Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 08.05.2024 - 21:40:12   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Na návštěvě v TVS Kamzík a uplinku Skylinku

  Autor: Redakce satCentrum , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 14.04.2010



Redakce satCentrum navštívila tiskovou konferenci Skylinku v areálu TVS v Bratislavě na Kamzíku, uplink i dohledové centrum a zjišťovala, jak je to s „odpojováky“ NGC a vysíláním TV Živa a Viasat Nature...




Za redakci satCentrum jsem navštívil minulý týden tiskovou konferenci Skylinku u příležitosti dosažení miliónu registrovaných přístupových karet této česko – slovenské satelitní platformy. Tiskovky proběhly vlastně dvě, ve středu 7. 4. v Praze a den poté v Bratislavě, ale rozhodl jsem se „obětovat“ určitě zajímavou pražskou akci, kde se novinářům osobně představila reklamní tvář Skylinku – slečna Nikol, a zamířil jsem raději na Slovensko, kde byla přislíbena prohlídka uplinku a dohledového střediska Towercomu.

Domácí Towercom nás totiž pozval na tiskovou konferenci do areálu Televizního vysílacího střediska (TVS) na vrcholku hory Kamzík v Malých Karpatech, která je s moderní, 194 metrů vysokou televizní věží známou dominantou hlavního města Slovenska Bratislavy. A právě ve vyhlídkové restauraci „Veža“ (Věž) ve výšce 70 metrů (s pěkným výhled do okolí nejen na Slovensko, ale i do části Rakouska, Maďarska i České republiky), proběhla vlastní konference.


Konference se zúčastnil Karol Flak, ředitel sekce strategie a rozvoje společnosti Towercom, výkonný ředitel Skylinku Jaromír Glisník a ředitel ASTRA CEE Martin O. Kubacki se svým kolegou Adrianem Gumulákem (v popředí).


Na webu satCentrum byla v posledních dnech a týdnech publikována řada článků, rozebírající úlohu DVB-S a platformy Skylink v digitalizaci televizního vysílání v ČR a na Slovensku. Pro zájemce doporučujeme si přečíst zvláště příspěvky Satelit je najrychlejšie rastúcou televíznou platformou na Slovensku, Míľniky digitálneho satelitného vysielania a rola Skylinku a Milión aktivních dekódovacích karet Skylink.

V tomto duchu byly také na konferenci prezentovány příspěvky všech tří uvedených vedoucích pracovníků. V úvodu ředitel Flak přiblížil historii Skylinku a úlohu obou spolupracujících společností TradeTec a Towercom. Určitě zajímavá byla jím uvedená čísla o počtu abonentů satelitních platforem na Slovensku, kde Skylink dosáhnul počtu 285 tisíc zákazníků, CS Link by měl mít 50 tisíc abonentů a UPC Direct 32 tisíc abonentů. Společnost DIGI Slovakia nezveřejňuje počty svých zákazníků, takže se jen odhaduje počet aktivních karet DIGI TV kolem 220 tisíc. Skylink se tak i na Slovensku stal vedoucí satelitní platformou.

V obou republikách pak dosáhl Skylink v úterý 6. 4. 2010 navečer počtu jednoho miliónu aktivních registrovaných dekódovacích karet pro příjem satelitní televize. (Tento počet byl podle počítadla na banneru na titulní stránce webu satCentrum, který je odkazován na databázi registrací Skylinku dosažen krátce po 18. hodině.) Miliontého zákazníka z Čech a miliontého prvního ze Slovenska již ředitel Zákaznického servisu Skylinku Michal Kopřiva oslovil a v nejbližších dnech dojde k předání dárků. Informace o této události přinese i web satCentrum.



Po Karolu Flakovi převzal mikrofón ředitel Glisník, který popsal podrobně, jak funguje společné Zákaznické centrum Skylinku, kde pracují i slovenské operátorky a věnoval se i strategickým otázkám vývoje cen satelitních kompletům a rozvoji HD a 3D vysílání. Podle jeho grafů by při současném nárůstu prodeje a registrace HD karet se už na konci tohoto roku mohlo prodat více HD satelitních kompletů jak kompletů s receivery pro příjem ve standardním rozlišení. Zajímavý byl i prezentovaný graf, ukazující, kolik abonentů Skylinku využívá neplacenou nabídku (82% resp. 75%), kolik je předplatitelů placených programových balíčků (13% resp. 14%) a kolik abonentů využívá promo nabídky (první 2 měsíce po registraci - 5% resp. 11%). Uvedená dvě čísla se týkají období v sezóně (říjen – březen), kdy je větší zájem o placenou nabídku a mimo sezónu, kdy sledování TV programů obecně klesá (duben až září), lidé jsou více aktivní mimo domov.

Ředitel společnosti ASTRA Central and East Europe Martin O. Kubacki hovořil o strategii leadera satelitní distribuce pro náš region, o rozšíření a zkvalitnění transponderové kapacity po vyslání nového satelitu ASTRA 3B a o nárůstu počtu HD kanálů. Na otázku z pléna k dnes populárnímu tématu 3D vysílání pan Kubacki řekl, že společnost ASTRA vidí v 3D budoucnost, vlastně už dnes začínají vysílat zejména pro západoevropské trhy některé kanály v 3D. Také ASTRA připravila svůj demo 3D kanál, který by měl být oficiálně spuštěn příští měsíc (květen 2010). Podle jeho slov je třeba vnímat paralelu se startem satelitního vysílání HD kanálů, které před sedmi lety také mnozí vnímali jako sice zajímavou novinku, která se ale zřejmě rychle nestane všeobecně dostupnou. A jaká je dnes realita…

Na tiskové konferenci také padl dotaz na satelitní internet Astra2Connect. Podle ředitele Flaka je jasné, že tato technologie nikdy nedokáže konkurovat tam, kde jsou jiné možnosti připojení, ovšem stovky uživatelů jsou vděčni za tuto službu, která v jejich lokalitě je jedinou možností, jak se připojit na internet. Trh satelitního internetu nebude nikdy masový. Na jeho slova navázal Jaromír Glisník, že jde o nedorozumění, pokud budeme uvažovat o satelitním internetu v oblasti, která je pokrytá jinými formami pevného internetového připojení a očekávat u něj nejvyšší kvalitu (rychlost) či nejnižší ceny. Ani na běžné telefonování si přeci nekoupíme satelitní telefon, ale využijeme běžně dostupné připojení.

Na tiskovce padl dotaz i k vysílání signálu TV Živa. Tuto stanici zařadil Skylink do programové nabídky dne 30. 11. 2009. Dokumentárně-poradenský program, dříve označovaný jako Nautik a Televízo, byl do konce ledna vysílán nekódovaně, dne 1. 2. 2010 ale došlo v platformě Skylink na Astře 1G k jeho zakódování, vysílání bylo od té doby dostupné jen abonentům programové nabídky MULTI. V pondělí 22. 3. 2010 Towercom přerušil distribuci signálu v souladu s ustanovením smlouvy Skylinku s vysílatelem tohoto programu, po nabídnutí pomocné ruky (k úhradě závazků) začala TV Živa zase od 26. 3. ve Skylinku vysílat, tentokráte volně. Podle hlasů na tiskovce jsou však její dny ve Skylinku sečtené.

Naopak do platformy Skylinku přibude příští měsíc nový tematický kanál – Viasat Nature. Tento kanál začne od 5. 5. 2010 vysílat v 25 zemích střední a východní Evropy přírodopisné dokumenty, programy o zvířatech a o divé přírodě, připravených společnostmi BBC, ITV Global, ORF, TWI, a.j.. Vysílání na tp. 11,797 H odstartuje ve středu 5. 5. 2010 v 15 hodin SELČ. Týdenní programové přehledy této stanice od prvního dne vysílání (18. týden) si můžete stáhnout v sekci TV download.

Další dotaz už mimo program konference jsem potom směřoval k českému dabingu tematické stanice National Geographic Channel. Jak už jsme na satCentrum psali, vysílá tato placená televize od 1. 4. 2010 premiérové dokumenty a pořady v hlavním vysílacím čase v češtině. Také maďarské reklamy a promo spoty jsou postupně nahrazovány českými upoutávkami a lokalizovanými reklamními bloky. Každý měsíc se tak podíl programu v českém jazyce bude zvyšovat. Towercom má české upoutávky a reklamní bloky nahrané na harddiskovém serveru, umístěném v TVS na Kamzíku a nahrazuje jimi podle přesně zasynchronizovaného playlistu původní signál s maďarskými reklamami, který přejímá z paketu UPC Direct na Astře 1M na orbitální pozici 19,2 st. východně, z tp. 12,304 H. Podle smlouvy prý bude signál NGC přijímat od UPC i po jejím přemístění na Thor na pozici 0,8 st. západně. Tento měsíc se ještě dolaďuje synchronizace „odpojováků“, které u nás spíše známe z vysílání FM stanic, nikoliv ze satelitu, a může občas i dojít k nepřesnému „překrytí“ původní maďarštiny. Jak jste také možná postřehli, „český“ vložený signál má lepší obrazovou kvalitu…

Po ukončení tiskové konference ve vyhlídkové restauraci „Veža“ nás Michal Šuran z Towercomu zavedl ke dvěma parabolám uplinku Skylinku, umístěným několik set metrů od věže na menším vršku v areálu TVS, na kótě 439 m.n.m., na mohutných betonových základech původního televizního stožáru. Ten zde stál od roku 1955 do roku 1979, kdy byl po výstavbě nové televizní věže demontován. Po krátkém výkladu o fungování uplinku a shrnutí základních dat parabolických antén, nás ještě (na moje požádání) čekal krátký pohled do „domečku“ vedle parabol s vysílací, měřící a řídící technikou. A na úplný závěr exkurze jsme navštívili dohledové centrum v „I“ patře televizní věže.



Redakce satCentrum, Václav Hrubec, 14. 4. 2010, foto autor, Skylink a ASTRA/PRAM


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
09.04.2010 • Satelit je najrýchlejšie rastúcou televíznou platformou na Slovensku
02.04.2010 • 3D vysílání - v Evropě již realita, u nás ? ... [ 1 ]
27.03.2010 • Pozvánka na AMPER 2010
16.03.2010 • 3letá záruka pro nové zákazníky Skylink s instalací autorizovaného partnera
08.03.2010 • Oficina s grafikou Prima COOL zvítězila
25.02.2010 • Česká asociace elektronických komunikací uspořádá každoroční výroční konferenci

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  živa 

14.04.2010 09:09 • ® Jupi
žeby sme sa konečne zbavily tejto trápnej tv
na furt u skylinku
už aby to bolo :good:
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist