Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 01:49:02   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Softwarové novinky | Články
 

Novinky v CAM-och, alebo rebríček populárnosti kódovacích systémov u nás (December/Január2002)

  Autor: Dušan Ščepka , e-mail: dusan@pcsalon.sk Přidané: 24.01.2002


Opäť nastal čas, priniesť Vám aktuálny prehľad noviniek v oblasti kódovacích systémov a CAM modulov. Už z rôznych krátkych správ a informácií na Internete k vám asi preniklo niekoľko prevratných zmien, ktoré sa udiali v oblasti kódovania a ochrany dát Viaccess. V tejto časti seriálu sa budeme venovať aj tejto problematike.

V decembri 2001 niektoré spoločnosti predstavili pripravované úpravy systémov v oblasti ochrany dát programov. Ako prvá informovala o zmene modifikácie kódovania spoločnosť Sex View. Svoju novú modifikáciu systému Viaccess nazvala Mk2. Dátum spustenia Mk2 bol naplánovaný na 19. januára 2002, vtedy mali prestať fungovať pirátske karty. Oficiálni abonenti si do tohto dátumu museli vymeniť karty priamo u prevádzkovateľa.

Po 19. januári 2002 teda vypadli neupravené pirátske karty i keď niektoré karty fungujú naďalej. Ak totiž niekto vlastní autoupdate kľúčov Fun kariet, má po problémoch. Karta i naďalej dokáže spracovávať kľúče a dekódovať program. Základ spočíva v tzv. logovaní karty, tj. pokiaľ máte na karte len jedného providera, napríklad Sex View, program beží i naďalej. Ak však máte ešte iného providera, tak vám karta žiadny program v Mk2 neotvorí. Logovanie karty sa koná neustále, v skutočnosti ide o kontrolu medzi kartou a dekodérom. Ak dekodér zistí, že v karte je ”Ident číslo” (tj. rozpoznávacie číslo kódovaných programov pre CAM modul ) aj iného providera, software zablokuje hornú pamäť karty. Informácie potrebné pre dekódovanie sa z karty do dekodéra nedostanú a ten následne vypisuje informáciu o vadnom fungovaní karty ”No Access, Check The Card”.

Systém Mk2 mal dokonale ochrániť aj ďalšie programy, napríklad u spoločnosti TPS. Ak vám teda nefunguje TPS, problém je takmer identický, tj. pri logovaní karty sa Ident kľúč prihlásil ako súčasť iného balíku programov. Dekodér nie je schopný rozoznať hodnoty v Ident kľúčoch a preto program nedekóduje. Preto na TPS potrebujete zvlášť kartu, v ktorej nie je zapísaný iný provider. Pesimistické predpovede v oblasti pirátskeho dekódovania sa pomaly napĺňajú. Tie hovorili, že od nového roku budete potrebovať pri niektorých programoch zvlášť kartu, určenú výlučne pre ne. Viaccess nám teda v posledných dňoch dal zabrať, znovu sa spustila tá istá nahánačka mačky a myši, keď sa spoločnosti snažia znemožniť pirátsky príjem programov a piráti sa snažia podnikať protiopatrenia.

Výborný príklad snaženia pirátov je programovávanie modulov na viaceré kódovacie systémy. Popularita tohoto spôsobu sledovania viacerých paketov s odlišným systémom kódovania na jeden modul stále stúpa. Preto dopyt po klasických moduloch Irdeto, ktoré sú najvhodnejšie na prerobenie na príjem viacerých kódovacích systémov neustále rastie. Vytvára sa tak určitá skupina hakerov, ktorí používajú Fun karty odlišné od klasických pirátskych kariet. Tieto karty sú špecifické aj v programovaní, sú odolnejšie voči zmenám kľúčov, prípadne majú zabudovaný aj autoupdate kľúčov.

Ako novinku som tabuľkách pod článkom doplnil aj rebríček úspešnosti programovaných CAM modulov viacerých systémov. Percentá v tabuľke vyjadrujú počty iba nových uživateľov modulov, nie sú v nich zahrnuté údaje o uživateľoch, ktorí si svoj starý modul upravia dodatočne.
Momentálne najpoužívanejšie kombinácie viacerých systémov v jednom CA module sú:

3 in 1,
5 in 1,
6 in 1.

3 in 1 modul dokáže spracovať naraz pomocou jednej Fun karty systémy Seca/Mediaguard, Irdeto/Betacrypt, Viaccess.

5 in 1 spracováva ako základ Seca/Mediaguard, Irdeto/Betacrypt, Viaccess a software v module je doplnený o Conax, prípadne AlphaCrypt.

6 in 1 zahŕňa aj systém Nagravision.

Kódovacie systémy sa samozrejme môžu kombinovať, príklad kombinácie: Seca/Mediaguard-NagraVision-BetaCrypt.

Pri používaní viacerých kódovacích systémov v jednom module je potrebné niekedy používať aj viacero pirátskych kariet. Samozrejme v závislosti od používaného software, modulu a verzie firmware.

Firmware je výraz pre systémovú základňu modulu, laicky povedané je to rodné číslo modulu s údajmi o sérii modulu a software. Firmware sa dá pomocou počítača a slotu PCMCIA preprogramovať. Modul sa týmto pádom updatne na inú verziu. Možnosť programovania pomocou PCMCIA karty je však nebezpečná, riskuje sa tu vymazanie systémového softwaru modulu. V prípade vymazania systému alebo nekorektného ukončenia programovania, sa modul stáva nefunkčným.

Dostupnejšia možnosť programovania modulov, alebo príjimačov je pomocou slotu RS 232 sériovej linky počítača. Týmto spôsobom je možné programovať viacero prijímačov a updatnúť na rôzne verzie softwaru. Nevýhoda tohto spôsobu updatu spočíva v jeho možnosti použitia iba pre vstavané moduly prijímačov.

Vývoj v tejto oblasti však napreduje míľovími krokmi, momentálne sa čaká na nový software, ktorý by dokázal pracovať a programovať nezávisle od Firmware modulu. Ak by ste programovali nezávisle od Firmware, dosiahli by ste tzv. čistý modul, v ktorom by boli prístupné všetky pamäte. Túto informáciu dávam do pozornosti len preto, aby ste mali prehľad o význame tohto spôsobu programovania. Potom by napr. programovanie Firmware zvládlo dokonca aj systém VideoGuard, na ktorý momentálne na našom trhu neexistujú voľne dostupné moduly.

Poďme teraz k celkovému hodnoteniu populárnosti kódovacích systémov.

1. Systém Seca/Mediaguard naďalej zostáva na prvom mieste. Príčinou tohto umiestnenia už po dva roky je pomerne pravidelná periodicita zmeny kľúčov, vždy v posledný týždeň mesiaca. Kľúč sa obmieňa iba raz do mesiaca.

2. Tesne na druhom mieste sa nachádza systém Viaccess. Aj napriek príliš častej zmene kľúčov si zachoval obrovskú popularitu vďaka programovej ponuke staníc v ňom kódovaných. Na jednu kartu je možné sledovať rôzne druhy staníc, vrátane filmových, športových, erotických a iných tématických programov.

3. Tretie miesto, už ako zvyčajne patrí CryptoWorsk. Svoju skupinu divákov si drží aj vďaka UPC Direct. Ako vážneho konkurenta UPC Direct možno v blízkej budúcnosti spoznáme firmu East Box Digital, ktorá svoje aktivity chce rozvíjať aj na slovenskom a českom mediálnom trhu. Nová platená televízia by mala vstúpiť na náš trh už v letných mesiacoch tohto roka. Bližšie informácie o jej kódovacom systéme však v súčasnosti nie sú známe.

4. Štvrté miesto patrí Irdeto/Betacrypt. Populárnosť tohto systému nečakane klesla. I keď dopyt po moduloch vzrástol, záujem o tento systém a jeho programy neustále klesá. Príčinou tohto javu je napr. aj fakt, že aj taký nemecký Premiere bol v kvalite služieb prekonaný napr. škandinávskym providerom Viasat.

5. Tesne za Irdeto sa na piatom mieste nachádza Nagravision. Po minuloročnom prelomení servisného kľúča sa začalo s pirátskym príjmom z Hispasatu, kde je Nagra zastúpená najviac. Najrozšírenejší spôsob sledovania systému je pomocou preprogramovaných digitálnych prijímačov Nokia a Humax. Prijímače spracovávajú automatické sťahovanie kľúčov zo satelitu a tým zabezpečujú nerušené sledovanie paketu. Kľúče sa menia každý deň, no napriek tejto nevýhode sú programy veľmi žiadané, hlavne kvôli športovým prenosom.

6.-7. Nagravision vo veľmi krátkej dobe predbehol aj Conax a VideoGuard. Tieto dva systémy sa v súčasnosti držia v pozadí a nie sú až tak veľmi vyhľadávané. Dôvodov je niekoľko. Jeden z nich je napr. ten, že dodnes neexistujú spoľahlivo fungujúce pirátske karty na Conax a samostatné moduly na VideoGuard sa dodnes nevyrábajú a nie sú dostupné na našom trhu. Situácia sa však môže zmeniť preprogramovaním modulov iných systémov v prípade dostupnosti softwaru na VideoGuard.
     V súčasnej dobe prebiehajú rokovania spoločností s prevádzkovateľmi kódovacích systémov o potrebnosti zvýšenia ochrany dát. Do rokovania sa zapojili aj spoločnosti Viasat a Telenor Conax. Napriek vysokej ochrane systému Conax, pripravuje satelitná spoločnosť Telenor novú modifikáciu kódu. Viasat takisto uvažuje o prechode svojich programov do bezpečnejšieho módu, avšak každý krok vpred v tomto smere si vyžaduje nemalé finančné prostriedky. Preto niektoré spoločnosti k žiadnym opatreniam dodnes nepristúpili.
     Hladinu záujmu o Conax a pirátsky príjem programov v tomto systéme možno rozvíri príchod novej slovenskej televízie JOJ TV na náš mediálny trh. Záujem o príjem bude závisieť aj od programovej kvality a doriešenia možnosti neoficiálneho príjmu na moduly Conax. Tento systém sa totiž dodnes nepodarilo prelomiť a ani prevádzkovateľ neponúka oficiálne zariadenia na individuálny príjem.

Ďalšie novinky a zaujímavosti o kódovacích systémoch a moduloch sa dozviete v budúcom, marcovom pokračovaní. Tam sa pozrieme bližšie aj na príjem programov systému Conax.


Populárnosť CAM - december2001/január2002


Rozšírenosť preprogramovateľných CAM - viac v jednom


Vysvetlivky:




  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 18   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
04.12.2001 • Stáhněte si nový firmware do Nokie 9800S a 9902S
30.09.2001 • Interaktívne služby cez Open a Sky Active - 2.časť
29.09.2001 • Interaktívne služby cez Open a Sky Active - 1.časť
21.08.2001 • Novinky a zmeny v CAM-och, alebo rebríček populárnosti kódovacích systémov u nás (August / September 2001) [ 5 ]
21.04.2001 • Novinky a zmeny v CAM-och alebo rebríček populárnosti kódovacích systémov u nás [ 3 ]
09.04.2001 • Stáhněte si nový software na Nokia 9800S ze satelitu!

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  TPS 

24.07.2002 23:41 • ROMAN
KDO MY MUZE POSLAT KARTU NA TPS.VSECKY KANALY.NECHCI TO ZADARMO VIASSES MAM.
 
 
  Pre Milo 

29.01.2002 20:21 • Dusan Scepka ml.
Milo, je to Mile, ze to mate. Tesim sa. Ja nie som lovec, ked nieco ziskam mam a nechvalim sa tym, naco. Ked to funguje viac ako dva az tri tyzdne, tak sa to oplati uverejnit a informovat o tom aj ostatnych citatelov. Prognozy sa takisto pisu na dlhsiu dobu dopredu, co asi kazdy pochopi. Bezvyznamne veci, mozno, pre Vas je to smiesne, co uverejnime neskor ako to uz mate Vy. Mate asi dobre zdroje, ale predpokladam ze vela veci mate z Internetu a Internet je velky a ponuka vela veci, ktore moze ziskat hocikto tak rychlo, ako ste to ziskali aj Vy. A logovat original karty tie uz dnes vie hocikto...


 
 
  Môj príspevok 

29.01.2002 18:06 • milo
Omielate o nepodstatnych veciach a ziadne skutky......

Tak ukazte co mate.Hadzem vsetky funkcne HMK v Irdete.........

Co date vy?Zese bezvyznamne reci? ? ?
 
 
  Chudak Milo 

29.01.2002 09:49 • spravca
Ani nevies ako mi je luto tvojich nervov a tvojej paniky. Myslim si, ze Dusan ta nechcel vystrasit, len informovat v spravnom case o spravnych veciach. Mam pocit, ze tvoj diskusny prispevok naozaj patri asi niekde inde, aspon, ze si ho spravne pomenoval - zbytocny. Dost tazko mozem pochopit takych ludi ako si ty, co dokazu zhodit pracu druheho len preto, ze sa sami na nic podobne nezmozu. A uz vobec nemozem pochopit rozculovanie sa nad tym, ze citas nieco, co sa ti nepaci. Poradim ti, necitaj. Alebo si kup oficialnu kartu a mas po starostiach. Alebo sa nauc po anglicky a hladaj informacie rovno u zdroja.
 
 
  Pre Mila 

29.01.2002 08:35 • Dusan Scepka ml.
Clanky budem aj nadalej pisat, budem pisat aj o pripravovanych tahoch spolocnosti proti piratom. Ja nenesiem za to zodpovednost, ze spolocnost to nezmenila, informovala o tom uz pred rokom a ja som len tlmocil ich informacie prostrednictvom clankov. Kluce na Orbit nemam a ani na Irdeto 2. Nikto Vas nenuti, aby ste clanok citali, mate na vyber cely Internet, ak viete perfektne anglicky, tak Vam moze byt slovensky web ukradnuty. Ak si vsak precitate na niektorych renomovanych weboch informacie, zistite, ze je to tak trochu podobne tomu, co pisem a nakoniec si mozno vsimnete, to zalezi od Vasej anglictiny a dobrej vole citat naozaj vsetko, nie len to, co sa nahodou nesplni, ze clanky maju tu istu podstatu a vsade sa pise o tom istom. Paniku som podla mna nevyvolal este ani len raz, kto by predpokladal, ze sa situacia vyvinie tymto smerom a budu tak rozsirene karty typu Fun, systemy 5 in 1 alebo autoupdate pri niektorych systemoch. Sex View dnes nejde, je to pravda, clanok ked sa uz raz uverejni, neda sa updatovat, takze vsetkym citatelom, nielen Vam odkazujem, ze niektore informacie v tomto case, 1 tyzden po uverejneni nemusia byt pravdive...!
 
 
  Môj príspevok 

28.01.2002 16:30 • ČEHÚŇ
for Milo: Tak proč to čteš ???, nekritizuj a napiš něco taky
 
 
  Môj príspevok 

28.01.2002 15:14 • milo
Lutovat ma nemusis,ani v dobrom ani v zlom.Len mi uz idu na nervy Tvoje zazracne clanky,ci uz na tom to webe alebo v tom trapnom Solid Europe/co nema uz so sat.technikou spolocne,ale to je diskusia uz niekde inde...../Predpokladam ze mas kluce na Orbit,alebo Irdeto2......

Dusan zbytocne vyvolavas paniku svojimi clankami a zbytocne diskusie.

Napr.pre necelym rokom aj pol si pisal v Solid Europe a konci piratskeho pozerania Seca a dodnes pozeram celu Secu...............

Ani nevies aku histeriu si vyvolal.
 
 
  Pre Mila 

27.01.2002 23:38 • Dusan Scepka ml
Len Vas mozem lutovat, ze Vam to aj nadalej neslo...Dnes to uz naozaj nejde, clanok je vsak aktualny k urcitemu datumu a situacia sa v tomto smere rychlo meni... V dobe, kedy sa clanok pisal Sex View isiel. Islo to aj viacerym ludom...Mam to overene aj prostrednictvom internetu a videokaziet z Polska...
 
 
  Same srandy................... 

27.01.2002 18:54 • milo
To cu tu vypisujes za kraviny v tom clanku?Chces mi tvrdit ze ti ide Sex Wiew aj po prejdeny do Viaccess 2?????Co ma spolocne s novym ID/napr.!/Autopudate.Ak ma chces presvedcit ze ti naozej bezi odkodovany Sex View,tak tu zanechaj aktualny kluc a uvidime............

Tvojimi znalostami by som cakal lepsi pristup k tej to problematike*Dusan*...........
 
 
  RE: VLADO 

26.01.2002 19:04 • Dusan Scepka ml
TPS nam ide na vyberatelny modul na Humaxe 5500 s kartou rady S9
 
 
  otazka pre autora o SW a TPS 

25.01.2002 19:36 • vlado
zaujimalo by ma ci aj to o tps myslite na interny modul .Lebo v mojom pripade sa jedna o prijimac Manhattan dsr 2500 apci a red modul 483.Mam staru pcb kartu pre d2mac preprogramovanu na Viaccess na nej 6 providerov a tps ide bez problemov. ked tam dam aj 7 tak uz nejde.O to SW na Fun by ma zaujimala verzia programu v karte typ prijimaca pripadne pouzity firmware. Vdaka
 
 
  Ďakujem 

25.01.2002 19:35 • Jozef
Ďakujem za odpoveď, skusim to. To s teóriou som nemyslel v zlom. Podľa doteraz prečítaných článkov som presvedčený, že Vaše znalosti sú neporovnatelne lepšie ako moje. Ešte raz ďakujem.
 
 
  Dodatok 

24.01.2002 19:41 • Dusan Scepka ml.
Zaklad systemu pri 5 in 1 zvycajne byva presne taky, aky som napisal, avsak ako dodatok som aj uviedol, ze je to zavisle od pouzivaneho systemu Fun kariet, pripadne softwaru alebo firmware v moduloch. Nemusi to byt akurat Vas pripad, mozete pouzivat uplne iny system...
 
 
  Odpoved Jozefovi 

24.01.2002 19:37 • Dusan Scepka ml
Na FUN kartu to naozaj funguje, nech sa paci, mozete to skusit. Nepisal by som to len tak, keby nam to neslo...! Kazdy si to moze overit aj prostrednictvom naprogramovania kariet datami z Internetu...
 
 
  Odpoved - Zvedavcovi 

24.01.2002 19:36 • Dusan Scepka ml.
Mozete sa cudovat kolko len chcete, fungovat to funguje. Mame to odskusane a aj podla softwaru zadelene. Samozrejme ide o interny modul, ak ste to nahodou z clanku spatne pochopili.
 
 
  Otázka k Mk2 pre autora článku 

24.01.2002 12:55 • Jozef
Je to skutočne pravda s programovaním fun karty s AU kľúčmi pre jediného providera? Zaujímalo by ma, či to niekomu v praxi šľape, alebo uvedené informácie sú teoretické. Zdá sa mi to neuveriteľné preto, že v januári sa objavili na internete AU kľúče pre SV, no v súčasnosti každý tvrdí, že po prechode na Mk2 nie je možné program rozkódovať a takisto vo všeobecnosti tvrdia, že to tak ľahko ani nepôjde. Pretože s fun kartami nemám žiadne skúsenosti odskúšať to neviem.
 
 
  to zvedavec 

24.01.2002 08:26 • jaraldo
Interny CA modul!!!!
 
 
  Môj príspevok 

24.01.2002 07:21 • ZVEDAVEC!!!
To by ma zaujimalo ako ste prisli na to ze vobec existuje '5 in 1 spracováva ako základ Seca/Mediaguard, Irdeto/Betacrypt, Viaccess a software v module je doplnený o Conax, prípadne AlphaCrypt'

z conaxom do stareho irdeta(0.47se,atd).Ak ste mali APLHACRYPT tak

to je prave IBA 'Irdeto/Betacrypt' a nic ine!
 
 
Celkový počet komentářů: 18 / zobrazují se: 1 ... 18

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist