Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 09:42:15   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Když vám to jde perfektně
část 2.

  Autor: Dr. Vlad. Mazálek , e-mail: v.mazalek@seznam.cz Přidané: 05.03.2002


Konvertory používám naprosto sériové, a dokonce ani ne těch nejšpičkovějších šumových čísel. Vím, že nyní je možno dokonce již běžně sehnat z Anglie pro Ku pásmo konvertory se šumem 0,3 dB, a já jsem je měl dokonce na testování od kolegy (výsledky jsem publikoval v satelitním měsíčníku v ČR), ale spokojen jsem s nimi nebyl. Celé to tkví v kompatibilitě, a ta není dána jen konvertorem, ale daleko širším spektrem použitých prvků. Podle svých poznatků jsem dodělával téměř všechny přijímací části v ohnisku (až jsem dospěl k variantě s motorem). Tím lze detailně dostavovat ohnisko u jednotlivých družic, ale také i pro nízké a vysoké pásmo Ku, kdy se tím dají eliminovat nerovnosti v příjmu kruhové polarizace (ale i lineární). Pokud by se člověk zaměřil asi na jeden jakýkoliv kanál a naladil na něj všechny komponenty, tak by mimo naprosto odkloněných svazků neměl být problém s tak velkou parabolou - ale i s daleko menšími parabolami - přijat cokoliv, co na naše území zasahuje signálově byť jen nepatrně, ovšem když chceme přijímat maximum a na více pásmech, pak je to obtížnější. Rozhodně však preferuji mechanický polarizátor a v podstatě natáčení konvertoru, protože elektrické přepínání polarizace je daleko větší kompromis. No a volba ozařovačů se také neobejde bez znalostí typizace vlnění a v eliminaci různých parazitních kmitočtů, ale pak se může jet vlastně na jistotu.

Ale mimo této velké paraboly tady vidím mj. 90 cm offsetku s 3 konvertory v různých vzdálenostech od sebe. Téměř by se řeklo rozšířené ”brýle”, ale odstup konvertorů je daleko větší.

To se jen hraji s tím, že i tady na východě republiky lze na jedno nastavení běžné paraboly přijímat v dobré kvalitě daleko víc družic než se všeobecně tvrdí. Základní nastavení je provedeno na Astru 1, a další dva konvertory jsou na Astru 2 a na Thor, tedy tak, aby se daly přijímat vlastně všechny české i slovenské programy vysílající v současné době ze satelitu. Ale i bez úbytku kvality se to dá doplnit ještě o příjem z dalších dvou pozic. Spojení dobře zvolené paraboly a k tomu přizpůsobenému konvertoru dokáže vyrobit pro mnohé až velmi nečekaně dobré výsledky. U nás se věci povětšinou jen prodávají a lidé je kupují co nejlevněji v hypermarketech, zatím si však všichni dost dobře neumí zvyknout nakupovat speciálnější věci u specializovaných firem byť i za něco vyšší ceny. Tak je tomu např. v Německu. Pak by tato kombinace možností s 90 cm parabolou nikoho nepřekvapila. Vždyť přepínače diseq jsou v digitálním příjmu naprosto běžnou věcí a rozumět své práci by měl každý, kdo chce mít nějaké výsledky. Zatím je to spíše o naplňování kapsy.

Další menší 60 cm offsetovou parabolu mám pouze jako doplňkovou pro zkoušení opravovaných věcí ( přijímačů a konvertorů) a jednu 120cm středovou parabolu víceméně jako rezervní či pro porovnávací práce.

Ale to už začíná poměrně hustě sněžit a my se přesouváme dovnitř opravny, která je nejen vybavena přímo přepychově všemi možnými měřícími přístroji . Samozřejmostí je tady také již na první pohled velmi výkonný počítač, na nějž je zapojena nejen i většina přístrojů stejně jako i analogový a digitální satelitní přijímač, atd. Celý komplex zaplňuje jednu stěnu místnosti a podle kontrolních diod na přístrojích je vidět, že téměř všechny věci jsou aktivně používány.

Vybavení mám spíše podle mého mínění běžné asi s 20% rezervou nad potřebu základního odborného opraváře, ale většinu přístrojů jsem doplnil ještě o další funkce, které se ovšem používají pouze jednou za čas. Hodně ale pracuji s internetem a novinky bedlivě sleduji. A při symbióze s počítačem pak není žádným velkým problémem přístroje dostavit dle aktuálních potřeb. Součástková základna nabídkou přímo překypuje a po objednání jsou věci i sem doručeny ve velmi příznivém čase.

To ovšem už mé pohledy ulpívají na několika satelitních přijímačích zabudovaných do regálů a jejich několikakabelovém propojení. Přístroje sice mají své trvalé místo, ale různé dodatkové rozbočovače a přepínače naznačují, že i tady je vše v trvalém vývoji.

Satelitní přijímače a veškeré přípojné ovladače mám napojeny zásadně na počítač, který v tomto směru představuje hlavní řídící jednotku. Přesto, že zde mám také analogový satelitní přijímač, používám ho už pouze pro napájení natáčení paraboly, ale vlastně už jsem také přešel plně na digitální příjem, a to jak v C tak i v Ku pásmu. Nemyslím, že by úspěchy v něm bylo snazší získat než v analogu.

<< Predošlá časť                Ďalšia časť >>





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
06.03.2002 • Když vám to jde perfektně
část 3.
04.03.2002 • Když vám to jde perfektně
část 1.
01.03.2002 • Jak naladit Galaxii Sport [ 7 ]
28.02.2002 • Markíza - satelitnou stanicou 2 [ 3 ]
24.02.2002 • HBO s duálnym vysielaním a ďalšie informácie [ 16 ]
22.02.2002 • Jen tak se povídá, aneb jedním dechem o všem možném [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist