Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 04.05.2024 - 08:36:58   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Satelit Sirius-4 v provozu

  Autor: PR Press SES Astra , e-mail: info@ses-astra.com Přidané: 30.01.2008


SES SIRIUS, společnost SES ASTRA, dne 29. 1. 2008 oznámila, že telekomunikační satelit Sirius-4 je nyní v provozu a převzal vysílání z družic Sirius-2 a Sirius-3. Satelit byl vynesen do vesmíru dne 18. listopadu 2007. SES ASTRA je výlučně vlastněnou dceřinnou společností skupiny SES (kótovaná na burzách cenných papírů Euronext Paris a v Lucembursku pod titulem SESG). Švédská vesmírná společnost (Swedish Space Corporation) je menšinovým společníkem v SES SIRIUS.


Sirius-4 nyní vysílá ze své definitivní orbitální pozice 4,8° východně. Všechny kanály, které dosud vysílaly ze satelitu Sirius- 2 a 3, lze nyní přijímat z nového satelitu. Sirius-4 má pokrýt rostoucí poptávku po vysílání HDTV ve Skandinávii a potřeby, které vyplývají ze zvyšování počtu televizních kanálů ve východní Evropě.

„Poptávka po kanálech HDTV se v příštím roce dramaticky zvýší, a my satelitní provozovatelé musíme být na to připraveni. Vysílání HDTV vyžaduje šířku pásma 16 Mbit/s, ve srovnání s šířkou 4 Mbit/s pro standardní vysílání”, řekl pan Hĺkan Sjödin, vedoucí pracovník společnosti SES SIRIUS.

Sirius-4 nabízí 46 transpondérů v pásmu Ku pro komerční využití ve Skandinávii, pobaltských republikách a ve střední a východní Evropě. To znamená, že pro tyto regiony po změně vysílání z družic Sirius-2 a Sirius-3 na Sirius-4 je k dispozici sedm dalších transpondérů. Satelit má také šest transpondérů pro africký trh a kapacitu v pásmu Ka pro interaktivní služby ve Skandinávii a pobaltských republikách. Sirius-4 bude v provozu asi 15 let. Vedle televizního vysílání satelit poskytuje i širokopásmové služby.

Nový satelit pokrývá signálem téměř celou Evropu, přičemž těžištěm je Skandinávie, pobaltské republiky, střední a východní Evropa. Sirius-4 nabízí i kapacitu pro pokrytí jihoafrického trhu.

Sirius-4 vyrobila firma Lockheed Martin v Kalifornii, kde byl satelit testován v extremních podmínkách – podobných jako ve vesmíru. Start satelitu se uskutečnil v Bajkonuru (Kazachstán), ve střední Asii. Nosná raketa ILS Proton družici Sirius-4 úspěšně vynesla na její oběžnou dráhu 36 000 km nad zemským povrchem. V této výšce satelit potřebuje přesně 24 hodin, aby jedenkrát oběhl zemi. To znamená, že ve vztahu k zemi je satelit umístěn stacionárně. Společnost Swedish Space Corporation provádí kontrolu satelitu Sirius 4 ze své kontrolní stanice v Esrange (Kiruna), a tak zajistí, že satelit nezmění svou oběžnou dráhu.


Hĺkan Sjödin, Managing Director, SES SIRIUS AB
Anna-Karin Modigh, Vice President, Marketing & Communications, SES SIRIUS AB



O společnosti SES SIRIUS AB, www.ses-sirius.com

SES Sirius AB vlastní a provozuje satelitní systém Sirius. Sirius je jedním z nejvýznamnějších satelitních systémů ve Skandinávii, pobaltských republikách a ve střední a východní Evropě. Poskytuje cenově efektivní řešení pro televizní a rozhlasové vysílání a širokopásmové služby v těchto regionech. Satelity Sirius jsou umístěny na pozici 5 ° východně a nabízí spolehlivé komunikační spojení po celé Evropě. SES Sirius AB je vlastněna společností SES ASTRA (75 %), která je jedním z nejvýznamnějších satelitních operátorů na světě, a zbylou část (25 %) vlastní švédská státní vesmírná společnost SSC (Swedish Space Corporation).


S využitím zdroje: SES ASTRA Press, 29. 1. 2008, přeložil Petr Miklík


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
22.12.2007 • EuroNews od roku 2008 v arabském jazyce [ 2 ]
21.12.2007 • SES ASTRA nabízí službu ASTRA2Connect prostřednictvím YATO [ 1 ]
08.12.2007 • EuroNews a CCTV se dohodli na spolupráci
21.11.2007 • Tisková zpráva SES Astra: SATELIT SIRIUS 4 úspěšně odstartoval
15.11.2007 • Nový satelit SIRIUS je připraven ke startu
03.11.2007 • Stanice EuroNews získala ve Švýcarsku status Must-Carry

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist