Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 18:50:11   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Satelitní obzory 2003 – 7.část

  Autor: Dr.Vladimír Mazálek , e-mail: info@tel-satexp.cz Přidané: 08.09.2003


A co konkurenti satelitní televize v oblasti česky vysílaných televizních programů? Jako velmi nadějný projekt je očekáváno vysílání digitálního rozhlasu a televize - DVB-T, které je nyní u nás provozováno jako pokusné. Tady se stále nekoná tolik očekávaný přechod od velkých slov k aspoň malým činům a nynější rušení vysílání 12. televizního kanálu je spíše z donucení zvenku než naše vlastní radikální akce. Navíc je při tomto procesu určitou brzdou další sousední stát, kterému jdou ty koordinace ještě pomaleji než nám. Tento obor má sice hodně fandů, kteří se mu snaží pomáhat i publikačně, ale na nich bohužel rozvoj nezáleží, jedině snad že by si na sebe vzali licence k prodlouženému zkušebnímu vysílání a začali provoz platit ze svého. A při současném státním dluhu rozhodně nelze očekávat, že by stát v této oblasti něco platil či dotoval. Stát svoji úlohu navenek plní v pokrytí základního signálu na celém území republiky (i když třeba jen satelitním signálem), takže tady je z obliga, a na další rozvoj z jeho strany prostě nejsou finance. Trošku to zatím připomíná Verneho romány o budoucnosti s tím,že budoucnost raději tlačíme před sebou. Ovšem že nic nemusí být nemožné při nalezení správného investora jsem naznačil již v předchozích odstavcích.

Protože mluvíme i o slovenských podmínkách, je třeba se pozastavit u stále existujícího vysílání MMDS. Zatím co v ČR již je toto vysílání provozováno jen ve velmi zúženém pásmu asi 6 analogových televizních programů, na Slovensku se dokonce ve více lokalitách ještě naopak rozvíjí a budované vysílače mají dosah často i více než 50 km. Naplněnost je většinou maximální, tedy 16ti programová, a to především česky a slovensky hovořícími programy. Ještě minulý rok byl o nákup antén na toto vysílání na Slovensku velký zájem, ale v současnosti už tato vlna opadla, přesto, že většina vysílání není kódována. Trhy jsou zde zřejmě saturovány a ne na celém území je stejná náročnost na počet přijímaných programů.

Nyní se dokonce stalo, že vysílání v jedné z lokalit východního Slovenska mělo ustoupit vysílání části balíku UPC z frekvence MMDS, ale protože nástup další služby je zatím dost pomalý, vysílání zůstává. Zástupce českého UPC před nedávnem sice podotkl, že vysílání MMDS bylo pro ně v poslední době vysoce ztrátové, ale já myslím, že právě toto vysílání bylo tou nejlepší reklamou k tomu, aby po jeho skončení přešla velká část bývalých oficiálních i neoficiálních diváků pod křídla kabelových sítí. Takže vlastně to byly náklady na reklamu. Není se ovšem čemu divit, každý chce dneska žít a tak se vymýšlejí všemožné způsoby jak nalákat dlouhodobě co nejvíc klientů.

Je dobře, že právě v této oblasti je možno ze způsobů příjmu televizních programů vybírat a místo sledování různých slučování jednotlivých kabelovek přijde na řadu daleko více sledování toho, zda někomu nějak nebrání v jeho právech a výběru z více možností. Kabelovky tak začnou být také daleko víc sledovány co do kvality zvuku a obrazu svými klienty, protože koncová reprodukční zařízení se posouvací z kategorie televizorů se stereozvukem do kategorie domácích s poskytováním vyšších obrazových a zvukových parametrů. Takže pokud nebude dosavadní analogová - a někdy dokonce ještě monofonní - operátorova nabídka kvalitativně vyhovovat, obrátí se majitel takové soupravy o dodávku kvalitního signálu jinam.

Z výše uvedeného nelze sice očekávat, že máme před sebou nějaký významný zvrat v této oblasti, ale dá se konstatovat, že žijeme nejen v období technických změn, kdy jsou konečně uvolňovány i strategické výsledky výzkumů v elektrotechnice, ale to zas jen v takové míře, aby se nezahltil trh. Vždyť už jen to, že jen několik málo výrobců v Koreji dovede uspokojit celosvětový trh v oblasti satelitní techniky je dost k ekonomickému zamyšlení. A jak poslouží nám, to už je na výběru každého z nás.


Dr. Vladimír Mazálek, www.tel-satexp.cz


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 3   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
07.09.2003 • Satelitní obzory 2003 – 6.část
06.09.2003 • Satelitní obzory 2003 – 5.část
05.09.2003 • Bude říjnové volné HBO také v UPC? [ 5 ]
05.09.2003 • Satelitní obzory 2003 – 4.část
05.09.2003 • Říjen na HBO
04.09.2003 • Satelitní obzory 2003 – 3.část [ 2 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  oprava 

04.06.2004 13:22 • dodo
http://mmds.szm.sk/
 
 
  Můj příspěvek 

09.09.2003 14:09 • autor
Děkuji panu kolegovi mc za cenné připomínky.Pokud by mohl k tématům napsat celý článek z jeho pohledu,byl bych mu vděčen.Myslím, že by to pomohlo nejen čtenářům, ale třeba i obchodníkům v orientaci.
 
 
  upresnenie 

08.09.2003 08:20 • mc
MMDS na Slovensku vysiela plných 25 (LoBand) resp. 23 (HiBand) kanálov. Pozri www.multichannel.szm.sk/mmds aj keď aj tam mali asi dovolenku.
 
 
Celkový počet komentářů: 3 / zobrazují se: 1 ... 3

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist