Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 03:31:16   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Internet a IPTV | Články
 

Širokopásmový internet ze satelitu

  Autor: Niels Gründel, Petr Miklík , e-mail: petr.miklik(zavináč)seznam.cz Přidané: 09.04.2008


Zatímco širokopásmové připojení via DSL se ve velkých městech stále více rozšiřuje, odlehlé, venkovské oblasti se musí spokojit s pomalejším připojením na internet. Z finačních důvodů se terestrické DSL v takovýchto oblastech nenabízí. Přesto je tu jedno řešení - kdo chce získat přípojku na vysokorychlostní síť, může se poohlédnout po rychlém přístupu ze satelitu. Podívejme se, jaké je situace u našich západních sousedů.


Okamžitý přístup ze satelitu

Téměř „všudepřítomnou” alternativou je internet ze satelitu. Při surfování na internetu je „cesta” většinou využívána asymetricky, tzn. více dat se ze serveru posílá k uživateli než uživatel odesílá ze svého počítače. Tento poměr příjmu dat a datového vysílání činí průměrně 10 : 1. Poskytovatel satelitního internetu má k dispozici - podle tarifu a obchodního modelu - jednocestné nebo dvojcestné připojení. Při jednocestném připojení internetová data ze satelitu směřují k uživateli. Zpětný kanál, který je třeba k vyžádání dat, je realizován souběžně vedeným telefonním spojením. Při dvojcestném připojení není nutný žádný terestrický kanál. Místo dodatečného telefonního spojení byl vybrán výhradně satelitní způsob přenosu dat.

Vhodný jednocestný systém je zatím poměrně levný a má relativně málo technických překážek. Uživatel, který vlastní digitální satelitní komplet pro příjem rozhlasu a televize, potřebuje pouze kartu DVB-S pro svůj počítač nebo externí box DVB-S-USB. Podle poskytovatele internetu se využívají satelity flotily Astra nebo Eutelsat. Pozitivním vedlejším efektem tohoto řešení je to, že je možný nejen rychlý download z internetu, nýbrž i příjem všech satelitních rozhlasových a televizních stanic na počítači. Počítač lze také vybavit příslušným softwarem k digitálnímu záznamu obrazu (digitální videorekordér) se střihovými funkcemi.

Podrobné technické informace o jednocestném řešení lze najít v literatuře /1/. Při dvojcestném připojení jsou náklady na potřebný speciální hardware většinou výrazně vyšší.


Deutsche Telekom a DSL ze satelitu

Deutsche Telekom /2/ poskytuje pro své německé uživatele mimo aglomerace jednocestné řešení z družice Astra 23,5° východně. Ve všech třech tarifech se surfuje s DSL 1000 a má omezení - bez ohledu na paušální tarif téměř 80 EUR - volitelně 30 nebo 90 hodin. Náklady za zpětný kanál jsou již zahrnuty ve všech variantách tarifu. Požadavkem je počítač s operačním systémem Windows (od Windows 98). Vedle vhodně nasměrované satelitní paraboly s LNB pro digitální příjem je třeba interní karta DVB-S nebo externí box DVB-S-USB pro počítač PC. Hardware musí být zakoupeno u specializovaného prodejce.


Filiago a Astra2Connect Flat

Jednocestný systém umožňuje příjem dat ze satelitu, potřebuje však další zpětný kanál. Dvoucestný systém Filiago /3/ data ze satelitu přijímá i vysílá. Další internetové spojení není tak potřebné. V praxi to vypadá takto: uživatel internetu ze svého prohlížeče (browseru) odešle „dotaz” na určitou stránku internetu. Z ethernetové přípojky jeho počítače je tento dotaz poslán k routeru, tam individuálně kódován a ze satelitního kompletu odeslán na satelit Astra 1 E, 23,5° východně. Odsud dotaz směřuje opět zpět k terestrické přijímací stanici, která vydá příkaz k odeslání dat z internetu, sloučí s různými aplikacemi satelitního řešení a ze satelitu kódovaně distribuuje uživateli.

Místní router u uživatele data dekóduje a pak je předá na počítač a tak mohou být zobrazena na internetovém prohlížeči. Z funkce vyplývá, že jsou podporovány všechny počítače - bez ohledu na to, který operační systém je využíván. Je potřebné pouze ethernetové připojení (síťová přípojka 10Base-T nebo 100Base-TX), s routerem může být spojena. Satelitní přípojka se dá aplikovat i pro síť; při satelitním připojení lze využít i službu VoIP.

Pro objem dat sice není stanovena hranice, avšak uživatel, který způsobí při zvlášť vysokém transferu dat vytížení maximální přenosové kapacity satelitu, je postupně omezován. Přenesený objem dat bude snížen 30 dní. Platnost smlouvy satelitního řešení Filiago činí nejméně 24 měsíců. K měsíčním nákladům musíme připočíst jednorázový zaváděcí poplatek 99,95 EUR. Dále se musí zaplatit hardware. Při jednorázové platbě stojí 319,95 EUR.

Kdo předem nezaplatí měsíční poplatek za minimální dobu platnosti smlouvy 24 měsíců, do kapsy sáhne ještě hlouběji: místo např. tarifu 29,95 EUR/měsíc (nabídka Flat 512) zaplatí při každé měsíční platbě 39,95 EUR. Za paušál 135 EUR je možné si nechat předem nainstalovat úplný hardware. Poplatek zahrnuje příslušné cestovní náklady technika, instalaci a funkční připojení satelitní antény ve vhodném venkovním prostoru v maximální výšce 3 m s volným výhledem na jihovýchod a uchycení. Pokud bude anténní kabel instalován dále do vnitřního prostoru budovy je započteno provrtání zdi. K tomu také patří zapojení modemu a závěrečná funkční zkouška.

Dvoucestný systém Filiago v Rakousku nabízí EDV-Himmelbauer („nebeský stavitel”) se svou internetovou službou City Radio Network /4/. Ve Švýcarsku je distribuován systém firmy Egli Fischer & spol. a. s. se sídlem v Curychu /5/. Zařízení prodávají a odborně instalují v celém Švýcarsku vybrané obchodní sítě. Společnost Astra vkládá do služby Astra2Connect mnoho nadějí a pracuje na masivním rozšíření nabídky. Od roku 2008 mohou produkt využívat i finální zákazníci v Polsku. Tamní distribuční společnost Euro Marketing Group nabízí službu Astra2Connect prostřednictvím partnerských sítí, prodejců a internetového obchodu.


Internetová agentura Schott a DSL2U

Množství tarifů nabízí „Internetagentur Schott” /6/. Širokopásmový download z internetu se uskutečňuje z družice Astra 23,5° východně. Podle informací firmy bude nyní jednocestná služba z družice Astra postupně končit, protože z hlediska ceny se nové dvoucestné služby stávají výrazně atraktivnější i pro finálního uživatele.

Tzv. širokopásmová satelitní služba Tooway, kterou nově vyvíjí společnosti Eutelsat Communications a Viasat Inc., je zaměřena na evropského koncového uživatele. Využívá kmitočty v pásmu Ka na satelitu Eutelsat Hot Bird 6 a pro pásmo Ku je také připravena na satelitu Eurobird 3. V Severní Americe se technicky srovnatelná služba osvědčila u 250 tisíc uživatelů.

Kompaktní vybavení pro službu Tooway se skládá z vnější a vnitřní jednotky. Ke vnější jednotce patří satelitní anténa o průměru 68 cm pro pásmo Ka nebo anténa o průměru 96 cm pro pásmo Ku. Vnější jednotka pro pásmo Ku rovněž zahrnuje konvertor LNB s lineární polarizací, aby bylo možné přijímat data s rychlostí až 4 Mbitů/s. K tomu přísluší výkonný zesilovač (2 W) pro vysílání dat na satelit, který umožní finálnímu uživateli přenášet data s rychlostí až 1 Mbitů/s. Při řešení v pásmu Ka je LNB a zesilovač integrován v jednom vysílacím a přijímacím zařízení. Velikostí a funkcí je vnitřní jednotka srovnatelná s kabelovým modemem nebo stolním modemem DSL. Internetová agentura Schott vyvíjí systém s telefonní přípojkou ve formě služby VoIP, která je zvlášť koordinovaná pro satelit.

Připojení, které je srovnatelné s nabídkou DSL1000, stojí měsíčně 39,90 EUR, uživatel si přitom může odhlásit pevnou linku a přenesené telefonní číslo využít pro službu DSL2U agentury Schott. K dispozici je tarif od 29,90 EUR do 79,90 EUR měsíčně. Odlišují se šířkou pásma (download, upload). Hardware (anténa, vnější jednotka a modem) při uzavření smlouvy na 24 měsíců stojí 399 EUR nebo - při nesjednané smlouvě - dokonce 549 EUR. Za aktivaci je třeba zaplatit ještě 99,90 EUR. Paušál VoIP pro evropské území stojí o 9,95 EUR více.

U jednocestného řešení, které postupně končí, existuje i předplacená varianta. Zákazník, který chce surfovat na internetu bez základního měsíčního poplatku je u poskytovatele služby odkázán na tzv. horkou linku s předčíslím 0900 (1,86 EUR/min.). Nabídku lze využít nejen v Německu, ale i v dalších evropských zemích.

Schott, jako jediný poskytovatel služby, nabízí také řešení s názvem MULTIDSL2U. Obyvatel domu s více domácnostmi a bytovým zařízením, který chce plně využívat širokopásmové, dvoucestné internetové služby, musel mít dosud vlastní satelitní anténu. V praxi to v mnoha případech způsobovalo problémy s pronajímateli a ostatními obyvateli v domě, kteří nepřipustili na střeše žádnou anténu (např. z důvodu stavebnětechnického nebo jiného). Řešení MULTIDSL2U, vyvinuté firmou Schott, se skládá ze satelitní antény o průměru 120 cm s výkonnou vysílací a přijímací jednotkou a stojí včetně instalace 599 EUR. Anténní stožár, určený pro obyvatele v domě, může být postaven i dodatečně. Každý uživatel připojený na společnou anténu potřebuje vlastní modem pro připojení na svůj počítač. Modem stojí 299 EUR včetně jednorázového aktivačního poplatku 49 EUR. U tarifů si uživatel může vybrat mezi třemi třídami šířek pásma a paušálními rychlostmi.

„Dvojcestné internetové řešení na satelitní bázi MULTIDSL2U je tou pravou alternativou pro domy s více rodinami a bytová zařízení i pro širokopásmový přístup v regionech s nedostatečným a žádným pokrytím. Přes troufalé, reklamní přísliby a sliby o rozvoji terestrické služby telekomunikačních operátorů a kabelových provozovatelů je internet ze satelitu i v příštích letech jedinou možností v celém Německu - pro milión německých domácností a asi 700 obcí - na rychlé širokopásmové připojení,” je o nové nabídce přesvědčen pan David Steinlein, obchodní ředitel Internetové agentury Schott s. s r. o.


Přehled vybraných poskytovatelů služeb satelitního internetu

Poskytovatel      nabídka                    rychlost (příjem, vysílání)   čas/objem dat

Filiago Astra2Connect Flat256 256 kBitů/s, 64 kBitů/s neomezeně
Filiago Astra2Connect Flat512 512 kBitů/s, 96 kBitů/s neomezeně
Filiago Astra2Connect Flat1.024 1024 kbitů/s, 128 kBitů/s neomezeně
Schott Flatrate S 512 kBitů/s, 128 kBitů/s neomezeně
Schott Flatrate M 1024 kbitů/s, 128 kBitů/s neomezeně
Schott Flatrate L 2048 kbitů/s, 384 kBitů/s neomezeně
NG Satellit by Call 1024 kbitů/s, -
NGI Satellit 256 256 kBitů/s neomezeně
NGI Satellit 512 512 kBitů/s neomezeně
NGI Satellit 1.024 1024 kbitů/s neomezeně
NGI Satellit 1.536 1536 kbitů/s neomezeně
Telekom DSL via Sat 30 1024 kbitů/s 30 hod./neomezeně
Telekom DSL via Sat 90 1024 kbitů/s 90 hod./neomezeně
Telekom DSL via Sat flat 1024 kbitů/s neomezeně
Teles skyDSL 1000 1000 kbitů/s neomezeně
Teles skyDSL 2000 2000 kbitů/s neomezeně
Teles skyDSL 4000 4 000 kbitů/s neomezeně


Přehled tarifů u jednotlivých nabídek

nabídka          dodatečný čas/objem dat     základní/zaváděcí poplatek       Pozn.

Astra2Connect Flat256 - 19,95 EUR/99,95 EUR *
Astra2Connect Flat512 - 29,95 EUR/99,95 EUR *
Astra2Connect Flat1.024 - 39,95 EUR/99,95 EUR *
Flatrate S - 29,90 EUR/99,90 EUR
Flatrate M - 39,90 EUR/99,90 EUR
Flatrate L - 79,90 EUR/99,90 EUR
Satellit by Call 4,99 Centů/min **
Satellit 256 - 16 EUR/44 EUR ***
Satellit 512 - 26 EUR/44 EUR ***
Satellit 1.024 - 36 EUR/44 EUR ***
Satellit 1.536 - 56 EUR/44 EUR ***
DSL via Sat 30 5 Centů/min 29,95 EUR/99,00 EUR
DSL via Sat 90 5 Centů/min 49,95 EUR/99,00 EUR
DSL via Sat flat - 79,95 EUR/99,00 EUR
skyDSL 1000 - 19,90 EUR ****
skyDSL 2000 - 29,90 EUR ****
skyDSL 4000 - 49,90 EUR ****

Vysvětlivky:

* hardware: 319,95 EUR nebo Leasing
** hardware musí být k dispozici
*** zaváděcí poplatek odpadá od 12 měsíce doby trvání smlouvy
**** náklady za hardware se účtují podle doby trvání smlouvy a vybraného hardware
Žádný poskytovatel neuvádí u své nabídky „minimální obrat”.


Literatura:

/1/ Gründel, N.: Internet z vesmíru. FUNKAMATEUR 50 (2001), č. 2, s. 133 až 137,
/2/ Internetové stránky, firmy Deutsche Telekom: www.t-home.de
/3/ Internetové stránky firmy Filiago: www.filiago.de,
/4/ Internetové stránky EDV-Himmelbauer: City Radio Network: www.cm.at,
/5/ Internetové stránky Egli Fischer & spol. a. s.: www.efco.ch,
/6/ Internetové stránky Internetagentur Schott: www.satspeed.com.


Připravil Petr Miklík, s využitím zdroje: FUNKAMATEUR č. 4/2008, s. 368 až 370, volně upraveno a doplněno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.04.2008 • Společnost SES ASTRA podepsala smlouvu s firmou Deutsche Telekom na distribuci služby ASTRA2Connect v Německu [ 1 ]
21.01.2008 • Satelitní širokopásmová služba ASTRA2Connect expanduje do Francie a Itálie
17.03.2007 • SES ASTRA zahajuje provoz interaktivní širokopásmové služby ASTRA2Connect
16.09.2006 • SES ASTRA uvádí do provozu službu triple play prostřednictvím ASTRA2Connect [ 3 ]
30.06.2006 • Tématické programy e.clips a Sportainment TV i ze satelitu
16.06.2006 • Satelitní širokopásmový přístup k internetu. Proč zrovna přes satelit? Proč právě přes ASTRU? [ 9 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Satelitny internet zaspal dobu a na mobilny 

24.04.2008 15:11 • neregistrovaný
Ako sa tak pozeram na doterajsi satelitny internet na SK a vidim, ze za 1Mbps by som mal platit pri dvojrocnej viazanosti 25EUR mesacne - tak sa nemozem nezasmiat.
Mobilny operator mi cez HSDPA dava teoretickych 3.6Mbps (coskoro 7.2Mbps), co je praktickych 1Mbps za 499,- (do 4GB/mes). A to do PCMCIA karty (wireless modumu) alebo externeho USB kluca/modemu...
Koho chcu tito satelitaci ziskat ako svojich zakaznikov a preco nepustaju plnych 4Mbps tak, ako to zo satelitu rovno *chodi, to nechapem. Na ich 1Mbps potrebujem: satelitnu antenu, DVB-S kartu a ZAROVEN este aj ine pripojenie do Internetu (isty slovensky sat-internet provider dokonca na to odporuca aktivovanu datovu kartu mobilneho operatora...)
--
*datovy tok pri DVB-S je 4Mbps - co sa da lahko zmerat pri nahravani videa zo satelitu
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist