Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 11.05.2024 - 12:05:53   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

RTL rádio chce AM frekvence

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 28.03.2005




RTL Radio chce být celoplošným rádiem pro Německo, Francii a Velkou Británii. K vysílání na DV, SV, KV chce RTL Radio využít digitální systém DRM.


V Junglinsteru/Lucembursku má RTL Radio dlouhovlnný vysílač s výkonem 2000 kW na kmitočtu 234 kHz. Tento vysílač mnoho desetiletí pokrýval Francii analogovým signálem. Před několika lety mohlo vysílání přejít na digitální DRM a tak společnost RTL tímto vysílačem (na tomto kmitočtu) mohla pokrýt celou Francii kvalitním signálem.

V Marnachu/Lucembursku má RTL Radio středovlnný vysílač, který vysílá na kmitočtu 1440 kHz a občas je provozován s výkonem 1200 kW. V Německu byl ještě známý jako Radio Luxemburg. V současnosti je vysílač provozován s výkonem 300 a částečně 600 kW – již v módu DRM. Pro uskutečnění těchto záměrů RTL Radio musí vyřešit problém programu a přijímačů.

Na dlouhé vlně pro RTL Radio přichází v úvahu kmitočty 252 kHz a 171 kHz. Kmitočet 171 kHz je ovšem z jedné strany „utlačován“ stanicí Deutschlandradio Kultur z Berlína a tak musí vznikat další rušení (v současnosti vysílá z „druhé kmitočtové strany“ vysílač s výkonem 2000 kW, soukromého francouzského provozovatele ze střediska Saarlouis/Sársko).Ještě před několika lety byla dlouhovlnná frekvence 252 kHz využívána vysílatelem „Atlantic 252“ (vysílač v Irsku, výkon 500 kW). Na provozování „Atlantic 252“ se podílela mediální skupina RTL.

Jak nedávno oznámil úřad pro koordinaci kmitočtů ITU, že RTL Radio by si pro svůj lucemburský vysílač Junglinster chtělo zkoordinovat dlouhovlnnou frekvenci 279 kHz. Před několika lety byl tento kmitočet 279 kHz plánován pro stanici „Musicmann 279“ a to s výkonem 500 kW pro vysílač Isle of Man. Na tomto kmitočtu nadále vysílá ještě jedna stanice z vysílače Sasnovybur v Bělorusku a Aschchabad v Turkmenistánu (150 kW). Pro vysílač Lucemburk a kmitočet 279 kHz má RTL zažádáno o výkon 300 kW. RTL Radio může s tímto výkonem, na této frekvenci, v digitálním systému DRM kvalitně pokrýt celé Německo.

Pro lucemburský vysílač Marnach má RTL Radio zažádáno u ITU o tři středovlnné frekvence s výkony à 300 kW. Jsou to kmitočty 576, 783 a 1098 kHz. Kmitočty 576 a 783 kHz jsou velmi problematické, protože na 576 kHz vysílá ze Stuttgartu Süddeutsche Rundfunk (Jihoněmecký rozhlas) a na 783 kHz program MDR Info vysílatele Mitteldeutsche Rundfunk (Středoněmecký rozhlas). Tyto oba kmitočty by v Lucembursku ani nemohly najít upotřebení. Ten čas zřejmě dávno minul, kdy středovlnné vysílače se vzájemně rušily.

Dále má RTL Radio zažádáno o kmitočet 1098 kHz. Středovlnný kmitočet 1089 kHz je Evropskou vysílací unií/ITU koordinován pro vysílače v zemích jako je Alžírsko, Kypr, Německo (Marktneukirchen), Izrael, Rusko, Velká Británie (několik vysílačů) a pro některé další vysílače.

Je zřejmé, že RTL Radio digitální vysílání na DV, SV, KV bere více než vážně. To je zajímavé. S vysílači v Lucembursku, které se pak dají přijímat na středovlnných a jiných AM kmitočtech po celém Německu, RTL Radio zvláštním způsobem obchází nezbytnost přidělení licence úřady pro média německých spolkových zemí. Zatímco u soukromého televizního vysílání byla realizována celoplošná soukromá televize, v oblasti rozhlasového vysílání se situace liší.

S novou digitální technologií DRM se z Lucemburska do Německa dostává (bez nutnost licence u německých mediálních úřadů) soukromé celoplošné rozhlasové vysílání. Během dvou desetiletí tak po druhé přichází revoluce z Lucemburska. V roce 1989 to byl satelitní systém Astra pocházející z Betzdorfu/Lucemburska, který v prosinci roku 1989 vysílal své první televizní programy pro Německo a střední Evropu.


Zdroj: Infosat.lu, 24.3.2005, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
26.03.2005 • Radio HEY přerušilo vysílání na 94,7 FM
25.03.2005 • Aktuálne licenčné rozhodnutia RVR
25.03.2005 • Soud nařídil, aby rádio Hey ukončilo vysílání na frekvenci 94,7
24.03.2005 • Radio Student vznikne v Brně
23.03.2005 • Bielsko-Biała: nový výkon vysílače TVN
21.03.2005 • Radio RTL a digitální vysílání na SV, DV, KV

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist