Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 20:06:38   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Online chat | Články
 

On line na satCentrum: Towercom - poskytovatel DVB-T a DVB-S na Slovensku

  Autor: Redakce satCentrum , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 20.01.2010


SatCentrum pokračuje v úspěšném způsobu komunikace se čtenáři webu satCentrum - pravidelně si zve do „horkého křesla“ u počítače zajímavé osoby, které on line odpovídají na dotazy. Položených buď během níže uvedených dvou hodin, kdy je tento chat „live“ anebo které napíšete dopředu jako svou reakci pod tímto textem. Zde pak budou všechny otázky a odpovědi uloženy k pozdějšímu prohlížení a archivované.


První chat on line v roce 2010 byl velmi zajímavý, protože dotazy tentokráte směřovaly ke spuštěnému DVB-T vysílání na Slovensku. Odpovídali pracovníci společnosti Towercom, která zabezpečuje služby terestrického a satelitního televizního a rozhlasového vysílání na celém území Slovenské republiky - Juraj Vodný, inženýr pro rozvoj technické infrastruktury a Michal Šuran, marketingový manažér. Ti zasedli do horkého křesla v úterý 26. 1. 2010 v době 13 - 15 hod. a zde pod tímto úvodem jsou jejich odpovědi.


Towercom, a.s. je nástupcem společnosti Rádiokomunikácie, o.z. a má za sebou více než 60 letou historii poskytování vysílacích služeb. V současnosti patří Towercom k největším společnostem poskytujících služby na telekomunikačním trhu na Slovensku a je největší společností v oblasti vysílání na Slovensku.

V září 2009 se Towercom stal držitelem provozních povolení na výstavbu a provoz 2 komerčních a jednoho veřejnoprávního digitálního terestrického multiplexu na Slovensku. Společnost už v r. 1999 spustila první pokusné digitální terestrické vysílání ve formátu DVB-T ve střední Evropě a od r. 2004 provozovala pilotní digitální terestrické vysílání ve dvou regionech Slovenska s pokrytím téměř 14% obyvatelstva.

Jako doplněk k vysílacím službám Towercom poskytuje služby distribuce modulačních signálů, mobilních přenosů, poradenství, konzultační činnosti a frekvenčního plánování pro oblast vysílání. Towercom je též vlastníkem rozsáhlé infrastruktury vysílacích stožárů na území celého Slovenska a nabízí služby jejich pronájmu, projekce, výstavby, technologicé i netechnologické údržby zařízení zákazníkům.

Kromě toho společnost Towercom, a.s. poskytuje služby přenosu dát a pronájmu datových okruhů na své celonárodní síti mikrovlnných spojů i služby datového centra.



Navštivte i předchozí chaty na satCentrum:


- Janis Sidovský - TV Barrandov

- Jaromír Glisník - Skylink

- Daniel Klička - CS Link

- Erika Luzsicza - IKO Cable

- Václav Mozer a Jana Kotábová - Chello Central Europe

- Eva Sedláčková a Lada Dobrkovská - CHANNELS

- Martin Mrnka - Z1

- Jiří Balvín - Óčko

- Marek Kindernay - Nova sport

- Jiří Hojgr - SPORT 5

- Michal Šíma - Eurosport CZ

- Jaromír Glisník - TradeTec


Redakce satCentrum, 26. 1. 2010


  Sdílet:      

Verze pro tisk


  "on line chat"

satCentrum - Vítáme vás v dnešním chatu on line a přejeme hodně zajímavých dotazů. Na úvod bychom vás požádali o stručné zhodnocení předvánočního startu DVB-T na Slovensku. Podařilo se to tak jak jste si to představovali? Dostáváme totiž výtky některých čtenářů s problémy při ladění signálu na vysokých kanálech (68., 69. k) a vertikální polarizací.
Dobry den prajeme a dakujeme za pozvanie. Tesi nas vysoky zaujem o tuto problematiku a sme pripraveni s kolegom zodpovedat co najviac otazok tykajucich sa digitalneho terestrialneho vysielania na Slovensku. Jednoznacne je uspechom, ze sa nam za necele 4 mesiace podarilo vybudovat siet DVB-T na vyskovo narocnych kotach, navyse v zimnom obdobi. A tymto sme priniesli 80% obyvatelov Slovenska dalsiu moznost ako prijimat televizny signal. Vyskytli sa aj niektore problemy, ktore je mozne pripisat extremnych poveternostnym podmienkam, napr. technologia na Kralovej holi bola vplyv extremne silneho narazoveho vetra poskodena. tento problem sa podarilo v kratkom case vyriesit. Co sa tyka vysokych kanalov, mozeme vyuzivat iba tie, ktore boli medzinarodne skoordinovane Geneva 2006 a Towercomu pridelene TU SR.

• ® jojom7 - Dobrý deň prajem. Chcel by som sa spýtať kedy bude spustený vysielač Borský Mikuláš, pretože z tých Vami spustených je na Záhorí miestami dost problematický príjem ako napríklad obce Kúty,Šaštín-Stráže,Borský Mikuláš atď. Ono sa stále na to Záhorie zabúda ako by sme už ani zo Slovenska neboli a pritom sú tu dva velké vysielač Dubník pri Borskom Mikuláši a druhý pri Šaštíne. Ďakujem za odpoveď
Vysielač Borský Mikuláš, ktorý podstatne zlepší moznosti príjmu na Zahorí a pri českých hraniciach je planovaný na spustenie v júni 2010.

• ® mattway - Dobrý deň.
Chcem sa opýtať ako to vyzerá s vysielaním DVB-T v Prešove. Dokedy bude fungovať náhradné riešenie, teda šírenie signálu 44 kanál? A keď sa prejde na riadne vysielanie, bude sila signálu taká vysoká aby sa dal DVB-T prijímať aj na izbovú anténu v panelákoch na sídliskách?
Druhá otázka: Bude sa dať prijímať vysielanie STV3 v HD kvalite , ktoré plánujete vysielať cez ZOH aj v Prešove?

Náhradné riešenie plánujeme ponechať do konca februára 2010. Pre Prešov pripravujeme dokrývanie DVB-T, tak aby Prešovčania neprišli o DVB-T. Ale treba poznamenať, že pokrytie je navrhované pre vonkajší príjem. STV3 v HD sa bude dať prijímať vo vybraných lokalitách, kde sú voľné frekvencie. Prešov to nebude.

• ® PeterHumax - Takže plánujete v marci 2010 spustiť najmenej šesť nových DVB-T vysielačov. Prevádzku začnú vysielače Nitra - Zobor, Lučenec - Blatný vrch, Rožňava - Dievča skala (v prípade Rožňavy už máte schválené povolenie), Snina, Stará Ľubovňa a Štúrovo. Tieto všetky vysielače budú od marca 2010 šíriť len programy prvého prechodného multiplexu (pretože ďalšie multiplexy majú byť neskôr) ? Viem, že Rožňava bude zrejme využitá aj na vysielanie STV3 HD počas zimnej olympiády 2010. Aké konkrétne kanály budú použité pre tie nové vysielače od marca 2010 (plán) ? A údajne ešte nejde o všetky vysielače, ktoré budú od marca 2010 spustené, teda ktoré sú ďalšie ? Ešte by ma zaujímalo, že či Snina bude Magurica, Stará Ľubovňa Kotník a Štúrovo Modrý vrch. Díky za odpovede, Peter z BB.
Vysielače plánované pre marec 2010 budú šíriť prvý multiplex. Tieto vysielače sú plánované pre ďalšie zlepšenie pokrytia prvým MUXom. Pre tieto vysielače budú použité kanály ako sú použité podľa allotmentov u existujúcich vysielačov. Pre vysielače v nitrianskom kraji plánujeme použiť 21.kanál.
V poslednej vete uvádzané kóty sú plánované pre DVB-T vysielanie.

• ® Ylva - Zdravim.
Chcem sa opytat kedy bude zapnuty DVB-T vysielac v Roznave aky bude vyz. vykon a v akom smere bude mat vysielac omezenia ?
Som od vysielaca smerom na zapad.
Dakujem.

Vysielač Rožňava bude zapnutý pre HD vysielanie k začiatku Olympiády. Po skončení olympiády bude vypnutý a koncom marca 2010 bude vysielanie z tejto kóty obnovené pre prvý MUX.

• ® robot - kedy bude spustený vysielač Borský Mikuláš K66 na ktorý čaká celé Záhorie a kedy bude doplnená Markíza do DVB-T?
Marec 2010. Zaradenie TV Markízy po podpise zmluvy, je to v záujme oboch strán ukončiť rokovania čo najskôr.

• ® Ylva - Zdravim.
Chcel sa opytat ake vykony budu mat vysielace v Roznave a v Lucenci ?
Bude sa dat niekde najst aj potlacenie signalu v azimutoch na oboch vysielacoch tak ako je to pri uz spustenych vysielacoch ?
Dakujem.

Vysielače v Rožňave aj v Lučenci budú mať vysielací výkon približne 43 dBW (ERP).

• ® jibra - Dobrý den.
V testovacím provozu digitálního vysílání na Slovensku byl příjem bezproblémový. Po spuštění ostrého vysílání není možno signál vůbec zachytit. (vyzkoušel jsem také otočení antény v důsledku změny polarizace). Předpokládám, že důvodem asi bude to, že doposud pravděpodobně není ještě v provozu vysílač u Malacek, jehož signál jsem asi příjimal. Otázky zní:
1. Kdy dojde k jeho opětovnému spuštění?
2. Kdy bude možno na Břeclavsku příjimat digitální vysílání bez problémů jako to bylo v testovacím režimu?
3. Z jakého důvodu je na Slovensku použita jiná polarizace u digitálního vysílání než v ČR?
Děkuji za odpověď.
J. Brabenec

Pokrytie Českej republiky nie je plánované, signál je dostupný iba prostredníctvom cezhraničného presahu. Vám pomôže vysielač v Borskom Mikuláši - marec 2010. polarizácia je daná medzinárodnou koordináciou Geneva 2006, nie je to rozhodnutie Towercomu.

• ® frantapierko - dobry den mam 2 otazocky ako to bude s prijmom stv3 hd ked vlastnim tv kartu na prijem v notebooku može prijimať v mpeg2(teraz chytim všetky stanice (digitalne aj analogove)a piše tam že to prijima aj v hdtv h.264(1080i)ked bude HD vysielanie v mpeg4.a ešte jedna otazočka bude dobuducna hd vysielanie spoplatnene a vdaka Vam sa rychle uvedenie digitalneho vysielania.
STV3 v HD kvalite v DVB-T bude voľne dostupné vo vybraných lokalitách (nespoplatňované) v kompresnom formáte MPEG-4. Ďakujeme za povšimnutie našho úsilia o rýchle uvedenie DVB-T do života.

• ® Tim12 - Ktoré frekvencie sa plánujú spustiť z vysielača Kanzík,od kedy ,akým výkonom a v akej polarizácii?
Pre vysielač Kamzík boli skoordinované nasledovné kanály MUX1 66.k, MUX2 56.k, MUX3 27.k a vysielací výkon ERP je zhodný pre všetky MUXy.

• ® Tim12 - Kedy začne vysielať Markíza v DVBT,na ktorej frekvencii a akým výkonom z vysielača Kamzík?
Vysielač Kamzík vysiela prvý MUX s výkonom 47 dBW a po podpise zmluvy bude TV Markíza zaradená do prvého multiplexu zámenou za niektorú zo súčasných TV staníc.

• ® Peter65 - Dobrý deň.
Kedy sa bude digitálne vysielať z vysielača Trenčianska Závada?

Zlepšenie pokrytia okolia Trenčína je plánované z lokality Nad Oborou, predpokladám, že myslíme tú istú lokalitu. termín spustenia jún 2010.

• ® Dundee - Dobrý deň,
Chcem sa opýtať, či na základe prvotných nie moc pozitívnych reakcií bežných občanov ako i záujemcov o diaľkový príjem (napr. z českej republiky) na už prevádzkovaný dočasný multiplex, nemyslíte si, že navrhnutý koordinačný plán z dielne Telekomunikačného úradu, ktorý bol schválený v Ženeve, nie je pre potreby Slovenska vyhovujúci ?
Mám hlavne na mysli, že všetky skoordinované frekvencie sú len pre Vertikálnu polarizáciu a to hlavne v kontexte, že plánujete vybudovať len veľmi malú sieť vysielačov, ktoré nebudú mať dostačujúci výkon na príjem na "prútovú anténu".
Ďalej sa chcem opýtať, či pri navrhovaní koordinačných parametrov sa uvažovalo aj s finančnými nákladmi, ktoré bude musieť vynaložiť bežný občan, nakoľko pri prechode na DBV-T bude musieť kompletne rekonštruovať anténny systém, nakoľko tieto boli budované len pre horizontálnu polarizáciu ( a na prútovky bude málo vysielačov) ??
za odpoveď ďakujem
s pozdravom daniel belokostolský

Ďakujem za príspevok, ale toto sú otázky na TÚ SR. Towercom nebol účastníkom týchto medzinárodných koordinácií Geneva 2006 a nebudem komentovať uvedené otázky.

• ® jooky21 - plánujete vysielač pri Považskej Bystrici? Ak áno s akým výkonom a kedy? ďakujem
Zlepšenie pokrytia DVB-T signálom v oblasti Považskej Bystrice plánujeme z vysielača Trenčín v jún 2010, s výkonom 43 dBW.

• ® lubec - Neviem aku použiť anténu na kanál 69 - Javorina,ked antény ktoré sa predávaju su do 69k.Výrobcovia udávaju 69k ako maximum,takže sa nemusí dosiahnuť potrebná kvalitu prímu.Bolo normálne dať do prevádzky vysielanie na tomto k.Ludia sa sťažuju na signál a maju antény z prímom do 60k,ktorích je v prevádzke viac než dosť.
Vysielanie DVB-T je povolené na skoordinovaných kanáloch, t.j. aj 69.k. z Javoriny. Na slovenskom trhu sú dostupné aj antény vhodné pre príjem 69.kanálu, popýtajte sa v predajni s anténovou technikou.

• ® kotacka - Bobrý den, chci se zeptat, zda máte zpracované mapy překrytí signálu DVB-T na území Česka. Analogový signál STV bez problémů chytám v okrese Třebíč a zajímá mě, zda bude možno zachytit i signál digitální?
Děkuji
LK

Plány cezhraničného presahu sme nerobili. Presah pre českých divákov sa zlepší spustením vysielača v Borskom Mikuláši v júni 2010, ďalšie 2 najbližšie vysielača Veľká Javorina a Krížava pri Žiline sú už v prevádzke.

• ® jursat - Bude mozne DVB-T vysielanie prijimat aj v zamaguri v Jezersku? Ak ano v akom horizonte a z akeho vysielaca?
V oblasti Zamaguria je problematický príjem aj analógového vysielania, v prvých fázach výstavby DVB-T neuvažujeme s dokrytím tejto oblasti.

• ® RadoJ - Ako to vyzera so spustanim dalsich dvoch multiplexov v Ziline?
Bude aj v Ziline dostupna pocas OH STV3 v HD?

HD vysielanie STV3 v DVB-T nebude dostupné v Žiline. Ďalšie multiplexy budú spustené v oblasti Žiliny až po uvolnení frekvencií pre analógové vysielanie, zatiaľ ešte nie je známy termín.

• ® Ylva - Zdravim.
Chcem sa opytat kedze som z okresu Revuca preco neni signal tu u nas z Kralovej Hole ?
Po spusteni ( december 2009 ) signal bol a jak nastala porucha po prvom dni uz signal neni !
Poprosil by som Vas o premeranie signalu v okrese Revuca
Antena vonkajsia som antenar !
Dakujem.

V súčasnosti sa realizujú merania v teréne v oblasti Popradu, ktorý je tiež pokrytý z vysielača Kráľova hoľa a po vyhodnotení dôjde k optimalizácii anténového systému aj vzhľadom na okolie Revúcej.

• ® RadoJ - Kedy, na akej frekvencii a z ktoreho vysielaca bude dostupne DVB-T v Gelnici?
DAKUJEM

V prvých fázach neplánujeme zlepšenie pokrytia DVB-T signálom v oblasti Gelnice.

• ® jooky21 - Dobrý deň, chcel by som spýtať na ďalší harmonogram pozemnej digitalizácie. Koľko vysielačov pre prvý mux cca plánujete, či je medzi nimi aj vysielač Trenčín - Nad Oborou, príp. aký bude jeho výkon a kedy bude zapnutý. Pred samotnou ostrou prevádzkou sa objavil zoznam plánovaných vysielačov a tých vysielačov je na ňom podstatne viac ako sa sputilo (12) a s podstatne väčšími výkonmi - každý cca 50Kw. Je tento zoznam aktuálny alebo sa jednalo iba o alternatívne vysielače? ďakujem
V najbližšej dobe plánujeme zverejniť zoznam plánovaných vysielačov na najbližšie obdobie, Trenčín nad Oborou je medzi nimi - jún 2010, 43 dBW.

• ® konjo - Prievidza DVB-T kedy?
Skúšali sme
Banska Bystrica Laskomer
Nové mesto nad Váhom Veľká Javorina
Žilina Krížava
..a nič .Použitá bola vonkašia DVB-T anténa s vertikalnou polarizáciou.
Nepoznám nikoho v Prievidzi kto by chytal DVB-T.

V Prievidzi je naplánované v najbližšom období meranie v teréne a následne rozhodneme o spôsobe dokrytia.

• ® DIEGO M - Mám dve otázky:
1.Od kedy bude vysielať Markíza a TA3 na DVB-T?
2.Aké programy plánujete v najbližšej dobe vysielať v HD na Skylinku?
Ďakujem Ivan Žilina.

TV Markíza aj TA3 v DVB-T až po podpise zmluvy, termín ešte nie je definitívny. Novinky v programovej ponuke Skylinku budeme komunikovať keď to bude v definitívnejšej rovine.

hujer23 - 1 - Dvb-t Žilina Krížava kanál 68 /V /ERP [kW] 19,907/
myslím hlavne to ERP [kW] bude sa s tým niečo robiť alebo je to koňečný stav(myslím navýšenie).
2 - Počas ZOH bude tento vysielač zaradený medzi tie ktoré budú spustené v Mpeg-4.

Žilina Krížava ide na maximálny povolený výkon, nebude sa zvyšovať. V Žiline nebude dostupné STV3 v HD v DVB-T počas najbližšej olympiády.

• ® geovhs - Kedy bude spustené DVB-T vysielanie z vysielača Magurica Snina ?
Marec 2010.

• ® myrkomir - Kedy sa zacne vysielat DVB-T z vysielaca BB-Sucha hora a na ktorom kanali?
Na Suchej hore neplánujeme DVB-T vysielač.

• ® romannitra - Dobrý deň.
Chcem sa spýtať, kedy približne bude spustené vysielanie dvbt z vysielača Nitra-Zobor na plánovanom k21?
Ide o to, že na tomto kanále veľa ľudí na okolí prijíma anal.vysielanie Tv Nova z Veľkej Javoriny a spustením dvbt vysielania na k21 Tv Novu úplne zruší.
Dnes už ale nie je problém sledovať aj iné české tv na satelite, pýtam sa len informatívne, nakoľko u nás je Tv Nova v sta braná práve z tohto vysielača vo výbornej kvalite a aby bol čas na príslušné úpravy.Anal.vysielanie z V.Javoriny ale aj tak nepotrvá už dlho.
Kedy sa približne budú inštalovať na vysielači Zobor nové anténne systémy?
S pozdravom Roman Finta.

Frekvencie (aj 21.k pre nitriansky kraj) boli medzinárodne skoordinované. Ak chceme pokryť nitriansky kraj, musíme použiť skoordinované frekvencie aj napriek ovplyvňovaniu cezhraničného presahu iných televízií.

• ® Radko3003 - chcem sa spytat kedy bude mozne chytat v Sturove dvb-t signal a aky vykon tam bude mat vysielac nakolko je tam problem chytat joj,lebo väcsinou su v spolocnom antennom rozvode madarske stanice a slovenske su vo velmi zlej kvalite aj ked sme to oznamili a reklamovali tak sa nic nezmenilo,dakujem za odpoved
DVB-T vysialač v Štúrove plánujeme spustiť v marci 2010, výkon cca 40 dBW.

• ® EnoSat - Takze po ukonceni analogoveho a radioveho vysielania sa bude Sucha Hora demontovat (burat) ?
Objekt ostane, technológia bude demontovaná.

• ® CS- - Dobrý den, proč vysílač Kamzík který je hranici s Rakúskem a Maďarskem má výkon 50kW a skoro žádné potlačení do Rakúska a Maďarska. Tento vysílač to valí naplno do Rakúska a Maďarska. Zato Javorina je už potlačená na Moravu úplně rapidně. Dále je nepochopitelné pro Javorina a Kamzík které jsou na hranicách mají výkon 50 kW a Krížava který daleko do hranic má výkon jen 19 kW a tento vysílač se nadá skoro nikde chytnout ani na Slovensku kde jde aspoň odrazem analog z Krížavy. Krížava nejde zachytit ani v okolí Lazy pod Makytou atd. Aj těsně za slovensko-moravskou hranicí kde lze chytat analog na anténu bez zesilovače s minimálním šumem je digitál s anténou do 69 kanálu aj se zesilovačem na hraně příjmu. Vysvětlete mi proč tento záklaní vysílač Krížava má tak malý výkon skoro na úrovní výkonnějšího převaděče. Taky na východě valíte moc do Maďarska a na Ukrajinu. Podle mě záměrně potlačujete signál na Moravu jinak by ste stějně postupovali aj k Rakúsku, Maďarsku a Ukrajině. Proč tak potlačujete na Moravu a Slezsko když třeba v ČR mají vysílače Trutnov-Černá Hora, Ostrava-Hošťálkovice a Mikulov-Děvín všesměrové pokrytí bez jakéhokoliv potlačení do zahraníčí a ješte s výkonama 100 kW. Proč na Slovensku která má tak členitý terém pobudete používat maximálnš 50 kW a ne 100 kW jak v ČR. Dále prosím jestli kanbály 61-69 jsou jen přechodné a nebo nastálo.
Předem moc děkuju za odpověď.

Použité výkony a smerové parametre anténového systému sú dané na základe medzinárodnej koordinácie Geneva 2006. Kamzík nemá koordinované veľké obmedzenie výkonu južným smerom, na rozdiel od Krížavy. 61.-69.kanály boli skoordinované pre 1.MUX.

• ® EnoSat - Dobry den, zaujimalo by ma, ci planujete spustit este nejaky vysielac pre STV3 HD pocas olympiady pre zapadne Slovensko.
Nie, STV3 v HD v DVB-T nebude dostupné pre západné Slovensko, nie je voľný kanál.

• ® peto74 - Dobry den, ja sa chcem opytat na oblast Dubnice nad Vahom (zatial kanal 69 az z Javoriny - Nove Mesto)... zatial je prijem slaby, treba dat vonkajsiu antenu a byt na vyvysenom mieste. Planuje sa dokryt signalom Dubnicu, aby sa mohol chytit signal aj v miestnosti na izbovu antenu? Chcem vediet aj termin ... Mozno by bolo vhodne zverejnit nejaky plan pre cele slovensko, aby si mohli ludia pozriet svoju lokalitu ... Vdaka.
Zlepšenie príjmu DVB-T v oblasti Dubnice nad Váhom dôjde v júni 2010 so spustením vysielača Trančín. Signál ale pravdepodobne nebude možné prijímať v Dubnici na izbovú anténu, ale na vonkajši príjem.

• ® DavidKriz - Dobrý den, pánové. Mám technickou otázku, jak jinak :)
Kdo je pro Towercom dodavatelem těchto anténních systémů použitých na první multiplex? Anténní systémy např. na Kamzíku a Javorině, složené z jednotlivých anténních jednotek (rakvičky, kvetináče), tipuji dle vzhledu od výrobce Elti Elrad. Kathrein vypadají jinak. Ale ty, které mají tvar jednoho válce (K.Hoľa, Modrý Kameň, Makovica) jsem nenašel v nabídce Elti Elrad, a v nabídce Kathrein jsem nenašel podobná, které by byly na vertikální polarizaci nad kanál 60 (vše jen do frekvence 790MHz). Jaký je tedy jejich výrobce? (obou typů, těch rakvičkových (květináčových) i válcových).
Dále by mne zajímalo, jestli to není obchodní tajemství, kdo je dodavatelem samotných vysílačů? (Rohde-Schwarz, NEC, Tesla (ta asi ne)???). NEC dodával, pokud vím, Towercomu TV vysílače při obnově analogu od devadesátých let.
A poslední otázka, kdy začnou být měněny hlavní anténní systémy na vysílačích, jestli je už nějaký harmonogram, případně kdo bude jejich dodavatelem?
Díky předem za odpovědi (snad to nejsou příliš tajné záležitosti :)). Kdyby to nešlo veřejně, zeptám se dodatečně soukromně mailem.
S pozdravem
David Kříž

Anténové systémy dodáva firma RFS, vysielače NEC. S výmenou anténových systémov môžeme začať až po ukončení analógového vysielania, ktorého harmonogram zatiaľ nie je stanovený.

• ® gogo1 - 1. Nezda sa Vam trestuhodne, zavedenie MPEG-2 (a jeho rozlisenie)odpadovej technologie pre dvb-t na Slovensku?
2.Vysielanie STV3 HD v DVB-t, pocas olympiady, bude najma v krajoch s vysokou penetraciou HD Boxov?

1.Otázka použitého kompresného formátu bola riešená s ohľadom na doteraz už existujúce pilotné vysielanie, ktoré bolo uskutočňované prevažne v MPEG-2 formáte a teda obyvatelia už boli vybavení prevažne dekodérmi podporujúcimi tento štandard, ktorý je mimochodom stále najrozšírenejší v prijímacích zariadeniach a zároveň aj od požiadavky vysielateľov na použitie takého kompresného formátu, ktorý nebude bariérov pre príjem digitálneho vysielania divákmi.
Tak isto nie je pravda, že MPEG-2 je zastaralý alebo odpadový, to je čistá demagógia, na tomto štandarde sa stále pracuje a matematicky sa zdokonaľuje a aj Towercom plánuje skoré nasadenie najnovších kodérov, ktoré podporujú najnovší vývoj v oblasti kódovania pohyblivého obrazu.
2. Vysielanie STV3 v HD v DVB-T bude v oblastiach, kde je voľná frekvencia.

• ® PeterHumax - Ešte sa spýtam, že či pre Banskú Bystricu sa v najbližšom čase ráta len s Laskomerom, ktorý bude šíriť multiplexy, či napr. v budúcnosti nie je vylúčený ani Panský diel napr. (či iný vysielač) ? Díky.
Uvažujeme iba s vysielačom Laskomer.

• ® EnoSat - Je mozne zverejnit zoznam vysielacov a kanalov na ktorych bude prechodne vysielat STV3 HD ?
Ucelený zoznam lokalít bude zverejnený v priebehu tohto týždňa.

• ® EMO - Prečo ste zrušili vysielač na budove Technopolu 21.12.2009. Odvtedy mám problém so signálom na žitnom ostrove blízko Bratislavy. Nepmáha ani vysielač na Kamzíku.
Emanuel

Technopol bol určený pre pilotné vysielanie, technológia na Technopole je pre horizontálnu polarizáciu. Pre riadne vysielanie DVB-T sú použité skoordinované parametre akou je vertikálna polarizácia.

• ® mattway - Takže ako to bude s DVB-T v Prešove od marca 2010?
Na otázku k Prešovu sme odpovedali Mattwayovi. Presovčania sa nemusia báť o stratu DVB-T signálu, definitívny spôsob dokrytia Prešova zverejníme v najbližšom období.

• ® gogo1 - Dakujem za odpoved. No neurazte sa, ta je skor demagogicka, staci pozriet rozhodnutia uradov vo Svedsku, Dansku, kde sa s MPEG-2 konci do roku 2012.
2. Pri pouziti H264/AVC v SD, by pri docasnom muxe, divaci neboli rukojemnikmi MPEG-2, ktore uz subjektivne pri 5 staniciach je horsie ako analog. Nehovoriac, ze nedosahuje ani tretinovu kvalitu DVD.

Zabudli ste zobrať do úvahy aj iné parametre. Najprv sa pozrite na kúpnu silu obyvateľov spomínaných krajín, potom na vybavenosť slovenských domácností MPEG-2 DVB-T prijímačmi. Berte prosím ohľad aj na ostatných obyvateľov, ktorí nie sú ekonomicky tak silní. Práve táto väčšina akceptuje cenovo nenáročný prechod na digitálne vysielanie. Vymyslený boj či MPEG-2 alebo MPEG-4 rozdúchavajú práve tí diváci, ktorí využívajú aj iné formy príjmu televízneho signálu. Keď si porovnáte datové toky bežného DVD a DVB-T vysielania, rozhodne nejde o tretinu.

satCentrum - Tak to byl poslední dotaz v dnešním chatu on line, otázek přišlo opravdu hodně a nepodařilo se na všechny v stanoveném čase odpovědět. Děkujeme dnešním hostům z Towercomu - Juraji Vodnému a Michalu Šuranovi za jejich čas a ochotu a přejeme hodně sil při rozjedu DVB-T na Slovensku a hodně spokojených diváků! Na shledanou někdy příště na serveru satCentrum!
Ešte raz ďakujeme za pozvanie aj veľký záujem čitateľov Satcentra. Aj vaše názory nám pomôžu pri zlepšovaní DVB-T na Slovensku.
Príjemný deň želáme,
Michal Šuran a Juraj Vodný.


Další články z rubriky:
08.10.2009 • On line na satCentrum: Janis Sidovský - TV Barrandov
28.09.2009 • On line na satCentrum: Jaromír Glisník - Skylink
17.09.2009 • On line na satCentrum: Daniel Klička - CS Link
23.08.2009 • On line na satCentrum: tématické stanice distribuované společností IKO Cable
04.08.2009 • On line na satCentrum: tématické stanice distribuované společností Chello Central Europe
18.06.2009 • On line na satCentrum: tématické stanice distribuované společností CHANNELS


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist