Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 28.04.2024 - 20:29:20   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

ČT1, ČT2 a ČT24 přibudou do platformy UPC Direct - aktualizováno

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 10.05.2005



Všechny tři programy české veřejnoprávní televize si budou moci naladit abonenti UPC Direct. ČT1 a ČT2 bude poskytována jako dokrytí pouze pro české abonenty. Zpravodajský kanál ČT24 bude vysílat volně.


Dnes odpoledne mezi 16. a 17. hodinou jsme zaregistrovali první testy přenosu signálu programu České televize v platformě UPC Direct na Astře na pozici 19,2 stupňů východně. Další testy budou následovat. Samozřejmě jsme ihned kontaktovali společnost UPC ČR, a.s. a dotázali jsme se na další podrobnosti. Podle posledních informací dojde zatím pouze k spuštění ČT24 do vysílání, ČT1 a ČT2 se pouze testuje a k zařazení těchto stanic do platformy dojde v příštích dnech. K tomuto přineseme na našem webu oficiální tiskové prohlášení. Dnes tedy alespoň některé předpoklady naší redakce, které se však mohou od skutečnosti v některých bodech mírně lišit.


Příjem ČT1 a ČT2

Předplatitelé služby UPC Direct ve své většině získávají signál TV Prima, ČT, a TV Nova terestrickou cestu (kombinace příjmu signálu ”prostřednictvím satelitu a antény”). Ve snaze vyhovět požadavkům těch diváků UPC Direct, kteří nemají možnost přijímat kvalitní signál ČT1 a ČT2 prostřednictvím televizní antény, přichází společnost UPC ČR, a.s. s možností přijímat tyto programy i pomocí digitální platformy DTH. Jedná se o tzv. dokrytí a služba UPC Direct se stane jednou z mnoha platforem, které jsou využívány pro zabezpečení pokrytí území České republiky signálem veřejnoprávní televize.


Stejně jako je tomu v případě TV Prima, bude příjem ČT1 a ČT2 možný na pronajatých receiverech Philips pouze u českých abonentů, předpokládáme tedy, že ČT1 obsadí první a ČT2 druhou předvolbu. Slovenští abonenti mají na těchto programových pozicích domácí komerční televize Markíza a JOJ.


Příjem ČT24

Zpravodajský kanál ČT24 je novým, třetím programem České televize a začal vysílat teprve nedávno - 2.května 2005. „Vnímám to jako historický zlom, podobně jako byla v roce '70 dvojka a v roce '73 barva,“ uvedl při startu stanice generální ředitel ČT Jiří Janeček. Za programovou strukturou stojí ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal, který byl i u rozjezdu podobně zaměřené úspěšné slovenské stanice TA3: „Princip je jednoduchý - zprávy každou celou hodinu, vždy v půl přehled zpráv“. Zbylý čas vyplňují tematické pořady, například samostatné zpravodajství o kultuře a 3x denně velké specializované ekonomické zpravodajství. ČT24 zatím vysílá osmnáct hodin denně, od podzimu přejde na 24 hodinový formát.

Kanál ČT24 naladili dosud satelitní diváci pouze na satelitu Eurobird 1 (na pozici 28,5 st. východně), v paketu Czechlink (frq. 12,607 H, SR 27500, FEC 3/4, PIDy 165/100). Právě tato pozice mimo nejsledovanější Astru (19,2 st. vých.) či Hot Bird (13,0 st. vých.) omezila její sledování pro řadu zájemců, což se nyní mění! Je sice zařazena na jeden ze čtyř transponderů UPC Direct, ale bude vysílána volně (nikoliv v systému CryptoWorks jako např. slovenská TA3) a tak bude dostupná všem satelitním divákům, ne jen abonentům UPC. Což je velmi dobré řešení.

A kam bude televize zařazena? Nabízí se možnost, že ČT24 bude na pronajatých receiverech Philips českých abonentů zařazena na čtvrtou, pátou anebo šestou předvolbu. Protože slovenští abonenti mají na čtvrté programové pozici domácí komerční zpravodajskou televizi TA3 bude muset dojít v případě „čtyřky“ k odlišnému řazení pro české a slovenské diváky. Anebo připravit další změnu v řazení, třeba o výluce, která proběhne již za čtrnáct dní, ve čtvrtek 26.května, mezi 2. a 5.hodinou ranní.

Počkejme si ale ještě několik dní na tiskovou zprávu, určitě budeme potom chytřejší.


A ještě jedna pozvánka k návštěvě našeho serveru: zítra, 11. května pořádá společnost HBO Česká republika presentaci svého nového filmového kanálu Cinemax. V době zahájení představení pro novináře bychom už měli mít pro vás tiskovou zprávu, kterou zde uveřejníme.


Aktualizováno 10.5.2005 v 21.30 hod.:

Vysílání obou programů české veřejnoprávní televize naladíme v paketu UPC Direct na Asře 1E, tr. 63, frq. 10,921 H, SR 22000, FEC 5/6, ČT1 má SID 20342 a PIDy 151/161 a je na místě bývalého testu kanálu Cartoon Network, kanál ČT2 má SID 20350 a PIDy 551/561 a je na místě bývalého testu AXN. Vysílání je kódováno v systému CryptoWorks.

Dnes večer začala volně vysílat v paketu UPC Direct na Astře 1G, tp. 99, frq. 12,382 H, SR 27500, FEC 3/4, také nová zpravodajská televize ČT24, vysílá volně, SID 20326, PIDy 651/661. Jak nám bylo ještě večer upřesněno, bude její vysílání i v budoucnu volné, nekódované.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 66   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
04.05.2005 • 24cz zahájila internetové vysílání [ 3 ]
30.04.2005 • Óčko se chce zapojit do peoplemetrového měření sledovanosti
22.04.2005 • Zasedání Stálé komise pro sdělovací prostředky PS PČR v ČT
22.04.2005 • ČT24 na startu [ 24 ]
15.04.2005 • Začal veletrh INTEC
08.04.2005 • INTEC 2005 – mezinárodní veletrh informační a komunikační techniky

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
3 / 4

  pro CS 

11.05.2005 22:37 • asi tak
tak o tom neváhej a ještě že tak, protože jinak by to byl špatný "kšeft" - aspoň z toho bude něco užitečného i pro ostatní satelitní diváky mající doma jen 19°E (již třetí český FTA program z pozice 19°E!!!), nemluvě o některých krajanech v zahraničí
.
jak už jsem psal nedávno v jiném článku (ještě před tímto krokem) - toto řešení je výhodné pro všechny!!!
 
 
  UPC direkt nedělá službu veřej ... 

11.05.2005 22:12 • CS
UPC direkt nedělá službu veřejnosti ale je to jejich velká vychcanost jak nalákat nové lidi a vytřískat co nejvíc pěněz. Budou lákat nové lidi tam kde je špatný příjem ČT aby si dali UPC Direkt místo CzechLinku. Přitom kvalita obrazu z CzechLinku a UPC Direkt nebude asi nikdy srovnatelná a navíc bez měsíčních poplatků.
UPC usilovala od začátku o zařazení ČT do nabídky ale ČT až do teď nechtěla přistoupit aby se ČT šířila přes UPC. Asi ČT ustoupila kvůli ČT24 aby zvýšila pokrytí protože nevysílá přes terestrické vysílače ale pouze přes kabel, internet a CzechLink. Určite si ale ČT dala podmínku že ČT24 přes UPC Direkt musí byt nekodované.
 
 
  pro pip - sice nejsem v tvé si ... 

11.05.2005 22:09 • asi tak
pro pip - sice nejsem v tvé situaci (do kina či videopůjčovny to mám deset minut svižnější chůze, pozemní signály v přijatelné kvalitě - tedy pokud je zrovna někdo neruší -, v baráku dva Czechlinky - právě kvůli tomu občasnému rušení a UPC nemám, protože mě svou cenou a nabídkou, respektive jejich vzájemnou kombinací, nedokáží oslovit), ale i tak s tebou naprosto souhlasím.
 
 
  pro Pavlos - Czechlink není a ... 

11.05.2005 21:52 • asi tak
pro Pavlos - Czechlink není a nikdy nebyl "hlavní zásobárnou signálu pro pozemní vysílače"
.
Svého času byl pouze jako záložní distribuční trasa a jen sem tam i jako hlavní, dnes už není ani to (ČT už má všude natahanou optiku)!
.
.
Jinak vychvalovat UPC za to, že bude šířit stanice ČT jistě není nutné, protože to není od nich žádná služba veřejnosti, ale jen normální marketingová kalkulace - prostě se jim to setsakra vyplatí!
.
Ale mně osobně tedy ani nějak nepřišlo, že by tento článek za toto nějak UPC vychvaloval, naopak formulace
"Jedná se o tzv. dokrytí a služba UPC Direct se stane JEDNOU Z MNOHA platforem, které jsou využívány pro zabezpečení pokrytí území České republiky signálem veřejnoprávní televize."
je vcelku střízlivá. A i když celkově je jistě z článku cítit jisté nadšení nad nastálou situací, tak se lze asi jen dost těžko divit - po těch letech očekávání!
.
.
Kritika je dobrá věc a já sám zde často něco (z mého pohledu) hodného kritiky nacházím, ale dnes mi to příjde, že se tady hledají velmi malé mušky velmi velkou lupou!
 
 
  @Celník: 

11.05.2005 21:51 • CS
Plně souhlasím s názorem Celníka že článek je patolízatelský a dělá velkou reklamu UPC Direkt. Nevím kolik UPC zaplatilo redakci Satcentra za tento článek. Umožní snad UPC Direkt předplatit si jenom ČT?. Nikdo si nepředplatí UPC Direkt jenom kvůli ČT!!!
 
 
  @celnik 

11.05.2005 21:42 • pip
Mě by zajímalo kde bydlíš, město, vesnice, počet kin ve městě, nebo vzdálenost do města s multikinem, videopůjčovnou. Jak kvalitní máš terestrický signál? UPC Direct totiž chápu jako alternativu, ale nejen ke klasické tv, ale i k DVD, kinu a dalším... Proč? 1/ Protože je v čechách a myslím že i na slovensku hodně míst kde terestrická televize prostě nejde v koukatelné kvalitě. 2/ Protože je spousta míst kde prostě "chcípnul pes" . Do města s DVD, nebo video půjčovnou (pokud beru za město vesnici s 6000 obyvatelema) to mám 30 km, do města s "kinem" (kulturák) 45km, do města s multikinem 80km. Pro mně je UPC další platforma, proč? Protože UPC si platím proto abych mohl na HBO koukat na filmy, na jiných programech na seriály a dokumenty, děti na pohádky, no a když už si to UPC platím a budu konečně mít možnost na ten jeden komplet co mám doma a co si měsíčně platím mít možnost sledovat i ČT tak jediné co můžu je jásat. Když bych si koupil Czechlink, budu mít ČT a Primu, z jedné pozice a UPC si budu platit stejně, takže pro mně je výsledek cca 7000,- v můj prospěch které ušetřím za komplet na CZlink.
 
 
  @redakce 

11.05.2005 20:59 • celnik
Ještě k Vašim "PLATFORMÁM":
Článek není podepsán,z čehož usuzuji,že ji redakce bezmyšlenkovitě neopsala,ale redakčně zpracovala - což ale vyvrací viz příspěvek z dneška v 18.41h.
Platformou můžeme myslet opravdu cokoliv,třebas i sledování ČT přes okno sousedova obýváku (tzv."šetřivé očko"). My tady ovšem rozumíme platformou opravdu pouze pozemské a satelitní vysílání, jelikož vše ostatní, co uvádíte, již nejsou platformy,ale redistribuce.
A mimochodem tvrdit, že UPC direct je další forma dokrytí území ČR je opravdu hodně silně nadnesené,neboť opomíjíte,že UPC je placená služba, kdežto právo na příjem veřejnoprávní ČT vzniká po zaplacení pouze koncesionářského poplatku ČT s užitím technicky způsobilého zařízení.
Redakce satcentra mě (a zřejmě nejen mě) tentokráte opravdu zklamala a věřme,že toho patolízalského stylu opět rychle zanechá.
Mimochodem - zkuste někdo spočítat , kolik dáte UPC direct třeba za 2 roky a kolik Vás bude stát vlastní komplet s multifokusem na 3 - 4 družice!
 
 
  NO rozhodne nemam strach, ze C ... 

11.05.2005 19:37 • Pavlos
NO rozhodne nemam strach, ze CT to zabali v CzechLinku! Nejdrive premyslejte a pak pokladejte naprosto hloupe otazky!
Czechlink je hlavni zasobarna signalu pro vysilace, kabelovky a zaroven zdroj signalu pro UPC Direct v Holansku.!
 
 
  @Redakce: Bavíme se především ... 

11.05.2005 19:28 • CS
@Redakce: Bavíme se především o satelitním příjmu. Navíc ještě sem neviděl kabelovku, STA, MMDS atd. kde by nebyla ČT(tady vždy ČT automaticky). Článek vyzněl tak jako by UPC Direkt byl jediným satelitním providerem v ČR který bude šířit programy ČT kromě CzechLinku. Žádní jiní satelitní provideři v ČR pro individuální příjem ale nejsou tak nevidím proč tak vychvalovat UPC Direkt že bude šířit programy ČT. Pokud by bylo více mimo Czechlink a pouze UPC Direkt šířilo tak vydím důvod vychvalovat oproti ostatním.
 
 
  @CS 

11.05.2005 18:41 • redakce
Nejedná se o zkreslené informace ale o oficiální vyjádření providera, kterým zdůvodňuje to, že program přidává do svého paketu - myslí se tyto platformy: analogové terestrické šíření, DVB-T, Czechlink, kabelové sítě, MMDS, malé společné TV rozvody, internetového šíření a samozřejmě nyní i UPC Direct. Možností jak přijímat ČT je tedy rozhodně více...
 
 
  Zkreslené informace autora článku 

11.05.2005 18:17 • CS
Příjem ČT1 a ČT2
Předplatitelé služby UPC Direct ve své většině získávají signál TV Prima, ČT, a TV Nova terestrickou cestu (kombinace příjmu signálu ”prostřednictvím satelitu a antény”). Ve snaze vyhovět požadavkům těch diváků UPC Direct, kteří nemají možnost přijímat kvalitní signál ČT1 a ČT2 prostřednictvím televizní antény, přichází společnost UPC ČR, a.s. s možností přijímat tyto programy i pomocí digitální platformy DTH. Jedná se o tzv. dokrytí a služba UPC Direct se stane jednou z mnoha platforem, které jsou využívány pro zabezpečení pokrytí území České republiky signálem veřejnoprávní televize.
Co jsou to za blbé kecy že UPC Direkt se stane jednou z mnoha platforem která zabezpečí pokrytí signálem když v ČR existuje akorát platforma CzechLink a UPC Direkt!!!
 
 
  Velký bordel 

11.05.2005 17:58 • CS
Když je na 19°E kodovaná TA3 tak by měla byt kodovana aj ČT24 a nebo obě stanice volně. TA3 na 1°W taky volně. Bordel jak v kocourkově.


 
 
  a co programy STV1,STV2,MusicB ... 

11.05.2005 11:45 • Peter BA
a co programy STV1,STV2,MusicBox,Nautik TV v UPC?Mozte zistit??
 
 
  @ satcentrum 

11.05.2005 10:30 • anonym
budem citovat: "Nechcete se s panem Liprou raději vsadit o českou Novu na satelitu? :-D".
Takže poďme s farbou von, čo vie satcentrum a čo vie Lipra o Nove nové? A žiadne zatĺkačky! :-)
 
 
  CS Film + Czech Link 

11.05.2005 10:16 • Jiřina
Kvůli CS Filmu jsem minulý týden zakoupila kartu Czech Link. Nyní váhám - udělala jsem dobře?
 
 
  2redakce 

10.05.2005 23:42 • asi tak
ono to je stejně jedno - to já si jen tak ulevil z té nesmírné radosti, že se i to naše satelitní nebe začíná pomalu dostávat do formy
snad se ten vzestup české satelitní oblohy něčím nečekaným nepose** a bude to pokračovat jen vzhůru
;-)
co se týká Novy na satelitu, tak osobně mi je to i celkem fuk - tu stanici jsem už neviděl ani nepamatuji (i když bych se tam občas i rád na něco kouknul, tak už jsem příliš rozmazlen kvalitou CL a DVD), ale je pravda, že z obecného pohledu by to byla zase další podstatná vzpruha pro rozšířenost českého satelitního příjmu
no uvidíme - a snad i seriózně
 
 
  @asi tak 

10.05.2005 23:28 • satCentrum
OK, teď už tomu rozumíme, hned jsme to nepochopili :-)
 
 
  2redakce 

10.05.2005 23:23 • asi tak
já měl na mysli spíš to, že ČT24 pojede z UPC volně a výměnou za to tam bude i ČT1 a ČT2
;-)
 
 
  @asi tak 

10.05.2005 23:06 • satCentrum
Nechci vás zklamat, ale pan Lipra už o zařazení ČT do paketu UPC Direct dopředu věděl, jako i mnozí z vás, nakonec to vyplývalo i z nového řazení předvoleb na abonentských receiverech. Proto psát na apríla o tomto "snadno splnitelnému" předpokladu se mu prý zdálo moc jednoduché. A tak nám zaslal raději příspěvek o slovenských televizích z Thoru, kde už byl moment překvapení větší. A uspěl, jak jste někteří z vás v diskusi špatně nesli. :-)
.
Nechcete se s panem Liprou raději vsadit o českou Novu na satelitu? :-D
 
 
  no nechci se chlubit, ale jest ... 

10.05.2005 22:47 • asi tak
no nechci se chlubit, ale jestli jsem to neříkal!
(viz. můj příspěvek v diskusi k článku ČT24 na startu -23.04.2005 08:38)
kam se na mě hrabe Lipra :-D
 
 
Celkový počet komentářů: 66 / zobrazují se: 41 ... 60

zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist