Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 14:27:05   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Megaradio a vysílač Hirschlanden

  Autor: Harald Lutz , e-mail: info@funkamateur.de Přidané: 10.09.2003



Je můj přijímač vadný, anebo má výpadek (nevysílá) vysílač? I přes velké vynaložené prostředky a relativně dobré pokrytí vysílání zaniknou některé rozhlasové vysílače (či stanice) takřka přes noc. Takový byl například osud německého Megaradia.


Na jih od místní části Hirschlanden a na zakázku AFN (síť vysílačů pro americké ozbrojené síly) provozuje společnost Deutsche Telekom AG (popř. předchozí organizace Deutsche Bundespost) středovlnný vysílač s výkonem 10 kW. Vysílač je provozován od 28. 10. 1963, až do roku 1978 byl jeho vysílací kmitočet 1142 kHz. Dnes pracuje, podle mezinárodního kmitočtového rastru, na frekvenci 1143 kHz. Stožár byl dokončený pravděpodobně již v roce 1936 /1/. Poněvadž od roku 2002 bylo z vysílacího stožáru v Hirschlandenu plánováno i šíření programu Megaradio na kmitočtu 738 kHz, 40-ti metrový samostatně vysílající „patní“ vysílací stožár byl v roce 2001 rozšířen o nástavbu vrcholové „kapacity“ ve tvaru kříže. Tak byl využit pro nízké vysílací frekvence na středních vlnách. Kvůli tomuto vysílání musel ustoupit i kontejner s ladicím členem (postavený bezprostředně vedle vysílacího stožáru) většímu „exempláři“ s kmitočtovou vyhybkou a doplňkovému ladícímu členu pro nové vysílací kmitočty.

V lednu 2002 bylo přebudování vysílače ukončeno a dne 16. 1. 2002 zahájila stanice Megaradio své vysílání z vysílače Hirschlanden i v oblasti středního Neckaru. V této době provozovatel využíval pro tento program několik středovlnných frekvencí v severní a východní části Německa.

Zpočátku se při vysílání z nového vysílače objevil problém, že hudba a řeč nebyly v příslušném poměru úrovní zvuku. Během jara roku 2002 si technici společnosti Deutsche Telekom AG s tímto problémem poradili. Ve dne z vysílače Hirschlanden mohla být stanice Megaradio přijímána mezi Sinsheimem, Gőppingenem, Karlsruhe a Reutlingenem bez problémů. V noci ale měli posluchači velké potíže s programem RNE5 z Barcelony, takže nerušený příjem zůstal většinou omezen asi na území Heilbronn-Pforzheim-Herrenberg a Plochingen. S přijímačem bez feritové nebo rámové antény, např. autorádio, se signál z tohoto vysílače v použitelné kvalitě mohl v noci jen zřídka přijímat, až do jeho vymizení, kdy nastal lokální únik.

Program stanice Megaradio se skládal z množství taneční hudby a techna. Mluvené (slovesné) příspěvky byly vysílány spíše vzácně. Proto se vysílalo mnoho skutečně vtipných pořadů, např. parodie ve formě kvizu německé verze soutěže „Chcete být milionářem?“. Dopravní informace by jste v programu hledali marně a i reklama byla spíše výjimkou, takže se často kladla otázka, jak je tento program financován. Kromě toho bylo nápadné, že navzdory reklamnímu sloganu „Nevysíláme žádné staré věci“ bylo velmi mnoho hudebních skladeb v programu opakováno. Po dobu dovolené v jižním Švédsku v červenci roku 2002 přijímal autor článku stanici Megaradio velmi často na kmitočtech 576 kHz (vysílač Wőbelin), 630 kHz (vysílač Cremlingen) a i na 693 kHz (vysílač Zehlendorf).

Po informačním programech Deutschlandfunk a Deutschlandradio a také „jen ve dne aktivní“ stanici s populární hudbou Power 612 (která, jak již název napovídá, vysílala na středovlnné frekvenci 612 kHz – ale jen ve dne) byla stanice Megaradio tím nejlépe přijímatelným německým rádiem na území Dánska a jižního Švédska. Přinejmenším v oblasti Stuttgartu se stanice Megaradio jen stěží postarala o svoji propagaci (publicitu), a tak tato stanice zůstala (i když její program byl šířen i v kabelové síti střední oblasti Neckaru) úplně neznámá.

Od poloviny března roku 2003 kolovaly na internetovém fóru / 2/ první zprávy o insolventnosti a vypnutí stanice Megaradio na konci uvedeného měsíce. Tato zpráva se již dlouho „rýsovala“ z důvodu chybějící reklamy a v té souvislosti kladené otázky, jak je stanice Megaradio financovaná. Ještě několik dní předtím kolovala zpráva o přechodu vysílání stanice Megaradio na střední vlně na digitální systém DRM – v roce 2004. Protože v dnešní době dokonce ani drahý komunikační přijímač zpravidla ještě DRM nedokáže dekódovat, měl být prodáván přes jistou společnost „lidový přijímač DRM“ za nízkou cenu. Ovšem zůstává nejasné, kolik by tento přijímač měl stát. Ani o tématu DRM, ba ani o hrozící insolventnosti rádia se v programu stanice Megaradio posluchač nic nedozvěděl: dále se vysílaly vtipy a populární hudba, jako obvykle. I když začal měsíc duben roku 2003, stanice Megardio ještě vysílala.

Konec pak přišel velmi nenadále. Nejprve se dopoledne dne 4. 4. 2003 zaměstnanci dozvěděli o blížícím se ukončení vysílání v tentýž den ve 13 hodin. To přišlo tak překvapivě, že asi ani v redakci se neplánovalo skutečné ukončení vysílání. Až do konce se vysílal obvyklý program, do něhož se v poslední hodině vkládalo odpočítávání. Ovšem rozhlasoví posluchači nedostali žádné informace o jeho významu, takže o blížícím se konci stanice Megaradio neměl nikdo ani ponětí. Poslední hudební skladbu stanice Megaradio, dne 4. 4. 2003 krátce před 13 hodinou, moderátor opět proložil krátkým odpočítáváním, aby se pak nakonec rozloučil pozdravem „Tschüs“ („ahoj“). Bylo ještě slyšet jen krátké šumění, než všechny vysílače stanice Megaradio, stejně jako vysílač Hirschlanden, byly vypnuty. Ten, kdo se nezúčastnil diskusního fóra (literatura /2/), se domníval, že jde o vadu vysílače.

Od doby, co bylo zastaveno vysílání stanice Megaradio, se vysílá z Hirschlandenu na střední vlně 1143 kHz znovu jako před rokem 2002 - už jen program AFN.


obr. 1: vysílací stožár v Hirschlandenu, stav na jaře roku 2002 po zahájení vysílání stanice Megaradio na frekvenci 738 kHz, foto: autor.

Literatura:
/1/ Seifert, T.: Radioforum. http://forum.myphorum.de/read.php?f=8773&i=32245&t=32245
/2/ Wohlhaupter, A.: Sendertabelle (Přehled vysílačů), www.sender-tabelle.de,


Zdroj: Funkamateur, č. 9/2003, s. 889, přeložil Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
09.09.2003 • STV v pololetí snížila ztrátu
06.09.2003 • Radiokomunikace mění kmitočet a lidé platí [ 2 ]
04.09.2003 • Nova se zamotává znova
18.08.2003 • Vysílání Novy na 12. kanálu pozvolna končí – II. [ 1 ]
10.08.2003 • Všech 18 vysílačů ATVplus dokončeno [ 5 ]
23.07.2003 • Vysílání Novy na dvanáctém kanále pozvolna končí

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist