Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 28.04.2024 - 20:03:58   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Technika | Články
 

Televizní signál lidem mnohde chybí

  Autor: K.Frouzová, MF Dnes , e-mail: info@mfdnes.cz Přidané: 16.09.2004


Na řadě míst kraje, hlavně v horách, nemohou lidé sledovat některé programy televize
Zrnění a šum se ozve v obývacích pokojích v Jablonci nad Jizerou po stisku televizního ovladače. Stejně jako v dalších městech Libereckého kraje tu část rodin nechytá televizní signál. Problémy mají i obyvatelé Jilemnice, Kryštofova Údolí, Zlaté Olešnice, Tanvaldu, Desné a dalších horských obcí. Televizní poplatky však platí stejně jako obyvatelé s dobrým televizním signálem.

Kolik ze čtyř programů lidé na televizi naladí, závisí na štěstí a šikovnosti. "Sousedé třeba vynášejí antény nahoru na kopec. Napojí ji na dráty a doma pak na televizi. Daří se jim tak chytit celkem slušný signál," vylíčil starosta Jablonce nad Jizerou Václav Nosek. Městu se před časem podařilo sehnat a spustit převaděč Primy. "Jsme v údolí a terén je členitý. I přes různé převaděče část lidí dál nemá signál. Jedná se třeba o oblasti Stromkovice, Horní Dušnice nebo Blansko. Někdo chytí Primu a ČT2 a soused jen ČT1 a Novu," dodal starosta s tím, že nejlépe jde Nova a nejhůře Prima.


Programy lidé sledují přes satelity

Obdobná situace je také v Kryštofově Údolí. "Část obyvatel si proto koupila satelity a přes ně sledují oba programy České televize a Primu," popsal situaci starosta Kryštofova Údolí Pravoslav Svačinka. Lidem podle něj televize tolik nechybí. "Hodně místních ji ani nevlastní. Kvalitní příjem by však chtěly mít místní penziony, protože potřebují nabízet turistům i tyto služby," dodal Svačinka. A jak místní řeší situace, kdy mají v plánu sledovat některý z pořadů? "Zajdou třeba k sousedům, kteří mají dobrý signál. Muži se chodí dívat na sportovní utkání do hospody," dodal starosta.

Potíže se nevyhýbají ani větším městům. Nekvalitní signál je i v některých částech Jilemnice. "Bydlím padesát metrů od náměstí a ČT 2 zrní. Primu nechytám vůbec," uvedl místostarosta Jilemnice Václav Hartman. Nejvíce ho prý pálí, že sportovní utkání sleduje na nekvalitním obrazu. "Občas mě zaujme nějaký zajímavý film nebo detektivka na Primě a zamrzí mě, že si program nemůžu pustit." Kromě částí Jilemnice se potýkají se špatným televizním signálem také v nedaleké Víchové nad Jizerou a v Hrabačově. "Programy je těžké a někdy úplně nemožné naladit hlavně v údolích a mezi kopci," zobecnila starostka Jilemnice Jaroslava Kunátová.

Podle Davida Pilaře z tiskového oddělení Novy televize problémy s příjmem signálu v Libereckém kraji nezaznamenala. "Podle našeho odborníka Václava Udatného v poslední době nevíme o žádných problémech s příjmem Novy na Liberecku," řekl Pilař.

Signál Primy je podle mluvčí televize Jany Malíkové výborný v místech přímé viditelnosti ještědského vysílače. "V terénním stínu však může být i v relativně malé vzdálenosti od vysílače signál zcela nepoužitelný. O úpravu signálu nás požádal Jablonec nad Jizerou, Tanvald, Desná a Hejnice. Ne všude se nám ale podařilo signál zajistit," uvedla mluvčí.

Lokality, kde mají lidé problémy s příjmem ČT1 či ČT2, mluvčí veřejnoprávní televize Martin Krafl neupřesnil. "ČT1 má pokrytí 99,9% a ČT2 98,7%. Problémy se mohou vyskytovat v hornatých oblastech nebo v údolích," uvedl mluvčí. "Pokud někdo chce sledovat programy ČT1 nebo ČT2 a nemůže kvůli tomu, že nemá signál, má ještě možnost koupit si satelit a k němu balík programů Czech link, kde jsou oba programy," dodal Krafl. Stejné řešení nabídla také mluvčí Primy.


Obce se potýkají s byrokracií

Pokud města chtějí zařídit lidem nedostupný televizní program, musí podstoupit komplikované a zdlouhavé administrativní kolečko po několika úřadech. Například Zlaté Olešnici trvalo šest let, než získala signál ČT2. "Obnášelo to spoustu lítání, administrativy, byrokracie. Stálo to hodně úsilí a nakonec jsme to protlačili přes poslaneckou sněmovnu," vylíčila proces starostka Zlaté Olešnice Věra Hovorková a dodala, že nyní už v obci chybí jen Prima. "Tu postrádají hlavně ženy, které by rády sledovaly seriály," dodala starostka.

Obce v Libereckém kraji, kde mají lidé problémy s příjmem televizního signálu:

Kryštofovo Údolí
Hejnice
Jablonec nad Nisou
Zlatá Olešnice
Tanvald
Desná v Jizerských horách

Potíže se vyskytují i na jiných místech, často v údolích a mezi kopci, kam se signál kvůli členitému terénu nedostane.


Zdroj: Kateřina Frouzová, MF Dnes, str.3, 9.9.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 3   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
31.08.2004 • Videohry majú najväčší podiel na trhu s hračkami a hrami v EÚ
18.08.2004 • Možnosti pripojenia k internetu za „priaznivú cenu“ je potrebné hľadať dlhšie
16.08.2004 • Vnímanie práce s internetom ako príliš nákladné malo v roku 2003 klesajúcu tendenciu
08.07.2004 • Provoz CDMA Eurotelu ruší televizní signál
01.06.2004 • Širokopásmový přístup přes stratosféru
27.05.2004 • Výzkumy televizního chování v roce 2003

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  CaTV 

21.09.2004 08:08 • mc
A čo takto kábel. Nemusí to byť hneď 40 prg. od UPC alebo Karnevalu. Z článku vyplýva, že všade sa v tom angažujú starostovia resp. obce. Tak čo potom natiahnuť obecný kábel, trebárs len ČT1, ČT2, Nova, Prima, nejaká lokálka za prijateľú cenu (nerátam ľudí, pre ktorých je jediná prijateľná cena zadarmo, tí nech idú do ...). Potom možno do káblu pustiť aj internet (CMTS pre 64 users stojí pod 100000,- Kč) a miestny telefón !!!
 
 
  cena karty 

16.09.2004 17:41 • kubisek
Jo, to je pravda. Cena karty je - dá se říct - až zlodějsky vysoká. Na to, že v ní není obsažena licence na vysílání...
 
 
  no nevím, nevím, při ceně okol ... 

16.09.2004 16:11 • sukesada
no nevím, nevím, při ceně okolo necelých devíti tisíc za kompletní přijímací satelitní zařízení na CzechLink - do deseti tisíc i s montáží, to si snad může dovolit dnes už téměř každý.
Když stávaly televizory šestnáct tisíc a výplaty byly kolem dvou tisíc, tak si na to stejně každý dokázal našetřit! Tak proč by v době, kdy jsou průměrné výplaty kolem patnácti tisíc (i když je nemáme samozřejmě všichni), by si na to člověk nemohl našetřit, když bude chtít? Signál je někde špatný, to je jasné, ale není přeci (ani technicky) možné budovat převaděče všude, v každém koutu každé vesničky! A ani DVB-T toto hned tak nevyřeší (jestli vůbec někdy), takže investovat v takovýchto podmínkách do CzechLinku je přece to nejjednodušší (ještě že ho vůbec máme)!
Akorát lituju lidí, co žijí v místě, kde třeba ani ten výhled na jih není otevřený, takže ani satelit jim nepomůže. Určitě se takové místa najdou, ale to se bohužel nedá nic dělat, nikdy nic není dokonalé.
Ovšem chtít toto řešit šetřením na přijímacím zařízení, to je trochu mimo. Jediné, co by bylo velmi vhodné, by bylo, kdyby každý koncesionář ČT měl možnost si zakoupit alespoň jednu kartu CzechLink za pořizovací náklady (cca. 500 - max. 1.000 Kč), tak by cena kompletu opět o nějké dva až tři tisíce poklesla a za nějakých šest tisíc by bylo satelitní řešení cenově opět o dost přístupnější.
 
 
Celkový počet komentářů: 3 / zobrazují se: 1 ... 3

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist