Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pondělí • 13.05.2024 - 11:04:06   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Nové satelitní rozhlasové systémy pro evropské řidiče - I.

  Autor: Petr Miklík , e-mail: petr.miklik@seznam.cz Přidané: 03.04.2007


V budoucnu by ze satelitu měly vysílat digitální rozhlasové programy a telematické a navigační služby pro mobilní přijímače na evropských silnicích. Důležitým partnerem provozovatelů je automobilový průmysl, který přímo oslovuje své zákazníky a bude potřebovat zajistit aktuální data pro přijímače - počítače ve vozidle.

Podívejme se podrobněji na perspektivní projekt pro Evropu - Viatis, který by měl navázat na současný systém WorldSpace.

Ve druhém pokračování příspěvku si pak shrneme zkušenosti z USA, zejména s projektem XM Radio a představíme dalšího potenciálního providera - Ondas Media.



S ohledem na pestrost televizní nabídky je příjem rozhlasu ze satelitu pro většinu uživatelů tak trochu okrajovou záležitostí, poněvadž rozhlasová satelitní nabídka zatím nevyvolala takový zájem. Na tom již ztroskotaly satelitní rozhlasové projekty s vlastními vysílacími systémy a speciálními přijímači, jako bylo Digitální satelitní rádio - DSR anebo je Astra Digital Radio - ADR.

Dosud zvukově nejkvalitnější systém DSR upustil od datové komprese a šestnáct vysílaných rozhlasových kanálů dosáhlo kvality podobné CD. Až do ukončení vysílání DSR to oceňovali především příznivci klasické hudby.

ADR pak vysílá zvukový digitální datový tok rozhlasových kanálů na analogových zvukových podnosných satelitního systému Astra [1] a má tak nejistou budoucnost: jakmile budou z družice Astra vysílat výhradně digitální televize a bude ukončeno vysílání na analogovém transpondéru, pak skončí i vysílání ADR. Kdy to bude, není zatím oficiálně oznámeno, předpokládá se ještě cca rok, dva či maximálně tři.

Zájemci o satelitní rozhlasové vysílání dnes pro příjem rozhlasu používají běžné digitální satelitní receivery. Současné digitální rozhlasové programy spolu s televizními programy „putují” v datovém roku MPEG k přijímači DVB-S, který je prodáván např. v německém obchodě s elektronikou už od 50 Eur (receivery pro volné programy - FTA). Od září roku 2005 se tak např. všechny veřejnoprávní německé rozhlasové programy vysílají digitálně a pro celou Evropu z rozhlasového transpondéru ARD družice Astra 1 na 19,2° východně [2].

Také český a slovenský divák má možnost naladit nabídku domácích veřejnoprávních rádí v paketech CS Link a Sky Link na družici Astra 3 na 23,5° východně.

Neuvažujeme-li drahá luxusní řešení s naváděcími (sledovacími) anténami pro autobusy nebo lodní dopravu, anebo řešení pro obytné prostory s automaticky směrovanou satelitní parabolou s průměrem od 40 cm (např. od firmy KATHREIN), pak rozhlasový satelitní příjem zatím nabízí pouze stacionární příjem.

Současný satelitní příjem je tedy konvenční, nehodící se pro mobilní médium jako je rozhlas, který většina posluchačů přijímá nejčastěji přenosnými přístroji.


WorldSpace

Nové digitální satelitní systémy to ale chtějí změnit, přičemž myšlenka to není nová - ze dvou rozhlasových satelitů na geostacionární pozici nad Afrikou (AfriStar) a Asií (AsiaStar) už od roku 1999 vysílá americký satelitní provozovatel WorldSpace [3] rozhlasové programy a datové služby, určené zejména pro rozvojové země. Každý satelit nyní pokrývá třemi směrovými svazky (Beams) region cílové oblasti. Pro příjem programu, který se vysílá s datovou rychlostí 128 kbitů/s, stačí přenosné (bateriové) tranzistorové rádio WorldSpace s malou plochou anténou (asi 10 x 10 cm²), která je přibližně nasměrovaná na satelit.

V redakci satCentrum jsme v minulosti testovali některé z těchto receiverů.

Ačkoliv se původně neuvažovalo o vysílání pro Evropu, část vysílaných programů z družice AfriStar lze přijímat až v jižní Skandinávii. Brzy po zahájení vysílání příznivci exotického rozhlasového vysílání objevili tyto neočekávané možnosti příjmu a zájem provozovatele se proto soustředil i na Evropu. Společnost WorldSpace pak dosáhla obsazení vysílacích kapacit např. některými britskými nebo francouzskými stanicemi.

V programové nabídce jsou dnes pokračovatelé legendární pirátské pobřežní stanice Radio Caroline, britské privátní stanice Virgin Radio, TalkSport a Sunrise, zpravodajské stranice BBC World Service, National Public Radio, CCN Radio, Bloomberg Radio a Fox News, a několik afrických a arabských regionálních stanic. Programy, které bylo možné zpočátku přijímat volně, jsou ale dnes všechny zakódované a v poslední době je bylo možné přijímat pouze po zaplacení předplatného ve výši 10 amerických dolarů za měsíc.

Na začátku tohoto roku ovšem provozovatel WorldSpace už ukončil registraci nových předplatitelů pro družici AfriStar, jejíž vysílání lze v Evropě přijímat ze severozápadního svazku. Stávající zákazníci budou mít po přechodnou dobu volný přístup k programům, které jsou zde ještě zastoupeny, ke dni 30. listopadu 2007 bude ale vysílání ukončeno.


Viatis

Základem tohoto projektu je vybudování nového digitálního satelitního rozhlasového systému pro evropské řidiče, na kterém se bude podílet provozovatel WorldSpace Europe [4], satelitní konstrukční společnost Alcatel a další partneři z Evropy. Projekt se nazývá Viatis Satellite Radio. Od roku 2008 bude v provozu placené vysílání hudebních, slovesných programů a datových služeb ze dvou satelitů s transpondery v horní oblasti pásma L (1479,5 až 1492 MHz). Mimo dosah satelitů, např. v roklích nebo v hlubokých údolích zajistí příjem bez výpadků terestrické dokrývače.

Platforma Viatis má zahájit vysílání s rozsáhlou nabídkou 50 kanálů pro Itálii, kde byla začátkem roku podepsána smlouva se společností Telecom Italia na vybudování terestrické vysílací sítě. V pozdější době bude následovat nabídka programů podobného rozsahu pro Francii, Velkou Británii, Španělsko a Německo - toto předpokládá aktuální plán.

Vysílání je možné zahájit relativně brzy, protože provozovatel WorldSpace poskytne nové satelitní rozhlasové platformě kapacitu na družici AfriStar (směrový svazek), jejíž vysílání lze bez problémů přijímat v Evropě. Zkušební vysílání v minulém roce ukázalo, že je rovněž možný spolehlivý přenos aktuálních dopravních dat do navigačního systému pro automobily, které jezdí na evropských silnicích. Druhý satelit je již připraven k vaslání na orbit a získal už povolení ke startu.

Mnohem problematičtější je ale vybudování rozsáhlé sítě terestrických dokrývačů v cílových oblastech. Podle informací společnosti WorldSpace je třeba k úplnému pokrytí signálem např. francouzských silnic 124 terestrických dokrývačů, které zajistí doplnění pokrytí v oblastech s nedostatečným satelitním signálem. Ve čtyřech dalších zemích je třeba k tomu přičíst dalších 485 dokrývačů. Vedle jejich financování je tu ještě jeden problém: platforma Viatis musí získat od národních mediálních úřadů licence na potřebné vysílací frekvence a to už v čase přípravy ještě před spuštěním služby. Např. v italském projektu se tento první krok už podařilo realizovat.


Příště: Inspirace z USA - XM Radio a Sirius, Ondas Media, Klíč k úspěchu a Perspektivy mobilního rozhlasového příjmu.


Literatura:

[1] Astra Německo, Mnichov: www.ses-astra.de,
[2] ARD rozhlasový transpondér DVB-S: www.ard.de/radio (klíčové vyhledávací slovo ‚DVB-S Radio’),
[3] World Space, Silver Spring: www.worldspace.com,
[4] World Space Evropa, Paříž: www.worldspace-europe.eu,
[5] XM Radio, Washington D. C.: www.xmradio.com,
[6] Sirius Radio, New York: www.sirius.com,
[7] Ondas Media, Madrid: www.ondasmedia.com,
[8] Delphi Fuba Reception Systems, Bad Salzdetfurth: www.delphigrundig.com,


S využitím zdroje: Harald Kuhl - DE8JOI, fa@HaraldKuhl.de, Funkamateur, č. 3/2007, s. 262 a 263, volně upraveno a doplněno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 4   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
04.04.2007 • Nové satelitní rozhlasové systémy pro evropské řidiče - II.
29.03.2007 • STV Kamerun ze satelitu NSS-7 společnosti SES NEW SKIES [ 1 ]
28.03.2007 • ASTRA je lídrem na trhu v Rakousku
18.03.2007 • SES NEW SKIES zajistí satelitní internetové spojení pro francouzskou Polynésii
11.03.2007 • ASTRA se v Německu těší velké oblibě
09.03.2007 • SES ASTRA dále zvyšuje svůj dosah a má zásadní vliv na digitalizaci

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Je škoda, že neponechali World ... 

03.04.2007 17:27 • anonym
Je škoda, že neponechali Worldspace. Protože šlo o globální záležitost. Teď to bude v rukou jednotlivých zemích. Jednoduše si WorldSpace udělá evropský monopol na obdobu DAB radia, pokud bude plánovat expanzi. Pokrytí má už ze satelitu, dokrytí převaděči nejspíš ponechá na jednotilvých zemích. Uvidíme jaké budou možnosti příjmu jiných stanic, než pro danou zemi.
 
 
  @ satcentrum 

03.04.2007 13:23 • anonym two
:-). Som rád, že sme si porozumeli... Nabudúce teda k obojstrannej maximálnej spokojnosti bude slovo "minimálne" absentovať.
 
 
  @anonym two 

03.04.2007 08:37 • satCentrum
OK, v případě českých rádií skutečně na satelitu chybí regionální studia (kromě středočeské Reginy). Proto jsme tedy slovo "kompletní" z textu vypustili. Vy byste zase měl vypustit slovo "Minimálne" z vaší věty, protože v případě slovenských stanic je už, myslíme si, na orbitu vše, včetně regionálních studií - nebo nám ještě do stavu "Maximálne" něco chybí ? :-)
 
 
  @ autor 

03.04.2007 08:02 • anonym two
dovolím si poopraviť veru "Také český a slovenský divák má možnost naladit kompletní nabídku domácích veřejnoprávních rádí v paketech CS Link a Sky Link...". Minimálne v prípade českého diváka to ani zďaleka nezodpovedá skutočnosti, keďže do kompletnej ponuky ČRo na satelite chýbajú takmer všetky regionálne štúdiá.
 
 
Celkový počet komentářů: 4 / zobrazují se: 1 ... 4

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist