Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 17:50:20   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Je pojem digitální DX satpříjem relevantní? - II.

  Autor: Dr.Vladimír Mazálek , e-mail: info@tel-satexp.cz Přidané: 18.02.2004


Jak již jsem řekl v 1.části, situaci výrobců je třeba do určité míry chápat, ale velice se to třeba v oblasti satelitní techniky dotýká hlavně toho tradičního satelitního DX příjmu. Jeho oponenti teď řeknou, že ho není třeba, protože i na hlavních satelitních pozicích vysílajících pro Evropu je tolik exotických stanic, že vlastně parabolu není třeba ani nikam natáčet.

Já ovšem myslím, že satelitní DX příjem je o principu volnosti a svobody každého z nás a ne o tom, jakou exotiku budeme přijímat. To je až věc druhotná. A tak když se rozhlédnu po nabídce přijímačů, nemám si vlastně z čeho vybrat.

Přijímače nabízející v reklamě až 60 satelitních pozic mají na v tuzemsku prodávaných verzích možnost naprogramování tak 32 pozic s tím, že přijímače osazené větší pamětí se k nám - ale ani do okolních států - prostě nedovážejí. Je-li to jinak, napište mi prosím tu značku a model, vyráběný letos, abych nekupoval něco zastaralého. Nebudu nikoho z píšících propagátorů nových přijímačů podezřívat z klamavé reklamy, pokud doporučovaný přijímač opravdu sami vyzkouší ve všech propagovaných přednostech, tedy třeba na více než 32 pozicích. 45 pozic se dá na našem výseku orbitu nalovit poměrně lehce, takže jen směle do toho.

Třeba však se přece jen nějaký nemasový a tradiční výrobce smiluje a na trh něco přijde něco v duchu Echostaru 3600 nebo 7000, což jsou asi poslední typy přijímačů, které jde pro DX příjem někde ještě sehnat. Jejich nevýhodou však je, že nespolupracují s motory DiSEqC a tím pádem už nejsou "in", přesto, že digitální signál zpracovávají také. A tak i pokud bych hodně chtěl, nemám vám bohužel v tomto směru co jiného nabídnout. Třeba se to v přijímačích v tomto směru přece jen zlepší. Třeba jeden z modelů značky Kaon se již tvářil velmi nadějně, ale všechny sliby skončily jen u krásy potištěného obalu.

Jistě, určitým zádrhelem zůstávají také samotné natáčecí motory DiSEqC. To, že natáčení parabol velikosti 120 cm zvládnou bez velkých vůlí i po roce provozu, je vlastností jen některých z nich. Dobrý prodejce vám rád vysvětlí, zda a proč je lepší motor který motor, který z nich mí skutečně kovové vnitřní provedení a nebo zda je opatřen dokonce vnitřní protiváhou, aby skutečně co nejdéle vydržel.

A pokud budete navíc požadovat takový, aby měl možnosti se pohybovat více než 70 stupňů na východ i západ, a v obchodě ho dostanete, pak můžete být s takovým prodejcem opravdu spokojeni. Takový motor obvykle umí sice max. 60 pozic, ale pokud chce při současné nabídce přece jen zkusit DX příjem, nic jiného nám nezbude. Kupodivu i s parabolou velikosti 120 cm se to dá při dnešním stavu techniky dobře realizovat, protože při osazení 0,3 dB konvertorem je možno přijímat třeba japonské programy na západní pozici 58 stupňů nebo na některém z východních satelitů od 45 stupňů dále na východ v extrému až k 90 stupňů. Výhodou těchto přijímaných satelitů je, že jejich programy jsou málo kódované, ale navíc dnes již vysílané tak silně, že jejich příjem je možný i u nás. Digitální DX satelitní příjem již není dnes nutně o velkých parabolách a zašuměném obraze, ale o využití dostupných prostředků k zajištění dobrého trvalého příjmu.

Pokud si opravdu budete chtít možnosti svého zařízení vylepšit, jsou stále mezi námi ještě kolegové, kteří je hledají i při stávající zúžené nabídce této techniky. Paraboly Gibertini 150 jsou sice svým rozměrem teoreticky nad možnosti stávajících DiSEqC motorů, ale pokud instalujete motor do závětří a parabolu opatříte vypočtenou a dobře umístěnou protiváhou, dá se s plochou 155 x 166 cm získat vlastně dvojnásobná plocha než s běžnou metrovou parabolou. A to už je velice poznat na příjmu třeba i tolik diskutovaných anglických stanic nebo dalších programů. To už se dobře pracuje i s konvertorem na C pásmo, kde jsou vidět výsledky nejen na silných asijských satelitech na východě, ale tak na jihoamerických na západě, které poskytují oblíbené programy zejména fotbalovým fanouškům.

Jiná vylepšení bychom mohli realizovat např. různým předřazováním zesilovačů podle vypočítaných míst na svodech a dalšími drobnostmi, které se při běžném komerčním využívání jen silných a zřetelných satelitních signálů prostě nepotřebují.To ovšem jsou právě ty prvky, které každý DX-er rád využívá, protože pro něj ani satelitní příjem nebude jen pasivní zábavou, ale předmětem jeho dalšího sebezdokonalování. A to je v době dnešní vysoce rozvinuté techniky pro ty, kdo se chtějí realizovat a rozumět i věcem novým, naprosto nezbytné.

Dr. Vladimír Mazálek, TEL-SAT Experts


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 13   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
17.02.2004 • Je pojem digitální DX satpříjem relevantní? - I. [ 2 ]
26.01.2004 • Neshánějte Matrix, pořiďte si Premium! [ 30 ]
05.01.2004 • Úprava cen karet Czech Link [ 4 ]
12.12.2003 • SM3D22 – nové řešení H-H motoru s DiSEqC 2.2
04.12.2003 • Nový kódovací systém - ThalesCrypt [ 3 ]
29.11.2003 • Modulátory AV signálu – III.

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Děkuji. 

27.02.2004 12:45 • autor čl.
Budu rád, když na ně přispěje kterýkoliv z DXerů.Stačí to poslat webmasterovi a sdělit mu, do jaké rubriky to má dát.Předem děkuji - 100lidí=100pohledů na věc.A také třeba různých zkušeností.
 
 
  Ty stránky znám, jen jsem jaks ... 

25.02.2004 12:21 • Pavel
Ty stránky znám, jen jsem jaksi nevědel, že jsou Vaše. Jsou dobré, hlavně popsané skušenosti s příjmem v pásmu "Ka".
 
 
  No konečně rozhodný příspěvek. ... 

25.02.2004 12:15 • Pavel
No konečně rozhodný příspěvek. Vidím, že přece jen máte k DX-ingu blíže, než je poznat z článků. A konečně asi i chápu. Byl nejspíš opravdu určen začínajícím. Na ten satobot u satbesie se podívám. Pokud jde o to foto, napíšu Vám.
 
 
  Ok. 

25.02.2004 10:49 • autor čl.
Myslím, že vše, na co se ptáte najdete za ta léta na mých stránkch www.tel-satexp.cz . Je tam i L,S a Ka pásmo - vše, co za ty roky tu bylo. Článek o duši(ích) 20leté praxe DX-era(ů) mám,ale technické přílohy časopisů o něj nestály.Zkusím ho oprášit a dát na nějaké stránky.Pro geostacionár. dráhu se dá pořídit satrobot třeba u JJJ,atd.Nic nevnucuji.Zkušenosti jsou sice sdělitelné, ale jak se v praxi ukazuje, opravdu nepřenosné.Rád se přijedu mrknout i osobně a nafotím a napíšu.A vyučit se na analogu považuji stále za základní kurs satelitní techniky - v C je ho ještě poměrně dost a jeho příjem jsou slušné přijímačky k dalšímu stupni. Co očekávate od DX ingu vy? Touhu po objevu dálek a nebo celonoční skenování poloznámého satelitu s objevením nově vysílajícího programu a zapsání svého jména do rubriky Lyngsatu?
 
 
  Přesně, kdyby bylo raději víc ... 

24.02.2004 13:55 • Pavel
Přesně, kdyby bylo raději víc pásem jako "C". Jsou, jistě i mnohem zajímavější, např. pásmo "Ka", ovšem tak nákladné - většinou vysílají pod geostac. dráhou a jen pořízení paraboly s nat. komletem, který musí pochopitelně být vyřešen jinak se pohybují v statisících. Přijímač stějně tak. Bohužel téměř absolutní nemožnost postavit něco sám. Pásmo "L" i "S" je chudé na programy. Proto se jeví pro "DX-era" jako nejlepší pásmo "C". Analog bohužel slábne, pro ubívající programy.
Možná se mi to zdá, ale vám chybí tak troch to podstatné. Duše DX-era. Možná jsme trochu samolíbí, přece jenom, pochlubit se tím, že chytnu něco - co třeba málokdo nás povznáší...
Jako sen považuji pro DX-era pásmo Ka.
S těmi diseq, kdyby byla dořešena možnost ext. napájení, konstrukce by mohla bít robustnější s větším výkonem, možná jo, dnes o ničem. Nokie jsou obecně dobré na DX-ing, je pravda, že nové nic s těmi vlastnosti jsem neměl v rukou, škoda. Je už mírně zastaralá 9600
 
 
  Autorovi clanku 

24.02.2004 11:33 • Dxmichael
Pane Mazalek, nechapu jak muzete tedy psat o DXingu, kdyz mu jen prihlizite. Ja taky nepisu o stavu svetove ekonomiky , i kdyz mam u bakny konta a divam se na prenosy z Down Jones... :-)
Ja rozumim pod pojmem DXer to, co se objevilo v reakcich dole. DXer je clovek, ktery nechce zmacknout jeden cuplik a elektronika za nej vsechno udela. Chce si jeste neco udelat sam, stelovat a experimentovat. Neznam DXera, ktery "povazuje prevodniky a tahlove motory za dratarskou amaterinu". NAOPAK - DXer JE "amater". Ja pocitam, ze na Vasi 9600 mate DVB2000. tenhle pristroj bych doporucoval i pro mlade,zacatecniky, DXery ! DXer musi mit pristroj s kterym se da hledat ( QRG,FEC,SR...) po feedech a novych programech.
Rozumim tomu zpravne? Vy zavrhate analog a C-band ? S analogem bych jeste jakztakz souhlasil, ale s C-bandem v zadnem pripade !!! C-band , to je to prave pro DXera - a samozdrejmne bez Diseq motoru ! A uz sme zas u tema Diseq....:-)
Jestli mate zajem, ozvite se me, neco spolu vymyslime. A popiste me, prosim, Vasi satelitni "vyzbroj".
 
 
  Proč ne? 

24.02.2004 10:16 • autor čl.
Já jen 20let DX přihlížím,zkouším něco nastudovat a vylepšovat a něco z toho dostat i do hlavy.Výsledek průbnu v pokračování.Mám klasiku Echo LT8700 v kombinaci s Nok9600.Ale tady spolu hledáme cesty pro nové mladé DXery,kteří převodníky a táhlové motory považují za drátařskou amateřinu.Proč by nemohly být Dis-motory časem lepší a výkonnější?Analog a C band úplně zavrhnout?Mám dojem, že už spíš nic nevím,ale nemíním se utápět v archaismech a plané kritice.Digit. přijímače stárnou za 6 měs. a další přijím. s A+D jako Echo 3600 již vyráběn nebude -pošlete mi Vaše analýzy,co teda nyní místo toho- nebo jak s tím vůbec začít. Rád Vás uvedu jako autory.
 
 
  Pozdrav do Usingen 

21.02.2004 14:33 • Dxmichael
Musim se pripojit k myslence Usingena(u? :-) ) s D-boxu a celkove k Mediamastru serie 9x00 ! Po uprave s DVB 2000 jsou to pristroje pro DXing jak ztvorene a nevim co bych bez nich delal. Mam denne ( uz nejak 6let ! ) v provozu 9600 a bezi jako nova. A v zaloze si schovavam stary Dbox ( 9500 ). To kdyby nahodou se s 9600 neco stalo...
Myslim si , ze kdyz se jedna o DXing, tak slovo o techto prijmacich proste padnout MUSI , pane Dr. !!
A nepadlo ani slovo o pristrojicj s "blind search" - ktere se pomalu dostavaji na trh. Pristroje udelaji automaticky scan celeho ( nebo jen casti ) satelitu a najdou si SAMI SR,FEC atd... pristroj Innovia se mi jevi doted jako nejlepsi ( ale nemam ho ).
 
 
  zase clanek o nicem .... 

20.02.2004 13:03 • usingen
a 2 stranky jsou popsany, ze pane doktore ..... ten slavnej echostar 3600 stoji pekne za pendrek, kdyz si vezmu kolik ten prijimac stoji, prepinani predvoleb je silene pomale, jeste ze mam zlatej d-box, to je pro DX jako stvoreny. Bez pozicioneru ani rana, ja mam starou nokiu na 40 pozic a staci to, jasne jen KU pasmo. A zadnej diseq nepotrebuju, to je opravdu kravina to spojovat s DXingem.
 
 
  Přesně jak píše dxmichael 

18.02.2004 11:34 • Pavel
Mám taky na zakázku dělaný motor a pozicionér jsem si dělal sám, pro 100 pozic v paměti - atmel proc+ kravinky kolem něj v spojení se starým vstupním dílem - vyveden z něho AGC pro dokonalost.
 
 
  Diseq 

18.02.2004 08:39 • Dxmichael
Dekuji za dobry clanek. Predstavoval jsem si ale, ze vice "poodhalite" dusi DXare :-) Neni totiz lehke vysvetlit znamym i neznamym tento konicek... :-)
Jednu pripominku ale mam. Mluvit o Diseq motoru ve spojeni s DXingem, to je jako "pest na voko" ! Ja bych si nikdy na mou antenu Diseq motor nezavesil. Jednak mam rad veci, ktere si dovedu spis sam zpravit ( 36V motor ) a za druhe ty pozice... Mam na mem pozicioneru ulozenych 34 predvoleb a to me jeste chybi tak 5 zapadnch satelitu, protoze je v ceste dum.Ale to by taky nebyl problem, mista v posicioneru je dost. A v tom PRAVEM DX pasmu, C.pasmu, uz Diseq motor nema vubec nic delat.
Zakze ma rada: Kdo chce DXovat , at si zvoli co nejvyssi misto na parabolu v jehoz okoli nebrani prijmu stromy ( a domy :-) ) a zhodne si dobre rozmysli volbu motoru ( zalezi i na velikosti anteny ).
 
 
  S přijímačemi je to "chudé", ... 

18.02.2004 08:10 • Pavel
S přijímačemi je to "chudé", ale s pozicionérem si taky tuto věc každý dořeší. Opět jsem se zapoměl podepsat k předchozímu příspěvku.
 
 
  Na začátky určite postačí pops ... 

18.02.2004 08:04 • anonym
Na začátky určite postačí popsaná 150cm parabola Gilbertiny. Určitě však ne na pokusy s dnešními Diseq Motory.
Když to pak někoho chytne, má vyhozených zhruba 10.000.- Kč z okna. Diseq může po pár měsících vyhodit a parabolu těžko prodá za tolik, kolik stojí.
Spíš by si měl každý už před koupí uvědomit, zda se mu jedná o DX-ing. Přečíst si o tom hodně článků, přehledy..,.
Pokud ano, a je si vědom že s jídlem roste chuť, doporučoval bych rovnou? Parabolu středovou 2,5m,
konvertor kvalitní pro C i Ku pásmo, motorů je víc typů. Vždy bych preferoval kvalitní pozicionér, motor se závěsem. Jde rtady o těžké věci - samozřejmě vše dokonale ukotveno s beton. základy.
Takže u DX-ingu jde opravdu hlavně o místo a taky je důležitá finanční stránka.
Pro takové skoumání postačí i 150cm Gilberiny, rozhodně bych však doporučoval závěs+motor a kvalitní pozicionér. S 0,3Interstar je opravdu bezvadná pro Ku pásmo.
S Astrou 2D je to trošku těžší, pro Čechy postačí, jen tak tak i 150, hlavně v Západních Čechách. Dál už by hráli svoje povětrnostní podmínky.
 
 
Celkový počet komentářů: 13 / zobrazují se: 1 ... 13

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist