Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 05:44:43   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Před startem satelitu ASTRA 3B

  Autor: Redakce satCentrum/ASTRA CEE/PRAM.cz , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 09.03.2010


Zaměřujeme se na trh střední a východní Evropy, prohlašuje v rozhovoru Martin O. Kubacki, generální ředitel společnosti ASTRA CEE a přibližuje očekávání nového satelitu ASTRA 3B pro rozvoj digitalizace. Tento satelit bude vynesen do vesmíru již za 14 dní, v noci z 23. na 24. 3. 2010.


ASTRA 3B bude nejmodernější družicí pro pásmo Ku a Ka, navrženou pro distribuci služeb DTH a obousměrných širokopásmových služeb po celé Evropě. Po ASTRA 2B a ASTRA 1M, je ASTRA 3B třetím satelitem ASTRA, který dodá společnost ASTRIUM. Satelit bude mít 52 transpondérů, z nichž dvacet transpondérů má nahradit stávající kapacity na oběžné dráze a 32 transpondérů, které vytvoří nové kapacity.

Tím posílí pozici 23,5° východně jako třetí orbitální pozici pro evropské služby DTH, proto první otázka do Varšavy řediteli společnosti ASTRA Central and East Europe Martinovi O. Kubackému směřuje k pokrytí této pro nás důležité orbitální pozice:


Která území ve střední a východní Evropě máte pokryta a jak je orbitální pozice 23,5 stupně východně v tomto regionu úspěšná?

V současnosti se zaměřujeme na Česko, Slovensko, Chorvatsko a Maďarsko, se spuštěním satelitu ASTRA 3B se však pokrytí rozšíří díky jeho většímu rozsahu, vysokému výkonu a větší kapacitě. Co se týče úspěšnosti pozice 23,5 stupně východně, jednoduchá odpověď zní – tato pozice je tak úspěšná, že jsme nuceni spustit nový satelit 3B. Našimi zákazníky jsou zejména provozovatelé služeb pro domácnosti (Direct-to-Home) a zájem o jejich nabídku neustále roste.

V České republice jsme například za pouhého dva a půl roku získali více než milion zákazníků z řad domácností. Dosáhli jsme toho spoluprací s pouhými dvěma provozovateli – s českou platformou CS Link, která registruje více než 420 tisíc zákazníku, a s platformou Skylink, která má v České republice více než 660 tisíc zákazníků (a dalších 240 tisíc na Slovensku). Jen v prosinci minulého roku Skylink uvítal 55 tisíc nových zákazníků z řad domácností. Jedná se o pozoruhodné výsledky, uvážíme-li nepříznivou hospodářskou situaci, v jaké byly dosaženy.



Podílelo se na rychlém růstu v této oblasti řešení Duo LNB?

Příjem signálu z více družic současně je při získávání nových zákazníků významným faktorem. Když jsme před pár lety konvertor Duo LNB poprvé uvedli na trh, věděli jsme, že jde o povedený produkt s velkým potenciálem. Možnost přijímat signál ze dvou různých orbitálních pozic je výhodou, o které není nutné zákazníky dlouze přesvědčovat. Domnívám se však, že tehdy si nikdo neuvědomil, jak velký rozdíl ve využití satelitního signálu to bude znamenat.

V Česku a na Slovensku využívá zařízení Duo LNB více než 80 % našich zákazníků. To je výhodné jak pro provozovatele vysílání, tak pro koncové uživatele. Domácnosti mají díky pozici 23,5 stupně východně k dispozici své oblíbené celostátní a regionální programy a současně mohou využít pozici 19,2 stupně východně, která nabízí další balík více než 400 bezplatných mezinárodních kanálů. To vše zajistí malá parabola o průměru 60 cm. Díky tomu se služba ASTRA odlišuje od konkurence.



Jak velký rozdíl bude znamenat spuštění satelitu ASTRA 3B pro příjem signálu z více pozic v tomto regionu?

Bude to znamenat mnohem širší pokrytí. Jinými slovy: výhod Duo LNB bude moci využít více zemí a domácností. To je dobrá zpráva pro stávající zákazníky, protože rozšířením pokrytí se rozšíří také okruh možných předplatitelů. Pro nové provozovatele vysílání, kteří se snaží získat předplatitele na novém území, kde je zpočátku jen malá nebo omezená nabídka místních programů, bude možnost nabídnout velký počet různých bezplatných kanálů velmi přesvědčivým argumentem při prodeji služeb satelitního vysílání.


V jaké fázi je nyní přechod z analogového na digitální vysílání v tomto regionu a jak tomuto procesu napomůže nový satelit 3B?

Digitalizace pozemního vysílání ve střední a východní Evropě bezesporu postupuje mnohem pomaleji než v západní Evropě. Digitalizace je z řady důvodů složitý proces, a v některých zemích v tomto regionu to platí obzvlášť. Satelitní vysílání však podobné problémy neprovázejí, přechod na digitální signál je u této technologie jednoduchý a naše společnost nabízí úplné pokrytí zemí, ve kterých působí.

Díky tomu je digitalizace vysílání v Česku dalším významným faktorem růstu uživatelů satelitních služeb. Provozovatelé vysílání, ke kterým patří platformy CS Link a Skylink, mají obzvlášť výhodné postavení a mohou z tohoto procesu těžit díky tomu, že nabízejí široké spektrum kanálů a základní TV balíček bez měsičních poplatků. Lidé si oblíbili jednoduchost základního balíčku služeb, a proto tito provozovatelé dosahují obrovského růstu počtu předplatitelů. Širší pokrytí satelitem 3B zajistí snadnou možnost digitalizace satelitního vysílání ve více zemích, které následně přiláká nové provozovatele vysílání i diváky.



Jak satelit 3B změní zaměření trhu ve střední a východní Evropě?

Nový satelit přináší dvě klíčové výhody: rozšíření pokrytí a dodatečnou kapacitu. Díky první výhodě budeme moci zcela pokrýt Balkán, čehož v současnosti z pozice 23,5 stupně východně nejsme schopni dosáhnout. Budeme rovněž moci proniknout na nová území, například do Srbska – domníváme se, že to pro nás skýtá zajímavé příležitosti.

Nová kapacita nám poskytne prostor k růstu – budeme tak moci rozšířit své služby v zemích, jako je například Slovinsko a Chorvatsko, a získat nové zákazníky. Věříme, že díky spuštění satelitu 3B brzy získáme prvního zákazníka typu Direct-to-Home v Chorvatsku.

Zvýšení kapacity je důležité i pro naše stávající zákazníky – získají tak prostor k rozvoji svého podnikání. Tento proces již pozorujeme v zemích, kde působíme delší dobu, mimo jiné v České republice a na Slovensku: jakmile je spuštěno satelitní vysílání a zahájena digitalizace, provozovatelé vysílání obvykle v pravidelných intervalech požadují novou kapacitu, protože se objevují stále nové kanály.



Budou moci širší pokrytí využít i vaši stávající zákazníci?

Rozhodně. Někteří naši zákazníci nechtějí pouze rozšiřovat počty předplatitelů v mateřské zemi, ale touží pronikat na nové trhy. Satelit 3B jim k takové expanzi poskytne značný potenciál. Víme, že s očekávaným spuštěním tohoto satelitu někteří zákazníci tuto možnost již zvažují.

Rozšířit oblast působnosti se nechystají pouze firmy v zemích střední a východní Evropy. Pro firmy, jako je například CanalDigitaal v zemích Beneluxu, se přímo nabízí spolupráce se zákazníky v Česku a na Slovensku. Tato společnost se již dohodla s platformami CS Link a Skylink na sdílení části kapacity, zejména u obsahu vysílaného ve vysokém rozlišení. V příslušné zemi stačí jen zvukovou stopu nebo titulky, a kanály jako třeba Eurosport ve vysokém rozlišení bude možné vysílat do Beneluxu i zemí střední a východní Evropy. Výhledově můžeme podobnou spolupráci očekávat v mnohem větší míře.



Jak důležité je vysílání ve vysokém rozlišení pro region střední a východní Evropy?

Ještě před dvěma lety jsme z pozice 23,5 stupňů východně nevysílali do tohoto regionu žádný kanál ve vysokém rozlišení. Dnes jich lze jen v České republice sledovat čtrnáct. To naznačuje, že střední a východní Evropa jdou stejnou cestou jako Evropa západní – služby ve vysokém rozlišení jsou pro růst tohoto trhu zcela zásadní a budou jednou z hlavních výhod, které přinese navýšení kapacity satelitem 3B.


Děkujeme panu Kubackému z ASTRA CEE za rozhovor a také Marku Němcovi ze společnosti PRAM za překlady, ještě před startem satelitu ASTRA 3B přineseme o něm další podrobnosti.


Redakce satCentrum, 10. 3. 2010


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 2   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
11.03.2010 • Zone Club se od 1.4. změní na Fine Living Network
10.03.2010 • Nalaďte si: National Geographic Channel [ 3 ]
09.03.2010 • Digi Slovakia vymení satelitné karty [ 1 ]
06.03.2010 • Fuel TV nově v platformě Kabelkiosk na Eurobirdu 9A
04.03.2010 • ČT HD: Česká televize ve vysokém rozlišení
03.03.2010 • Cyprus Travel Guide TV z družice Hot Bird 8

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Po telefonickom rozhovore z niž.uved.pánom som bol 

10.03.2010 13:57 • ® fsat
Po telefonickom rozhovore z niž.uved.pánom som bol ubezbečený že Sky-link bude vysielať cez paneurópsky zväzok.
Obchodné informácie k poskytovaným službám
Ing. Karol Flak
Tel.: +421 2 4922 0453
Fax: +421 2 6542 7256
E-mail: karol.flak@towercom.sk
:good:
 
 
  Přesun českých platforem 

10.03.2010 10:33 • ® Zdimera
Pane redaktore, nemáte informace, na který beam budou přesunuty české platformy Skylink a CS Link?
O rozšířeném pokrytí se dá hovořit i v případě evropského beamu, přestože je, bohužel, jen o ždibíček větší než pokrytí Astrou 3A, za panevropský beam se SES Astra stydět nemusí.
Z rozhovoru se to vyčíst nedalo ... nebo pan Kubacki nesmí ani naznačovat? Děkuji.
 
 
Celkový počet komentářů: 2 / zobrazují se: 1 ... 2

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist