Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 12.05.2024 - 16:43:55   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Big Brother vstupuje na obrazovky TV Nova

  Autor: PR Press TV Nova , e-mail: info@novatv.cz Přidané: 13.05.2005



Televize Nova se dohodla s nizozemskou společností Endemol na nákupu reality show Big Brother. Podobně, jako je v žánru soutěžních pořadů soutěž Chcete být milionářem? výjimečná a existuje řada jejích napodobenin, je Big Brother považován za opravdový originál v žánru reality show.

„Jedním z důvodů, proč jsme se rozhodli pro nákup tohoto formátu byl právě fakt, že jsme divákům chtěli přinést originální verzi, stejně jako u reality show Česko hledá SuperStar, kdy jsme měli možnost vybrat si mezi originálem a kopií a vybrali jsme si originál,“ vysvětluje generální ředitel TV Nova Petr Dvořák a dodává: „Dalším z důvodů bylo také to, že Endemol vystupuje právní cestou proti kopiím, které vychází z tohoto formátu a Nova tuto myšlenku podporuje.“ Reality show Big Brother nabízí emoce, drama, humor, romance, konflikty, napětí i konkurenční boj mezi účastníky. „Jejím zařazením do programu televize Nova tak vstupuje na český trh opravdový celospolečenský fenomén, který určitě zasáhne i české domácnosti, jejich všední životy a emoce, jako tomu bylo v mnoha jiných zemích, kde již byla uvedena. Navíc Big Brother není jen televizní show, ale skutečně multimediální projekt,“ říká mluvčí TV Nova Veronika Šmítková.

Big Brother byl poprvé uveden holandskou televizní stanicí v září roku 1999 a jeho vysílání doprovázel velký ohlas nejen mezi televizními diváky, ale také mezi televizními odborníky a novináři. Od té doby tuto reality show, jejíž název je odvozen z románové fikce George Orwella „1984“, která symbolizuje všudypřítomný dohled státní moci nad životem jednotlivce, mohly ve světě sledovat více jak dvě miliardy diváků. O kvalitě této reality show také svědčí zisk ocenění „Mezinárodní formát roku“ na 43. televizním festivalu v Monte Carlu v roce 2003.

Big Brother je klasickou denní reality show, kterou vystihuje pět elementů: návrat k přírodě, žádný kontakt s okolním světem, plnění zadaných úkolů, zpovědní místnost a vyřazovací systém. V klasickém modelu bydlí deset dobrovolníků, kteří se před počátkem celé show neznali, ve společné vile po dobu 15 týdnů. Život této skupiny je sedm dní v týdnu, 24 hodin denně, sledován desítkami televizních kamer, které jsou umístěny všude, včetně sprchy. Účastníci reality show si během svého pobytu sami vaří, uklízejí, pečují o domácnost a také musí plnit zadané úkoly různého charakteru. Za jejich splnění dostávají speciální body, které slouží pro nákup potravin, případně dalších věcí.

Reality show začíná nastěhováním všech účastníků do společné vily, která je od okolí izolována tak, aby neměli žádný styk s okolním světem. V celém objektu jsou namontovány desítky speciálních kamer a mikrofonů, které natáčejí každý jejich pohyb. Důležitou roli hraje tzv. zpovědní místnost, která slouží pro komunikaci produkčního týmu s jednotlivými účastníky, aniž by je mohl někdo z ostatních slyšet. Součástí vily také bývá zahrada s malou zahrádkou na pěstování zeleniny a rovněž moderní studio, kam jsou napojeny všechny kamery a kde také vznikají denní sestřihy.

Hlavním principem reality show je vyřazování účastníků ze hry, neboť jen ten nejlepší získává finanční výhru. V lichém týdnu se účastníci navzájem nominují na vyřazení (za nepřítomnosti ostatních ve zpovědní místnosti). Ze dvou účastníků s nejvyšším počtem nominací pak vyberou televizní diváci v následujícím týdnu prostřednictvím hlasování na základě svých sympatií či antipatií jednoho, který musí vilu opustit. V závěru, kdy ve vile zůstávají pouze tři účastníci, rozhodují diváci hlasováním o vítězi. Vítězný účastník s nejvyšším počtem hlasů získává finanční výhru. Diváci televize Nova budou mít možnost sledovat sestřih toho nejzajímavějšího, co se mezi účastníky reality show za den odehrálo, vždy pětkrát týdně v podvečer. Kromě toho bude dvakrát týdně v prime time vysílána živá show. V nočních hodinách pak budou moci diváci shlédnout sestřih těch nejkontroverznějších scén, které nemohou být vysílány před 22:00 hodinou.










Historie:

Počátek vysílání reality show Big Brother se datuje na září 1999, kdy jej poprvé uvedla holandská televizní stanice. Následovaly další země: 1. března 2000 jej uvedla německá stanice RTL II a další země západní Evropy. V létě 2000 byl také uveden v USA na stanici CBS. Ve východní Evropě se objevil poprvé v Polsku na stanici TVN na podzim roku 2001. Celkem byla vysílána ve více jak 25 zemích světa, v mnoha z nich byl Big Brother vysílán ve více sériích. Dodnes bylo vysíláno přes sto sérií po celém světě. Celý formát také prošel vývojem, po klasických verzích přišly speciální verze s celebritami (Big Brother VIP) nebo Big Brother – Bitva, ve které je celá vila rozdělena na dvě části: luxusní s plným komfortem a chudou s minimálním vybavením. V této verzi účastníci mezi sebou bojují také o žití v luxusní části.


Veronika Šmítková, Tisková mluvčí TV Nova


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
15.05.2005 • Vyvolení - unikátní denní reality show na Prima TV
13.05.2005 • Televize Prima uzavřela smlouvu se společností IKO týkající se realizace velmi úspěšné reality show
11.05.2005 • Geewa.com: velká herní aréna pro mobilní, internetové a TV hry pro hráče z celého světa
09.05.2005 • Divácký zájem o stovku Největších Čechů
09.05.2005 • Polepšený divoch Johny vyhral po tretí krát
08.05.2005 • Dokumenty ČT představují velikány národa

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  WOLF 

13.05.2005 09:14 • KAROLCO
No myslím, že zhruba před 3mi lety se o BigBrother soekulovalo prostřednitvím Volejte řediteli a naštěstí to neprošlo. Ted tedy se máme na co těšit. Reality show (viděl ji někdy někdo?? já jo na RTL -bohužel...) BB je určena pro pokleslou společnost v USA, ale ne pro rozumné Evropany. (ikdyž i těch "jednoduchých" Evropanů je bohužel taky dost,ale naštěstí jsou v menšině, narozdíl od USA) No, alespon budu vědět,kdy místo čumění na NOVU jít třeba do společnosti -takže jedno pozitivum tu je :-)
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist