoprávní televize.


Stejně jako je tomu v případě TV Prima, bude příjem ČT1 a ČT2 možný na pronajatých receiverech Philips pouze u českých abonentů, předpokládáme tedy, že ČT1 obsadí první a ČT2 druhou předvolbu. Slovenští abonenti mají na těchto programových pozicích domácí komerční televize Markíza a JOJ.


Příjem ČT24

Zpravodajský kanál ČT24 je novým, třetím programem České televize a začal vysílat teprve nedávno - 2.května 2005. „Vnímám to jako historický zlom, podobně jako byla v roce '70 dvojka a v roce '73 barva,“ uvedl při startu stanice generální ředitel ČT Jiří Janeček. Za programovou strukturou stojí ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal, který byl i u rozjezdu podobně zaměřené úspěšné slovenské stanice TA3: „Princip je jednoduchý - zprávy každou celou hodinu, vždy v půl přehled zpráv“. Zbylý čas vyplňují tematické pořady, například samostatné zpravodajství o kultuře a 3x denně velké specializované ekonomické zpravodajství. ČT24 zatím vysílá osmnáct hodin denně, od podzimu přejde na 24 hodinový formát.

Kanál ČT24 naladili dosud satelitní diváci pouze na satelitu Eurobird 1 (na pozici 28,5 st. východně), v paketu Czechlink (frq. 12,607 H, SR 27500, FEC 3/4, PIDy 165/100). Právě tato pozice mimo nejsledovanější Astru (19,2 st. vých.) či Hot Bird (13,0 st. vých.) omezila její sledování pro řadu zájemců, což se nyní mění! Je sice zařazena na jeden ze čtyř transponderů UPC Direct, ale bude vysílána volně (nikoliv v systému CryptoWorks jako např. slovenská TA3) a tak bude dostupná všem satelitním divákům, ne jen abonentům UPC. Což je velmi dobré řešení.

A kam bude televize zařazena? Nabízí se možnost, že ČT24 bude na pronajatých receiverech Philips českých abonentů zařazena na čtvrtou, pátou anebo šestou předvolbu. Protože slovenští abonenti mají na čtvrté programové pozici domácí komerční zpravodajskou televizi TA3 bude muset dojít v případě „čtyřky“ k odlišnému řazení pro české a slovenské diváky. Anebo připravit další změnu v řazení, třeba o výluce, která proběhne již za čtrnáct dní, ve čtvrtek 26.května, mezi 2. a 5.hodinou ranní.

Počkejme si ale ještě několik dní na tiskovou zprávu, určitě budeme potom chytřejší.


A ještě jedna pozvánka k návštěvě našeho serveru: zítra, 11. května pořádá společnost HBO Česká republika presentaci svého nového filmového kanálu Cinemax. V době zahájení představení pro novináře bychom už měli mít pro vás tiskovou zprávu, kterou zde uveřejníme.


Aktualizováno 10.5.2005 v 21.30 hod.:

Vysílání obou programů české veřejnoprávní televize naladíme v paketu UPC Direct na Asře 1E, tr. 63, frq. 10,921 H, SR 22000, FEC 5/6, ČT1 má SID 20342 a PIDy 151/161 a je na místě bývalého testu kanálu Cartoon Network, kanál ČT2 má SID 20350 a PIDy 551/561 a je na místě bývalého testu AXN. Vysílání je kódováno v systému CryptoWorks.

Dnes večer začala volně vysílat v paketu UPC Direct na Astře 1G, tp. 99, frq. 12,382 H, SR 27500, FEC 3/4, také nová zpravodajská televize ČT24, vysílá volně, SID 20326, PIDy 651/661. Jak nám bylo ještě večer upřesněno, bude její vysílání i v budoucnu volné, nekódované.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 66   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
04.05.2005 • 24cz zahájila internetové vysílání [ 3 ]
30.04.2005 • Óčko se chce zapojit do peoplemetrového měření sledovanosti
22.04.2005 • Zasedání Stálé komise pro sdělovací prostředky PS PČR v ČT
22.04.2005 • ČT24 na startu [ 24 ]
15.04.2005 • Začal veletrh INTEC
08.04.2005 • INTEC 2005 – mezinárodní veletrh informační a komunikační techniky

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
2 / 4

  reakce 

13.05.2005 10:09 • Reakce
Ať se soudruh Pavel k sklidní.
 
 
  @Pavel K - VELKÝ SOUDRUH 

13.05.2005 10:05 • CS
Sám ses velký soudruhu nikdy nepodepsals a píšeš taky pod anonymem "Pavel K". Kolik je asi v republice Pavlů?!!! Když se podíváš na prázdnou kolonku pro vyplnění komentáře tak je tam "Diskusní jméno" a ne civilní jméno. Vysvětli proč ty například vevyplnils svůj e-mail, když nechceš byt anonymní jak tvrdíš. Nediv se že ti tykám. Vy soudruzi ste všem tykali a všechny oslovovali soudruhu. Tímnto oslovením ste uráželi slušné lidi vy komunistické gestapo. Takových soudruhů jak si ty už mám plné zuby. Neotravuj vzduch a odjeď na Kubu za Fidelem.
 
 
  Pane Hrubec, muzete se prosim ... 

13.05.2005 09:58 • Honza z HK
Pane Hrubec, muzete se prosim UPC zeptat,zda planuji do UPC Direct i programy STV,MusicBox,Nautik TV a CS film?Dekuji za Vasi odpoved!
 
 
  Budme radi,ze UPC "centralizu ... 

13.05.2005 09:56 • anonym
Budme radi,ze UPC "centralizuje" vsechny programy na jedny sat pozici - a komu se to nelibi,vzdyt to nemusi mit predplaceny - souhlas?
 
 
  @zasvěcený 

13.05.2005 08:07 • Pavel K
Protože mozek používám nejen k sypání zlaťáků do vlastní kapsy, tak jsem tam , kde jsem - spokojený a vnitřně vyrovnaný, na rozdíl od tebe.. A to jestli je nebo není o čem diskutovat, když už něco "jede" nech , prosím, na mně!
.
Je škoda, že ani po 15 letech nenašli diskutující typu"zasvěcení", "CS", "Fin.policie", "art", "faust" a "táhlovej" odvahu podepsat se pod svůj názor a vylézt z prokletí ANONYMITY! Proto si, od Vás, SOUDRUZI ANONYMOVÉ, vyprošuji používání mého příjmení k oslovování mé osoby, nemáte na to morální právo...
 
 
  Nešťastné řešení 

13.05.2005 07:53 • Pavel K
Děkuji za odpověď, leč - považuji - přinejmenším - za velmi nešťastné ze strany České televize, že v době, kdy probíhá výběrové řízení (nebo už je rozhodnuto,ale my o tom nevíme) na poskytovatele satelitního vysílání - ať už si zakázku rozdělili jakkoliv, rozhodla poskytnout tuto službu (teď již bez výběrového řízení) další společnosti!?
.
Volné vysílání ČT24 z Astry nelze považovat za nic jiného, než za veřejnou distribuci jednoho z programů ČT,což jest služba, za kterou se platí a jest lhostejno,zda-li placením je "protislužba" . Proto si myslím,že v zájmu čistoty celého procesu (a dle zákona o volném přístupu k informacem a o veřejných zakázkách) by ČT měla URYCHLENĚ sdělit, jak vyřešila právně celou transakci!
.
Současně mi, bohužel, přijde dobře načasovaná akce ČT s jejich neplatiči jako maskovací manévr, kterým chce ČT odvést pozornost od svých jiných - méně průhledných transakcí.
.
Pan Krafl již dávno (tímto se mu předem omlouvám) nefunguje jako kvalifikovaný mluvčí ČT, "která otevřeně komunikuje se svými diváky-koncesionáři", ale jako zástěna a firewall, spolehlivě blokující průnik jakýchkoliv zásadních a zejména úplných informací z ČT ven. Mohl bych zde uveřejnit desítky jeho odpovědí, které končí prakticky vždy neprofesionálním dovětkem : "A tímto považuji věc za vyřízenou" anebo poslední šlágr :
"Nemohu se ubránit dojmu, že z veškeré Vaší dosavadní korespondence se mnou a s mými kolegy, a to i rodinné, je patrna osobní zaujatost."¨Zejména "rodinná" zaujatost mě tedy nadzvihla, protože to už hraničí s drzou lživostí,kdy někomu zcela docházejí argumenty! Je mi jen záhadou,jak fungoval pan Krafl u pana presidenta Havla ???
.
Vzhledem k jasnému selhání tiskového mluvčího žádám proto přímo ředitele ČT, aby veřejnosti jasně osvětlil všechny kroky ČT ve své distribuci přes satelit. Stejně jako nyní, když se ukázaly chyby v zasílání "dlužných upomínek". ing.Pavel Kepák

 
 
  Kepáku, Kepáku, zkus používat mozek! 

13.05.2005 07:29 • zasvěcený
přesně jak píše redakce - diskutovat se dá rozumně až bude o čem, spekulace můžeš rozvíjet třeba v sekci Diskuse, založ si tam příspěvek a spekuluj jak je libo.
A dokud nebude oficiální stanovisko ČT, tak není o čem diskutovat - navíc od té doby, co tam vládne informační embargo s jmenovkou Krafl se ostatní moc zákulisních informací nedovídají a i když náhodou něco vyšťouráš, tak se to do nějakého seriózního článku použít stejně nedá!
Takže klídek a nauč se čekat.
 
 
  Informace 

13.05.2005 07:07 • satCentrum
Vážený pane Kepáku a další - můžu vás ujistit, že v redakci "nespíme" a stále se snažíme vám něco nového přinést. Např. i s tímto článkem jsme přišli jako první několik hodin dříve jak na jiných webech a diskusích, protože určité frekvence skenujeme a jak to dnes vypadá, možná to "předčasné" zveřejnění některým nepřišlo až tak vhod :-)
.
Komentované výsledky všech tří veřejných zakázek ČT budou rozhodně (a ne jednou) námětem velkého článku, ale zatím se nemůžeme opřít o oficiální vyjádření z ČT. Například ve středu v poledne mi došel od tiskového mluvčího ČT tento mail: "Vážený pane inženýre, na žádnou z těchto otázek Vám bohužel zatím nemohu dát odpověď, protože veřejná zakázka nebyla ještě ukončena. Veřejnost a tedy i Vás bude Česká televize informovat, jakmile dojdeme k nějakému řešení. Srdečně zdraví Martin Krafl." Na začátku diskuse o výsledcích veřejných zakázek musí být oficiální stanovisko ČT, na které můžeme navázat s našimi dalšími poznatky a upřesněními, nikoliv naopak. Začínat diskusi dohady a informacemi "z doslechu" se mi osobně nelíbí, nezdá se mi to seriózní. Takže prosím ještě o chvilku strpení.
.
Pokud jde o ČT1 a ČT2 v platformě UPC Direct, myslím, že v tomto článku bylo jasně řečeno - a je to i názor providera (UPC), že se jedná o dokrytí, tedy redistribuci signálu pro své abonenty, kteří mají špatný pozemní příjem této televize (a stejně i Primy). V případě, že by byla Nova na satelitu, byla by snaha přidat i tu do předvoleb abonentských receiverů. S vlastním satelitním šířením ČT nemá UPC nic společného, ČT si bude i nadále zabezpečovat své vysílání sama (prostřednictvím vybraných dodavatelů z veřejných zakázek), a pokud by se ČT "hnula" na satelitu, musela by i UPC reagovat úpravou příjmu signálu v DMC centru. Nikoliv naopak. UPC je v situaci běžné kabelovky, která přidává signál z Czechlinku do rozvodu pro své klienty, protože je ale UPC Direct "satelitní kabelovka", jak se ji někdy říká, je technická otázka DTH trochu jiná, ale princip je stejný.
Děkuji za vaše názory, s pozdravem Václav Hrubec.
 
 
  Informace 

13.05.2005 06:29 • Pavel K
Snad by redakce Satcentra (s využitím svých proklamovaných dobrých vztahů) mohla v ČT přímo zjistit, na základě jakých podmínek jsou programy ČT vysílány v paketu UPC a také - jak vlastně dopadlo výběrové řízení na poskytovatele sat.vysílání pro ČT!? Všechno ostatní jsou pouze spekulace, ověnčené "vysíláním na zkoušku". Pouze jedno je jisté - distribuce ČT přes UPC zatím nemůže nahradit původní sat.vysílání ČT přes CL, zejména díky podstatně horším tech.parametrům služby. Takže tady je námět na původní článek, ať se web satcentra nemusí zabývat opakováním něčeho, co by mělo být na úplně jiných stránkách, jiného providera...
 
 
  Majitelem Czech Linku je z pol ... 

12.05.2005 23:58 • art
Majitelem Czech Linku je z poloviny společnost UPC Česká republika a z poloviny ostravská firma Czech Digital Group, kterou vlastní provozovatel televize Prima, společnost FTV Premiéra.
 
 
  @art 

12.05.2005 20:53 • CS
Příspěvek z 20:32 nahrazuje příspěvek z 20:10, protože jsem přehlédl část textu "majitelé karet CzechLink". Nevím proč píšeš takové hovadiny že by měl CzechLink na Eurobirdu skončit a dál přijímat ČT přes kartu CzecLink na UPC. Na takovou kvalitu ti já a hromadu ostatních pěkně kašlou, zlatý Eurobird.
 
 
  @art 

12.05.2005 20:32 • CS
UPC Direkt a Czechlik jsou dvě odlišné společnosti. Tobě by se líbilo kdybys vlastnil obchod a zákazník si u mě zaplatil zboží a já ho poslal k tobě, že si ho má vyzvednout u tebe zadarmo protože ho zaplatil u mě. Má bych měl peníze ale nic bych mu nedal, protože bys mu ho dal ty zadarmo. Vzpamatuj se, už 15 roků žijeme v kapitalismu a ne socialismu. To jako bude UPC šířit programy ČT zadarmo.
 
 
  @art 

12.05.2005 20:10 • CS
Jak bys to asi chtěl udělat. To ji jako dá UPC zadarmo kartu jenom na programy ČT když musí být kodováno především kvůli autorským právům. Proč je asi kodované aj ČT na 28,5°E. Na CzechLink na 28,5°E ti taky nedá nikdo kartu byt zadzadarmo, ale mušíš si ju koupit za určitou cenu a doložit že poctivě platíš koncesionařské poplatky. Takže na 28,5°E taky není zadarmo a na 19,2°E z UPC by měla armo. Vzpamatuj se a zamysli se nad tím než něco napíšeš. Budtě rádi že máte ČT v UPC a pořád si nevymýšlejte. Máte konečně co ste chtěli a zase se vám něco nelíbi. Vás se asi člověk s ničím nezavděčí!!!
 
 
  ČT a satelit 

12.05.2005 15:54 • Fin.policie
Tímto bezprecedentním činem si Česká televize zadělala na jeden velký průšvih! Proč?
Protože před měsícem zkončilo výběrové řízení na poskytovatele sat.vysílání ČT a nyní se dovídáme, že ČT tuto službu - BEZ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ - poskytla též UPC! Důvodně se domnívám,že naše známé "lobby" to mělo posichrované; kdyby "náhodou" nevyhrál CL s Eurobirdem, tak ČT půjde do paketu UPC.
Pane Janečku , nemyslete si, že jsme hlupáci (a ÚOHS určitě také ne) - i na "protiplnění/protislužby/placení jedné služby druhou, se musí vypisovat veřejná soutěž, neb se jedná o stamiliony!
 
 
  @CS Umíš číst ? A co jsem na ... 

12.05.2005 14:53 • art
@CS
Umíš číst ? A co jsem napsal ? .............................
"majitelé karet CzechLink by měli mít umožněn přístup do veřejnoprávní televize v platformě UPC Direct ZDARMA"
 
 
  Kdyby melo byt CL na Astre, ta ... 

12.05.2005 14:28 • faust
Kdyby melo byt CL na Astre, tak kazdopadne ne v JuPiSi ale meli by mit svuj vlastni transponder se svou kapacitou jak u CL na Eurobirdu.
 
 
  no comment 

12.05.2005 13:58 • táhlovej
UPC - programy CT1,CT2 mají 480x576,1250/128kB,program CT24 má 528x576,750/128kB.
Czechlink - programy CT1,CT2 mají 720x576,1875/256kb,program CT24 má 720x576,192kB.
Na závěr perlička - na TV s hřebenovým filtrem je kvalita obrazu z pozemní antény lepší než RGB signál z UPC(samozřejmě se vždycky dívám na CZlink).

 
 
  @art 

12.05.2005 13:25 • CS
Pokud by CzechLink na Eurobirdu skončil a byla ČT pouze v UPC kvůli takovým jak ty tak byh ti tu kartu nacpal někde a chtěl bych po tobě peníze za kartu. Přece byh se nedíval na tak hnusnou kvalitu přes UPC. To možu mět rovnou z antén.
 
 
  Teď by CzechLink mohl ukončit ... 

12.05.2005 13:17 • art
Teď by CzechLink mohl ukončit své vysílání na Eurobirdu a majitelé karet CzechLink by měli mít umožněn přístup do veřejnoprávní televize v platformě UPC Direct zdarma.
 
 
  Keď je DUO tak sa to tam mieša ... 

12.05.2005 12:36 • faho
Keď je DUO tak sa to tam mieša L-česky P-originál.
 
 
Celkový počet komentářů: 66 / zobrazují se: 21 ... 40

zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist