Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 23.04.2024 - 23:04:35   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Kabelová televize | Články
 

Budúcnosť je jasná,... budúcnosť je STA?!

  Autor: Dušan Ščepka ml. , e-mail: dusan@pcsalon.sk Přidané: 04.12.2002


STA, pomaly zabudnuté, no čoraz viac skloňované. Doba expanzie káblových televízii v mestách dostala STA takmer na pokraj zabudnutia, no po necelých 8 rokoch sa karta akoby obracala v ich prospech. Prečo sa čoraz viac obyvateľov panelových domov odhlasuje od kábloviek?

Každý obyvateľ panelového domu alebo bytovky si istotne spomenie na časy, kedy pri ich dverách vyzváňali kábloví operátori a ponúkali za prijateľné ceny množstvo programov vo vysokej kvalite. Kto by odolal, niekde sa objavila doposiaľ nedostupná Nova, inde zase české verejnoprávne programy, alebo špeciálna ponuka tématických staníc.

Vznikajú malé káblové spoločnosti, mestské združenia televízii a rôzne organizácie zhlukujúce sa okolo šírenia programov pomocou káblovej TV. Oproti STA, káblovka ponúkala komfort, viac programov a zaručovala skvelú zábavu. Domové stupačky - rozvody začínali pomaly chátrať, okrem domov, kde kvôli pár obyvateľom, zvyčajne z radov staršej generácie, ktorí si káblovky pre malý dôchodok nemohli dovoliť, zostala aj klasická anténa, teda 5 či 6 programom z terestriálu.

Na trh vstupuje náš najväčší, nemenovaný káblový operátor, ktorý ponúka ešte kvalitnejšie služby za najprijateľnejšie ceny. Budujú sa kvalitné rozvody, ponechávajú sa ”staré” STA akoby do zálohy na horšie časy.

Rok 1996 - 1998, časť lokálnych káblových televízii krachuje, iné prežívajú alebo sa dostávajú do nezávideniahodnej finančnej situácie. Zisťujú sa nemilé skutočnosti, kedy niektoré mestské káblovky používali nezákonne už existujúce STA pre šírenie svojej programovej ponuky. Objavili sa však aj prípady zlikvidovania celých rozvodov či zlikvidovania spoločných antén. Nájomníci takýchto bytoviek boli so situáciou nespokojní, no robiť sa už nedalo nič. Mestské káblovky sa bez úhrady škody „vyparili“.

Je rok 2002 a po niekoľkých zdraženiach služieb našej najväčšej káblovky čoraz viac obyvateľov uvažuje o zrušení káblovej prípojky. Na rok 2003 sa avizujú ďalšie zvýšenia cien, ktoré budú okrem ostatných výdavkov na živobytie pre niektoré rodiny neúnosné. Obyčajná „káblovka“, tá, ktorá prišla s ponukou nových programov, komfortom i novým štýlom distribúcie programov sa pomaly, ale isto stáva luxusom. Pre porovnanie - priemerný mesačný poplatok za káblovú TV, rozšírenú ponuku staníc sa pohybuje od 220 - 390 Sk a zahrňuje 18 - 33 programov.
Za STA sa platilo sumou 50 - 100 Sk, ktorá je určená na fond opráv v bytovke. Ponuka programov v STA je však zvyčajne menej bohatá. Zahrňuje priemerne 7 terestriálnych staníc, prípadne satelitné programy z komplexu družíc Astra a Hot Bird.

Na mnohých STA sa počas nekvalitnej údržby poškodili komponenty. V prevažnej miere ide o staré kanálové zosilňovače či meniče z rokov 1970 - 1980, ktoré majú odpracovaných niekoľko tisíc hodín. Pred sputením káblovej TV sa o STA vzorne starali technici bytových družstiev, po spustení začal záujem o opravy upadať - zvyšoval sa podiel divákov káblovej TV.

Najčastejším problémom komponentov STA je rozladenie vložky, slabé zosilnenie alebo malý distribučný výkon, pod 110 dB. Všetky spomenuté poruchy spôsobené nepretržitou prevádzkou je možno opraviť, nie je preto nevyhnutné investovať do nových komponentov. Oprava starších meničov a zosilňovačov sa pohybuje okolo 800 - 1 000 Sk, pričom nový kanálový menič či zosilňovač stojí 6 000 Sk.

Horšia situácia nastáva pri úplnom zrušení STA a nahradení rozvodu signálom káblovej TV.
V prípade, ak káblovka skrachuje, vybudovanie nového rozvodu a stupačiek si v súčasnej dobe vyžaduje obrovské finančné prostriedky, kde sa ceny pohybujú v státisícoch korún. Hrubý odhad zriadenia novej STA pri obsadení 7 terestriálnych programov sa pohybuje v rozmedzí od 50 - 80 tis. Sk, v závislosti od technických podmienok príjmu programov. Otázne je, či si panelový dom môže dovoliť pri tejto nezávidenia hodnej situácii obnoviť celý systém.

V mnohých mestách Slovenska sa do STA montovali aj tzv. satelitné vložky. V dobách pred uvedením káblovky na trh ponúkali pestrejšiu ponuku programov dostupných zo satelitného komplexu Astra, prípadne Hot Bird. Po spustení programu VTV sa vložky prelaďovali na novú pozíciu, na novú slovenskú stanicu. VTV však dlho nevydržalo a po prechode na digitál a následnom krachu sa opäť prestavovali na nemecké komerčné stanice.

Programov z analógu ubúda, čoraz častejšie sa stáva, že obľúbený voľný kanál možno v lepšej kvalite zachytiť z digitálu. Staré satelitné vložky sú náchylné aj na zmeny počasia, a o poruchovosti radšej pomlčíme. Cena opravy satelitnej vložky v rozvode sa pohybuje okolo 2 000 Sk, nová digitálna vložka stojí približne 7 000 Sk. Zoberme si model situácie, kedy by sa správca STA rozhodol zakúpiť digitálne satelitné vložky na voľné programy zo satelitov. Nielenže musí oboznámiť všetkých obyvateľov domu o kúpe, musí získať podpisy a so zakúpením musí súhlasiť väčšina nájomníkov, ale v prvom rade sú potrebné ďalšie investície. Cena však rozhoduje, v tomto prípade opäť ide o tisíce korún, ktoré možno zúžitkovať v prospešnejšie veci. Oprava striech, výťahov, zabezpečenie bytovky....

Po zrhnutí za a proti, stále nám zostávajú staré analógové sateltiné vložky ako najlacnejšia alternatíva príjmu programov.

Bežná anténna súprava STA obsahuje 7 terestriálnych programov . Túto zostavu však možno v rámci legislatívy bez problémov osadiť aj voľnými programami z digitálu, a to napríklad slovenským spravodajským programov TA 3. Rozsah prepojenia bytoviek nesmie na jeden digitálny prijímač či digitálnu satelitnú vložku presiahnuť 100 bytov, pretože by išlo o retransmisiu. Doplňovať programy možno na základe dohody a súhlasu všetkých obyvateľov bytových jednotiek. Bohužial naša legislatíva v súčasnej podobe nedovoľuje distribuovať digitálne kódované programy ako napríklad českú verejnoprávnu televíziu ČT 1, o ktorú ľudia prejavujú veľký záujem. K distribúcii programov tohoto typu sú potrebné autorské práva, zmluva o vysielaní v káblovom rozvode. Obdobný záujem obyvatelia javia aj o druhý verejnoprávny program českej televízie ČT 2 a komerčný kanál TV Prima. Po odhlásení užívateľa od služieb káblovej tv zvyčajne chýbajú aj ďalšie programy ako Spektrum, Fox Kids, TV Nova alebo Discovery Channel. Všetky spomenuté programy patria nad rámec základnej ponuky a preto neexistuje možnosť ako ich distribuovať v STA. Výnimku tvorí iba TV Nova, ale aj tá sa dá prijímať len v rámci prirodzeného presahu signálov v niektorých pohraničných častiach Slovenska s Českou republikou. Takmer identický presah majú maďarský verejnoprávny program MTV 1 a komerčné RTL KLUB i TV2. V rámci platnej legislatívy možno distribuovať všetky programy prostredníctvom STA, ktoré majú prirodzený terestriálny presah signálu z územia susedného štátu. Aj týmto spôsobom si možno obohatiť menej pestrú, no oveľa lacnejšiu formu rozvodov STA, ktoré možno ešte zažijú novú expanziu vo vývoji ...

Text a foto
Dušan Ščepka ml.
Sat Club Slovakia


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 49   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
12.11.2002 • Stanice O je již ve všech velkých kabelových sítích [ 12 ]
24.10.2002 • Galaxie sport bude od listopadu v programové nabídce Intercable CZ
02.10.2002 • Galaxie Sport je zařazovaná do kabelových sítí [ 20 ]
01.10.2002 • Galaxie sport odstartuje vysílání v sítích společnosti UPC Česká republika, a. s. [ 3 ]
30.08.2002 • Kabelové televize versus televizní divák
aneb anténáři versus kabeláři?
[ 5 ]
27.05.2002 • Kabelové televize versus televizní divák,
aneb platíme dvakrát! – dokončení
[ 12 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
2 / 3

  to Matt 

12.12.2002 07:21 • mc
Gyga sa píše giga, a 2GB/s si asi v akci nevidel, takže neviem o čom píšeš.

A mimochodom načo Ti je napr. 2MB/s na trase user-localprovider keď ďalšia trasa localprovider-global(national)provider je takisto 2MB/s a zdieľa ju xy user-ov. Ceny komentovať nebudem, možností prístupu na internet je dosť, každý si môže vybrať, čo mu vyhovuje.
 
 
  Technik TKR 

12.12.2002 01:46 • Matt
Me je uplne jedno kolik lidi je v cechach pripojeno,zjisti si cislo z moravy.To cislo je takove proto,protoze tohle jsou lidi vetsinou z panelaku.Tem nic jinyho nezbyva,ale jinde se Ti lidi na TKR vykaslou protoze maji jiny moznosti nehlede k tomu,ze kazdopadne zvysi kvalitu prijmu.Za 1480.- by mel jet internet kolem 2gyga a k tomu gratis cela nabidka.Tim bych se moc nechlubil.
 
 
  Matt: 

11.12.2002 15:06 • technik TKR
TKR má šanci uspět pouze v případě, kdy o něho mají lidé zájem. Ať se ti to líbí nebo ne, tak na TKR je v Čechách připojeno víc než 600 tisíc domácností (největší podíl má UPC), a to už o něčem svědčí. Co se týká MISTRALU: za 1480,-Kč mít rychlost 320kbps a bez jakéhokoliv omezení času a objemu dat - nic výhodnějšího v Čechách nenajdeš. Jedině bezdrátové připojení se může ještě jakž-takž srovnávat, ale stejných cen lze u této služby dosáhnou pouze připojením více účastníků naráz (což u TKR není podmínkou).
 
 
  Můj příspěvek 

10.12.2002 16:03 • anonym
NOKI co mas proti Cechom?
 
 
  suhlas s autorm 

10.12.2002 15:39 • noki
pani, v petrzalke na drvivej vacsine panelakov sta zostali neporusene - tkr zacali robit v roku 1993 (za 63.60 sk s dph) a este neboli natolko rafinovani, aby to podmienovali likvidaciou sta, ak to nie je vykradnute, spolahlivo to chodi uplne bez udrzby, ja som to nastartoval vo februari 2001 a odvtedy bez zasahu, nie je tam iba markiza, ktora v bratislave ide na 44. kanali na silonove lanko, pohodicka stv1, stv2, joj, orf1, orf2, mt1, tv2 (namiesto mt2) a este prelieza z 31. kanalu rtlklub - obdoba nemeckych shitov - a navyse bez pravicovych ceskych kecov, samozrejme, kto je ochotny nechat sa dojit operatormi, nikto mu nebrani
 
 
  Technik TKR 

10.12.2002 03:09 • Matt
Zlate casy znas zrejme perfektne ze sve vlastni zkusenosti.Dobre jsi tu popsal zpusob,jakym jsi i Ty byvaly montere a tobe podobni okradal lidi.Najednou prisla expanze TKR vidina zisku a tak jsi rychle prevlekl kabat.Dnes tu uplne zcestne propagujes TKR a nic rozumnyho z tebe neleze jen stale hanobeni STA.Kdyby nebylo toho,ze jste pri zrizovani TKR ocesali vetsinu STA aby jste nemeli konkurenci,tak abonentu mate mnohem mene.A bude jich mnohem mene o tom nepochybuj.A o internetu v TKR radeji pomlc.Uzasna rychlost a super ceny.
 
 
  nez: 

09.12.2002 13:29 • technik TKR
Já ty STA dělal ještě před '89 a v tehdejší době se dělalo s tím, co bylo (resp. s tím, co přišlo ze Slovenska: rozladěné polotovary TESA-S, nefunkční předzesilovače na -24V atd. Kdo to zná, tak ví, o čem mluvím.).

Dneska je situace zcela určitě lepší, ale výhod TKR nemůže žádná STA dosáhnout. Vývoj jde dopředu a nezabrzdí ho žádní zakomlexovaní montéři (tím myslím toho nicka ”satm”), jenž si myslí, že se vrátí počátek devadesátých let, a s tím spojené ”zlaté časy”, kdy s minimálními náklady byl maximální zisk - stačilo dodělat do STA pár satelitních programů, vyfakturovat náklady krát 500% rabat a... to byly časy, že? Dneska holt smůla a plácání se s montáží širokopásmových antén :-)))
 
 
  Můj příspěvek 

09.12.2002 10:47 • nez
6 a 8: sobota -Strání,Strong 17°K, LO 5 150, fr. 4 127,obě pol., od 3,8 do 4,2 také ČT2 a Prima.,LNB na 14GHz dělá dobré SMW, na sat.s polár.drah.to chce opravdu mistrovské ovládání antény nejlépe robotpozicionérem

technik:před TKR jsi dělal víc než 10 let STA -to jsi je dělal naschvál špatně,jak popisuješ,abys je pak přehrál na TKR?Jak pak má ta TKR vypadat...:-))
 
 
  vsetkym diskutujucim 

07.12.2002 22:35 • Dusan Scepka ml.
Ako vidite, kazdy ma svoj nazor na vec, kazdy nazor je iny, nikomu ho neberiem, mate svoje skusenosti a niekomu staci par programov v STA a niekomu kablovka.

Ziadny nazor vsak netreba podcenovat, miesto pre hadky je akurat v krcme, myslim si, ze tu by sa malo v prvom rade diskutovat a vymienat si svoje skusenosti...
 
 
  STA 

07.12.2002 17:27 • Jano
Dusan ma pravdu! Ked chcete dalej platit UPC a inym vydieracom tak nech sa paci, ale STA je jedinou rozumnou alternativou.
 
 
  Chevy: 

06.12.2002 19:54 • technik TKR
V dnešní době se všichni snaží ”prodat” svoje produkty nebo služby - stačí se jenom podívat kolik letáků do schránek člověk každodenně dostává (pokud se tomu chcete vyhnout, tak je nejlepší se odstěhovat na Mars...).

Žádný obchodní zástupce ani nikdo z vedení TKR nebude rozhodovat o vašich penězích. Buď máte o službu zájem nebo nemáte. Připojení na TKR není žádná povinnost, ale dobrovolnost, a záleží pouze na lidech, jestli této služby využijí, či nikoliv. A počet připojených domácností svědčí o tom, že o naše (UPC) služby je zájem stále větší (kdo vám poskytne u STA nebo individuelní antény vysokorychlostní připojení na internet? Asi nikdo...).
 
 
  satm: 

06.12.2002 19:46 • technik TKR
Já ten zákon mám dokonce před sebou (468/1991Sb. + další zákony, jenž ho doplňují) a jev něm jasně uvedeno (§19, bod 1), že:

”Provozovatel kabelového rozvodu je povinen při obsazování kanálů v kabelovém rozvodu zabezpečit, aby v nich byly umístěny programy provozovatelů ze zákona a provozovatelů s licencí, jež lze přijímat běžným přijímacím zařízením v místě kabelového rozvodu, a to oboustranně bezúplatně”.

Je pochopitelné, že technické zajištění dodávky signálu není zadarmo (koneckonců platí se i za pořízení a provoz STA a individuelní antény si majitelé taktéž musí pořídit za peníze). Takže pojem ”kupčení” není v tomto případě vůbec na místě.

Ve vašem případě bych se raději obrátil na psychologa, aby vám pomohl s léčbou komplexů, které zřejmě vznikají úbytkem zákazníků, kteří správně pochopili danou situaci a objednávají si přípojky TKR :-))
 
 
  Kabelovka - nikdy 

06.12.2002 14:22 • Chevy
Bydlel jsem v paneláku, tak jsem si s anténami a babelovkou užil svoje. Teď mám malý domeček, malou širokopásmovou anténu, satelit FTA a pokud by se mi někdo začal navážet do soukromí (agent kabelovky) a chtěl rozhodovat o tom, co mám udělat se svými zdaněnými penězi, přivítám ho s brokovnicí v rukou a vyprovodím podobné zázraky velice rychle. Pak vás totiž budou otravovat co chvíli (cca 2-4x ročně) otravovat s podepisováním dodatků ke smlouvě a zvyšovat poplatky až do mrtva, banda jedna odporná.
 
 
  6 a 8 GHz 

06.12.2002 14:00 • mc
Satm aký si použil konvertor a akú frekvenciu Ti ukázal merák ?
 
 
  technik TKR 

06.12.2002 13:50 • satm
Myslím, že nemluvíme o propojených STA,ale kvality obou systémů bych nechal bokem,o nepovinných homologacích v obou případech také.Kupčit s veřejnoprávními programi je nestydaté,raděj se tam na ten zákon ani neodvolávejte, když jeho výklad přesně neznáte.Souhrnné materiály o vývoji počtu připojených, odpojených a o penetraci také zřejmě nemáte a balík pouze veřejnoprávních TV programů a s licencí v ČR (v SR asi také ne) také samostatně poskytnout neumíte.Tak se lidem nedivte, že chtějí i STA. A pro mc: např.v Uh.Brodě ten přenosák v 4GHz lze zachytit také,tam můžete připojit k vidění i podívání na něj.Ale třeba je to jen harmonika a měřák lže.A o 6 a 8 GHz se rádi necháme poučit všichni, to nikdy neškodí i s obrázky.
 
 
  satm: 

06.12.2002 10:23 • technik TKR
Já netvrdím, že je TKR nejlepší. Pouze si myslím, že pokud někdo začne srovnávat STA a TKR, tak musí říci všechny klady a zápory u obou řešení. TKR je vždy dělaná v souladu s ČSN (a podléhá dost přísné kontrole ze strany ČTÚ), což stojí nemalé prostředky (od toho se mimo jiné odvíjí i výše měsíčních poplatků) - pokud by i STA byla dělaná tak, jak má (nikoliv tedy např. s využitím původního - 30 let starého - stupačkového vedení), tak by náklady dosahovaly závratných výšin a většina lidí by o STA velmi rychle ztratila zájem.

Bohužel to většinou v dnešní době chodí tak, že firma, jenž chce STA v domě zřídit, nájemníkům všechno předhodí v superlativech, o nějakém dalším placení neřekne zhola nic, komponenty jsou bez homologace, rozvod vyzařuje do okolí, smlouvy s poskytovateli programů neuzavře nikdo a servis jako u TKR (pozn.: odstranění závad do 48hodin) je pouhou utopií. Za dva, tři roky provozu lidé zjistí, že STA je k ničemu a rádi se vrací k TKR (a jen tak mimochodem - počet přípojek u TKR neustále stoupá. Články o tom, jak lidé TKR odhlašují a vrací se k STA, jsou pouhou snůškou nesmyslů.).
 
 
  -> satm a iný 

06.12.2002 09:51 • mc
Nie som ostreľovač, ale zrovne do tejto tématiky vidím. Takže, keď niekto napíše niečo, čo nie je pravda, snažím sa to uviesť na správnu mieru. A pán DŠml mystifikuje takmer v každom svojom článku, tak som to nevydržal a napísal som, čo som napísal.

Mimochodom doporučujem bytovým družstvám, hlavne tým, čo majú STA pospájané do TKR aby príjmy a výdaje na STA evidovali samostatne a nezahrňali ich do fondu opráv, fondu domu.
 
 
  Pre jana 

06.12.2002 09:34 • miromaco
Napíš o čo konkrétne Ti ide. miromaco@post.sk
 
 
  Můj příspěvek 

06.12.2002 09:33 • satm
Pro technika TKR a mc : A co tak napsat celé články,proč jste nejlepší.Ostatní ostřelovači si také rádi počtou.
 
 
  STA ? 

06.12.2002 08:05 • mc
Individuál, STA a kábel majú svoje plusy a mínusy, každý nech si vyberie čo chce. Kto chce STA nech ju má, mimochodom podľa zákona je to súčasť bytu a mali by v nej byť minimálne STV1,STV2,Markíza príp. Joj alebo nejeký lokál ak existuje. (pre CZ je to podobné). Inak je to článok veľmi zavádzajúci. 50-80 tis. za STA je len prijímacia súprava bez DPH, kde sú antény, káble, rozbočovače a zásuvky (ak nechcete používať staré ”celoplastové”) ? 7 tis za digitál je individuál FTA, ten vám vydrží 24hod x 7dní maximálne tak rok a nemá watchdog, takže ak zamrzne treba ho resetovať ručne. Na Slovensku sa umelici (autorský zákon) ešte nedostali až po STA, ale určite im to nebude dlho trvať, veď sú to pre nich ďalšie peniaze bez práce.

A ešte niečo k autorovi: Jeho články treba brať s veľkou rezervou. Písal že na 4GHz konvertor chytá RR trasy STV1,STV2,Markíza a Luna. Lenže všetky analógové TV trasy Rádiokomunikácií pracujú v pásmach 6 a 8 GHz. Písal že vo VHF pásme chytil družice vysielajúce TV obraz, pritom tieto družice majú transpondéry o šírke 5, 25 a 100 kHz a vysielajú buď hovorový signál, nejaké deriváty faxového prenosu alebo plne digitálne data. Jediné, čo som si nemohol zataľ overiť, sú jeho články o satelitoch v Ka pásme (okolo 25GHz), ale vzhľadom na to, že všetky ostatné články sa mi podarilo spochybniť čakám už len na svoj vlastný Ka band LNB ...
 
 
Celkový počet komentářů: 49 / zobrazují se: 21 ... 40

zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist