Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 12:22:48   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

East Box Digital – tři měsíce před startem

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 06.09.2003


Do startu nové platformy česko-slovenské Pay-TV East Box Digital zbývají pouze necelé tři měsíce, nejvyšší čas, abychom se opět zajímali o to, jak pokračují přípravy k zahájení vysílání. Dnes již známe logo a chystá se i web. Zatím je pro návštěvníky zpřístupněná jen index stránka na www.eastbox.sk. Další stránky zatím nejsou dostupné, budou však pro návštěvníky přístupné při zahájení abonence před spuštěním vysílání.


Vedení společnosti, které připravuje tento projekt je po loňských zkušenostech opatrné v poskytování informací a chystá velkou presentaci a reklamu až v době krátce před spuštěním vysílání a zahájením náboru abonentů. Jsme proto rádi, že díky určité exkluzivitě, kterou naše redakce má v komunikaci s autory této platformy vám můžeme opět trochu poodhalit roušku, zakrývající Pay-TV paket East Box Digital.

O tomto ambiciózním projektu jsme psali už několikrát, doporučujeme vám k přečtení zejména články East Box Digital – budoucí konkurence UPC? , článek East Box Digital – rok poté a článek East Box Digital – start se blíží .

Tento týden jsme byli opět v kontaktu s představitelem společnosti, a tak jsme se samozřejmě zeptali, jak příprava na start vysílání pokračuje, a zda skutečně je termín 1.12.2003 závazný. Přeci jenom je od březnového jednodenního testu na satelitu zase okolo East Box Digitalu ticho. Byli jsme však ujištěni, že přípravy pokračují podle plánu, že ve vedení jsou moudří a schopní lidé, kteří nehovoří a pracují v tichosti. Byli jsme také pozváni, abychom se přijeli podívat na místo, kde se připravuje budoucí areál studií a vysílacího pracoviště. Samozřejmě jsme takovou nabídku uvítali. K návštěvě by mělo dojít ještě během měsíce září.

A nyní k několika novinkám. Nejprve nám bylo představeno oficiální logo platformy East Box Digital. Je zde - a připomíná stylisticky parabolu s dvěma konvertory (LNB), což navodilo hned různé asociace, které se nám po skončení rozhovoru vybavily. Ale nepředbíhejme. Podle slov vedení by tyto „konvertory“ mohly i představovat stylizované E – jako Euro (samozřejmě stranově převrácené). Od tohoto týdne je také na internetu zpřístupněn web www.eastbox.sk, i když, jak jsme už psali v úvodu, je pro veřejnost dostupná zatím pouze index stránka, další se teprve budou postupně uvolňovat. Přes internet se také povede komunikace se zákazníky i zájemci o abonenci a budeme zde moci si službu objednat.


Během rozhovoru nám bylo několikráte opakováno, že start vysílání proběhne opravdu 1.12.2003 a to celé platformy, tedy všech 18ti kanálů. Budou to všechny ty, které jsou schválené Radou pro rozhlasové a televizní vysílání. Jaké to jsou konkrétně, připomeneme v závěrečné části příspěvku.

Společnost už má prý v současnosti nakoupeno a nadabováno na 900 filmů, i takové, které dosud ještě nebyly v obou našich republikách vysílané. V krátkometrážní tvorbě je připraven program k vysílání na tři roky dopředu a East Box chystá i dva velké filmy ve vlastní produkci. Byli jsme seznámeni s jejich námětem, autory i některými protagonisty, ale byli jsme zatím požádáni o zachování mlčenlivosti, protože filmy jsou teprve na samém začátku realizace. Jsou také připravované 600ti dílné „soap opery“ v českém a slovenském jazyce, které potěší zejména ženské diváky. Další lahůdkou bude pro diváky obnovení tradice „slovenských pondělků“ - pamětníci vysílání Československé televize si určitě vzpomenou na kvalitní slovenské inscenace, zařazované právě na první večery v týdnu.









Samozřejmě jsme se opět ptali na technické podrobnosti vysílání, respektive příjmu paketu East Box Digital. Bylo nám potvrzeno, že se bude skutečně vysílat z pozice Astry 1 na 19,2 stupních východně, jsou již kontrahované dva transpondery na Astře 1F, kde na každém může být umístěno až 11 programů. Přesné obsazení bude včas upřesněno, počítá se s datovým tokem min. 4 MB/s. Kódovací systém dodá firma NDS. Vedení firmy by chtělo při výrobě, respektive kompletaci sad set-top-boxů zaměstnat aspoň některé z třech tisícovek propuštěných zaměstnanců firmy Flextronics.

Určitou novinkou pro nás je informace, že by měl mít pronajatý (zapůjčený) box volný(é) slot(y) (CI) pro zasunutí přístupových modulů (CAM). Napadá nás hned využití pro současný příjem Czechlinku, případně Slovak linku ze satelitu Eurobird 1 pro doplnění nabídky o „terestrické“ televizní stanice a logo East Boxu nám tak nabylo nového významu. Ale to už bychom se dostali do roviny spekulací.

A na závěr si ještě zopakujeme, jak by měla vypadat programová nabídka paketu East Box Digital. Měly by v ní být žánrově pestré kanály - česko-slovenské a regionální zpravodajství, hudba, zábava, dětské programy, teleshoping, akční, romantické i sci-fi filmy a také erotika. V projektu žadatelé uvažovali i o samostatném programu, věnovaném vážné hudbě a divadlu a také o loveckém a rybářském kanálu.


Všeobecná charakteristika programů East Box Digital:

1. ČSTV - zpravodajství a živé vstupy vysílané z Prahy a Bratislavy
2. Comedybox - sitcomy, filmové komedie a vlastní zábavné programy
3. Venkov - regionální zprávy připravované ve spolupráci s lokálními televizemi
3. Redlinebox - ve večerních hodinách erotické filmy
4. Čokoláda - magazíny, animované a hrané filmy pro děti
5. Actionbox - akční filmy, dokumenty o bojových uměních
6. Shoppingbox - teleshoppingové nabídky zboží a pracovních příležitostí
7. Stadion - zpravodajství, přímé přenosy, záznamy sportovních soutěží
8. Romantik - filmy, seriály, dokumenty pro ženy
9. Džus - hudební, výukové, soutěžní a diskusní programy, seriály, klubové filmy v cizím jazyce
10. Newsbox - zpravodajství z celého světa, komentáře
11. Let`s music - populární hudba
12. Planeta - dokumentární, cestopisné i instruktážní cykly
13. Scifibox - hrané a dokumentární filmy a seriály s vědecko-fantastickým obsahem
14. Filmbox - filmy
15. Klasikbox - klasické hudební a hudebně-dramatické žánry, džez, divadelní představení
16. Tourbox - dokumentární programy, zpravodajství, magazíny a soutěžně-zábavné programy propagující turisticky zajímavé lokality
17. Revír - dokumentární filmy o přírodě, aktuální publicistika a magazíny o lovectví a rybářství

Jak už konstatovala před časem česká Rada pro rozhlasové vysílání při schvalování žádosti, projekt East Box Digital vypadá na první pohled dost odvážně a fantasticky, ale autoři jej mají pečlivě promyšlený a připravený a tak nezbývá než věřit, že se opravdu dotáhne až do konce. A že již před Vánoci si budeme moci vybírat mezi dvěma placenými satelitními pakety.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 88   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
08.09.2003 • Dnes zahajuje maďarské HBO2, za týden české [ 2 ]
30.08.2003 • Italská Serie A začíná
27.08.2003 • Televize Sky Italia chce ohrozit Berlusconiho impérium
20.08.2003 • Výsledky sledovanosti: Galaxie sport je spokojena, Stanice O oslabila
14.08.2003 • Rádio Lumen v paketu Slovak Link [ 6 ]
11.08.2003 • ITV, Channel 4 a Channel 5 zůstávají zakódované [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 5

  @peter P.S. 

22.11.2003 10:24 • gespa
Pokud chceš něco iniciativně udělat pro vypískání gespy z tohoto webu, tak např. v sekci Diskuse uspořádej anketu ”gespa z kola ven” a já se (rád) podřídím většině. Pokud si totiž většina zdejších čtenářů moje příspěvky zde nepřeje, tak já zde závazně prohlašuji, že (po projevení jejich vůle) se výsledku podřídím a nebudu jim již zde nadále zaclánět.
 
 
  @peter 

22.11.2003 10:11 • gespa
***1) Já myslím, že tě nikdo moje nudné příspěvky číst nenutí, každý svůj příspěvek poctivě označuji stejným nickem, takže řešení je jednoduché - podívej se prvně na nick a potom teprve čti (nebo v mém případě raději nečti ;o).

***2) Svůj drahocený čas, um a vizionářský talent zde promarňuju proto, že se nudím a umím jen blbě kecat a někde se holt musím realizovat. ;o)

***3) Ano, mám ”svůj” oblíbenější web, ale to neznamená, že se rád nepodívám i sem. (Korunku jsem od ”svého webu” ale žádnou zatím neviděl a ani nechci vidět, věř si nebo ne).

***4) Jak je vidět, tak jsem měl zřejmě lepší informace než jiní. ;o)))

***5) Za slovíčka nikoho nechytám, byl jsem (neoprávněně) kritizován za podsouvání, což nebyla pravda.
 
 
  @ gespa 

21.11.2003 23:01 • peter
gespa gespa, čítať tvoje nudné príspevky je niekedy fakt otrava, prečo vôbec míňaš svoj drahocenný čas, um a vizionársky talent na tomto webe, keď máš svoj ”lepší” a od ktorého občas uvidíš aj nejakú tú korunku navyše? :-)) Povedz úprimne čo ťa trápi? Hádam len nie to, že sa nevieš dostať k požadovaným informáciám, ako niektorí iní? Potom tu musíš takto zbytočne detinsky strapňovať seba aj svojho ”garanta” chytaním za slovíčka a priehľadným vyrývaním. A to ešte nehovorím, že sem potom musíš chodiť niekedy aj každé 2 hodiny, pričom od teba by naozaj bohato stačilo aj raz týždenne :-))
 
 
  @Divák 

21.11.2003 16:17 • gespa
článěk East Box Digital – start se blíží (20.05.2003 16:16): ”...Jak už konstatovala před časem česká Rada pro rozhlasové vysílání při schvalování žádosti, projekt East Box Digital vypadá na první pohled dost odvážně a fantasticky, ale autoři jej mají pečlivě promyšlený a připravený ...” - nevím jak tato formulace působí na Vás, ale já v takovéto formulaci (”Jak už konstatovala ...”) jasně vidím SOUHLAS a JASNÉ ZTOTOŽNĚNÍ SE redakce s tímto názorem RRTV. Jinak by to snad bylo formulováno např. takto: ”RRTV konstatovala ...”. Toť vše k mému ”podsouvání”. ;o) ****** Jinak ale chci podotknout, že nadšení a ”přivřené oči” redakce u tohoto tématu chápu a jen doufám, že si z toho vezmou ponaučení a příště budou trochu opatrnější s přímou propagací něčeho o čem toho moc nevědí. ****** A s tím, že není košer ptát se na podivné věci okolo (jakéhokoliv) projektu, ZÁSADNĚ nesouhlasím. Je nutné se ptát a u publicistů či novinářů nejmíň DVAKRÁT TOLIK!!! - a to ať již tomu projektu fandím či nikoliv!
 
 
  @gespa 

21.11.2003 15:17 • Divák
Článek v Satelitu/Parabola jsem četl taky, ale nemyslím si, že by názor autora byl nějak diametrálně odlišný od názorů na tomto webu. Poněkud jste ale podsunul redakci hodnocení o dobře promyšleném projektu. Slova, že ”projekt East Box Digital vypadá na první pohled dost odvážně a fantasticky, ale autoři jej mají pečlivě promyšlený a připravený”, jsou slova české Rady (RRTV) při schvalování projektu, a redakce to vždy takhle uváděla. Máte ale pravdu, že články na tomto webu opravdu vyznívaly optimisticky, ale to bylo spíše díky odpovědím jednatele EBD, do kterých redakce nezasahovala. Ono také kritizovat něco dopředu, co ještě nevysílá (a má na to ”i když odložený” čas) není zrovna košér. O to více jistě bude (a nejen zde) kritiky po 1.12. I když možná - uvidíme... Pořád si myslím, že takový projekt by mohl mít šanci na úspěch, ale jak se mi zdá, chybí EBD dobrý marketing a logistika. Peníze (pokud jsou) nejsou vše, stejně jako dobré plány a vize, musíme být, zejména v podnikání pevně oběma nohama na zemi.
 
 
  tak zase za rok ;o) 

21.11.2003 13:54 • gespa
Dnes jsem vyšetřil trochu času a kouknul do našeho satelitního týdeníku. Docela jsem byl překvapen článkem ing.Hrubce, který se (konečně) stavěl k EBD opatrněji a začal si (konečně) klást také otázky. Najednou zde již nebylo možné si přečíst o dobře promyšleném projektu, jehož autoři potřebují ”klid k práci”. Naopak článek vyzněl (alespoň pro mě) k EBD spíše kriticky. Otázka je, zda nebylo lepší se takto zamýšlet před tím, než se (zřejmě bez dostatečných informací) postavil tento web do role tvrdého obránce EBD. Jak jsem již psal dříve (a byl jsem za to kritizován), je dobré takovémuto projektu co nejvíce pomoct, ale často je lepší pomocí kritická otázka nežli jen slepá důvěra a přizvukování!!! Jinak souhlasím celkem s nickem satm, projekt byl (je) natolik lákavý, že se nechala unést a zaslepit nejen redakce tohoto webu, ale i mnoho jiných. Doufám, že z toho pro většinu plyne ponaučení a příště se již nebudeme bát (a štítit) otázek, i když mohou být nepříjemné (ovšem pokud je vše O.K., tak nemohou být žádné otázky nepříjemné a o to právě jde!). Ale třeba to ještě rozjedou, když je necháme ”v klidu pracovat”. ;o)
 
 
  Můj příspěvek 

21.11.2003 09:18 • satm
Je škoda,že EBD je pouze velký klukovský sen nadšence, který tím uměl nadchnout i skupinku kolem sebe.I bez bez toho,že ani dnešní ráno nevyřešilo financování,se celá věc zatím odsouvá na neurčito.Není ani jasné,zda bude prodloužena licence (to ale je stejně až druhotné).Co tak spojit síly a udělat pořádný cz-sr balík jako konkurenci UPC? Stejně budeme jen jazyková euromenšina. P.S. Redakce za nic nemůže,ta se jen snažila pomoc dobré věci a realizaci snů, která má jako správný kluk každý z nás.
 
 
  redakci 

20.11.2003 13:01 • Pavel
Je samozejmé, že UPC v tom nemá prsty. Kdyby se jim podařilo tohle zvládnout, byl by to průlom, ale i kdyby ne, jistě to v druhém slova smyslu přinese dobrou věc. Každý si povšime o co má divák v České a Slovenské republice zájem. Třeba se nějká podnikatelská skupina nadchne pro podobný projekt a vyvaruje se chyb EBD. Hlavně co se tíče předčasného upozornění na sebe, záměry společnosti, k registraci soukromá data - což je v dnešním Internetu dost odvážne. Kdyby totiž EastBox vystoupila až s vyřešenými technickými problémy, s promo vysíláním, měla by to mnohem jednodušší. Pokud se jim to povede, klobouk dolu. Redakci děkuji za to, že si začala všímat dost žhavé téma.
 
 
  děkujeme 

20.11.2003 07:46 • NORDBOX
Chci opravdu poděkovat redakci za poslední zprávu a budeme se těšit na web 30.11.
 
 
  Môj príspevok 

19.11.2003 11:40 • anonym
Vy si fakt všichni myslíte, že začnou vysílat? Ani promo ne.
 
 
  Nezbývá než počkat 

19.11.2003 10:52 • Milda
Také se domnívám že promo vysílání bude nekódované a tedy přístupné všem kteří už mají nějaký přijímač. Jsem velmi zvědav co se 30.11. dozvíme a jak dlouho bude promo vysílání trvat. Myslím že nemá smysl dále perzekuovat radakci protože od EBD do toho data žádné informace nedostanou i kdyby se na hlavu postavili.
 
 
  @Milos 

19.11.2003 09:41 • Patrik
Pokud nejaky zacatek bude.... myslim ze ho bude mit moznost sledovat kazdy kdo vlastni digitalni satelitni prijimac. Zahajeni vysilani bude urcite nekodovane. Promo neni potreba vetsinou kodovat. :-))))
 
 
  EBD 

19.11.2003 08:57 • Milos
Chcem sa opytat ci budem moct sledovat ten zaciatok vysielania teda ci dostanem od EBD ich prijimac do toho datumu 1.12.2003. Kedze zaciatok pisete na 19:00 bolo by dobre to nepremeskat. Ale stale ma nik nekontaktoval-mam na mysli s toho zoznamu s www.eastbox.sk. Pisali ze v novembri. Nuz necham sa aj ja prekvapit.

Moze Vazeny REDAKCIA aste raz kontaktovat spolocnost EBD ako to je s prijimacmi-ci sa nam dostanu do domacnosti do uvedeneho datumu???
 
 
  EBD 

19.11.2003 08:47 • Redalce
Podle posledního rozhovoru s jednatelem společnosti, která stojí za projektem East Box Digital (je to TV House a.s., nikoliv UPC, jak tu někteří spekulujete) dostaneme pro vás informace 30.11.2003, které ještě ten den (v neděli) zveřejníme na našem webu. Nové informace budou tedy až za 11 dní, do té doby je zbytečné je dopředu urgovat, protože EBD je nechce uvolnit. Redakce satCentrum to nijak neovlivní, není do projektu zapojena. Vysílání by mělo podle (dřívějších informací) autora projektu začít v pondělí 1.12., přes den zřejmě testy, vlastní začátek v 19.00 hodin. Chce to tedy ještě několik dní trpělivosti, a uvidíme.
 
 
  stále ticho 

19.11.2003 07:59 • NORDBOX
Redakce by se měla stydět za informace ,které nakousla a nyní mlčí.Nedivil bych se ,že je zatím UPeCe.Ještě 12 dní do ..........
 
 
  Videl bych to take na UPC 

18.11.2003 14:42 • Shalibaba
Nevim jak vy, ale ja to fakt vidim, ze je za tim UPC. Hromada lidi, ktera o digi. vysilani neuvazovala, tak za cenu 350/mesicne o tom zacala asi premyslet a dokonce se i na to tesit (hlavne s prichodem vanoc). No a kdyz se v prosinci ukaze, ze to neni tak jak slibuji na svych strankach, tak si reknou, ze uz je tech 200 Kc navic nevytrhne a skoci po nabidce UPC.

Tot muj nazor.

Naoplatku by UPC alespon mohlo udelat neco s kvalitou prenosu. Ty kostky jsou fakt brutalni!!!
 
 
  už to ......... 

18.11.2003 12:01 • NORDBOX
Ještě 13 dní !!!!! REDAKCE MLČÍ COŽ JE OSTUDA !!!!! PÁNI REDAKTOŘI BDĚTE !!!! a něco dělejte
 
 
  dáme to k ledu 

14.11.2003 13:45 • NORDBOX
Ještě 17 dní !!!!! REDAKCE MLČÍ COŽ JE OSTUDA !!!!! §§§§ data jsou na § což je fakt §§§§§§
 
 
  A to není všechno 

14.11.2003 10:46 • pavel
A mnohém víc lidí ještě má teď v rukou data těch, kteří se zaregistrovali a objednali si službu EASTBOXU. Soukromá data. S emailemi, tel. čísly, adresami. Toto je důvod k soudu.
 
 
  webhosting stonline 

14.11.2003 10:38 • anonym
stonline= internetový obchod

www.stonline.sk
 
 
Celkový počet komentářů: 88 / zobrazují se: 1 ... 20

zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist