Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 10:26:21   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Kabelová televize | Články
 

Kabelové televize versus televizní divák,
aneb moje zkušenosti s kabelovými společnostmi

  Autor: Karel Filip , e-mail: antenyPraha@click.cz Přidané: 16.05.2002


Tiskové zprávy společnosti UPC a jejich polemiky či případné slibování mne přivedly k napsání tohoto příspěvku, ve kterém bych se s vámi rád podělil o své opačné zkušenosti. Nejen s tímto kabelovým operátorem, ale i se společnostmi InterCable a TesLitvínov (nyní TESMedia), a mnoha dalšími…

Společnost UPC, jak známo, se nám všem zapsala do vědomí při až skoro monopolním vstupu na český trh kabelových televizí odkoupením většinových podílů dominantních kabelových operátorů jako Kabel Plus a.s. a Kabel NET s.r.o.. Již dříve koupila společnost Codis prostřednictvím Dattel – Kabel a.s., ve které se později stala výhradním vlastníkem. O daňových odpisech a financování dřívějších kabelových operátorů společností UPC před a po odkoupení se může jen spekulovat - vydalo by to na samostatný článek. Společnost má většinový podíl na trhu v Praze, kde naštěstí konkurenční prostředí vytváří TESMedia a.s. (dříve TesLitvínov s.r.o.), bohužel ne však všude.

Tak to bylo trochu historie o nástupu společností, které tak dobře známe a kterým měsíc co měsíc platíme nějakou tu korunu českou či slovenskou. V začátcích těchto společností jejich obchodní ředitelé a obchodní zástupci přesvědčovali majitele a správce domů, nebo jejich obyvatele, ke správě jejich společných televizních antén (dále jen STA). Na obvodních nebo městských úřadech slibovali jak ze střech a balkonů zmizí ohyzdné parabolické a terestrické antény. A tak vznikaly různé „výhodné smlouvy“ pro kabelové operátory. Výhodné v dané chvíli i na první pohled pro uživatele STA, případně i zastupitele měst nebo městských obvodů či správcovských firem. Ovšem nikoliv do vzdálené budoucnosti, protože nikdo již nečetl dodatky drobným písmem na konci smluv či je ani číst neměl nebo nechtěl. K tomu jak se dělaly smlouvy bych podotknul to, že při mé práci na anténách jsem se často (a nejen tehdy ale i dnes) setkával s tím, že zdánlivé závady pro uživatele STA zejména v panelových domech byli rázu odborného zásahu do tohoto STA. Např. odpojením od zásuvky 220V, nebo vytažením konektorů kabelů od antén, až po rozladění měničů, vyjmutí pojistek ze zdroje elektrického proudu, případně odcizení celé základny STA.

Soukromé antény mizely ze střech do popelnic ale i jinam s důkladností až zarážející a divák zvyklý dívat se na svůj pořad hledal náhradu jinde. Kde? To není nutno snad ani psát. Dozajista si pamatujete, že váš rozpis nájemného obsahoval i položku nákladů na STA a jednalo se o několik korun. Pak byly uzavřeny smlouvy a přišli ke slovu kabeloví operátoři. Ceny se změnily na zatím desetikoruny, ale rozvody STA však nikoliv. Přitom v domech (nejen na severní části Prahy, kde bydlím a tedy situaci velmi dobře znám) se třeba i jeden rok až dva po převzetí STA kabelovým operátorem vůbec nic nezměnilo, ale pouze za vyšší úhradu bylo divákovi předloženo to co dříve. Potom přišel druhý krok ze strany kabelových TV. Ve vašich domech začal nepořádek, vrtání a na chodbách se začaly tahat kabely. Chodili obchodní zástupci (zejména po různých poruchách STA) a když jste podepsali smlouvu, za pár dnů jste se za přijatelný nízký peníz koukali na vytoužené programy od vašeho kabelového operátora. A tím jste se nenápadně stali rukojmím kabelové TV. Montéři vytahali staré koaxiální kabely, případně i lišty, ale (přišlo vám to tenkrát určitě divné, že) vytáhli jeden nebo dva kabely, ale nových tam přibylo o moc víc.

A to je o těch rukojmích! Vašemu správci, majiteli domu a kabelovému operátoru se totiž tímto zdařil geniální tah. Původní STA bylo zrušeno bez náhrady a nové připojení bylo plně v moci kabelové televize! Vysvětlení je jednoduché. Vaše nová kabelová TV zásuvka byla připojena k rozvodu kabelového operátora přímo jediným kabelem, nezávislým na vašich sousedech nad vámi, nebo pod vámi. To umožňuje kabelové televizi v případě neplacení či vzpírání se odpojit pouze vaši TV zásuvku. To u původního rozvodu možné nebylo. Při tehdejších cenách se vám to asi nezdálo divné a ani jste nepřemýšleli o nějakém odpojení. Dnes však lamentujete na současnými cenami za tyto služby! Technicky je to o tom, že ze zákona má vlastník nebo správce domu povinnost zajistit signál plošně šířených TV - tedy ČT1, ČT2, Nova, Prima a (pozemně vysílané) Galaxie, pokud se zrovna nesoudí. Dále rádia a to celoplošná, ale i lokální, příslušná k danému místu. Nelze si tedy vynucovat v Praze ostravská lokální rádia, byť by to bylo zajímavé zpestření nabídky. Bohužel v domech kde, jak jsem psal, je STA zničeno od kabelového operátora, se určitě dozvíte, že vše je v souladu s „výhodnou smlouvou“ a STA je zrekonstruováno a vše je tedy v naprostém pořádku. V tomto případě vlastní rozvod lze obnovit, ale za podstatně vyšší náklady než v domech kde jsou kabelové rozvody instalovány zvlášť a STA je zachováno v původní podobě. Pokud se vlastník domu (správce domu zpravidla nemá důvod, protože má „výhodnou smlouvu“) rozhodne k rekonstrukci nebo instalaci STA, nastanou problémy.

Prvním problémem je to, že nikdy neběží současně na kmitočtech domácího rozvodu stejné pořady, jako na kabelovém. Přestože je nový STA rozvod udělán dobře a tzv. těsní, což se nedá říci o všech rozvodech kabelových operátorů, začne se kabelový operátor vymlouvat, respektive žádat o vypnutí nového rozvodu z důvodu rušení. Vypínat není třeba a je dobré doporučit, aby si kabelový operátor provedl měření těsnosti svého rozvodu. Netěsnost rozvodu poznáte např. i tak, že televizor přijímá televizní signál poblíž rozvodu. Například na přenosném černobílém televizoru Merkur lze přijímat televizní signál z STA rozvodu v domě kde bydlím asi 5-10 metrů od tohoto domu na volném prostranství ve velice dobré kvalitě obrazu i zvuku.

Druhým bývá cena rekonstrukce. Instalace částky bývají vysoké a někomu se tato investice může zdát zbytečná. Začne přemýšlet o některé zdánlivě výhodnější nabídce kabelových operátorů - jako je čtyř programová nabídka za 50,- Kč. O které ale musíte vědět, protože je pro kabelového operátora „nevýhodná“ a nikdy Vám ji nenabídne sám od sebe. Na rozdíl od nabídky na 10 programů, kde je navíc v češtině TV3, Galaxie, Inko kanál a několik zpravidla terestrických programů ze sousedního státu za 148,- Kč (v Praze). Toto řešení je ale zcestné, protože když vezmete orientační cenu 100 000,- Kč na nejlevnější STA pro asi 20 bytů a celé to propočítáte, zjistíte, že investice se vrátí sice ne hned, ale vrátí se. Je zde i možnost kombinace příjmu satelitů a to jak digitálních, tak analogových, včetně pozemních vysílačů a rádií. Výhoda je, že jste takzvaně ve vlastním a nikdo do budoucna po vás už nic nechce. Snad kromě autorských poplatků, které nejsou nijak velké. Technologie jsou i u nejlevnějších natolik osvědčené a vyzkoušené, že zařízení je vlastně bez údržbové a mnohdy i několik let o něm nevíte, pokud se nedějí nějaké změny ve vysílání.

Závěrem dodám, že v dnešní době, kdy poplatky kabelových operátorů jsou dávno nepodobny tomu co bylo slibováno, a většina lidí uvažuje o připojení zpět k STA, je domovní rozvod zpravidla rozkraden, poškozen nebo neodpovídá normám. V horším případě je dokonce zrušen a nahrazen kabelovým operátorem. Zde je to opravdu špatné, znám spoustu lidí, kteří mají individuální anténu v panelovém domě a mám obavu, že při stávající cenové politice budou individuální antény přibývat. Navíc se najdou tací majitelé a správci domu, kteří prosazují místo ochrany nájemníka své „výhodné smlouvy“ a pohrozí vám sankcemi jen při vystrčení antény na balkon. Místo toho aby dodrželi zákon a zprovoznily vlastní STA. No a pokud bydlíte ještě v místě ze špatným signálem, tak jste v nezáviděníhodné situaci. Stačí pozorovat domy na sídlištích kde bydlí střední vrstva lidí a je smutné, jak díky „výhodným smlouvám“ bude na střechách a balkonech za chvíli více antén, než bylo kdykoliv jindy předtím.

Také není nutné diskutovat nad zvláštnostmi, anebo nevýhodami některých smluv. Příkladů se najde jistě mnoho, počínaje sankcemi ze strany operátora při odstoupení od smlouvy ze strany vlastníka objektu, přes nevýhodné či bezplatné odběry energií a nájmy, a konče finančními náhradami ze strany vlastníka objektu při malém počtu uživatelů. V praxi jsem se setkal s takovou smlouvou, že když zákazník (uživatel bytu v objektu vázaném touto smlouvou) odstoupil od své smlouvy s kabelovým operátorem, tak tím, že odstoupil a přestal platit, vznikla kabelovému operátoru ztráta a tu pak platí vlastník objektu. Tuto ztrátu vám samozřejmě nakonec dá do nájemného, takže nekoukáte a platíte stejně…

Pokračováním článku bude moje zamyšlení nad cenovou politikou kabelových operátorů a jejími nepřímými důsledky jak na diváka, tak i na kabelového operátora…


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 32   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
19.05.2002 • Galaxie Sport v nabídce kabelových operátorů až za několik týdnů či měsíců [ 27 ]
07.05.2002 • MMDS Velká Javořina aneb co nového na moravsko-slovenském pomezí [ 10 ]
25.04.2002 • Držím palce, ale… ohlas na článek o uherskohradištské MMDS [ 7 ]
24.04.2002 • Od MMDS k digitálu – perspektivy mikrovlnné vysílání (nejen) v Uherském Hradišti [ 1 ]
03.03.2002 • Zmizí TV Nova ze slovenských a TV Markíza z českých kabelových sítí? - IV.část [ 9 ]
24.02.2002 • Zmizí TV Nova ze slovenských a TV Markíza z českých kabelových sítí? - III.část [ 12 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
2 / 2

  R.T.: 

18.05.2002 09:19 • technik TKR
Jste na omylu - já se do pana Mazálka v žádném případě netrefuji! Pouze z jeho článků v různých časopisech a na internetu mám pocit, že se někdy jedná o ”odplatu” za ztrátu zakázek, kterých před zakabelováním Brna a dalších měst, měli anténářské firmy (zřejmě i vč. Vás) tolik, že je ani nestačili plnit, zatímco dnes (po ukončení MMDS, jenž byl pro anténáře také ”ideální” zdroj příjmu) nemají prakticky do ”čeho píchnout” - i zde ovšem existuje vyjímka, a to v podobě firem, kterým se podařilo získat zakázky z úřadů městských částí, které mají v povinnosti ”držet při životě” skomírající STA a tyto firmy tak mohou ještě prosperovat. Ovšem - jak dlouho? Jinak k Vaší poslední větě - až budete mít za sebou 600tisíc přípojek, tak se můžeme pobavit, kolik stížností v % Vám připadne... Jestli uděláte cca 500 montáží za rok, tak se ani nedivím, že jsou zákazníci většinou spokojeni - ale při 600tisících?
 
 
  Pro technika TKR 

17.05.2002 20:42 • R.T.
Je mi smutno z Vašeho tónu - trefovat se zrovna do dr.Mazálka je vrcholem ubohosti.Znám jeho práci i jeho názory a též zoufalství Vás kabel.techniků - viz výsledné produkty na některých zásuvkách / a ne nějaký nespokojený účastník! Pracuji v oboru a bohužel musím při opravách v bytech i vidět a poslouchat o Vašich ”úspěších”.
 
 
  Pro V.M. 

17.05.2002 17:24 • technik TKR
Absenci nedostatku práce v oboru ”soudní znalec” lze velmi lehce odůvodnit počtem přípojek TKR od společnosti UPC - při takovém množství se vždy najde nějaký nespokojený účastník (ostatně jako v každém oboru), který věc raději řeší soudní cestou, než přímo s naší společností. Abych byl ovšem i sebekritický - největší pohromu nám způsobily externí firmy najímané v dřívějších dobách na výstavbu rozvodů TKR v panelových domech (protože jste z Brna-Bohunic, tak sám dobře víte, jak např. ”podnikatel” F. H., t.č. ve vazbě, prováděl v této lokalitě svoji práci - s firmou ELQA už problémy tohoto druhu nejsou a stížností rapidně ubylo)... Narozdíl od Vás si ovšem myslím, že i zkušenost soudního znalce (s problémy TKR) patří do této diskuze...
 
 
  Můj příspěvek 

17.05.2002 13:47 • V.M.
Pro technika TKR: Není nic špatného na tom, že každý obhajuje své zaměstnání,loajální zaměstnanci jsou pro firmu pravým požehnaním.Já neodsuzuji TKR, pouze některé nadsazené kalkulace a dost častou nižší kvalitu práce i obrazu - lze doložit měřením.Jinak mám trvalé zaměstnání, sat příjem je pouze vystudované hobby s praxí asi 20 let.Jako soudní znalec v oboru si při počtu kauz s TKR nemohu stěžovat na nedostatek důkazní práce.Ale k věci:zde vedená diskuze je však o TKR,STA,apod.,nikoliv o mě.Za Vaši starost děkuji, ale zde není argument.O výsledcích Vaší osobní kvalitní práce rád napíšu také.Tady hledáme cestu všeobecného vylepšení,špatné zapadne do dějin času samo bez náhrady.
 
 
  Ad technik TKR 

17.05.2002 08:11 • boss
Promiňte mi pane, ale Vy opravdu máte schopnosti na montáž TKR nebo na práci u UPC. Při psaní příspěvku jsem neuvažoval o terestrálním příjmu, který je odsouzen k zániku. Jsem přesvědčen, že i pozemní digitální vysílání v našich podmínkách je slepá cesta. Budoucnost je v digitálním satelitním příjmu, protože pouze to je schopné zajistit dokonalé pokrytí kvalitním signálem na požadovaném území. A problém pořízení několika receiverů při dnešních cenách (pokud mám dostatek TV přijímačů nebo PC) nevidím jako neřešitelný. POZOR ! - ”kvalitní” signál ovšem nelze přijímat od UPC Direct.
 
 
  Ad "INDIVIDUELNÍ PŘÍJEM": 

16.05.2002 19:36 • technik TKR
Nějak si dost dobře nedokážu představit, jak na 14-ti poschoďovém paneláku, kde bydlí 70 rodin, bude někdo instalovat individuelní antény... Další ”menší” problém u individuelní antény (myšleno terestriální příjem + satelitní příjem) je v tom, že pokud budu chtít sledovat HBO a zároveň si nahrávat ze SPECTRA, s tím, že manželka se bude dívat na ROMANTIKU a dcera na MTV2 (je to myšleno jenom obrazně, ale mohou být i takové domácnosti), tak jak to udělám? Pořídím si 4x DVB-S receiver s přístupovou kartou? Rozhodně ne! U TKR mohu výše uvedené realizovat velmi lehce... Pokud někdo kritizuje výši měsíčního poplatku u TKR, tak nechť se zamyslí nad např. počínáním Českého Telecomu nebo mobilních operátorů (jedno nebo druhé, případně obojí, využívá KAŽDÝ z nás, jenž sem přispíváme a nikdo si nestěžuje), kteří si mnohdy účtují jenom měsíční paušál ZA NIC + cena za hovorné. To v TKR není možné - i za nejnižší cenu je nějaká programová nabídka, takže neplačte - platit se musí za každou službu a TKR na tom zase není až tak zle... Pro ”V.M. - Vladimír Mazálek”: Měl bych pro Vás takový tip - než hořekovat nad nedostatkem zakázek, tak se raději ucházejte o místo v UPC. S VŠ vzděláním a zkušenostmi by to neměl být až takový problém - ostatně - už hodně lidí ”z brandže” zvolilo stejné řešení, vč. mě...
 
 
  Můj příspěvek 

16.05.2002 19:15 • Franta
UPC je opravdu nehorazne drahe. Ale u nas v malem meste stoji kabelovka 90 kc, je na ni 20 programu a nejsou s ni problemy. Nevysila sice Discovery apod., ale ruku na srdce, kdo potrebuje nekolik dokumentarnich kanalu? Vzdyt v sitich UPC plati lidi spoustu penez za programy, naktere se podivaji sotva jednou za mesic. Ovsem STA taky neni k zahozeni, pokud je kvalitni. U nas na severni Morave lze na nekterych STA sledovat 7 - 9 terestrických programu + popr. 4 satelitni.To se ale o STA musi nekdo starat.
 
 
  Re: 

16.05.2002 18:25 • Jirka
Souhlasím s individuálním příjmem, protože to co s vámi dělají kabelovky je nehoráznost. A když to nejde no tak co... Visel jsem na kabelovce 3 roky, až jsem řekl a dost, vytahejte si všechny kábly a nechci tady od vás mít ani drátek. Od té doby mám klid, instaloval jsem si svoje zařízení včetně satelitu a do dnes jsem neměl minutu výpadku. Jsem maximálně spokojený, protože o tom co já budu přijímat rozhodnu jen já a nikdo jiný. Plně doporučuji...
 
 
  Favorit - individuální příjem 

16.05.2002 11:32 • boss
Vzhledem k tomu, že se již delší dobu zabývám otázkou STA a TKR a znám všechny klady a zápory, vidím budoucnost v individuálním příjmu. Pouze on totiž dokáže zajistit skutečnou kvalitu, kterou se někteří kabeloví operátoři zcela neoprávněně ohánějí. Ověřil jsem si, že i pouze jediný nízkošumový zesilovač v jakémkoliv rozvodu zhorší kvalitu přijímaného signálu. A to nemluvím o dalších částech televizního kabelového rozvodu. A otázka Internetu - kapacita zpětného kanálu není neomezená, nabídka připojení přes satelit se stále zvětšuje. Závěrem pár slov ke specielním programům (HBO apod.) - úměrně s růstem kvalitního individuálního příjmu bude růst i zájem těchto společností o prodej těchto programů jednotlivcům, jinak jim bude hrozit krach. Otázku kódování programů v době bouřlivého rozvoje počítačových technologií nechávám bez komentáře.
 
 
  Můj příspěvek 

16.05.2002 10:28 • V.M.
Proč by nemohla být v domě současně STA a doplňkově TKR?Pokud má někdo pocit, že spotřebuje všech 30 progarmů z nabídky TKR, ať je má.Toje spíš generační otázka.STA a rozvod je součástí ceny bytu od jeho výstavby,TKR dodatečný placený nadstandart.Práce se dělá buď kvalitně nebo ne - a to jak u STA, tak stejně u TKR.Každý chce žít, a proto obhajuje jen to svoje.Kabelovky se bojí návratu STA, anténáři dnes již vlastně jediné kabelovky,místo je však pro všechny.Kdyby byly kabelovky opravdu tak dobré a progresivní (drží je spíš výhodný Internet než Spektrum a HBO),tak by po STA nikdo ani nevzdechl,současnou pravdou je však velké odstupování od kabelovek a návrat v STA či až IA.Pokud by HBO apod.povolilo smlouvy do STA,tak se kabel asi zhroutí.Víme dobře, v jaké finančná situaci je.Bohužel.V co pak mají tedy lidé věřit, když ne ve vlastní STA?Proč nemohou být v jednom kabelu dva různí operátoři?Digitál bych sem zatím netahal - a nebo myslíte, že to vyřeší?To bude pro kabelovky další dost velké nebezpečí.Pokud dosáhneme stejnou kvalitu lidského potenciálu jako třeba v Německu,třeba se bude dát pak hovořit jinak.Nyní jsme ale u nás.
 
 
  pre každého niečo 

16.05.2002 07:33 • mc
Každá technológia má svoje plus a mínus.

Kto chce lacnejšie nech má STA a stará sa u ňu sám,

Kto chce väčšiu ponuku zaplatí si TKR.

Bohužiaľ naše TKR nedisponujú nejak veľkou slobodov výberu, dva balíky a HBO. V iných TKR napr. v USA je možné vyberať si program po programe a platiť iba za objednané a ktomu je internet a telefón. Na takýto TKR sa potom môžu pripojiť aj taký, čo u nás uvažujú o vlastej STA alebo ind.anténe a aj tí najnáročnejší. A kde nie je kábel, tam je DTH sat síce bez telefónu ale s rovnakými programami (okrem regionálnych) a internetom.

Do budúcna je favoritom TKR, nie však v Českom a Slovenskom podaní.
 
 
  Pro autora článku: 

16.05.2002 06:24 • technik TKR
Mám tak trochu (hodně) pocit, že hlavním důvodem odsouzení TKR a preferování STA je obava ze ztráty ”kšeftu” - ano, hodně firem přišlo o zakázky, a tak nemůžou dnes TKR přijít na jméno. Přitom TKR není jenom o ceně, ale hlavně o nabídce, kterou STA těžko kdy dožene - programová skladba TKR nabízí programy, které v STA nikdy nebudou (HBO, Spectrum, Animal a další). Další nespornou výhodou TKR je např. vysokorychlostní INTERNET (UPC). Pokud bych hledal výhody na straně STA, tak mě nenapadá vůbec nic - STA v provedení 70's, 80's je úplně o ničem (TESA-S: MTK, MTL = sebevražda), novější STA v provedení např. ALCAD jsou sice spolehlivé, leč pořád zůstává handicapem stupačkové vedení (hvězdicový rozvod u STA je k vidění velmi zřídka) - dřív nebo později se v domech najdou ”kutilové”, kteří se s pájkou a cínem vrhají do útrob účastnických zásuvek a v domnění, že si vylepší signál, ho zprzní všem ostatním. Kromě toho i STA potřebuje pravidelnou údržbu, kterou musí někdo někdo platit (a lidi v domě se většinou nedomluví na financování, takže servis postupem času ”vyšumí”) - nemluvě o rozšíření programové skladby nebo přechodu na DVB-T (zase finance, které by nájemníci museli investovat). Je lepší se smířit s tím, že doba STA už minula a dnes je mnohem výhodnější TKR (pokud ovšem kabelový operátor nezkrachuje...). Nejlépe na tom ovšem jsou v sousedním Německu - za 70 EURO si pořídí analogový SAT komplet, na který lze přijímat 30 programů v jejich mateřštině. To je ovšem už na jiné téma...
 
 
Celkový počet komentářů: 32 / zobrazují se: 21 ... 32

|<«12»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist