Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 01:00:03   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Digitální Česko - tisková zpráva ČAEK k chystané mezinárodní konferenci

  Autor: PR Press ČAEK , e-mail: cacc@cacc.cz Přidané: 23.04.2012


„Digitální Česko“ (aneb jaká je realita naplňování Státní politiky v elektronických komunikacích“) – takové je stěžejní téma konferenční části letošního kongresu České asociace elektronických komunikací o. s. (ČAEK). Kongres se koná 25. dubna 2012 v hotelu Crowne Plaza v Praze - Dejvicích.


„Většina států s pokročilou ekonomikou považuje za prioritní úlohu zajistit celoplošnou dostupnost vysokorychlostního přístupu k internetu pro všechny své občany v krátkodobém časovém výhledu (obvykle do roku 2013), a to s minimální přenosovou rychlostí přístupu alespoň 2 Mbit/s, s výhledem vyšších rychlostí do roku 2020. Tento cíl státní politiky by proto měl být naplněn i v České republice, včetně oblastí, které jsou velmi řídce osídleny,“ říká prezident ČAEK Zdeněk Vaníček.

Již v současné době je ve většině měst zajišťována dostupnost k internetu přenosovou rychlostí 10 Mbit/s a více. V některých městských lokalitách mohou účastníci využívat přípojky s rychlostí dokonce okolo 100 Mbit/s.

Orgány veřejné správy a kulturní a vzdělávací instituce již masivně v Čechách využívají vysokorychlostní přístup k internetu, čímž se dostávají do postavení významných zákazníků. Rozvojem poskytování svých služeb a využíváním nových technologií a standardů mohou výrazně ovlivnit dění na trhu vysokorychlostního přístupu k internetu a jeho dalšího budoucího vývoje.

„Stát svým chováním v roli regulátora a současně i odběratele služeb elektronických komunikací by měl pokračovat ve stimulaci rozvoje trhu a podporovat vzájemnou konkurenci,“ dodává Zdeněk Vaníček. Dále považuje za nezbytné, aby pokračovala elektronizace státní správy, která vytváří aplikace, vyžadující vysokorychlostní přístup k internetu (např. služby e-Government, e-Justice, e-Health, e-Learning).

Důležité také je odstranit „digitální propast“ v oblasti přístupu k vysokorychlostnímu internetu mezi venkovskými sídly a městy. K naplnění tohoto cíle je podle vládou schválené státní politiky v elektronických komunikacích zapotřebí:

1. Zajistit do roku 2013 dostupnost služby přístupu k vysokorychlostnímu internetu ve všech obydlených lokalitách ČR s minimální přenosovou rychlostí alespoň 2 Mbit/s (download) a ve městech alespoň 10 Mbit/s.

2. Zajistit do roku 2015 dostupnost služby přístupu k vysokorychlostnímu internetu ve venkovských sídlech přenosovou rychlostí, která bude alespoň na úrovni 50% průměrné rychlosti dosahované ve městech. Přitom 30% domácností a firem ve městech by mělo mít dostupnost k přípojkám s přenosovou rychlostí alespoň 30 Mbit/s.

Nepostradatelný je vysokorychlostní internet i pro zahraniční investory, kteří často podmiňují svůj vstup do České republiky jeho dostupností. Obdobné podmínky platí i pro zakládání vědeckovýzkumných center.

Přínosy, dosahované v důsledku zavádění komunikačních technologií, dnes již potvrzuje celá řada studií, čerpajících ze skutečných podmínek. Například podle publikace Světové banky, vydané již v roce 2009, bylo ověřeno, že v rozvinutých zemích (kam je řazena i Česká republika), se zvýšení penetrace přípojek k vysokorychlostnímu internetu o 10% projeví následným meziročním nárůstem HDP o 1,21%. V případě rozvíjejících se zemí činil tento dosažitelný nárůst v průměru dokonce 1,38%. Uvedený nárůst HDP je založen zejména na nárůstu produktivity, na realizovatelných úsporách nákladů, zvýšení zaměstnanosti a na urychlení všech navazujících procesů jak ve výrobní sféře, v obchodních, finančních a vzdělávacích institucích, tak i v administrativě.


Informace k organizaci konference ČAEK:

Česká asociace elektronických komunikací o. s. (ČAEK) pořádá svou každoroční konferenci v rámci kongresu s mezinárodní účastí dne 25. dubna 2012 v hotelu Crowne Plaza Prague v Praze-Dejvicích. Hlavním tématem výročního setkání ČAEK bude „Svět sítí a služeb elektronických komunikací a vysílání“. Program konference je kromě diskuse o pirátství na internetu rozdělen ještě do následujících tématických bloků:

• Digitální Česko a reforma evropského předpisového rámce pro sítě a služby elektronických komunikací;

• Audiovizuální mediální služby a ochrana obsahu, návrh zákona o audiovizi;

• Maximální užitek širokopásmových služeb – vzkaz představitelů průmyslu elektronických komunikací, provozovatelů vysílání a převzatého vysílání státní správě.

Program konferenční části kongresu a další aktuální informace jsou k dispozici na webových stránkách: www.caek.cz.


Nad Kongresem ČAEK 2012 převzal záštitu rektor ČVUT v Praze prof. Ing. Václav Havlíček, CSc. Konferenční část zahájí Fabio Colasanti, prezident International Institute of Communications (bývalý generální ředitel Generálního ředitelství pro informační společnost a média Evropské komise), a Igor Němec, předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů. V úvodní besedě dále vystoupí Pavel Dvořák, předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu, Ladislav Mikuš, předseda Telekomunikačního úřadu Slovenské republiky, Hynek Brom, I. místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a uvede ji Jan Duben, ředitel sekce harmonizace a komunikačních služeb Ministerstva průmyslu a obchodu.


O asociaci ČAEK o. s.

Česká asociace elektronických komunikací o. s. sdružuje největší provozovatele převzatého vysílání, poskytovatele širokopásmových služeb a operátory elektronických komunikačních sítí v ČR, poskytovatele programů, dodavatele technologií a poradenské firmy. Asociace si klade za cíl přispět k budování moderní infrastruktury a informační společnosti v České republice. Současnými řádnými a přidruženými členy asociace jsou společnosti UPC Česká republika, HBO, LICA, T-Mobile Czech Republic, RIO Media, SELF servis, SATT, Telefónica, dále AT&T Global Network Services Czech Republic, České Radiokomunikace, JD Production, NEMSAT, KT Klášterec nad Ohří, ELTRIS, Chello Central Europe, IKO Cable, Film Europe a M77 Group S.A. (Skylink). ČAEK dále sdružuje zahraniční dodavatele programů pro český trh kabelového vysílání.

ČAEK vznikla v roce 1998. Založily ji přední společnosti poskytující služby kabelových komunikací v ČR - Kabel Plus, Kabel Net Holding a Dattelkabel (dnes součástí UPC ČR), Intercable CZ a TES Media (později Karneval Media, nyní součástí UPC ČR). Dalšími zakládajícími členy byly HBO ČR, dodavatel programů, a společnost Hughes Network Systems, dodavatel telekomunikačních technologií. ČAEK vystupovala do konce roku 2001 pod názvem Česká asociace kabelových komunikací a do roku 2007 jako Česká asociace kompetitivních komunikací (ČAKK).

ČAEK od svého založení aktivně spolupracuje s asociací CABLE EUROPE (Evropská asociace kabelových komunikací - www.cable-europe.eu), která byla založena již v roce 1955 a navazuje na činnost sdružení evropských kabelových operátorů, jež vzniklo již v roce 1951. V letech 2001 až 2007 byla ČAEK členem (národní afilací) Evropské asociace kompetitivních telekomunikací. Výroční konference ČAEK pravidelně pořádá od roku 2000.


Mgr. Evžen Staněk, tiskový mluvčí Kongresu ČAEK 2012


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
19.04.2012 • Česká televize představila nový vizuální styl. Od září se změní logo, písmo i název „Čtyřky“ [ 1 ]
18.04.2012 • Fotbalový turnaj televize SportTV podpořil sportování dětí ve školách
16.04.2012 • ČAEK kongres 2012: Diskusní panel Maximální užitek širokopásmových služeb
06.04.2012 • Kongres ČAEK: Ochrana obsahu audiovizuálních služeb stále komplikovanější
21.03.2012 • Události České televize vstupují do nové éry
16.03.2012 • „Pirátské“ aktivity v prostředí Internetu - ožehavé téma předmětem mezinárodní diskuze na kongresu ČAEK

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist