Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 19:15:52   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Satelitní obzory 2003 – 6.část

  Autor: Dr.Vladimír Mazálek , e-mail: info@tel-satexp.cz Přidané: 07.09.2003


A jak je to s prodejem satelitní techniky vůbec? V České republice velkoobchodních, čistě satelitních firem, zbylo velmi málo, a ty ostatní většinou rozšířily svůj sortiment na celou škálu domácí elektrotechniky a mobilní telefony. Současné výrobky satelitní techniky jsou však objednávány nanejvýš ve stovkových sériích, protože třeba u satelitních přijímačů se v průměru vyskytují 2 novinky za měsíc. Tady se dá říct, že technika předbíhá lidskou spotřebu a na trhu je hodně těsno. Některé firmy se snaží si svoji softwarovou podporou zajistit i možností update jednotlivých typů přijímačů přes satelit, ty méně dominantní přes internet. Nikdo ovšem nic nepřehání, protože přílišná podpora jednoho zažitého a oblíbeného typu by v této situaci snížila prodejnost každé další novinky.

A vydělat se dnes dá už jen na novinkách, ceny starších přijímačů rapidně klesají již po čtvrtroce produkce. Proto je také tak velká obměna typů, i když vlastně nic zásadního nepřináší. Uživit se dnes pouze prodejem satelitní techniky již není možné, protože i počet oprav této techniky značně poklesl. Většina oprav je navíc řešena výměnou dílu či bloku, a hlavními opravami bývají opravy zdrojů či pamětí. Při větších opravách zejména starších přijímačů se dnes již oplatí koupit přijímač jiný, protože nabídky nových satelitních digitálních přijímačů dnes začínají v oblasti kolem 4500 Kč. Všeobecně se dá ale říct, že satelitní technika je levnější na Slovensku než u nás a výběr je tam asi u 10 známých firem stejně široký jako u nás, protože mají stejné zahraniční dodavatele.

Zajímavou oblastí je také publicita kolem tohoto oboru. Ti starší si jistě pamatují na pravidelná satelitní setkání, která byla dříve organizována ve spojitosti s různými výstavami a semináři. V České republice tato tradice zanikla někdy kolem roku 1998 a významnějšími akcemi tak bývá jen některá z pražských tradičních elektrotechnických výstav, a to ještě jen pro obchodníky, ale nikoliv už pro satelitní fanoušky. Na Slovensku se tato tradice udržela pod názvem Sattech a vždy v květnu bývá pravidelné setkání s výstavou v Prešově a v listopadu pak v Trnavě. Aktivisté těchto sešlostí se nyní dokonce snaží o zahájení pravidelného satelitního vysílání právě v podobě jakou prezentuje program Dr. Dishe. Není to zas až tak špatný nápad, avšak spíše půjde o to, jak velký trh bude mít šanci obsáhnout. Pro území samotného Slovenska by to byl asi dost velký nadstandard, ale snad při spojitosti s nějakým prodejním kanálem by tato myšlenka mohla být finančně únosná. Otázkou je samozřejmě zajištění náplně vysílání, a té by podle mne dnes bylo tak na jednu hodinu měsíčně. O této aktivitě se více dozvíme na listopadovém Sattechu. Určitě by tady prospěla souhra českých a slovenských podnikatelských subjektů, které by jednotlivé obory elektrotechniky prezentovaly ve větší šíři.

Také internetové stránky různých firem jsou součástí satelitní publicistiky, a tam je nutno konstatovat, že těchto ubývá. Jestliže se už více než před rokem vynořila myšlena na sloučení několika satelitních webů v menší počet s vyšší informační kvalitou, nestalo se tak, a tak weby buď zanikly a nebo zůstaly neaktualizovány. Je poměrně těžké nevýdělečně takové stránky naplňovat stále aktuálními informacemi, protože i za informace se dnes platí. Na druhé straně je však úspěch, že nezanikly hlavní dva časopisy v ČR a jeden na Slovensku, které se satelitní technikou ještě dost široce zabývají, protože se nedostává ani trvalých dopisovatelů a přispívatelů. V internetových diskusních rubrikách sice často najdeme i velmi fundované příspěvky, ale buď nechuť autorů či autorské zákony znemožňují další rozvoj přispívatelské činnosti.

V oblasti naučných statí je nyní možno za velmi přínosný zejména pro nové satelitní nadšence považovat opravdu podrobný seriál o satelitní technice, publikovaný v tradičním programovém týdeníku se satelitní přílohou. Pokud by byl seriál ještě šířeji zabrán i na jinou než německou podkladovou literaturu a doplněn o některé další praktické zkušenosti, byl by to dílko vhodné ke knižní publikaci či jako vhodná prémie pro tradiční odběratele dotyčné tiskoviny.

Dr. Vladimír Mazálek, www.tel-satexp.cz


dokončení příště


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
08.09.2003 • Satelitní obzory 2003 – 7.část [ 3 ]
06.09.2003 • Satelitní obzory 2003 – 5.část
05.09.2003 • Bude říjnové volné HBO také v UPC? [ 5 ]
05.09.2003 • Satelitní obzory 2003 – 4.část
05.09.2003 • Říjen na HBO
04.09.2003 • Satelitní obzory 2003 – 3.část [ 2 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist