Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 21:52:37   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Receiver „combo“ pro příjem DVB-S i DVB-T – ano či ne?

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 23.10.2005


Po několika letech experimentálního vysílání terestrické digitální televize, omezeného pouze na lokalitu Prahy a okolí si budou moci i další diváci v ČR vyzkoušet příjem pozemní digitální televize. Nejprve sice jen ve velkých aglomerací, jako je Brno či Ostrava, ale trend přechodu na digitální vysílání je už u nás nastartován a pokrytí DVB-T se bude postupně významně rozšiřovat. Podobný stav je i na Slovensku, kde už DVB-T vysílá v Banské Bystrici, Zvolenu a Košicích a připravuje se Prešov a Bratislava. V místě pokrytí signálem už nyní můžete uvažovat o zakoupení set-top boxu - receiveru, anebo počítačové karty pro příjem digitální televize.

Pokud současně uvažujete o obměně stávajícího přijímače pro satelitní příjem, anebo se teprve poprvé rozhodujete pro sledování televize a rádií ze satelitního orbitu, pouvažujte, zda by nestálo za to pořídit si moderní receiver typu combo, který obsahuje přijímací část jak pro terestrické, tak i satelitní vysílání. Mezi hlavní výhody takového společného řešení patří úspora místa, jednodušší propojení, snazší obsluha a ovládání a orientace v programové nabídce, nakonec i menší finanční náročnost. Místo dvou přístrojů budete mít jeden s jedním dálkovým ovladačem, jedno propojení do TV a dalších komponentů (video, domácí kino aj.), jedno společné ovládací menu na obrazovce, ale výhod by se dalo najít ještě více (např. úspora za spotřebu elektrické energie apod.)…

Také cenově je společný přístroj mnohem levnější, jak dva samostatné přijímače. Výrobce ušetří za druhou skříňku včetně zdrojové části, na základní desce je společná elektronika (procesor, paměti), doplní se jen tuner a demodulační obvody pro DVB-T a samozřejmě upraví ovládací SW (firmware) a menu.


Jako zápor u combo receiverů se nejčastěji zmiňuje to, že v případě poruchy jedné části zařízení nám bude po dobu opravy nedostupný i druhý způsob příjmu. To je samozřejmě pravda, ale v současné době u moderních elektronických přístrojů bez mechanických pohyblivých dílů už nedochází k většímu výskytu poruch či závad, a většina receiverů slouží bez nutnosti servisního zásahu svému majiteli po řadu let. Spíše dochází k morálnímu zastarávání zařízení, které vede po několika letech k úvaze o výměně přístroje.

Proto bychom měli už při výběru takového kombinovaného přijímače trochu myslet i na to, aby obě součásti odpovídaly nejen současnému způsobu použití, ale i perspektivnímu rozvoji a trendům, aby jedna část předčasně rychle morálně nezastarala, zatímco druhou můžeme i nadále bez omezení používat. Zde se myslí zejména otázka možnosti podmíněného přístupu k placené televizi, neboť další softwarové novinky, jako jsou multimediální funkce (mhp) či zpětný kanál s modemem pro interaktivní služby zřejmě nebudou ještě nějakou dobu po spuštění DVB-T vysílání u nás dostupné. Naproti tomu je velmi vhodné, aby tuner DVB-T části zpracoval i 3. televizní pásmo VHF (174 – 230 MHz), které bude po vypnutí současného analogového vysílání též využíváno pro digitál. S výbavou na pouze UHF pásmo (470 – 860 MHz) bychom se v budoucnu ošidili o další multiplexy (programové pakety).

A jaká je tedy odpověď na otázku v úvodní části příspěvku: ano, není důvod se bát. V redakci jsme vyzkoušeli nový combo receiver Golden Interstar DSR 8300 CI a byli jsme spokojeni jak se satelitní, tak i DVB-T částí. Jeho podrobný test najdete v dalším článku, již zítra na tomto webu.


Poznámka: Na doprovodných fotografiích je receiver GI 8300S CI nahoře nad receiverem pro DVB-T GI 8100 T. Oba přijímače zapůjčil k testům dovozce komponentů Golden Interstar do ČR a SR - opavská společnost TIPA, s.r.o., receivery si můžete zakoupit v internetovém obchodu.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 5   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
24.10.2005 • Testovali jsme: Golden Interstar DSR 8300 CI Premium combo – I. [ 9 ]
02.10.2005 • Experimenty s DVB-H [ 1 ]
16.09.2005 • Německo: při koupi modulu CI AlphaCrypt karta „easy.TV“ zdarma
11.08.2005 • Kompromisy ve spotřební satelitní technice – konvertory – 2.část [ 1 ]
10.08.2005 • Kompromisy ve spotřební satelitní technice – konvertory – 1.část [ 4 ]
20.06.2005 • Trade and Technology bude vyměňovat staré karty Czechlink za nové s 50% slevou [ 7 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  S tou citlivostí tuneru je to ... 

23.10.2005 21:27 • anonym
S tou citlivostí tuneru je to otázka do pranice. Zkoušel jsem Stronga SRT 5150, KAON 570 KTSC a TOPFIELDA 5000 a GI 8300. Jsou to všecho slušné přístroje. TOPFIELD TF 5000 měl nejlepší stabilitu v nejrůznějších podmínkách, ale ta cena. GI bylo na 2. místě, alespoň v mých pokusech. Nejslabší se zdál subjektivně KAON KTSC 570. Vím, že je to relativní a záleží i na anténě. Mimo Prahu nelze podceňovat! Uvádím jen pro orientaci, nejsem prodejce.
 
 
  Combo 

23.10.2005 20:41 • PeVy
Nevím jak vy ostatní, ale já bych začínal u DVB-T s naprosto JEDNODUCHÝM a LEVNÝM přijímačem nějaké solidní značky, s citlivým tunerem, který bude zpočátku velmi potřeba pro příjem slabých signálů. Z toho vyplývá, že se nebude jednat o combo. Tato technika (DVB-T) se bude vyvíjet ještě daleko překotněji, než u DVB-S (např. MPEG 4, EPG...) a navíc KAŽDÝ příjmač se jistě v budoucnu využije u nějakého dalšího televizoru v domácnosti nebo na chatě. Takže podle mne: Nyní combo ne, v budoucnu možná ano.
 
 
  Ten Golden Interstar to umí, c ... 

23.10.2005 20:32 • Jan
Ten Golden Interstar to umí, celkem povedenej výrobek :-)
 
 
  mrkni sem 

23.10.2005 19:11 • Kwi
http://rdvchan.free.fr/interstar/
 
 
  Jsem samozřejmě pro,ale chtělo ... 

23.10.2005 16:02 • antsat
Jsem samozřejmě pro,ale chtělo by to nějaký combo který umí i emulaci 6v1.Zatím dvb-t na u nás U plzně nejede a tak je třeba zachovat klid
 
 
Celkový počet komentářů: 5 / zobrazují se: 1 ... 5

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist