Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 28.04.2024 - 19:44:41   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Provozovatelé Pay-TV s monopolem se brání receiverům s CI rozhraním

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 07.03.2005


Digitální set-top-boxy se slotem společného rozhraní CI pro vložení dekódovacího modulu CAM (CAM = modul podmíněného přístupu) jsou pro uživatele dobrá věc. Přijímače CICAM (boxy se slotem CI pro vložení modulu CAM) jsou totiž orientovány do budoucnosti. Tyto přijímače je možné dodatečně vybavit technologií PCMCIA právě pro rozhraní CI. To se týká nejen dodatečného vložení modulu CAM (s dalším kódovacím systémem), ale i dalších funkcí - v budoucích kompatibilních modulech CAM. Ti provozovatelé placené televize, kteří buď věří v monopolní postavení nebo si jej mohli zajistit, se zpravidla vždy vyslovují pro monopol a tím proti systému CI. Rozhraní CI je pro monopol překážkou.

Začalo to už v minulosti u d-boxů dnes již zaniklé skupiny Kirch. Manažeři skupiny Kirch, Leo Kirch, Gabor Toth, Hahn, Cubero nechtěli v žádném případě d-box s CI. Oblast digitálních set-top-boxů chtěli ovládnout sami a tak si zajistit „vstupní funkce“. To mělo znamenat, že pokud by se objevili případní další poskytovatelé digitálních programů a služeb, i přes svůj odpor by byli donuceni přijmout Kirchovu digitální „politiku“ a jeho techniku.

Kde není konkurence, tak neexistuje žádný tlak na snižování cen. Bez „stlačování“ cen se ale masový trh nerozvíjí. To, že d-box nesměl být vybaven vůbec žádným CI, přispělo k zániku dřívější Premiere a nakonec i celé Kirchovi skupiny. d-box byl prodáván za nesmírně vysokou cenu a navíc byl vytvořen jako naprosto nevstřícný vůči uživateli. Protože chybělo konkurenční prostředí, další významný, přiměřený rozvoj nebyl možný. Pánové Kirch, Toth, Hahn a Cubero společné rozhraní CI nechtěli.

Situace se však změnila, když společnost Liberty Malone z USA projevila zájem stát se vlastníkem německé kabelové sítě. Potom by museli akceptovat její přístup k zákazníkům kabelových sítí (v oblasti digitální techniky) a tím i jiné podmínky. Stejná Kirchova skupina, která dříve CI odmítala, tak změnila názor a od této doby už požadovala, aby všechny její boxy byly vybaveny slotem CI.

Ještě jeden příklad, že společné rozhraní CI je překážkou monopolnímu prostředí - britské BSkyB pánů Murdochů (otec a syn). Ti také nepřipouští žádný slot CI. Proto ani pro BSkyB neexistuje žádný příslušný modul CAM. Zde by jednatelé EU měli být aktivní! Britská BskyB má skutečné monopolní postavení v oblasti digitálního (satelitního) vysílání v zemi.

Ve skandinávských zemích existují dva významní poskytovatelé placených televizních programů. Je to Canal Digital a ViaSat. ViaSat byl dříve vybaven francouzským kódovacím systémem Viaccess. Nyní set-top-boxy obsahují kódovací systém NDS, stejný, který pan Rupert Murdoch používá u BskyB. Canal Digital, který zčásti patří k norskému koncernu Telenor, naopak používá norský kódovací systém Conax. Obě platformy placené televize se před několika lety dohodly, že příslušné boxy budou v každém případě vybaveny jedním slotem CI. To žádalo ostatně i mnoho skandinávských politiků. Je to tak lepší pro zákazníky, kteří by jednou chtěli přejít z jedné platformy placené televize na jinou. Zatímco se Canal Digital drží dohody o CI, ViaSat mezitím úmluvu porušil - podle hesla: „CI je překážkou monopolu!“.

V současném německém digitálním vysílání je také mnoho nejasností v oblasti CI. Až do nedávné doby společnost KDG Kabel Deutschland v žádném případě nechtěla poskytnout licenci přístrojům, které byly vybaveny „vestavěným“ kódovacím systémem i slotem CI. Premiere se tehdy k tomuto monopolistickému požadavku společnosti KDG připojila, alespoň ve věci boxů DVB-C. Tehdejší manažer Kirchovy skupiny pan Cubero je nynějším manažerem společnosti KDG. A tak to dopadlo jak u Kirchovy skupiny – ani u společnosti KDG se žádné CI nekonalo.

Až nyní, po přehodnocení politiky společnosti KDG, může být na místě „zabudovaného“ kódovacího systému Nagra vestavěn i slot CI - jako alternativa pro vložení modulu CA. Tento digitální set-top-box by tedy společnost KDG už měla akceptovat. Problémem ale bylo to, že Premiere nepodporovala běžný slot CI DVB-MPEG, ale definovala si vlastní rozhraní CI. Technicky a právně to bylo ošetřeno, pro Premiere bylo marketingově výhodné, že si na trhu prosadí nějakou zvláštnost. Odůvodnili to technickou nezbytností a netechničtí manažeři Premiere pak příslušnou „nutnost“ podpořili. Nicméně proto neexistoval žádný důvod a ani teď neexistuje.

Společnost KDG si ale svou vlastní specifikací boxů sama způsobovala škody, rovněž Premiere si svým vlastním rozhraním CI uškodila. Zabránilo to využít 1,3 miliónů boxů CICAM v Německu pro příjem nabídky Premiere. Je neuvěřitelné sledovat, že jinak velmi úspěšná společnost Premiere jednoduše nebere v úvahu to, že existuje technologický potenciál přijímačů v 1,3 miliónech domácností. Je to opět v duchu hesla: „CI překáží monopolu“?

Dnes se v Německu vedle kódovacího systému Nagravision stále více prosazuje i systém Conax. Pro kabelové sítě to již platí delší dobu a brzy to bude platit i pro přímý příjem DTH ze satelitů. Technicky zdatní výrobci vyrábí digitální set-top-boxy se zabudovaným systémem Conax a navíc s rozhraním CI. Když by zde nebyla vlastní specifikace CI platformy Premiere, do takových boxů by bylo možné snadno vložit modul CAM (vhodný pro příjem nabídky Premiere). Box by pak byl přichystán pro vložení předplatitelské, smart kartičky Premiere. Bylo by to možné i opačně. Pro příjem Premiere by boxy mohly být vybaveny slotem CI s vestavěným kódovacím systémem Nagravision. V případě potřeby by si zákazník mohl předplatit i programy kódované v systému Conax.

Rozhraní CI je stálou překážkou v monopolním prostředí, ale nakonec se stejně konkurenci (díky taktice v oblasti rozhraní CI) omezit nepodaří. Ti účastníci na digitálním trhu, kteří kladou překážky, budou brzy opomíjeni. Dnes ještě ne, ale v budoucnu určitě. Společnost KDG potřebovala téměř 18 měsíců na to, aby poznala, že její vlastnická strategie v oblasti digitálních set-top-boxů byla vlastně tím, co jí uškodilo nejvíc.


Zdroj: Infosat.lu, 28.2.2005, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 12   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
09.03.2005 • Spolkový soudní dvůr v Německu omezil právo na satelitní anténu [ 8 ]
21.02.2005 • DVB-T ve Francii: brzy 1 milión domácností?
18.02.2005 • DVB-T: v Británii 5 miliónů, v Německu 1,5 miliónů přijímačů [ 2 ]
18.02.2005 • Náklady a přínos přechodu na digitální vysílání
14.02.2005 • FOOTBALL FOR HOPE: Ronaldinho contra Ševčenko
12.02.2005 • Britský plán vypnutí - II.

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Re 

10.03.2005 00:20 • Srac
No nevim, ale je snad jasne, ze pokud investuji miliony do nejakeho projetku, snazim se svou investici uchranit. Jaky monopol? Chces vysilat pres satelit, zaplat a vysilej, proc ale podporovat konkurenci tim, ze zpristupnim zarizeni, do ktereho jsem investoval nemale penize a poskytl jej klinetovi at uz zdarma nebo za penize. Je to stejne stupidni, jako pokuty pro Microsoft, za to, ze jejich system ma v sobe zadarmo programy, ktere prodavaji ostatni firmy za penize.
 
 
  Nevím proč je tam porovnávané ... 

08.03.2005 11:04 • Naco
Nevím proč je tam porovnávané zrovna Sky. V Uk nejsou nešťastný z tohoto packetu, právě naopak... Mimoto u starších modelů Digiboxů (pace 2500) je CI rozhraní pro vstup modulu. Takže rozhodnutí o "monopolním chování" muselo přijít u Sky později. Toto CI rozhraní nebylo myslím nikdy SW podporováno, ale myšlenka správným směrem u Sky UK byla.
Komise EU by se spíš měla zaměřit na UPC, protože porovnáním ceny a kvality nabízených programů, dále pak životní úrovně u nás by jim určitě vyšlo, že UPC se chová jak prase. Chybí konkurence a je to čím dál víc vidět. Koncem minulého roku udělai 3 nabídky (akce) pro nalákání abonentů, aby pak vzápětí po Novém roku oznámily, že zdražují........ Toto jsou jejich obchodní tahy.
Mimoto ani u Premiere není odkázaný abonent na jejich stroj. Stačí jim uvést čísko CI modulu, který má abonent zakoupený s tím, že tento podporuje buď jeden, nebo druhý typ karet dodávaných Premiere a receiver může mít jaký chce. něco jako u nás.
 
 
  ... 

07.03.2005 22:52 • Nick
Souhlasim s UPC fan. UPC se vzdycky snazilo a snazi ziskat CT1, CT2 a Novu do sve nabidky. Tyto media tuto nabidku odmitly. Tohle snad neni nikde na svete. Takze kdyz uz mluvime o "bordelu" v nasem hospodarstvi, tak s toho neobvinujme UPC. Ono neni lehke podnikat v tom nasem "polokomunismu".
 
 
  ad. UPC fan 

07.03.2005 15:03 • Raul
No a co jiného jsem psal?
"Služba v případě UPC je služba hlavně vlastní kapse majitelů. První jejich krédo je plať a druhé platíš? rozhodl ses dobrovolně, tak si nestěžuj." Takže se shodujeme. Ty jenom přidáváš ještě to, že jsi rád, že je tu alespoň něco - no aby jsi nebyl, když jsi UPC fan. - tedy asi jejich skalní fanoušek.
A jestli je tenhled bordel, který v ČR vládne tržní hospodářství? No dovolím si o tom pochybovat.
Raul.
 
 
  Raule 

07.03.2005 14:31 • UPC fan
A co by jsi chtěl? Aby to dělali jako charitu pro veřejnost? Předpokládám, že ty chodíš do práce v první řadě z potěchy a pro blaho zákazníků tvé firmy a peníze jsou už jen taková drobnost navíc. ;)
40hod. nezaplacených přesčasů měsíčně je ti pak tou největší odměnou. :)))
Služba je to samozřejmě placená, ale nikdo nikoho nenutí, aby si ji pořizoval! A když už si ji pořídí a znelíbí se mu, tak ji může kdykoliv odhlásit. Pokud je pak těch spokojených dostatek pro to, aby si to na sebe celé vydělalo, tak mají ti nespokojení prostě smůlu.
To je život, už nežijeme v komunismu s knihami přání a stížností a státem určenými jednotnými cenami, tohle je tržní hospodářství a o míře úspěchu rozhoduje spokojenost zákazníků a nabídka na trhu. Jestliže je u nás UPC jediná pay-tv přes satelit, tak je to pro zákazníka velmi špatné, ale asi může být rád, že tady vůbec něco takového je, když nikdo jiný něco podobného rozjet a udržet v chodu nedokáže!!!
A to, že v UPC Direct nejsou veřejnoprávní stanice, pak reklamuj přímo u nich a ne u UPC. Jako svého státem donuceného koncesionáře by tě měly vyslyšet, to ony totiž záměrně blokují svoji přítomnost v tomto pay-tv paketu.
 
 
  ad Franta 

07.03.2005 13:33 • Raul
Jo ale nemají tam "veřejnoprávní" programy teda CT1/2 STV1/2, které v digitálu ze satu souběžně jsou také zákazníky vyžadovány. Služba v případě UPC je služba hlavně vlastní kapse majitelů. První jejich krédo je plať a druhé platíš? rozhodl se dobrovolně, tak si nestěžuj. Raul.
 
 
  Jaktože nemá programy z CL/SL? ... 

07.03.2005 12:41 • Franta
Jaktože nemá programy z CL/SL? Vždyť je tam Prima i Markíza!
A jaká vypočítavost? Já tomu říkám služba! Ale taky to nebylo hned od začátku, jen neradi se k tomu dopracovali až po delším čase.
 
 
  No dobře, takže odlišné u UPC ... 

07.03.2005 12:20 • Raul
No dobře, takže odlišné u UPC je použitý kódovací systém, který UMOŹŇUJE použít UPC karty v jiných než provozovatelem poskytovaných boxech Philips, protože na cryptoworks na rozdíl od videoguard paketu sky+ existuje běžně dostupný modul a podporují ho i některé vestavěné čtečky v boxech třetích stran. Ale to je jen a jen vypočítavost UPC, které si dobře uvědomuje, že nemá v nabídce programy z CZ/SKlink a nechce z taktických důvodů komplikovat situaci uživatelů, kteří si přejí mít kromě UPC i toto. Raul.
 
 
  Nemyslim si, ze je to s UPC to ... 

07.03.2005 11:15 • Nick
Nemyslim si, ze je to s UPC to same. UPC prece napriklad nikomu nenarizuje pouzivat jen jejich box. Boxy s CI pro Cryptoworks jsou vsude. Takze, jaka "politika"? Jde jen o to, ze u nas neni zadny druhy poskytovatel sat TV. (Krome CzechLink)
Co se tyka monopolu v UK, tam zadne zmeny neprinese zadne "protimonopolni" opatreni. Kdo by si troufnul pokorit nejlepsi sat TV na svete? I samotni uzivatele jsou spokojeni a nesetri chvalou. Hlavne sluzba Sky+ je mimoradne oblibena. Napriklad, cena 35£ mesicne za Sky Movie World paket se mi nezda vubec vysoka a nevim jake snizeni by mohla konkurence prinest.

 
 
  raul 

07.03.2005 08:59 • anonym
ty snad máš pocit, že se UPC Direct snaží přehodnotit svoji politiku, protože se bojí že budou "brzy opomíjeni"?
já tedy NE!
takže ta situace asi nebude stejná!?
 
 
  anonyme 

07.03.2005 08:24 • Raul
A u nás je to nějak jiné, než se popisuje v článku? Je to úplně to samé, tak si tam dosaď UPC a máš odpověď. Raul.
 
 
  a co UPC Direct 

07.03.2005 07:13 • anonym
no hezké a pravdivé, ale nějak mi v tom rozboru chybí UPC Direct a rozbor situace u nás!
zatím mi příjde, že si UPC užívá stávající "monopolní" situace celkem bezproblémově
je mi jasné, že je to jen přeložené, ale snad by zase nebyl takový problém doplnit to o součastnou situaci u nás, anebo ano? vždyť se to samo nabízí!
 
 
Celkový počet komentářů: 12 / zobrazují se: 1 ... 12

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist