Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 11:54:32   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Licence na pozemní DVB-T buď v říjnu nebo až v roce 2006 !

  Autor: Česká média, ČTK, Právo , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 11.10.2004


Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) se bude na svém příštím zasedání zabývat udělováním licencí pro pozemní digitální televizní vysílání. Na odpolední invexové konferenci to uvedl předseda RRTV Petr Pospíchal. Zároveň nastínil dvě možné varianty vývoje - buď bude licenční řízení vyhlášeno ještě v říjnu anebo až po volbách 2006.

Upozornil, že od okamžiku vyhlášení licenčního řízení a posléze udělení licence uběhne ještě nějaká doba, než digitální televize začne vysílat. Licenčního řízení se zřejmě budou muset zúčastnit i stávající broadcasteři - podle Pospíchala jsou jejich stávající licence pouze pro analogové kmitočty. Současné multiplexy A, B a C jsou prozatimní.

Šéf ČTÚ David Stádník upozornil, že definitivní síť kmitočtů bude známa až po ženevské kmitočtové konferenci v roce 2006, kdy jednotlivé země uplatní své požadavky a kmitočtové plány. "K postupnému vypínání analogových kmitočtů musí docházet tak, aby nebyli poškozeni provozovatelé. Kmitočty jim musíme vypínat rovnoměrně kvůli reklamnímu trhu, ze kterého žijí," připomněl Stádník.

Podle Leoše Pohla z Czech Digital Group "veškerý problém není v zákonu o elektronických komunikacích, ale v odnímání analogových kmitočtů současným broadcasterům".

Na Pohla navázal náměstek ministra informatiky Michal Frankl: "Neměli bychom se dostat do situace, kdy se uplatní byrokratický přístup a odejmou se analogové kmitočty. Ten proces musí proběhnout konsenzuálně, tak, aby Nova a Prima dostaly v digitalizaci prostor a pak se s nimi dohodlo, k jakému datu ukončí analogové vysílání a odevzdají analogové frekvence," shrnul Frankl.


Zdroj: Česká média, (fr), 11.10.2004


Vysílací rada vyčkává s digitálními licencemi

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání nevyhlásila řízení na licence k digitálnímu vysílání. Případným vyhlášením tendru se zabývala na výjezdním zasedání v Lednici na Břeclavsku od úterý. "Zatím jsme nerozhodli. Přerušili jsme diskusi do příštího zasedání rady," oznámil místopředseda rady Jiří Šenkýř. Rada se tak k vyhlášení tendru vrátí 19. a 20. října v Praze.

Mediální komise Sněmovny však před týdnem radu varovala, že pokud začne udělovat licence na digitální vysílání před schválením zákona o elektronických komunikacích, hrozilo by jí odvolání. Jak Šenkýř uvedl, také k tomu se diskuse o řízeních stáčela; rada to podle jeho slov bere vážně. "Na druhou stranu nám zákon ukládá chovat se nezávisle a nepřejímat instrukce. Pokud jde o formu doporučení k zamyšlení, tak samozřejmě ano, ale nemůže to být bráno jako pokyn, že nemáme konat," reagoval Šenkýř.

Rada podle nedávno zveřejněného záměru naplánovala pro každou ze současných tří digitálních sítí, označovaných také jako multiplexy, po čtyřech televizních a šesti rozhlasových kanálech.


Zdroj: ČTK, Právo, 11.10.2004



  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 4   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
12.10.2004 • Více fotbalu na Galaxii sport [ 5 ]
11.10.2004 • 50. kanál bude aj naďalej využívaný pre analógové vysielanie [ 2 ]
09.10.2004 • Listopad na HBO [ 1 ]
08.10.2004 • Digitální rozhlasové vysílání v ČR začne až po roce 2006 [ 3 ]
04.10.2004 • TV JOJ končí "double hop" distribuci signálu a začne kódovat [ 18 ]
02.10.2004 • FOTBAL na Galaxii sport - přehled TV přenosů na říjen 2004 [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  hmm 

12.10.2004 10:14 • kubisek
Soudruhům je to jedno. Co na tom, že spousa lidí bude mít doma nefunkční železo. A že budeme 100 let za vopicema už nejen v rozšíření internetu, ale i v DVB-T. Oni maji svý jistý. Volby jsou až za dva roky a do té doby se to zapomene....
 
 
  Hepčí!!!! 

12.10.2004 07:51 • Nalim
Je jasné, že digitál bude. Celé Evropě jsme však pro smích - holt MČČ! Je jasné, že digitalizace musí proběhnout ve 2 - 3 kolech. Další kola, až se uvolní kanály. Přesto jsem překvapen, že nerozvíjíme digital na SATu. Kupte si kyselé bonbony, křiví ústa stejně jako výroky našich institucí!
 
 
  Zklamanej a pěkně nasr............. 

11.10.2004 22:38 • Fugas66
Jestli to ty hovada dementní odloží až za dva roky po volbách, (2006) a experimentalní vysílání v Praze určitě vypnou, neb to již CDG finančně v testovacím provozu neutáhne další dva roky, tak to si můžem DVB-T receivery strčit do pr....! Mám doma dva,jeden již i s HDD. ! ! S U P E R ! !
 
 
  V Ženevě, ale už dávno před Že ... 

11.10.2004 21:51 • Zklamaný
V Ženevě, ale už dávno před Ženevou jsme každému v okolních státech ustupovali, nyní podle slov náměstka ministra informatiky musíme počkat až Nova a Prima se s námi dohodnou, kdy budou ochotni uvolnit své analogové vysílání (kdyby tu byl Železný - tak nikdy), i ty prozatimní frekvence se možná budou přidělovat až za dva roky po volbách.... To je Kocourkov, aneb konec digitalizace v Čechách. Velebnosti, chce se mi blejt...
 
 
Celkový počet komentářů: 4 / zobrazují se: 1 ... 4

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist