Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 22:36:10   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Technika | Články
 

Digitálne na vlnách MMDS ? (1.časť)

  Autor: Dušan Ščepka , e-mail: dusan@pcsalon.sk Přidané: 21.11.2003


Mikrovlnný systém distribúcie televíznych kanálov a dátových služieb pod názvom MMDS v určitých lokalitách Slovenska patrí medzi vyhľadávané spôsoby príjmu káblovej TV vzduchom. Malé prijímacie antény, jednoduché inštalácie a nízke ceny takmer vždy rozhodovali v prospech kúpy tohto zariadenia. Staré, zhrdzavené anténne systémy často nahradila jediná, zázračná anténa. Dnes sa technickým vývojom a vplyvom vstupu do EÚ situácia pomaly začína meniť.
Aká je budúcnosť MMDS? Zastihne aj túto oblasť televízneho príjmu dnes už tak populárne slovo „digitalizácia ?“

V súčasnej dobe digitalizácia prebieha vo všetkých oblastiach televízneho, rádiového alebo dátového príjmu. V posledných rokoch aj v SR prežíva „boom“ digitalizovanie analógových frekvencií. Vzhľadom k potrebám šíriť stále väčšie množstvo dát vo vzduchu, je jediným východiskom z preplnených analógových frekvencií dáta kódovať do multiplexu – digitalizovať ich. Nielen počet vysielaných služieb, ale aj kvalita zohráva dôležitú úlohu pri ceste k spotrebiteľovi. Digitalizáciou sa kvalita nestráca, signál alebo dátová služba prichádza k spotrebiteľovi bez strát, akoby priamo zo štúdia. Týmto smerom sa orientujú aj káblové spoločnosti, ktoré poskytujú svoj kanálový raster prostredníctvom pozemného vysielania. Systém MMDS, ktorý dnes v SR funguje iba v analógovej forme v budúcnosti nahradí digitálne vysielanie.

Obr.1. Bežný kvalitný analógový alebo digitálny signál.
Spustenie samotného digitálneho vysielania vôbec nebude jednoduchá vec. Ešte aj dnes sa vo veľkom predávajú analógové zostavy, ktoré so samotným digitálom nebudú kompatibilné. Netreba však robiť paniku, samotnému procesu prechodu a spustenia vysielania v novom formáte budú predchádzať rozličné testy. Rýchlosť, akou sa digitalizácia dostane do domácností v konečnom dôsledku bude závisieť aj od ochoty samotných užívateľov antén, ktorí si budú musieť zakúpiť digitálny prijímač a predplatiť si vysielanú ponuku.
V súčasnosti známy káblový operátor Satro testuje digitálnu formu vysielania z kóty Pyramída na Zobore v Nitre a jej blízkom okolí. Ide hlavne o testovacie vysielanie, ktoré má zmapovať oblasť pokrytia, kvalitu a technické požiadavky na pokryté územie. Na niekoľkých analógových frekvenciách sa signál šíri v multiplexe, čo znamená, že pre príjem je potrebné vlastniť digitálny prijímač. Na analógových sústavách testovací signál zachytiť nemožno.

Pre bežného užívateľa tento signál zatiaľ nemá žiadny prínos.

Obr.2. Znehodnotený analógový signál, prípadne signál na hranici príjmu v analógu.
Multiplex v praxi znamená vysielanie viacerých kanálov na jednej frekvencii, ktoré nie sú vzorkované na báze amplitúdovej, ale časovej modulácie. Ak signál viacerých kanálov vzorkujete podľa určitej rovnice, za určitý uplynutý čas pre každý kanál zvlášť, dosiahnete jav, kedy jedna frekvencia dokáže odovzdať viacero kanálov. Množstvo odvysielaných kanálov v multiplexe je dané prenosovou rýchlosťou, opravným kódom a samotným spôsobom distribúcie kanálov. V našom prípade ide o distribúciu vzduchom, kde sa používajú modulácie DVB-T, QAM a COFDM. Každá z nich má svoje špecifiká a každá sa používa v inom technickom prostredí. Na samotný príjem potrebujeme box – dekodér, ktorý vysielaný signál opačným spôsobom spracuje a rozdelí z jednej frekvencie kanály do samotného rastra.

Vami želaný program sa potom volí diaľkovým ovládačom. Prepínanie medzi frekvenciami samotný divák už nedokáže spozorovať.

Takto možno popísať jednoducho princíp digitálneho vysielania. Na rozdiel od analógového, kde každý kanál má svoje frekvenciu a plne ju obsadzuje, digitál má aj širšie možnosti využitia. Popri televíznom signále možno obraz a zvuk aj digitálne kódovať. Rozlúštenie samotného kódu či ilegálne sledovanie programov je náročnejšie ako pri analógovom príjme. Ak sa miesto vo frekvenčnom rastri správne rozvrhne, môže nám poslúžiť ako dátová služba v podobe Internetu, virtuálneho teletextu alebo rádia. Všetko v pohodlí pred televízorom a všetko na jeden box – prijímač.


(pokračovanie)


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
22.11.2003 • Digitálne na vlnách MMDS ? (2.časť)
14.11.2003 • Nové televizory musejí být digitální
17.10.2003 • Stát v příštím roce vybere provozovatele digitální TV
17.10.2003 • Obchod s DVD dramaticky roste – stejně jako pirátství
13.10.2003 • Microsoft chce přenášet televizi po internetu
10.10.2003 • Budoucnost patří digitální zábavě

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist