Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 00:49:33   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

ČT odpovídá: ČT4, Czechlink a výměna přístupových karet

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 02.02.2006



S blížícím se startem nového sportovního kanálu ČT4, chystané výměny přístupových karet na příjem České televize v Czechlinku a se spuštěním multiplexu digitální terestrické televize v Ostravě se vyrojila řada otázek. Abychom předešli různým spekulacím, fámám a dohadům, zeptali jsme se na ty nejdůležitější odpovědných vedoucích pracovníků České televize.

Na pražské konferenci Milníky digitální televize v České republice jsme hovořili s vedoucím projektu digitalizace v České televizi ing. Pavlem Hanušem a s ředitelem techniky ČT ing. Rudolfem Popem, další upřesňující odpovědi jsme pak obdrželi prostřednictvím tiskového mluvčího pana Martina Krafla právě dnes:


SatCentrum: První otázka směřuje ke skutečnému termínu startu sportovního kanálu ČT4. Program odstartuje 9. či 10. 2. 2006?

Česká televize: V pátek 10. 2. 2006 v 9 hodin v souvislosti se zahájením ZOH.


SC: Program ČT 4 by měl být kromě satelitu a kabelových sítí dostupný i v terestrické digitální televizi, která se kromě pražského a brněnského regionu spustí i v severomoravské metropoli. Kdy se ČT4 objeví v DVB-T? Kdy se vlastně spustí multiplex v Ostravě?

ČT: Ve čtvrtek 9. 2. 2006 ve 12 hodin, v lokalitách Brno a Ostrava. Česká televize k této události připravuje tiskovou konferenci.


SC: Další otázky směřují k satelitnímu šíření programu ČT4 přes satelit Astra 3A. Na něm od včerejšího dne (1. 2. 2006) testuje v Czechlinku na místě stanice TOP TV (která v tomto paketu posledního ledna skončila a vysílá na distribučním transponderu spolu s televizí Óčko). Jak to vlastně bude s vysíláním ČT4 (a ČT1 a ČT2) v Czechlinku?

ČT: Česká televize má od 1. 1. 2006 zajištěnu spolu s Českým rozhlasem (ČRo) vlastní kapacitu, která s ostatními programy společnosti CzechLink již nesouvisí. Pronájem pro privátní televize zajišťuje společnost T-systems.


SC: Jaký bude mít ČT4 (orientačně) datový tok (bit rate)? Lepší jak ČT1? Nedojde ke snížení bit rate ostatních stanic v paketu?

ČT: V současné době probíhá ještě experimentování s datovými toky pro všechny čtyři programy, principielně bude datový tok pro sportovní kanál nižší než u ČT1, bude použita ovšem i jiná kompresní technologie. Toto rozložení by mělo platit do začátku druhého pololetí 2006, kdy v rámci výběrového řízení na poskytování služby požaduje ČT vyšší kapacitu než doposud.


SC: V této době už měla proběhnout úprava kompresní technologie - statistické multiplexování. Prý se odkládá. Na jak dlouho? Kdy bude termín úprav, přestane po tu dobu vysílat Czechlink?

ČT: Protože nová technologie měla být spuštěna k datu 7. 2. 2006, Česká televize, vzhledem k vysílání Olympijských her, s tímto krokem nesouhlasila a požádala o posun začátku vysílání touto technologií až po skončení ZOH, tedy prakticky v březnu. V únoru, kdy již nová technologie bude funkční, proběhnou její testy. Společnost Czechlink spolu s ostatními broadcastery žádosti ČT vyhověla.


SC: Bude u ČT4 přenášen EPG (programový průvodce) a teletext?

ČT: S nasazením EPG počítáme, teletext bude použit v případě požadavku na tuto službu v budoucnu. Je ale potřeba si uvědomit, že primární nasazení nového programu je pro DVB-T vysílání a postupně počítáme s aplikacemi vyšších teletextových formátů


SC: Dále máme řadu dotazů od čtenářů satCentrum k zapsání oprávnění do přístupových karet: bude automaticky přidán zápis pro ČT4 do všech, tedy i do nejstarších karet pro příjem České televize (bílých bez potisku a černých se Zeměkoulí)?

ČT: Zapsání bude automatické. V měsíci únoru bude sportovní program přístupný i na starých "černých kartách". V této době bude odstartován proces jejich výměny s tím, že v březnu bude již zajištěn jen provoz na kartách nových.


SC: Ano, je už delší dobu známo, že se chystá výměna karet Czechlink. Nemůžete ale konkrétněji uvést, o jaké série půjde, respektive s jakým BIOSem, či pro lepší orientaci s jakým potiskem a z jaké doby (roku) distribuce?

ČT: Podrobné technické údaje zveřejní v nejbližších dnech na svých internetových stránkách společnost Trade and Technology, kde si každý bude moci zkontrolovat, zda jeho karta patří do série karet, které budou měněny. Zároveň se dozví všechny organizační podrobnosti. Informace o celém procesu zveřejní i Česká televize, která rovněž podpoří informační kampaň.


SC: Jaký bude termín výměny - od - do?

ČT: 6. února - 30. září 2006


SC: Kdo bude provádět výměnu karet – Česká televize anebo společnost Trade and Technology?

ČT: Společnost Trade and Technology.


SC: Budou se karty měnit zdarma?

ČT: Ano.


SC: Budou se měnit "kus za kus" jen registrovaným občanům, tedy na koho je zapsaná v databázi, anebo i při dodání od druhé osoby? (Myslíme tím v případě prodeje karty apod.)

ČT: Výměna je kus za kus, samozřejmě bude řešena i problematika změny majitele - pokud ale bude koncesionářem ČT, nebude s tím mít žádný problém.


Tolik odpovědi na nejfrekventovanější dotazy přímo od zainteresovaných lidí v naší veřejnoprávní televizi. Pokud budete mít další dotazy, můžete se ptát v diskusi pod tímto článkem. Vaše dotazy předáme k zodpovězení.

Za redakci satCentrum přejeme České televizi úspěšný start tohoto očekávaného programu, ale i DVB-T vysílání v jihomoravské a severomoravské metropoli a hodně spokojených diváků!


satCentrum, 2. 2. 2006, 19:00 hod


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 58   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.02.2006 • Start ČT4 Sport se blíží [ 15 ]
01.02.2006 • UPC nemění cenu za základní nabídku Klasik své kabelové televize, internetové služby a digitální satelitní televizi UPC Direct
24.01.2006 • 3. ročník hudebních cen televize Óčko
24.01.2006 • Koncepce rozvoje digitálního vysílání v České republice [ 4 ]
19.01.2006 • Vzpomínka na paní Alenu Köllner z Astra CEE Vídeň
18.01.2006 • CDG bude testovat síť pro digitální vysílání ve formátu MPEG4

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 3

  Pro: Jano 

06.02.2006 19:13 • P.C:
Podívej se na web Trade and Technology, přečti pokyny, vyplň formulář a čekej...
 
 
  výmena kariet 

05.02.2006 00:01 • anonym
logicky si ju musíš vymeniť, tak kde si ju dostal.
A zbytočne by som sa neplašil - bude to trvať určite nejaké obdobie.
Najlepšie sa je opýtať priamo UPC - ČR ! pošli mail...
 
 
  Výmena kariet 

04.02.2006 22:00 • Jano
Mám registrovanú kartu Czech link čiernu z globusom serie 0 0257 698x xxxx x ktora je spravovaná UPC -Česká republika. Prosim kto ju bude meniť T&T alebo UPC alebo nik.Keď mení karty T&T.Prosim ak niekto vie nech poradi.Ďakujem.
 
 
  Jarovi z Kysúc ... 

04.02.2006 18:26 • anonym
na politické noviny sa podľa potreby vyjadrujeme.
ale museli sme si tu niektoré veci vyjasniť a tým to skončilo.
Ale k tvojej otázke ... logicky tú kartu budeš musieť vrátiť priateľom z Praha a tí ti ju musia vymeniť ...
ťažko to pôjde asi inakšie!
a nekúpil si ju u nejakého distribútora na Slovensku ???

 
 
  DVB-T do Brna ... 

04.02.2006 18:19 • anonym
dosah vysielaného signálu- a následný príjem je závislý od výšky umiestnenia antény a vysielacieho výkonu. optimizmus vždy dosiahne ďalej ...
Takže jen tolik Brouku ...
 
 
  Do Kysúc 

04.02.2006 07:20 • Brouk Pytlík
Zatím si myslím nikdo nic konkrétního nesdělil. Jelikož distributorem karet je společnost T&T, podíval bych se na www.trade-technology.cz. Konkrétně Vám bych ale doporučil počkat a potom se obrátit na přátele v Praze, aby Vám kartu vyměnili oni. Oficiálně totiž můžete příjmat pouze CS Film a Galaxii sport.
 
 
  Ako budeme vymieňať karty ? 

04.02.2006 06:18 • Jaro z Kysúc
No, vážení pánovia, mám pocit, že niektorí ste nepochopili obsah tejto stránky, choďte si vyjadrovať svoje názory na niektoré stránky politických novín.
Predmet mojej otázky : Viete mi niekto poradiť ako bude uskutočnená výmena kariet ? Bývam na Slovensku a kartu som dostal ako darček od priateľov z Prahy, oni si ju aj skutočne zakúpili. Samozrejme koncesionárske poplatky platia.
Pomohla by mi aj informácia o odvolávke na článok v "satcentre", resp. iných odborných článkov.
 
 
  Pro pana Pavla z BB 

04.02.2006 05:58 • Brouk Pytlík
Děkuji za nakopnutí na stránky SME. Tam jsem sice ten správný článek nenašel, ale přes jejich vyhledávač jsem se dostal na stránky www.dvbt.sk. Zjistil jsem, že pro mě zatím nic, ale měli by teď někdy spustit vysílač Malacky, potom se uvidí. Ještě mě překvapilo, že se jedná o vysílání zkušební, z Vašeho vyjádření jsem měl dojem, že v SR je to dál než v ČR. Předpokládám, i na základě pokusů vloni v Brně, že vysílání ostré bude stejné jako vysílání zkušební, že půjde použít stejných příjmačů. Jinak české vysílání DVB-T je v pohodě - to chytám z Brna, měl jsem zájem o to slovenské, abych ušetřil za kartu Slovaklink.
Ještě k tomu dosahu vysílání, myslím že v rovinatém terénu může mít toto vysílání dosah větší než 20 km. Stačí se podívat na mapky pokrytí vysílačů Brna nabo Bratislavy.
Přeji pěkný den do BB.
Ještě pro mracik666 : určitě nebude legálně, to znamená na příjmačích od UPC dohrát setting, na ostatních prostě naladit a potom se hodně modlit, aby neoddělili nabídku CZ a SK přímo na kartách.
 
 
  pjotr 

04.02.2006 01:11 • anonym
resite tu picoviny a misto toho ze byste tu resily napr kvalitu czechlinku po pribyti toho 4kanalu
taksem na to koukal zatim co driv bylo digitalni puzle jen ten cs film ted to kostkuje vseckoo vcetne primy a ct1+2 to je humus bydlim v pohranici kde nebyly schopni zabezpecit slusne pokryti verejnopravni tv clovek plati poplatky signal nikde zaplati si navic czechlink a ted se mam divat na kostky alá ??digitalni nekvalita ,, alias upc humus, delate si z lidi prdel??co kdybyste snizily rozliseni obrazu na polovinu vleze se vam tam jeste ct 15 a 20 zlatý analog

 
 
  Brouk Pytlík 

03.02.2006 21:17 • Pavel
Prečítal som si tvoj komentár ako i tých ďaľších- nebudem to v celom rozsahu komentovať.
Ale ak čítaš dobre sloveštinu pri najbližšej návšteve Slovenska kúp si i pravidlá slovenského pravopisu a tam si predsa môžeš všetko skonfrotovať. Bývaš predsa blízko hraníc so SR.
Tu neide o nijaké narážky- len ti dávam rozumný návod.
Čo sa týka tých ďaľších, tak čítajte všetko od začiatku a nevytrhávajte- vyjadril som sa dosť jasne.
A k emociam typu- nostalgia a pod . - bez kometára ...
niekto nepochopil o čo tu išlo od začiatku ...
Nie raz som tu hovoril tiež o spájaní , ale provokácie tiež nebudem tolerovať.
*****čo sa týka tej digitalizácie na Slovensku- pre teba Brouk Pytlík - pozri si dnešné vydanie deníka SME - www.sme.sk - choď na - Ekonomiku a pozri si na článok , nedaj sa odradiť tým nápisom : Na digitálnu televíziu stačí aj starý televízor. Poviem ti nestačí ... to napísali novinári ...
Dnes som sa díval na SNOY HD - za 125 tis.Sk - to je TV!
Ak na tento článok natrafíš zajtra ,musíš ísť cez - ARCHIV- je to hore a na dnešný dátum.
Neviem čo to je neďaleko hranic... je to široký pojem.
Z toho čo prijímam ja môžem povedať, že je to perfektný obraz i zvuk- dá sa to prijímať i keď nevidíš na vysielač- i odrazom na jednoduchú anténu.. Určite to pokusné vysielanie ,tak ako vaše vysielače nebudú smerovať do susedného štátu , ale predovšetkým domácim konzumentom.
Opäť neber to ako som dnes čítal - brojenie- ako realitu .
Keď si ešte raz prečítaš môj pôvodný článok určite dostaneš slušné informácie.
Digitalizácia- terestrial má význam a pôjde rýchlo napred.
Pokiaľ nebývaš blízko Bratislavy- a hranica je ďaleko- nemáš šancu ...
Toto nie je AM vysielanie ... môže ísť na rovine podľa výkonu cca 20 km.
Tie vysielače s rovnakou frekvenciou- kanálom sa budú opakovať a pritom sa nebudú rušiť.
a ešte jedna adresa nielen pre teba : www.vysielace.sk
dúfam, že teraz nebudete prskať ...
Pavel z BB
Aj ty Pytlík musích urobiť nejaké tlaky na to - aby sa to začalo i u Vás- neďaleko slovenských hraníc.
Držím ti v tom palce.
 
 
  Sorry 

03.02.2006 18:31 • mracik666
Ste tu všetci dosť trapny a cele som to spôsobil ja... len som chcel vediet, že ci bude CT 4 v UPC aj na Slovensku.
 
 
  Narodniarom 

03.02.2006 18:17 • Crescenzio
Všetkým národniarom (v CZ a SK): Choďte si nadávať na seba navzájom na ine fórum.
 
 
  Druhé násilné rozdělení dvou n ... 

03.02.2006 16:06 • PavelK
Druhé násilné rozdělení dvou národů řada lidí prostě "nerozchodí", takže alespoň ty nostalgické vzpomínky zůstávají- to se přece dá pochopit!? O to víc pak špatně snášejí ony trapné narážky a útoky typu komu co kdo dal víc a kde se komu pomáhalo víc. Naštěstí jedno zůstalo - kultura a slušní Češi a Slováci. A jestli někomu vadí nějaká nostalgie či zkratkovitá reminiscence na doby minulé, ať si opravdu uvědomí , že ti hoši Štefánik a Masaryk moc dobře věděli, o co tu jde - že ve spojení je síla. Hledejme proto opravdu raději to, co nás spojuje, najít , co nás rozděluje, se dá i doma!
Takže všichni Bobíci,Čehúni a Slovačiska zabalte spory a koukejte,jak náš mediální minitrh spojit!...
 
 
  Pro pana Pavla z BB 

03.02.2006 14:56 • Brouk Pytlík
Bydlím nedaleko hranic se SR, proto jsem s napětím očekával Vaši odpověď na otázku Pražáka, jak je to u Vás s digitalizací (je totiž šance, že bych to i já mohl příjmat).
Co jsem se však z Vaší odpovědi dozvěděl :
1. Že ho zklamete, protože jste dál, než v ČR - tomu nerozumím, proč ho tím zklamete.
2. Že to funguje v Košicíc, v BB a Bratislavě - mohl byste prosím uvést alespoň MUXY, které vysílají v Bratislavě nebo na západě SR (to jediné má totiž pro občany nějaký smysl).
3. Že v ČR by se začalo v Praze a končilo by se v Lipníku - rovněž nerozumím (i když vím, kde Lipník leží), jak to souvisí s digitalizací v SR.
4. Že máte dobrou vzpomínku na Prahu - rovněž nerozumím, jak to souvisí s digitalizací v SR.
5. Kde jste byl 16.12.1989 a 17.11.1994, a ještě co hlásila stanice Hvězda.
Potom už se začínám ve Vaší odpovědi úplně ztrácet, jak obsahově, tak gramaticky (přitom čtu slovenštinu poměrně často).
Závěr je takový, že pořád nevím, jak je to s digitalizací v SR. Nemohl byste uvést alespoň počet MUXŮ, programy které vysílají, případně frekvence a místa vysílání - zejména na západě SR. Nebo odkazy na nějaké internetové stránky.
Děkuji.
 
 
  já ne brojím ... špatne si to ... 

03.02.2006 14:05 • anonym
já ne brojím ...
špatne si to pochopil. ja som ti kompletne odpovedal na digital na Slovensku.
a to nečítaš len ty- a nemám čas odpovedať každému.
O chvíľu tu zareaguje iný a nebudem odpovedať i na iné prkotiny ...
Ber to čo som ti odpovedal pozitívne.
Ako i to, že o slovákoch máte často skreslené predstavy a ja nemôže,- napr. použijem z mečiarovej doby slovo dôchodca - zodpovedať za iných a tiež sa nedám hádzať do jedného vreca -pytle! aby si rozumel.
príjemný víkend
Pavel
PS ::berme sa vzájomne v podstate keď sa rozumieme ako jeden časopriestor a nehľadajme si nevzájom problémy -veľmi to pomôže .
Tak ako to povedal PavelK asi z Ostravy- hľadajme spolu čo nás spája- som za! a nie čo rozdeluje ...
Ide - mimo PC- ozvem sa možno večer.
 
 
  to Pavel BB: nevím, proč bys m ... 

03.02.2006 12:55 • Pražák
to Pavel BB: nevím, proč bys mě měl zklamat? já se ti omluvil, tak nechápu, proč zase brojíš??? o co ti jde???normálně jsem se tě zeptal na digitál na Slovensku... Možná tě to překvapí, ale vim, kde Lipník leží, něco jsem se kolem něj najezdil, když jsem jezdíval do Krakowa - znáš,víš? takže se měj a hezkej víkend, čus...
 
 
  bey komentára 

03.02.2006 12:51 • Pavel
Kulaťák ... ľ- ť ...
sme zameraní na obsah a často písmená unikajú ...
 
 
  Pražáku ... 

03.02.2006 12:47 • anonym
Musím ťa sklamať digitalizácia terestrialnej siete je na Slovensku ďalej - ako to sledujem v ČR- a buď si istý, že ste pod lupou viac -ako Vy -na nás z Prahy ...
Na Slovensku začala digi-terestrial skôr ako v ČR hoci sme černá díra ...
Začalo to v Košiciach potom u nás v B.Bystrici a až potom V Bratislave!
U Vás v ČR by to začalo v Prahe a skončilo v Lipníku n.Bečvou! Vieš kde to je ?
U Beránka v hospode ...
Alebo také Prášily ... ??? vieš ? poznáš ?
U nás v BB okrem základných Tv ide cez digi-terestrial - rádií i regionálna TV.
A pripavujú sa platené - kodované balíky obohatené o české TV ešte v tomto roku!
Na Prahu mám dobré spomienky bolo to i naše bývalé Hlavné mesto a raz do mesiaca som tam bol služobne a pravidelne na Kulaľáku ... bývalá stanice Leninova ...
Vieš čo to je tam ?
A nerobilo mi problém ,aby som polichotil Moravákom -zájsť na Prazdroj a Moravského Vrabce do Pinkasu ...
a 16.12. 1989 som bol na Václavskom námestí, keď česi spievali Nad Tatrou sa blízka ...
aby zobudili slovákov - bolo to výročie upálenia Palacha- a spomína nam si na všetko - ako i nasledujúci deň hoci bolo Václavské nám. plné Stanica Hviezda hlásila , že na Václavskom námestí sa zúčastnilo 250 antisocialistických živlov ... i to čo tam robili vodné delá s plynom , psi i polícia .. a ako nás naháňali na Staromestské nám ...
Všetkým- i tým čo ma tu počastovali plivancami -prajem v ČR - hezký den ...
Pavel z BB
PS :17.11.1994 som bol slobodne vyjadriť svoj názor s patričným foto i na nám SNP v Bratislave, kde si ma odfotografovala i Mečiarova SiS- ka , a som tu a zatiaľ žijem ...
A snažím sa vyjadrovať kultúrne i svoj názor ...

 
 
  to Pavel z Banskej Bystrice: a ... 

03.02.2006 12:04 • Pražák
to Pavel z Banskej Bystrice: a jak to vypadá s digitalizací u vás? plánuje třebas STV nějaké nové stanice?
 
 
  to Pavel z Banskej Bystrice: a ... 

03.02.2006 12:01 • anonym
to Pavel z Banskej Bystrice: a jak to vypadá s digitalizací u vás? plánuje třebas STV nějaké nové stanice?
 
 
Celkový počet komentářů: 58 / zobrazují se: 1 ... 20

|<«123»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist