Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 22:42:03   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Je rozdíl v signálu mezi českou a slovenskou polovinou transponderu na Eurobirdu?

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 08.08.2002


Mnoho diváků v zahraničí, sledující paket Czechlink na první polovině transponderu F3 na družici Eurobird 1 (12,607 H, SR 27500, FEC 3/4) si stěžuje, že po spuštění slovenské poloviny společného transponderu (12,643 H, SR 27500, FEC 3/4) se jim příjem zhoršil. Došlo ke snížení výkonu a bezproblémový příjem je nyní možný jen na větší průměr paraboly.

Podle vyjádření z up-linkové stanice Czechlinku v areálu České televize na Kavčích horách v Praze skutečně výkon Czechlinku spadnul o 3 dB. A bude to setrvalý stav! Jinými slovy - vyšší výkon v minulosti byl umožněn díky velkorysosti provozovatele satelitu tím, že českému paketu poskytoval rezervu z neobsazených kanálů. Nyní se už ale vysílá pouze s výkonovým přídělem, který Czechlinku skutečně náleží.

Pro diváky v ČR i na Slovensku se ale nic neděje, příjem je nadále možný i na malé ofset paraboly o velikosti 60 cm, například na takové, jaké jsou instalovány abonentům služby UPC Direct. Ovšem pro rezervu příjmu i za špatného, deštivého počasí či sněžení, je lépe použít parabolu o velikosti aspoň 85 cm a případně i více. Nevěříte? Pokusíme se dokázat toto tvrzení praktickým ověřením při běžném příjmu.

V redakci satCentrum jsme se rozhodli otestovat sílu a kvalitu příjmu obou paketů – Czechlinku i Slovlinku a to ihned po právě provedené aktivaci slovenských rádií. Počasí nám „přálo“, protože deštivá obloha zaručuje lepší přiblížení se skutečným podmínkám diváka, jak chladný podzimní den s dokonale „vymetenou“ oblohou. Takže v deštivý středeční podvečer 7.8.2002, krátce po osmé hodině, za teploty okolo 20 stupňů jsme začali porovnávat úroveň a kvalitu signálu při příjmu vysílání TV Markíza z paketu Czechlink a testu TV4 z paketu „Slovlink“. K příjmu nám sloužila ofsetová duralová parabola o průměru 80 cm, osazená universálním konvertorem MTI s šumovým číslem 0,6 dB, otáčená motorem H-H mount Stab 100; a receiver Humax 5400. A co nám tento krátký test ukázal?

Zajímavým zjištěním bylo to, že „hrubá“ úroveň signálu byla u českého i slovenského paketu skoro vyrovnaná (41% u Czechlinku oproti 40% u Slovlinku). Rozhodující je ale pro správné dekodování, tedy bezchybné zpracování signálu, hodnota „jemné“ úrovně - BER, kvality signálu. A tam český paket poráží slovenské testovací vysílání na celé čáře. U Czechlinku dosahuje kvalita signálu až k 79 procentům, u „Slovlinku“ se zastavuje u „pouhých“ 58%. To slovo pouhých píšeme v uvozovkách proto, že pro plynulé, „nekostečkované“ zobrazení televizního signálu stačí u tohoto satelitního přijímače dosáhnout hodnoty 18-20%. Což s rezervou splňuje. (Jen pro zajímavost - této minimální hodnotě se blíží příjem u zmiňované satelitní sestavy pouze u některých transponderů na družici Nilesat 101 – např. Showtime Network se stanicí MTV India, příjem ostatních „běžných“ kanálů, včetně transponderů ViaDigital v LZ polarizaci na Hispasatu má za normálního počasí dostatečnou rezervu. Ještě poznamenáme, že zařízení je umístěné na jihovýchodní Moravě). Jak je vidět, technici v Bratislavě budou asi ještě chvíli pracovat na doladění up-linku. A pak na závěr, jen pro srovnání, přetáčíme parabolu na transponder UPC na Astře. Na frekvenci českého HBO vyletěla hodnota hrubé síly - úrovně signálu na 64% a kvalita signálu (BER) byla takřka stoprocentní, přesně 99%. Samozřejmě nyní mluvíme o síle signálu, nikoliv o hodnotě přenášeného datového toku. To je úplně jiná kapitola, bohužel…

Ale vraťme se k českému a slovenskému vysílání z Eurobirdu. Náš satelitní fanoušek tedy může být se signálem spokojený. Co však poradit našim krajanům a kolegům v cizině, kteří nevědí, zda vůbec a případně s jakou velikostí paraboly uspějí k zachycení stanic obou paketů?

Pro diváky v zahraničí doporučujeme prostudovat vyzařovací diagram paketu Czechlink a Slovlink, kde si najdete dle vašeho místa příjmu hodnotu intezity vyzářeného výkonu (EIRP) v dBW (na vysvětlenou - dBW je hodnota šumového čísla v dB vztažená k 1 Wattu). Pro snadný přepočet hodnot dBW na průměr paraboly pak slouží převodní tabulka. Nyní je to tedy pro vás určitě pochopitelnější. Pokud chci přijímat Czechlink v jižní Francii, kde je EIRP 48 dBW, pak potřebuji parabolu o velikosti minimálně 85 cm. Lépe však bude použít anténu o velikosti 1 metru. Pro příjem v jižním Španělsku však při EIRP 36 dB bude požadavek na velikost paraboly 3,38 metrů, což však vylučuje umístění na zdi či střeše běžného domu.

Za celou redakci satCentra vám přejeme kvalitní signál a dobrou zábavu při sledování českých a slovenských satelitních stanic.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 2   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
13.08.2002 • Na pomoc postiženým povodněmi [ 3 ]
13.08.2002 • Satelitní vysílání v českém a slovenském jazyce
08.08.2002 • Stanice O už testuje v CzechLinku (aktualizované) [ 13 ]
07.08.2002 • JOJ a karty pre individuálny príjem
02.08.2002 • Už je to tady… Světový fotbal opět na Galaxii sport [ 3 ]
30.07.2002 • UPC odpovídá - 6.část [ 39 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Môj príspevok 

13.08.2002 07:08 • anonym
Osobne pri prijmu na parabolu 65cm /LNB 0,6dB/ nemam proble s Czech Linkom,ale u SlovakLink e to kriticke nakolko uroven intenzity signalu je dost nizka a vykazuje problemy uz pri zamracenej oblohe.
 
 
  Můj příspěvek 

08.08.2002 10:17 • anonym
Dobrý věcný článek. Vítám hlavně poslední odstavec
 
 
Celkový počet komentářů: 2 / zobrazují se: 1 ... 2

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist